Wednesday, 3 October 2012

Spring in Perth, Australia - Day 1

Hari ni 15 September 2012... Aku masih dalam flight... Hanya dapat lelap mata beberapa minit saja... Selebihnya dihabiskan dengan termenung, berangan, bermonolog seorang diri dan memerhati keindahan alam serta hidu bauan manusia dalam flight... Dalam keadaan penat nak kena plak tiup air pillow tu... Hadoi! Sempot akak ni!... Bawak air pillow bersama dengan harapan dapatlah tido2 koala... Namun apakan daya... Usahkan tido2 koala... Tido2 ayam pon belum tentu... Memang susah nak tido dalam flight walaupun lampu dipadamkan untuk beberapa jam... Ditambah lagi dengan tempat duduk Air Asia-X ni agak sempit dan kurang selesa... Dah nama pon 'X'... 'X' ni penuh dengan files misteri... Adei!... Nak lunjur kaki pon susah... Dahlah kaki aku sakit!...

Dalam flight penuh dengan Mat Saleh aje... Sebelah HH pon Mat Saleh juga... Adalah beberapa ketul Cina dan ketulan Melayu yang budget bagus... Kenapa aku kata Melayu budget bagus? Sebab ada pompuan Melayu ni... Dah lah datang duduk sebelah aku masa kat quarantine room tadi.. Langsung tak bertegur sapa... Dah mintak aku alih bag kat lantai... Ucap terima kasih pon tak... Aussie tu dekat aje Kak oiii... Jangan lah buat muka poyo bebeno... Sedangkan muka tu memang muka mintak penampor 44 kali.... Bukan ko terbang pergi bulan pon... Nabi tu naik langit tak guna kapal terbang pon... Ko plak buat muka budget macam nak sampai bulan...Haish!... Jangan tiru sikap ini! Dilarang keras!...

Jam 00:45 Incoming Passenger Card diedarkan... Wajib isi... Kena declare semua barang yang kita bawa... Ubatan, makanan dan lain2... Kalau tak declare denda akan dikenakan... Oh! Tidak sama sekali!... Kami tak mahu sia-siakan duit untuk bayar denda... Yang berdosa adalah barangan itu tapi tidak duit kami... No! No! No! 

Lepas isi form... Kami dihidangkan pula Nasi Lemak Pak Nasser dan air mineral... Erk! Makan nasi lemak pepagi buta jam 01:20... Gangnam Yun Nam Kak Nam Jahanam lah diet aku selama ni... Mood swan nak makan pon tak ada sebenarnya... Sebab dah hentak perut semahunya masa kat Airport tadi... Apa2 pon dah booking makanan online kan... Rezeki tak baik tolak... So, kenalah ngap gak... Bismillah... Rasa Nasi Lemak Pak Nasser ni tak lah sesedap mana... Tapi tak kesahlah asalkan bukan menu emergency sudah!... Aku tengok HH baik punya pulun tak toleh kiri kanan...

Setelah hampir 5 jam dalam flight... Jam di tangan menunjukkan 04:35... Announce isyarat nak landing... Pilot announce suhu di Perth ketika ini adalah 10 darjah celcius... Perghhh!... Aircond pon sampai 16 aje... Gigil wooo... Mood swan sekarang bertukar menjadi bimbang, berkerut dahi dan banyak fikir... Perasaan bercampur baur... Antara seronok, risau dan penat juga mengantuk tahap dewa... Dari pembacaan aku... Pihak imegresen Australia sangat tegas... Aku cuma takot posiblity bag aku akan digeledah, disoal siasat atau barang yang aku bawak dirampas... Tetiba teringat maggi aku... Arghhh!... Maggi aku!... Maggi aku tak berdosa!... Tarikh luputnya masih panjang... Tak rela melihat maggi aku diragut, disamun dan dirogol semahunya... Lebih malang lagi jika mereka menggunakan anjing untuk mengesan... Arghhh! Janganlah itu semua berlaku... Aku tak rela ditangkap hanya kerana membawa maggi... Oh! Tidak! Aku tidak mahu terdampar sepi di negara orang... Nangis!...
 
Dalam jam 05:35 touch down dengan jayanya... Alhamdulilah... Sebelum turun dari flight... HH rembat botol mineral kosong... Dari waktu pergi hingga nak balik botol mineral tu sangat setia menemani kami... Untuk apa botol kosong tu? Untuk urusan "business" kami nanti... Kah Kah Kah... Pepaham aje ler... Toilet kat oversea bukan macam kita di Malaysia... Paip hanya disediakan di sinki luar aje ok!... Tidak di dalam toilet... Jangan tanya aku macamana orang lain melakukan urusan business mereka... He He He...

Akhirnya... Kaki ini jejak juga di bumi Kangaroo ini... Bersiap sedia untuk melepasi pihak imegresen... No camera please!... Aktiviti berposing sakan dengan apa jua alatan camera tidak dibenarkan di sini... Tiba dikaunter... Aku memerhati gelagat orang... Kakak yang kat LCCT yang aku cakap tak nak menegur budget diva Malaya tu kena soal siasat... Laki dia jadi translator... Eh! Laki ke anak? Ha Ha Ha... Aku pon konfius... Sebab kakak tu muka dan gaya macam makcik2 tupperware... Tapi laki dia nampak muda... Kalau tengok dekat2 macam kena Queen Control aje... Tak kan datang Aussie nak berbulan madu kot... Tengok muka pon boleh patah selera... Tak tahulah kot dah gelap tutup muka dengan bantal... Rupanya kakak tu tak isi form betul2 kot... Sebab laki tu tetiba mengelabah cari pen isi form tu... Awat bengap sangat? Ni makan dia! Ha Ha Ha...

Dalam tengah beratur tu... Ada 1 group India... Sekeluarga sekerabat lah kot... Tetiba anak kecik dia merayap nak naik tangga... Muka budak tu tak bersalah langsung... Panggil banyak kali pon tak nak datang... Umur dalam 2 tahun kot... Then mak dia dapat tangkap dia dari lari jauh... Degil plak tu... Aku rasa kalau kat rumah tu... Kompomlah kena babab bontot sambil kena bebel berbakol...

Tiba giliran kami... Aku dan HH berdua chop passport bersama... Sistem kat sini memang lain... Kita boleh sama-sama chop passport sama ada dgn pasangan atau group... So, tak adalah cuak sangat sensorang kat depan kaunter tu... Kalau kat Malaysia kena sorang-sorang... Mood swan cuak dah kembali menjadi lega... Lepas chop passport kena berdepan dengan seorang lagi kastam... Dia tanya macam2 soalan... Antaranya dia tanya... Ko nak buat apa kat Perth?... Berapa hari stay?... Dan juga berapa lama ko plan nak datang Perth ni?... Wah! Diorang punya accent memang susah nak paham... "Day" jadi "Die "... Ha Ha Ha... So, jawaplah dengan muka penuh confident mesra jelita...

Lepas kastam kedua... Berdepan plak dengan kastam ketiga... Kali ni dia tanya... Apa barang yang kita  bawak... Aku terus terang aje lah apa yang kami bawak... Mereka sangat tegas ok!... Then... Berdepan lagi plak dengan kastam keempat... Kastam perempuan... Dia tengok passport aje dan terus tunjuk tempat scanning barang... Tapi aku pelik... Group India tadi langsung tak kena check apa2... Bila ditanya... Dorang jawap tak bawak apa2... Pelik!... Sangat memelikkan diriku... Tak kan anak kecik ko tak minum susu?... Dan perlu diingatkan ye... Barangan tenusu dari luar adalah barang larangan untuk masuk ke Aussie... Kena declare baru dapat pelepasan... Huh!...

Sekali lagi kat tempat scanning kami tak kena scan pon... Seorang kastam yg kelima yang merupakan kastam terakhir menyoal siasat kami... Dia cuma tanya sama ada kita ada bawak makanan seperti ikan bilis, pork atau moon cake dan lain-lain lagi.. Erk! Pork? Are you crazy... I'm muslim... Definely I'm not taken pork... Aku cuma jawap "No... We just bring dried Noodles"... Yang lain cuma jawap dalam hati... He He He... Nasib tak ada anjing... Kalau tak kompomlah aku kena berlari ke tanah... Mana mahu samak? Kah Kah Kah.. Walaupun kastam2 kat sini nampak garang tapi mereka sangat friendly... Tidak seperti apa yang pernah digambarkan dalam blog... Mungkin aku terpilih untuk bernasib baik... Entah lah! Syukur Alhamdulilah kerana dipermudahkan segala urusan...

Dalam masa sama... Ada sorang India yang datang sorang diri ke Perth ni kena scan seluruh badan... Sebab tiba2 scanner bunyi... Kastam suruh dia tanggalkan kasut dan stokin... Entah apa lagi yang tanggal lepas tu aku pon tak tahu... Tak sempat nak amik tahu... Dan azab aku dah lepas...

Kami melangkah keluar dari kastam dengan rasa lega dan hati berbunga riang... La La La... Sempat capai beberapa pamplet yang kami kutip kat kaunter... Sudah nampak pintu besar... Aku tidak sabar nak keluar... Saat ini aku rasakan... Aku sedang berada dalam citer 'The Terminal' part yang akhir tu...  Filem arahan Steven Spielberg dan dilakonkan oleh Tom Hanks... Wow! Sejuknya... Udara yang segar... Nyaman dan bersih... Hilang segala penat lelah ku... Jam 06:00 sudah terang macam jam 08:00 di Malaysia.... Matahari semakin memancar... Tapi udara tetap nyaman dan sesekali angin bertiup boleh buat kita tegak bulu roma...  Actually, tiada perbezaan waktu antara Malaysia dan Australia... Sama sahaja... Cuma Aussie ni matahari terbit dan terbenam lebih awal...

No meet and greet... Itulah yang mampu aku gambarkan... Tiada siapa pon menjemput atau menunggu kami di Airport... Segalanya sendiri... Hanya aku dan HH berdua mengharungi segalanya di sini... Kadang aku fikir... Jika apa2 terjadi kepada kami berdua... Memang mati kanggaroo lah kami di sini... Tak ada sesiapa pon tahu tentang perjalanan kami ke sini... Even not my family... Tapi tak apalah... Tak ada apa yang nak dirisaukan... Di mana jua... Allah tetap ada... Allah akan tolong kami... Itulah yang aku sematkan jauh di sudut sanubari ini... Redha atas ketentuan ilahi... Allah is the best planner!... Lagipun niat kami lilahi ta'ala... Ingin merasai kebesaran ciptaanNYA dengan rasa gembira dan syukur... Jika Allah ingin menguji hambanya pasti ujian yang dikenakan adalah setimpal dengan keupayaan kami... Bagai hujan yang turun... Tidak terkurang atau terlebih kadar airnya... Kita harus sedar bahawa setiap manusia itu diuji termasuklah Uji Rashid dan anaknya Ciko... :-)...

Kami menuju ke Shuttle Connect Orange Booth untuk tukarkan voucher menjadi tiket.. Malang sekali booth bukak lambat... Oh! Tidak! Larilah schedule kami... Tapi alhamdulilah... Sekali lagi Allah permudahkan... Driver shuttle bus ke Perth City accept voucher kami... Tanpa berlengah kami masukkan bag ke dalam booth dan naik Shuttle Bus... Jam 07:10... Shuttle bergerak ke Perth Domestic Airport dulu untuk turun dan amik penumpang lain... Kat Aussie ni... Mereka memang sangat menepati waktu... Tidak akan terlewat even seminit pon... Tiada istilah menunggu, berlengah, lambat sikit atau kejap-kejap... Segalanya tepat!... Akhirnya sampai juga kami di Criterion Hotel yang terletak di Hay St tepat jam 07:40... Bermakna perjalanan dari Airport ke Hotel hanya mengambil masa 30 minit sahaja... 

Sampai di Hotel masih tak boleh check in... Jadi kami breakfast dulu... Refresh diri sebelum kami bergerak ke Harbour Town... Perasaan menjadi semakin berkobar-kobar... Tapi sebelum tu, kami transfer barang dalam Luggage... Tinggalkan luggage kat kaunter... Kat Criterion Hotel memang ada tempat simpan luggage bagi mereka yang menginap di sini... Namun ia tetap atas risiko sendiri... Tak pe lah... Lagi pon barang yang aku tinggalkan tidak berharga sangat... Saat ini... Barang yg berharga adalah Passport... Hilang passport bermakna dead end!...

Masih lagi dalam keadaan terpingga-pingga... Tak tahu mana arah... Tercari-cari... Nasib baik lah aku ada print Bus Cat Route Map... Dapat jugak lah refer... Actually, kalau tak ada pon tak pe... Kat Bus Cat Stop pon ada Routes...Kat Perth City ni ada 3 jenis Cat Bus... Warna Biru, Merah dan juga Kuning...  Cat bus ni adalah Free... Naik lah semahunya... Pergilah mana nak pegi... Tak perlu bayar... Tak ada sapa menghalang... Begitu juga dengan Transperth Bus warna hijau... Ada zon tertentu yang free... Bas akan sampai tepat pada waktu... Kat mesin tu ada button yang boleh ditekan dan digital minutes waktu bas akan sampai... Memang tepat!

Kami ke Town Hall dan menunggu Blue Cat Bus tidak jauh dari Hotel... Sambil tu amik gambar kat sekitar dan kebetulan ada tourist dari Malaysia berbangsa Cina... Berborak dan berbahasa basi... Most bus stop ada kedai sourviner... So, bolehlah membasuh mata pepagi ni...

Kami naik Blue Cat kat Town Hall menuju ke Murray St... Sampai Murray Street naik Red Cat Bus ke Terrace Place untuk buat penukaran Yellow Cat Bus ke Harbour Town... Malangnya laluan Terrace Place itu tutup sebab kerja membetulkan jalan... Bas tak berhenti dan terus ke Perth Underground... Agak susah gak lah memula nak memahamkan routes... Dan kami terpaksa menapak skit menuju ke Raine Square... Kat Raine Square ramai plak melepak... Kami ingatkan situ tempat menunggu bas... Lama jugak lah menunggu... Tak sangka yang kami sebenarnya tersalah tunggu... Patutnya ke depan lagi tempat menunggu... Berhampiran trafic lite... Sebab tu lah bas lalu tapi tak berhenti kat Raine Square... Alamak kami terpaksa mengejar bas... Nasib bas tak bergerak... Boleh plak bas menunggu kat situ even lampu trafik berhampiran dah hijau... Sampai kami dah naik pon bas masih belum jalan.. Agaknya awal lagi untuk gerak... Tindakan kami berjalan pantas sesekala berlari anak itu sebijik macam iklan swing gum zaman Linda Jasmin bini Que Haidar jadi model... Kah Kah Kah... Lawak giler... Mengah tak abis! Alhamdulilah sekali lagi... Allah permudahkan tanpa kami perlu bersesat-sesat...

Akhirnya... Harbour Town aku datang!... Yahooo!... He He He... Harbour Town ni adalah shopping complex yang menjual barangan factory outlet... Kami sememangnya pantang mendengar perkataan "factory outlet"... Sebab kami tahu pastinya harga murah giler... Even dah convert duit Malaysia pon... Still murah berganda... Berbaloi-baloi... Dari satu kedai ke satu kedai... Kaki aku dah sakit tahap gaban... Cari sock skin dari Malaysia lagi tak jumpa...  Ni pencarian Kangaroo ke Stokin?... Aiseh lari tajuk betul!

Akhirnya aku decide pergi Nike  Store... Cari sandal... Sebab kaki aku dah tak tahan duduk dalam kasut lama sangat... Betul2 dah reach limit... Tetiba aku rasa kasut tu macam mengecik... Padahal kasut Nike aku tu baru aje beli... Pink kaler lagi... Ha Ha Ha... Dan hati aku semakin terpaut utk beli sandal Nike... Memang warna agak fancy Blue... Tapi aku suka sangat!... Harganya adalah AUD 25.00 dan dapat diskaun 20% dan masa nak bayar dapat lagi 20% diskaun... Bermakna 40% diskaun dari harga asal... Jadi jumlah yang perlu dibayar hanyalah AUD 15.00 sahaja... So, aku rembat dua... Satu untuk aku... Satu lagi utk HH... Kalau kat Malaysia.. Dah lah susah nak cari size aku... Ditambah lagi design yang tak memenuhi citarasa aku... Dan mahal plak tu.. Sandal nike aku sebelum ni pon berharga RM 190.00... Lepas diconvert harga sandal Nike baru ni cuma dalam RM30++ sahaja... Boleh bayang tak... Compare harga RM 190.00 jadi RM 30.00+ aje... Ha Ha Ha... Jimat!... Ting!... Lagi pon aku dah 5 tahun tak beli sandal Nike... Tu aje lah satunya sandal Nike yang aku lasakkan ke sana ke mari... Dah jauh juga sandal Nike tu berjalan... So, memang dah tiba masa pon tukar sandal Nike baru... He He He... Selain dari sandal... Aku sambar satu cap Nike... Aku dah lama kuar masuk JPO selama ni tapi harga tak pernah turun... Static aje mahalnya... Kat sini aku tak lepaskan peluang untuk membeli sebab harga masih murah dan design unisex yang memenuhi citarasa... Harga adalah AUD 15.00 sahaja... Material yang sangat bagus dan tak merosakkan kepala aku... He He He...

Dalam sibuk bershopping tetiba ada sorang mamat ni dengan anak2 dia menegur aku... Terkejut gak... Asal dari Singapore tapi menetap di sini... Tengok muka pon aku dah tahu dia dari Singapore... Kerabat Aaron Aziz laa katakan... Dah 4 tahun dia keja kat Perth... Dia kata kalau ada sedara mara kat Perth ni memang senang nak kerja kat sini...

Keluar dari Nike dengan rasa gembira... Alhamdulilah... Allah permudahkan... Dan aku dapat apa aku nak... Duduk di satu sudut dan terus pakai sandal Nike tu... Lega kaki aku dah kurang sakitnya... Lagi jauhlah aku berjalan nampaknya... He He He...


Ronda-ronda cuci mata... Tiba kat satu shop... Branded Outlet Ruby... HH borong handbag kat situ... Material dia lain... Lembut aje... Dan murah... Harga cuma AUD 19.00... HH dah senyum lebar.. Lepas jugak hajat dia nak borong handbag kat Harbour Town... Nampak ada Converse Outlet plak.. Kami masuk borong shopping bag kain berharga AUD 3.00 dan Ipad Case berharga AUD 5.00 sahaja... Harga asal Ipad case adalah AUD 15.00... Hu Hu Hu... Murah bangat... Somemore sangat berkualiti... Inilah hasil tangkapan kami di Harbour Town ni... ;-)
 
Dah puas hati... Kami turun ke tingkat bawah... Terus lunch kat ISPA Kebab... Satunya halal food yang kami nampak di sini.. Order Hot Chocolate dan kebab... Huge Kebab dan sedap! Satu kebab tu potong dua... Kenyang!...

Lepas makan... Kami terus keluar dari Harbour Town dan tunggu bas di bus stop 21... Kali ni turun kat Wellington St Bus Station.. Wah!... Kami dah semakin mahir dengan Routes Cat Bus ni... Kami hanya jalan kaki  ke Western Perth Museum... Sebelum sampai Museum ada satu taman tempat orang melepak... Kat taman tu banyak burung yang cute... Spend time amik gambar burung...
 
Actually, Western Australian Museum bersebelahan dengan perpustakaan... Tak berapa jauh dari tempat turun bas tadi... Nak masuk ke Museum ni adalah free tapi digalakkan untuk donation... So, macam-macam ada dalam tu... Kebanyakkannya adalah tentang hidupan laut dalam dan darat yang ada di Perth... Kami tak berada lama dalam museum tu... Lepas beli sebatang pen yang berharga AUD 2.95... Kami pun keluar...
  
Sebelum meneruskan perjalanan seterusnya... Kita minum dulu... He He He... Tekak rasa haus plak... So, ada water dispenser depan museum.... Minumlah sepuasnya... Segar!... Hu Hu Hu...

Kalau ikut itenary sendiri... Kami sepatutnya menuju ke London Court.. Namun masa tidak mengizinkan... Jadi, kami terus ke Criterion Hotel untuk check-in... Jam dah menunjukkan 14.30... So, dah lewat setengah jam... Kami hanya sempat mandi dan rehat sekejap... Untuk tempoh 21 jam aku tak mandi... He He He.. Disebabkan udara kat lur segar dan sejuk... Aku langsung tak berpeluh... Tak rasa pon diri ni tak mandi... He He He.. Bilik kami nombor 220... Biliknya sangat besar dan selesa... Hotel ni bertaraf 3 bintang dan menjadi pilihan... Antara hotel yang termurah dan selesa di Perth ni... Ada 2 katil single tapi katil dia boleh muat 2 orang setiap satu... Hu Hu Hu... Besar ok! Mungkin sebab ikut size badan orang putih yang besar2 tu... Nak bandingkan badan kami yang kecik comel ni... He He He...

Tepat 15:00 kami melangkah kaki ke London Court... Melihat apa yang patut... Tak ada shopping apa pon... Just sight-seeing... Kedai di Perth ni kebanyakkannya tutup seawal 17:30... Sangat tak happening kan?... Tapi masih ada jugak kedai yang bukak sehingga 19:00... Kebanyakkannya kedai makan dan sourviner... Kalau nak night life boleh lah ke Northbridge... Banyak pub kat situ... Dan ada China Town... He He He...

London Court ni dibina pada tahun 1937... Merupakan bangunan shopping arcade di tengah-tengah Perth City... Kami hanya window shopping sahaja... Sebab aktiviti petang adalah untuk sight seeing aje dan bukan bershopping...


Seterusnya, kami ke Swan Bell... Swan Bell adalah mercu tanya Perth... Ia lebih kurang sama macam Opera House yang menjadi lambang kemegahan di Sydney... Swan Bell mempunyai 18 loceng yang merdu bunyinya... Ia akan berbunyi pada hari Isnin, Selasa, Khamis, Sabtu dan Ahad pada jam 01:00... Tower ini mempunyai ketinggian 82.5 Meter... Dibina dari copper and glass campanile... Mula dibina pada  November 1999 dan disiapkan pada 2001...



Selain dari reka bentuk Swan Bell Tower yang tegap tampan ni.. Terdapat Love Locks kat situ... Kiranya sebagai tanda everlasting love la... So, romantic gitu! Kalau setengah orang Melayu yang tahap ilang akal... Dia tak tambat kekasih dengan mangga... Tapi dia ikat kekasih kat pokok mangga sambil makan mangga kangkang... Kah Kah Kah... Just Kidding!...

Kami tak spend banyak masa di Swan Bell tu... Terus menuju ke  Barrack Jetty... Catch Transperth Ferry menyeberang Swan River ke South Perth... Nak beli tiket kena melalui mesin tiket... Huh! Agak confius jugak nak gunakan mesin ni... Kami minta bantuan Minah Saleh yang kebetulan mahu menyeberang ke sana... Minah Saleh tu sangat friendly dan helping... Sambil menerangkan dan menunjukkan cara... Wajahnya sentiasa senyum aje melayan soalan2 cepu emas kami... He He He... Harga tiket untuk ke seberang adalah AUD 2.70 sehala untuk seorang... Tiket balik adalah free jika kita hanya spend masa 2 jam sahaja di sana...

Perjalanan untuk ke seberang tidak mengambil masa yang lama... Hanya beberapa minit sahaja... Tapi dapatlah melihat pemandangan indah Western Perth dari South Perth... Akhirnya kami sampai ke Mends Jetty... Tiba di sana kami mencari arah... Jalan-jalan sambil memerhati keliling...

Hinggalah kami sampai di Zoo Perth... Waktu kami pergi, Zoo Perth dah tutup... Lagipun aku tak berapa suka sangat masuk Zoo... Cukuplah asal kaki ini jejak di sekitarnya...
 

 Kami lepak2 kat padang depan Zoo... Rasa nyaman dan bersih... Siap baring dan guling lagi... Everywhere in Perth ini kalau dilihat dengan mata kasar memang bersih... Tak tahu lah kalau dilihat dengan mata halus... Pasti banyak makhluk halus... Perth merupakan bandar terpencil di dunia... Terdapat ribuan garden di Perth ni... Senang citer... Bandar dalam taman... Nyaman dalam menghirup udara segar... Kadar pencemaran pon kurang...


Ada banyak burung nuri sekitar Zoo ni... Cute sangat burung nuri ni... Selalunya tengok tabung nuri aje... Tapi kat sini nampak nuri bebas berterbangan.... Rasanya di sinilah habitan burung2 ni..



Dah puas berguling... Kami bergerak semula ke Jetty... Mengikut pembacaan aku ada satu kincir angin yang diberi nama Old Mild di sini... Kami tengok map yang ada kat Mends Jetty... Tapi tidak dinyatakan jaraknya... Kami ke jalan sebelah kanan Jetty... Sepanjang jalan tu ada banyak bungaan cantik... Ada swan yang cantik... Cute sangat swan tu... Sungai pon bersih dan tidak berbau pon... Sangat menyegarkan disamping hembusan angin bayu yang menyapu wajah kami sepanjang masa... Rasa sangat best...

Kat situ mmg area rumah orang kaya... Besar2 rumah kat situ... Mengadap laut... Kami jalan punya jalan masih tak jumpa juga Old Mild tu... Mood swan dah rasa nak memaki... Ikut hati nak aje aku patah balik... Penat dan mengah tak terkata ok!... Pelik tengok ada Mat Saleh boleh berjogging dalam keadaan sejuk camtu... Dah biasa kot... Tanya orang keliling jalan yang kami tuju tu dah betul... Hanya perlu teruskan... Jalan lagi...  Dan lagi... Akhirnya... Jumpa juga Old Mild tu sedangkan aku dah jadi Old Mad!... Hadoi! Jauh giler ok!... 1 Kilometer ada kot... Dahlah kaki aku sakit... HH buat muka itik... Selamber aje... Mentang-mentanglah tempat yang dia suka... Sebab dia seboleh mungkin nak ke tempat tu... Aku cuma turutkan aje walau dalam hati sangat geram... Pastu amik gambar budget berada kat Holand... Nak amik gambar muka kena ceria walau hati berbuku tebal 200 mukasurat...

Now, nak kena patah balik ke Mends Jetty untuk ke seberang semula ke Barrack Jetty... Arghhh!... Bercinta giler nak balik!... Teringat yang tiket balik hanya valid dalam 2 jam... Kebetulan jauh lagi kami kena menapak ke Mends Jetty tu... Ferry plak dah tunggu... Panic kejap!... Kalau nak tunggu next ferry kompom la kena bayor tiket balik... Bayangkan ada 5 minit nak berlari sejauh itu... Suhu dah makin rendah... Angin laut bertiup menyejukkan kami... Kaki aku dah mula cramp... Kalaulah aku mampu pinjam kepak swan untuk terbang sudah tentu aku akan buat camtu... Pastu dah habis guna... Tinggalkan kepak tu di jetty... Suruh swan kutip sendiri... Kejam tak aku?... Arghhh!... Namun itu semua tak mungkin berlaku... Sekali lagi adegan iklan Swing Gum diulang kembali... HH terpaksa berlari dulu... Dan aku kat belakang...

Sampai di Barrack Jetty dah rasa malas nak berjalan lagi... Hari pon dah gelap walau jam baru menunjukkan 18:30... So jalan kaki ke Hotel... Nikmati makan malam... Suhu makin sejuk walaupun aircond dimatikan... Aircond tu ada dua function sejuk dan panas... Tapi suhu kat luar mengatasi segalanya... Mengelatuk kesejukan dibuatnya... Sejuk pon sejuklah... Tidur dalam kepenatan... 21.00 aku dah tidur... Sedangkan HH masih sibuk mengemas... Jam berapa dia tidur aku pon tak pasti... Tahu2 aje dah pagi...


------------------------ BERSAMBUNG ------------------------


Kisah Terdahulu >
Spring In Perth, Australia - Preparation
Spring In Perth, Australia - Day 1

No comments:

Post a comment

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...