Thursday, 4 October 2012

Spring in Perth, Australia - Day 2

Hari ini 16 September 2012... Good Morning Perth!... Pagi yang sangat ceria walaupun letih semalam belum hilang sepenuhnya... Syukur tuhan... Kerana mengizinkan kaki ku melangkah sejauh ini... Menghirup udara yang segar dan nyaman sekali... Aku dapat rasakan aura di badan ku penuh dengan warna kebahagiaan... Aku punya kekuatan mental dan fizikal yang sempurna...Syukur alhamdulilah...

Aku bangun seawal 05:00... HH masih diulit mimpi lagi... Nak mandi pun tersangatlah bercinta... Sejuk wooo!... Padahal tak bukak aircond pon... Tapi suhu kat luar seakan raja menguasai segalanya... Tak sanggup rasanya kaki ini nak memijak lantai... Setiap barang yang aku pegang pon semuanya sejuk... Hanphone aku pon sejuk beku... Apatah lagi  menyiramkan air di badan...Nasib baik lah ada heater... Jadi aku buat macam kat rumah sendiri... Toilet Criterion Hotel ni memang besar dan lengkap... Sebelum mandi... Sengaja aku bukak air panas tu lelama dulu... Bukak paling maksimum panasnya... Biar berwap dan berjerebu satu bilik air... Nak kasi suhu bilik jadi panas... Pakai baju pon dalam toilet juga... Sekarang ni lah baru aku tahu menghargai nikmat panas di Malaysia... He He He...

Lepas bersiap... Kami turun ke Coffee House yang terletak di depan lobby dalam Hotel... Coffee House buka seawal 06:30... Kami dah terpacak depan muka pintu tepat pada waktu... Disebabkan breakfast dah termasuk dalam package... Maka kami tak perlu bayar AUD 13.00... Pagi ni... Kami duduk makan kat meja luar hotel... Mak Oiii! Sejuk gila kat luar ni... Nyesal plak tak duduk kat dalam... Sebab kat dalam panas skit ada heater... Ingatkan sejuk sekejap2 aje... Rupanya sepanjang masa sejuk... Gigil aku!...

Menu kami adalah sama setiap hari... Ada beberapa pilihan yang menjadi pujaan... Tapi wajib bagi aku makan corn flakes dan air orange jus... Barulah Minah Saleh... Berangan tak habis! He He He... Corn Flakes dia besar2... Ditambah pula dengan buah peach yang segar dan manis... Air orange jus pulak agak pahit dan masam... Namun... Aku habiskan dengan jayanya... HH pulak tak kira apa menu pon dia cuba... Bab2 membasahkan tekak dan menyumbat perut serahlah padanya... Dialah juara tanpa bertanding... Tak padan dengan kecik... Tapi ada kantung  kangaroo saiz besar punya... He He He...


Lepas breakfast... HH tetiba nak ke toilet... So, aku amik kesempatan untuk snap gambar sekitar hotel... Aku perhatikan sebuah basikal warna maroon yang berkunci sandar tepi tiang lampu berhampiran hotel... Tak tahu sape pemilik basikal tersebut.... Macam ada yang tak kena dengan basikal tu... Rupanya basikal tu tak ada tempat duduk... He He He... Masa aku tengah nak snap gambar basikal tu... Datang Mat Saleh tua yang kebetulan berdiri kat situ... Dia tetiba pergi kat basikal tu sambil gelak2 dan beritahu aku basikal tu tak ada tempat duduk sambil dia tepuk2 bontot  sendiri... Lor!... Aku ingat dia nak marah aku sebab aku snap gambar basikal tu... Dan kami sama2 gelak tengok basikal tu... He He He...

Jam 07:15 kami dah bergerak ke Kings Hotel yang terletak hanya sekangkang kangaroo aje dari Hotel... Di situlah kami menunggu bus untuk tour pada hari ini sehinggalah hari kami balik... Memang ada small bus bay kat situ... Masa menunggu tu... Ada 3 orang Melayu... Emak, bapak dan anak... Bestnya dapat pergi dengan keluarga sendiri... Aku diam aje... Just senyum pada mereka... :-)... Selebihnya penuh dengan Mat dan Minah Saleh... Semua warga tua... Siap bertongkat lagi... Kalau aku dah tahap bertongkat... Mampu ke aku macam mereka ek?... Walaupun mereka bertongkat dan jalan pon terhuyung hayang... Bak rumah kata pergi kubur kata mari... Tapi mereka tetap bersemangat... Semangat mereka adalah kerana keinginan mereka untuk habiskan hayat yang ada untuk melihat tempat orang... Dan aku rasa bersyukur kerana diusia yang muda ini... Aku mampu berada di sini... Dan semua ini adalah izin dari yang maha esa... I read... I travel... I become... Alhamdulilah...

Jam 07:30 bus dah mula gerak menuju ke Barrack Jetty untuk turunkan orang... Sesiapa yang nak pergi Pinaccle akan ikut bas lain... Bas ini hanya utk tour Perth City dan Fremantle sahaja...

Dalam bas kami duduk depan... Betul2 belakang driver... Sebab aku tak nak terlepas peluang amik gambar jalan... Tiada tujuan lain melainkan amik gambar saja... Tak kan aku nak mengorat Mat Saleh driver tu plak kan... Driver bus adalah merangkap Tourist guide... Nama driver bus tu Chris... Nama macam perempuan tapi seorang lelaki dah berumur berbangsa orang putih... Untuk pertama kalinya juga dalam hidup aku... Mat Saleh jadi driver aku?... Ko mampu?... Siap pakai name tag warna kuning... He He He...

Dalam perjalanan... Kami lalu kat satu hotel yang agak mewah luarannya... Dengan selamber,  Chris kata yang dia buat majlis kahwin dia kat situ... Perghhhh! Driver bus buat majlis kahwin kat hotel ok!... Kelassssss ko Chris!... Betapa bezanya kemampuan mereka dengan orang kita di Malaysia... Bagaikan Ayam kampung dengan Ayam Belanda... Di Malaysia, usahkan driver bus... Pilot pon belum tentu buat majlis kahwin kat hotel... Tengok ajelah watak Adam dalam citer Adam dan Hawa... Pilot pon kahwin free tangkap basah... He He He...

Kebanyakan masa... Chris lebih banyak membebel dengan microphone kat depan... Sedangkan orang lain hanya duduk diam memerhatikan keadaan sekeliling... Tak pe la Chris... Kurang2 ada jugak microphone temankan... Ko buat aje lah keja ko walaupun ko hanya berperanan seperti radio tua yang hanya didengari oleh para telinga kuali...

Perjalanan diteruskan... Bas menuju ke Kings Park.. Kings Park ni memang best... Merupakan sebuah taman yang berada di bukit yang tinggi... Berhadapan dengan Swan River... Dan dapat melihat Perth City secara keseluruhannya dari sini... Kat sinilah juga lokasi kebanyakan filem dan drama seperti Atas Nama Cinta, Wadi Unung, Love In Perth dan juga yang terbaru... Drama Adam dan Hawa... Aku ke sini bukan bersama Adam Mukhris atau Ain Hawani... Tapi dengan Hartini Hawa yang suka buat episode sendiri... He He He... Di sini juga... Sempatlah jugak aku amik gambar dengan bunga dan pokok baobab yang besar giler dan hidup dah beratus tahun tu...

Kami hanya dapat spend masa setengah jam aje kat Kings Park... Huh! Memang sangat tak puas... Terkocoh kacah mengambil gambar... Kalau nak pergi sendiri boleh naik bus Free... Transperth Bus Hijau nombor 37... Masa ni aku dah rasa sedikit hampa... Sebab tak dapat nak bersantai lama menikmati keindahan alam kat Kings Park ni... Kami sepatutnya menikmati seluruh bunga-bungaan di sini... Di sini ada ratusan jenis bunga... Namun... Kebanyakan masa yang ada hanya untuk bergambar saja... Mood Wombat sedih pilu nak  tingggalkan Kings Park yang indah permai itu...
  
Kami ada lebih kurang 5 minit untuk naik bas... Tetiba aku terpandangkan satu tugu peringatan...  Aisey!... Boleh pulak aku tak perasan tugu tu... Apa lagi... Kami pon berlari macam Kangaroo kudung... Makin kami berlari makin terasa jauh plak... Sebab jalannya agak berbukit... HH dah buat muka Koala... Dia takut tak sempat catch bas nanti... Macamana pon satu sama ok!.. 01-01... Win-Win ok!.... Walaupun tak seteruk Old Mild semalam!... Sebab semalam aku dah berlari macam Old Mad... Akhirnya... Dapat gak gambar kat tugu tu... Belakang tu plak betul2 lokasi citer Adam & Hawa Episode 17... :-)

Habis aje setengah jam yang diberikan... Kami naik bas semula... Namun tempat duduk kami diambil oleh '5 mangkok jamban retak sekawan'... Pompuan2 Melayu yang sangat Kekwat!... Ewah!... Ewah!... Ewah!... Ada hati lagi nak suruh kami ke belakang... Ko sape nak arah aku?... Macam ko sorang aje nak naik bas... Orang lain tak payah???... Aku dah rasa nak cekak pinggang!... Rasa nak melaserkan sorang2... Namun bila fikir balik... Ini negara orang... Dan aku tak nak memalukan bangsa aku sendiri.. Jadi aku hanya memaki dalam hati... #$%@&... Di tambah pulak salah seorang dari '5 mangkok jamban retak sekawan' tu duduk sebelah aku... Muka dahlah macam mangkok jamban retak menanti belah... Bontot pulak saiz Gerabak Keretapi Tanah Melayu... Selamber badak berendam nak berlaga bontot dengan aku... Ko ingat bontot ko wangi?... Dah terang2 langgar orang... Tak ada nak say sorry ke... Excuse me ke... Kiss me ke... Eh!... Kiss me???...  No!... No!... No!... Tak nak aku ciom molot dengan ko... Sebab mulot dengan bontot ko sama rupa... Disebabkan bontot besar dia tu lah dah menghalang orang lain nak naik bas.. Orang lain lambat nak ke belakang... HH pon tercampak duduk kat belakang... Isk! Sengal punya Melayu... Tak ada sivik langsung... Kampung mana mari ni???... Orang Kuala Lumpur atau Orang asli Kuala???...

Tepat jam 09:30 bas pon meluncur keluar dari Kings Park dan jalan menuju ke Fremantle atau lebih famous dengan panggilan Freo oleh rakyat tempatan... Sepanjang Beach St... Kiri dan kanan adalah kawasan perumahan dan juga tepian sungai yang sangat luas...

Kami di bawa pusing-pusing dalam bandar Freo... Sepanjang jalan tulah mangkok jamban retak menanti belah sebelah aku ni membuta aje kejenya... Mengalahkan Koala!... Adeiiilah!... Kalau ko nak membuta baik duduk hotel aje... Atau lebih baik jangan datang... Rupa tiada bodoh juga yang ada...

Kebanyakan masa habis untuk sight seeing dari dalam bas sahaja... Jam 10:30 dah sampai kat Fremantle Market... Namun bas tetap akan tunggu sehingga jam 12:30 dan turunkan orang di Barrack Jetty... Jadi, kami minta izin untuk balik sendiri aje... Lagi best jika masa berada di tangan sendiri.. Kiranya Tour ini hanya menunjukkan jalan aje... Adeiii!... Menyesal plak amik tour ni... Memang silap dalam percaturan... Sila jangan ikut tour next time!... Setakat nak jalan dalam Perth ni jalan sendiri aje... Bus banyak, free dan tepati masa... Sesat2 pon dalam bandar Perth ni juga... Bukan sampai Paris pon... Kalau sesat boleh sampai ke Paris... Dah lama aku ingin sesat...Huh!... Mood Koala menyesal sudah!...

Kami masuk ke Fremantle Market...Fremantle Market ni merupakan sebuah bangunan lama yang dibina pada tahun 1897 tapi siap sepenuhnya pada tahun 1902... Terbahagi kepada dua bahagian iaitu The Yard dan The Hall... Market ni menempatkan lebih kurang 150 kedai di bawah satu bumbung... Operasi The Yard  dibuka pada setiap juma'at... Jam 08:00 - 20:00... Dan setiap sabtu dan ahad dari jam 08: - 18:00... The Hall plak buka pada hari juma'at dari jam 09:00 - 20:00... Dan setiap sabtu dan ahad jam 09:00 - 18:00... Hari isnin hingga khamis tak bukak...
 

Macam2 ada kat dalam tu... Branch Megabes pon ada... Aku ni asiklah tersasul sebutan Megabes tu jadi Mabeles... Isks!... Kiranya dari barang sourviner hinggalah barang keperluan ada kat sini... Kami ke The Hall... Aku sempat beli bag hiking kain yang mempunyai full coloring yang sangat fancy... Harga AUD 18.00 setelah offer 50% dari harga asal... Berbaloi lah sebab unik...

Masuk kat The Yard... Nampak orang Turki jual macam2... So, beli strawberry celup coklat... Actually, kat Cameron Highland pon ada... Tapi kat sini punya... Perghhh! Strawberrynya besar dan manis... Coklat dia pon sedap... Harga AUD 3.50... Then beli 3 packet Apple kering... Harga AUD 3.00 setiap satu... Apple kering Aussie ni memang sedap... Kali terakhir aku dapat rasa masa ex-boss aku pernah datang sini dan beli apple kering ni belasan tahun dahulu... Entah apa lah khabar ex-boss aku tu... Kalau mati pon lagi bagus...
    


Then kami keluar dari Fremantle Market... Menuju ke Cappucino Strip... Sepanjang jalan Cappucino Strip ni banyak kedai minum... Dan sudah tentulah Cappucino menjadi pilihan dan paling famous kat sini...

Dari pembacaan aku, terdapat satu kedai minum yang best dan dikunjungi oleh muslim kat sini... Jalan punya jalan memula tak jumpa... Agak mood wombat frust juga sebab tak jumpa... Namun... Akhirnya berjumpa juga... Terceruk skit kedai tu... Nama kedai tu Chocolateria San Churro... Kalau salah sebut jadi cencurot pulak bunyinya... HH yang beriya nak makan coklat Churro... Aku ikut aje... Nak gak rase Capucino yang sedap tu... Yummy!...

Perghhh!... Memang tak rugi pon lepak kat Churro ni... Memang best sangat2... Strawberrynya segar... Churronya panas rangup dan berperisa... Chocolatenya sedap... Cappucino pula... Dari presentation, bau hingga rasanya... Memang mantap... Toleh kiri dan kanan... Mostnya muslim yang datang lepak sini... Total harga kami minum dan makan kat sini AUD 21.70... Agak mahal tapi puas hati....

Aku suka ayat yang printed pada tisu kedai ni... "Better to have enjoyed & made a mess than never to have enjoyed at all"... :-)...

Dah puas lepak.. Kami jalan-jalan di sepanjang Freo ni... Bangunan kat sini hampir sama serupa aje... Pantang jumpa Sourviner Shop... Kaki ni nak menyinggah aje... Beli Frige Magnet kat sini... Lebih murah banding kat Perth City... Not bad... Cantik dan berkualiti... AUD 10.00 dapat 6 biji... HH plak borong keychain... AUD 10.00 dapat 8 biji... Hu Hu Hu...
Kaki kami terus melangkah lagi... Hinggalah kaki ini berhenti dilokasi seterusnya yang diberi nama E-Shed... E-Shed ni hanya bukak pada hari Jumaat, Sabtu dan Ahad sahaja... Macam2 ada kat sini... Tempat makan pon ada...

Ada kedai Fridge Magnet terbesar di sini... Kedai Crocodile Magnets namanya... Macam2 fridge magnet ada jual kat sini... So, sesiapa yang minat gila mengumpul fridget magnet bolehlah beli kat sini... Tak semestinya fridge magnet berkaitan Australia aje... Macam2 pon ada... Tapi harganya agak mahal la... Lebih murah kat area Capuccino Strip tadi...

Seterusnya... kedai yang menjadi favorite kami adalah Megabes dan Aussie... Owner kedai Megabes adalah Cina Malaysia manakala Aussie plak Indonesia... Mereka dah lama bermastautin kat Perth ni...

Memula aku masuk Megabes dulu dan buat perbandingan harga dengan Aussin... Dan patah balik ke Megabes... Aku banyak habiskan masa kat Megabes... Pertama sebab pekerja dia sangat rajin dan sabar dalam melayan kerenah aku yang cerewet nih.... He He He... Kedua sebab owner dia peramah... Dia tanya aku... Macamana tahu kedai dia... Aku cakap aku banyak baca dari blog... Owner tu kata disebabkan aku baca blog... So, hampir semua barang yang aku amik akan berikan 10% diskaun... Hu Hu Hu... Pe lagi... Sebatlah peluang semahunya... He He He.. Owner tu tanya lagi... Isk! Uncle ni tak pasal2 aku kena layan borak dengan dia... Rasa terganggu betol mood koala nak shopping sakan kat sini... Tapi tak pe 10% punya pasal... Agaknya dia happy kot dapat jumpa orang Malaysia... Dia tanya datang sini ikut package ke sendiri... Aku cakap sendiri cuma adalah tour yang aku amik... Dia cakap lebih senang kalau sewa kereta... Jalan kat Perth ni macam jalan kat Penang aje... Kalau nak sewa kereta murah  boleh contact dengan Haji Yon... Actually, aku pernah survey tapi aku tak punya keyakinan yg cukup nak drive sendiri... Lagi pon pada waktu sebelum pergi aku tak bersedia untuk berdepan dengan risiko yang lebih besar... Tak pakai seat belt dalam bas pon kena denda AUD 500 ok!... Camera everywhere... Akan tetapi... Kalau aku diberi peluang sekali lagi untuk menjejakkan kaki di Perth ni.. Pastinya aku akan drive sendiri dan pandu dengan berhati-hati... He He He...

Berbalik kepada Shoping kat  Megabes ni... Barang dia ada yang murah dan ada yang mahal... Bergantung kepada jenis material... Contohnya T-shirt... Corak dan warna memang sebijik sama tapi jenis kainnya berbeza... Dan sudah tentulah untuk diri sendiri aku akan pilih dari material yang bagus... Kalah membeli biar menang memakai... Aku beli T-shirt biru sehelai berharga AUD 14.95 dapat diskaun jadi AUD 13.45 dan sweater putih sehelai berharga AUD 26.00 dapat diskaun jadi AUD 23.40... HH plak susah nak dapat size... Tapi akhirnya dapat gak... Sweater dia berharga AUD 8.95 dapat diskaun jadi AUD 8.00... Dan begitu juga dengan t-shirt dia berharga AUD 8.95 jadi dapat diskaun jadi AUD 8.00... Sweater dan T-shirt HH sama harga beb!... He He He... Selain tu aku amik Fridge Magnet besar berharga AUD 2.50 sebijik kat sini... Fridge Magnet dia memang unik semuanya... Geram je tengok... Besar2 ok!... Aku amik dari tempat yg tergantung tapi owner dia baik... Dia kasi aku stock baru yang masih bersampul...

Terlalu asyik dengan baju sampai aku lupa menda2 lain... Nasib baik lah HH rembat bag hiking satu untuk aku yang berharga AUD 12.95 tapi dapat diskaun jadi AUD 9.95... Memang cun bag tu aku suka... He He He... HH pon ada beli bag untuk diri dia juga kat sini... Bag untuk campak baju kotor balik kg katanya... He He He... Cun gak bag tu... Dia beli dua... Satu untuk dia dan satu lagi untuk akak aku... Akak aku pon excited dapat bag tu... Harga sebijik tu AUD 6.95 tapi dapat diskaun jadi AUD 3.95... Bag shoulder untuk sourviner berharga AUD 1.50 X 5 bijik... Bag case AUD 3.95 tapi dapat diskaun jadi AUD 2.00 X 3... Satu dari bag case tu aku dah kasi Baby... Selain tu beli gak lah keychain Koala sepapan berharga AUD 1.50 yang ada 12 bijik di dalamnya ...Hu Hu Hu... Kalau tengok harga semua barang nampak memang murah... Itu pon kalau tak convert... Kalau nak shopping memang tak boleh convert... Kalau tak segalanya kita akan rasa mahal... Keh Keh Keh... Tapi kalau kita scanning dari segi materialnya... Sudah tentu kat Malaysia akan jadi lagi bertambah mahal berganda...  Aku pernah tengok satu blog jual pelbagai Fridge Magnet... Harga Fridge Magnet Australia yang biasa tu je dah berharga RM20-30... Hu Hu Hu...

Dah puas shopping kat Megabes... Kami ke Aussin balik... Aku beli 5 bijik cap... Cap kat sini memang hensem belaka... Sampai aku pening nak pilih... Materialnya agak tebal dan bersulam kemas... Kalau kat Malaysia ni... Memang tak akan dapat harga cap macam ni dengan qualiti yang agak baik... Setiap satu berharga AUD 3.50... Tapi offer AUD 10.00 untuk 3 cap... Kecuali cap yang aku berikan pada Wan... Kebetulan harganya murah skit AUD 2.50 tapi aku suke design tu sesuai dengan remaja macam dia... So far salah satu cap dah aku berikan pada Abang Ipar aku... He He He... Selain tu aku sempat rembat 2 helai t-shirt biasa yang berharga AUD 10.00 setiap satu... HH pon beli satu dengan harga yg sama iaitu AUD 10.00... So, kalau beli tiga dapat harga AUD 28.00...  Jimat AUD 2.00... Ting!... He He He... HH sambar tempat pembuka surat berharga AUD 2.95 dan amik lagi sepapan Koala yang besar skit berharga AUD 3.95 yang ada 6 bijik di dalamnya... Sebelum nak balik tu aku sambar lagi satu t-shirt berharga AUD 9.95 dapat best offer AUD 6.95...

Dalam sibuk bershoping ni... Si HH sempat plak beramah mesra dengan pekerja kat kedai Aussin ni... Rupanya budak Malaysia... Orang Benut Pontian plak tu... Wow!... What the small World!... Dia pon baru aje sampai Perth untuk buat Master dalam Architecture disalah sebuah universiti kat sini... Orangnya peramah... Akhirnya jumpa jugak pompuan Melayu yang ok... Itulah bezanya orang yang educated dengan tidak... Educated adalah student.. Yang tak educated adalah stupid... Budak tu buat part time kat Aussin ni setiap hujung minggu... Kadang kesian plak dengar bila dia cari duit nak ringankan beban... Kurang2 dapat bayar duit sewa rumah... Baru datang sebulan kat sini tapi dah siap-siap cari keja part time... Memang aku tabik spring ler orang yang belajar dan sanggup berkerja... Sebab zaman aku study dulu pon aku buat perkara yang sama... Tapi aku Full Time kerja dan Part Time study... Aku dah lalui kepenatan itu... The price you should pay!

Berbalik kepada shopping di Aussin ni... Actually, masa nak bayar... Owner dia ada beramah mesra  dengan HH...Tetiba aje HH kembang bontot setaman bila owner tu kata umur HH 20an... He He He... Dalam nak bayar tu owner tu ada cakap kalau nak bayar dengan dia pon boleh nak bayar sama ibu (bini) dia pon boleh... Tapi dari pembacaan aku melalui pengalaman orang lain yang dah pernah bershopping kat Aussin ni... Jangan sekali2 korang mintak bini dia kira... Mampos 1 sen pon berkira... Tangkai jering!.... Tapi bayar dengan owner pon bukanlah dapat diskaun melambung sangat... Biasa aje...
 

Seterusnya... Kami melangkah keluar dari E-shed... Suasana kat luar terang benderang terik... Matahari terlalu cerah... Tapi sejuk sebab angin laut bertiup kencang... Perut kami dah lapar... Kami perlu makan... Lokasi seterusnya adalah Cicerello's... Masa tengah tercari-cari jalan tu... Sekali lagi Allah permudahkan jalan... Datang seorang Mat Saleh menegur kami... Terperanjat gak!... Mat Saleh tu tanya 'Anything I can help you'... Then kami cakap nak ke Cicerello's... Then dia guide jalan... Paling best bantuan datang sendiri tanpa kami minta... Walaupun pada mulanya rasa was-was gak... Alhamdulilah skit sebanyak arah kami tu betul...

Dalam perjalanan ke Cicerello's, ternampak Round House... Wow!... Memang bonus untuk kami sebab kami plan nak cari Round House lepas makan di Cicerello's... So, kebetulan dah sampai kami pon naik ke Round House tu... Kena panjat tangga ok!... Termengah2 jugak lah...

Round House dibuka pada tahun 1831... Round house ini adalah tempat tahanan bagi sesiapa juga yang melakukan sebarang jenayah... Digunakan sehingga 1886... Selepas ianya tidak lagi dijadikan penjara... Ia telah dijadikan tempat perlindungan untuk polis laut... Dan sehingga sekarang hanyalah tinggal sejarah sahaja tapi masih dalam keadaan baik... Tiada bayaran dikenakan untuk ke sini... Tapi digalakkan untuk donation...
  

Dah sampai atas dapat menyaksikan pemandangan laut yang terbentang luas... Ramai Mat Saleh dan Minah Saleh bermandi manda dengan baju mandi... Sesapa nak cuci mata pon boleh... Macam-macam size ada... Soalan nakal aku... Dah sampai negara omputih ni boleh laa cium2 depan public ek?... He He He... Masalahnya mulot Mat Saleh mana aku nak cium?... He He He... Aku pon tak pandai berenang nak selamatkan Mat Saleh dari lemas dan beri bantuan CPR... Silap2 dengan aku sekali lemas... Namun hakikatnya... Aku tak sempat pon nak rase air laut tu sebab rushing nak pergi makan... Nampak aje dekat tapi jauh jugak tu nak menapak... 
Turun aje dari Round House... Kami cross landasan keretapi... Erk!.. Tebiat apa cross landasan keretapi???... Tapi itulah hakikatnya... Kami menyeberang landasan keretapi tanpa rasa bersalah... Kalau kat Malaysia kompom2 kena maki free... Satu kesalahan besar ok!...

Tetiba ternampak Maritime Museum Shipwreck Galleries...Jadi, kami singgah dulu bergambar dan hilangkan penat berjalan... Malas nak masuk Museum tu... Nak masuk adalah free tapi digalakkan untuk donation... Laporpowatakungsi dah perut ni...

Kat tepi museum tu ada Blue Cat bus stop Finishing Boat Harbour 17... Jadi, kalau nak ke Maritime Museum bolehlah berhenti kat sini... Nak ke Fremantle Station untuk balik ke Perth pon boleh naik dari sini... Tapi kami belum nak balik lagi...

Melangkah lagi... Akhirnya sampai jugak hajat nak sampai kat Cicerello's... Tempat ni memang happening... Rasanya pada hujung minggu je kot happening... Hari2 biasa mungkin tak seramai ini... Sebab most kedai yang menjadi attraction di Freo ni bukak hujung minggu sahaja...
 
Kat sini... Banyak burung yang bebas berterbangan... Burung merpati putih berseri... Memang betul lah kata bidalan orang Melayu.... Jinak-jinak merpati bila didekat akan lari...
 
Kami order satu set Fish and Prawn Chip... Sedap dan besar2... Satu set tu boleh kongsi dua orang... Jangan tamak ok!... Kentang dia pon kami tapau bawak balik... Tak larat nak habiskan pon... Sistem kat sini pakai alat Order Pager... Lepas order kat kaunter dia akan berikan alat tu... Bila makanan dah siap, pager akan berbunyi siap dengan vibrate... So, total set Fish and Prawn Chip dan sebotol mineral water (Mineral water dia untuk tenaga) ialah AUD 23.90... Hu Hu Hu...
 
Masa tengah syok2 makan kat Cicerello's tu... Aku dah nampak ada ajing peliharaan kat meja deret sebelah tapi disebabkan jauh dari tempat duduk aku... So, aku ok je... Tup2 anjing tu lalu dengan tuan dia kat sebelah meja aku... Huh! Nasib baik jauh dari meja... Selamat!... Kami yang nampak anjing lalu ni dah macam nampak hantu... Nak bersilat jugak lah si HH nengok anjing tu yang datang dari arah belakang dia... He He He... So, begini lah nasib kalau makan kat area terbuka macam ni... Bagi mereka anjing adalah sebahagian dari keluarga... Di bawa ke mana saja... Tak hairan lah juga jika anjing mereka ni ada insurans dan boleh menerima wasiat harta... He He He... Bunyinya memang lawak dan mengarut gila tapi itulah hakikatnya... So, bagi kita rakyat Malaysia yang masih muda dan perjalanan hidup masih panjang ni... Janganlah hidup tak ada cover insurans sebab tak kan kita nak biarkan darjat kita lebih rendah dari anjing... Atau ayat mudahnya... Anjing pon ada insurans... Ko hado? Kah Kah Kah...
Actually, tak jauh dari Cicerello's tu ada Kailis... Sama sahaja... Cuma Kailis dah lama dan lebih terkenal dikalangan rakyat tempatan Freo... Cicerello's ni tempat baru tapi menu dia lebih baik dari Kailis... Maklumat ni aku perolehi dari pembacaan juga... 
 
Masa nak amik gambar kat satu jetty ni... Tiba2... Datang entah Cina bukit mana mari... Dengan biadapnya ingin bergambar di tempat yang sama... Aku cuma risau budak2 kecik tu tertendang bag tercampak dalam laut aje... Dahlah banyak barang berharga... Kami pun jadi hilang fokus dengan sikap mereka ni... Kot ye pon tunggu ler giliran... Bukan main interframe sesuka ati... Pastu bergambar kat tempat yang sama berkali2... Satu kali posing sampai berjam ko nak snap... Kalau muka ko cantek dalam gambar tak pe lah jugak... Ni luar gambar pon dah macam ****.... Macamana ko posing sekali pon... Kalau dah mata ko sepet macam batang chop stick... Tetap terserlah juga kekhinzirannya... Seyes!... Aku memang benci orang yang biadap!... Huh!... Mood koala rasa nak mengamuk saat ni...
Kami bergerak ke satu tempat tak jauh dari Cicerello's... Ada Skyview Observation Wheel... Kalau tak silap aku... Aku pernah nampak mende alah ni kat internet tapi diletakkan kat Swan Bell... Mungkin dah dipindahkan ke sini... Sampai bila akan berada di situ... Aku pon kurang pasti.... Aku just tengok dari luar aje... Tak naik pon... Tak sempat nak survey lebih...

Lepas tu kami menuju semula ke Maritime Museum... Masanya untuk meninggalkan Fremantle... Bilalah aku akan kembali ke sini lagi... Masihkah ada kesempatan itu?... Berserahlah kepada Allah... Mood wombat sedih pilu... Sob Sob Sob... Blue Cat Bus akan membawa kami ke Fremantle Train Station... Di sini pon sama macam Perth City... Ada Blue dan Red Cat Bus free... Walaupun bas dicat berwarna Orange... Eh! Apa aku merepek ni... Kejap Blue kejap Red kejap Orange... Kejap kucing... He He He... Insyallah... Spring in Perth, Australia nanti aku akan beri infonya...

Dalam masa lebih kurang 5 minit... Kami pun sampai di Fremantle Train Station... Sempat bergambar di sini sebagai kenangan kami di sini... Fremantle Trains Station ni berada lebih kurang 18.7 KM dari Perth City... Train Station ini siap di bina pada tahun 1907...

Sekali lagi kami kena beli tiket melalui machine... Nasib ada pekerja station yang kebetulan berada di situ... Dialah yang membantu... Harga tiket adalah AUD 4.70 seorang... Masa kami sampai... Train ke Perth dah menunggu... Kami terus naik... Nasib ada tempat duduk...

Perjalanan dari Freo ke Perth dengan train mengambil masa lebih kurang 40 minit... Dan berhenti distesen tertentu untuk mengambil dan menurunkan penumpang.... Dalam train... Aku hanya memerhati gelagat manusia... Actually, train dia agak besar... Siap ada tempat khas untuk orang yang bawak basikal... Erk!... Basikal pon boleh masuk dalam train?... Huh!... Hebat!... Dan itulah kebenarannya... Usahkan dalam train... Lampu isyarat pon ada laluan basikal gak... Actually, basikal adalah antara kenderaan selain dari kereta yang menjadi keutamaan untuk rakyat di Perth ni... Kalau nak sewa basikal pon boleh...
Jam 17:00 kami dah berada di Perth Train Station... Tercari2 arah nak dapatkan Cat Bus nak ke Barrack Jetty... Sekali lagi... Sorang Mat Saleh menegur sapa kami... Ingin menolong kami... Bertanyakan arah kami... Ya Allah!... Syukur Alhamdulilah... Bantuan datang tanpa kami minta... Kali ni dia tunjukkan arah yang betul2 senang nak menunggu bus... Kebetulan dia pon nak lalu kat jalan yang sama... Dalam perjalanan jalan kaki ke James St... Kami berbual... Dia tanya kami dari mana... Kami jawap dari Malaysia... Dia tanya lagi.... "Oooh! Which part?"... Kami jawap Johor Bahru... Dia kata dia pernah sampai Johor Bahru tu sebab nak cross border Singapore... Then dia beritahu... Kat area Barrack Jetty tu ada satu restaurant menyediakan macam2 makanan... Kita boleh makan apa sahaja kita nak dan bayar berapa sahaja kita suka... AUD 1 atau 2 pon dia terima... Wow!... Bagus betul laa... Aku rase tu mesti tempat makan subsidi dari kerajaan atau badan bukan kerajaan kot supaya sesapa sahaja di Aussie ni tak kelaparan dan bayar ikut kemampuan... Tapi dari pembacaan aku... Kat Perth ni sahaja memang gemar buat BBQ untuk sesuatu occations... Dan menjemput semua untuk makan secara percuma...

Tak lama tu... Kami minta diri untuk berpisah dengan Mat Saleh yang menunjukkan jalan tu... Dan tak lama tu juga Blue Cat Bus pon sampai... Kami menuju ke Barrack Jetty untuk spend time kat sana...
Berdepan dengan Swan Bell ada Supreme Garden... Kami lepak2 kat situ mengambil angin petang... Hari dah mula gelap... Cukuplah setakat hari ni... Dah jauh kaki ni digunakan untuk berjalan... Alhamdulilah... Dan kami ke hotel untuk merehatkan diri...

Sambil berjalan kaki nak balik ke hotel... HH rasa macam ada mende tak kena... Tiba2 dia rasa tak sedap hati soal transport dari Hotel ke Airport pada 18 September nanti... Aku tanya dia balik... Bukan ke hari tu dah confirm email dan by call sekali... Sebab... Liwei dari Sedunia kata pihak Velentino akan uruskan soal balik... Dia kata akan naik bus yang disediakan oleh Velentino dan bukan Orange Connect Shuttle... Tapi HH masih terfikir2 soal itu... Kebetulan aku pun teringat pada satu blog yang aku baca... Dalam blog tu aku pernah dropkan pertanyaan pasal shuttle ke Airport... Nasib baik lah blogger tu jawap soalan aku... Dia kata sehari sebelum balik boleh inform pihak hotel... Dan pihak hotel akan call directly dengan pihak shuttle... Then malam tu... Bila sampai kat lobby hotel... Kami mintak pihak hotel confirmkan... Tapi pihak hotel beri jawapan yang sama macam blogger... Kena inform sehari sebelum balik... So, bermakna esok baru remind balik pada pihak hotel... Then... Dalam masa yang sama... Aku beri satu suggestion pada HH... Why not we email to both company... So, kita tengok apa reply mereka... HH agree... Malam tu HH email untuk confirmkan pasal transport... Nasib baiklah tergerak hati nak tanya pasal hal ni... So tunggu sehingga esok!...

Lepas bersiap diri... Kami teringin sekali nak jalan waktu malam... Walaupun banyak kedai dah tutup seawal 17:30... Kami keluar hotel... Just sight seeing... Sebelum melangkah jauh... Kami singgah kat kedai sourviner sebelah hotel aje... Just beli tea towel 2 biji berharga AUD 2.95 sehelai...

Then kami berjalan lagi sepanjang Hay St tu... Tetiba ternampak kedai buku yang tak jauh dari London Court... Mak ai!... Rugi betul tak pergi... Kat kedai buku tu semua buku di jual dengan harga AUD 5.00... Bayangkan buku2 masakan yang hard cover tu harga AUD 5.00 aje... Itu dari pandangan luar kedai... Kalau masuk dalam... Lagi macam2 buku ada... Hadoi!... Tak pe lah dah tak ada rezeki... Kami jalan lagi depan skit... Terjumpa butik Guess... HH dah nak meraung kekesalan... He He He... Alangkan kat Airport pon boleh kasi 50% diskaun... Kat Harbour Town pon range price AUD 40+ belum diskaun... Bayangkan kalau kat butik.... Sape nak kasi ko beli wallet yang well known range price ratusan ringgit kat Malaysia tu... Tapi kat sini ko dapat beli dengan puluhan ringgit aje even lepas convert... He He He... Sampai sekarang HH tak boleh terima kenyataan yang dia tak ke Guess tu... Sabar ek HH... Nanti kite pergi sini lagi.... He He He...

Lepas tu kami teruskan jalan kaki... Mana tahu kot2 ada butik yang lebih best dari Guess tu... Saje nak beri harapan palsu pada diri sendiri... He He He... Tetiba dengar bunyi orang main biola... Uish!... Sapa itu?... Osman Jalani ke?... Oh!... Sama sekali tidak!... Sebab Osman Jalani hanya seorang pemain sexafon... Jadi siapakah itu?... Rupanya... Seorang Cina tengah bermain biola di situ.... Apa Cina tu buat sorang2 kat situ?... Isks!... Seyes menakutkan... Mana taw kan... Kot2 bunian ke... Hantu biola ke... Aku mulalah nak thinking out of the box... Kami cepat2 beredar dari situ... Kang tak pasal2 kerana telinga yang mendengar gesekan biola... Otak kami plak jadi biol... Tak nak aku!... Jom blah laju2...

Malam tu sepatutnya kami mencari ROC candy... Dari pembacaan aku kedai tu buka hingga lewat malam... Namun... Hajat kami tidak kesampaian... Kami tak jumpa pon kedai tu... Kami ada juga singgah di kedai Sourviner kat jalan yang sama untuk bertanya pasal ROC candy... Tapi budak Cina tu tak paham apa yang kami tanyakan... Dia ingat kami nak beli candy kat kedai dia... He He He... Lawak plak aku rase... Lain aku tanya lain yang ko paham... Sebijik macam bini Pak Mat Temper keceper tu... Ada telinga jenis telinga kuali... Keh Keh Keh.. Muka Cina tu tetiba berubah bila dia tahu tujuan kami singgah ke kedainya hanya untuk tanya arah ROC Candy tu... Agaknya tu sebab dia pon acuh tak acuh aje nak jawap... Siap cakap kedai ROC Candy tu dah tutup waktu gini... Eh!... Ko keja kat kedai sourviner ni ke ko keja kat ROC Candy?... Betul atau tidak aku pon tak tahu... Dan aku pon tak beriya nak teruskan pencarian sebab jalan pon dah lengang...

Then kami ke Perth Underground... Just tinjau apa yang ada... Memalam ni pon still ada train... Then kami pon balik ke Hotel semula...

On way balik hotel tu... Tetiba kami ditegur sapa oleh dua orang lelaki.. Dah macam jin Ahmad Albab bunyinya... Tanjat kangaroo!... Kus semangat!  Bile plak korang ni lalu dari arah depan?... Kebetulan jalan tu agak gelap skit... Budak lelaki tu tanya... "Dari Malaysia ke?" Lor... Aku pon jawap... "Aah dari Malaysia"... Then dia cakap dia baru aje balik dari Pinaccle... Pinaccle panas... Dia datang Perth secara backpacker dan sewa kereta... Pergh!... Barulah aku sedar... Bagai sedar dari indah nian alam bunian... Alangkah bagusnya kalau aku ni sewa kereta aje... Tak lah aku terperap memalam yang masih muda ni kat Perth City aje... Hadoi!... Then aku tanya dia bila sampai sini dan bila akan balik ke KL... Rupanya dia satu flight dengan aku... Aku je tak perasan... Waktu balik nanti pon sama... Hu Hu Hu... Setelah berbahasa basi.. Kami minta diri untuk beredar dulu...

Actually, kat Perth ni memang senang nak jumpa orang Malaysia sebab Aussie ni masih berada dalam negara Asia... Cuma kalau jumpa lelaki Melayu tu ok skit laa... Cina Malaysia pon ok... Ada gak ati nak menegur... Kalau pompuan Melayu???... Kirim salam!... Sama taraflah dengan sorang makcik tupperware kat airport tempohari dengan lima mangkok jamban retak sekawan yang satu bas dengan aku masa siang tadi... Harap2 aku tak jumpa lagi muka "5 mangkok jamban retak sekawan" tu untuk tour Pinaccles esok... Please!... Please!... Please!...
Sampai hotel... HH ajak minum... Claim coupon 'Welcome Drinks' kat Coffee House Hotel... Bagi aku as long not licquor then ok ler... Aku dan HH sama2 pilih minum Lime Sparking... Perghhhh! Sehingga hari ni aku tak dapat melupakan air tu... Sangat nyaman dan sedap... Hu Hu Hu... Sambil minum layan majalah... Majalah kat sini sangat 'open'... 18SX ok! Jangan beri kanak2 pegang majalah... He He He... Then layan internet free... Internet speed di hotel ni sangat hensem!... Laju berganda!... Puas ati tanpa herot berot... :-P...

Dah puas minum kami naik bilik... Lepak dan borak2... Layan internet... Layan facebook.... Kemas barang yang kami beli siang tadi... Inilah antara hasil tangkapan kami sehingga hari ini... Sangat hensem... Sangat Jelita... Nice to see... Nice to hold... No broken... Already sold... He He He...


------------------------ BERSAMBUNG ------------------------


Kisah Terdahulu >




No comments:

Post a Comment

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...