Saturday, 6 October 2012

Spring in Perth, Australia - Day 3

Hari ini 17 September 2012... Merupakan pengalaman hari yang ke 4... Syukur Ya Allah! Kerana diberikan kesempatan untuk berada di sini hingga ke hari ini... Berada dalam keadaan sihat walafiat... Aku bangun seperti biasa jam 05:00... Bersiap2 dan turun breakfast... Bermakna hari ni juga merupakan hari terakhir aku akan breakfast kat hotel ni... Mood Wombat sedih pilu kembali secara tiba-tiba... Sob Sob Sob... Hari ni juga kami dijadualkan untuk Pinaccles Tour... Actually, meluncur gurun pasir ni secara tak langsung telah menjadi inspirasi aku nak menurunkan berat badan... Akhirnya... Aku berjaya jugak turunkan berat badan sebanyak 12 KG sebelum ke sini... Ya!... 12 KG ok!... Ingat senang?... Kalau badan aku macam bobin atau tong drum... Macamana aku nak duduk atas Sand Board tu?... Sand Board tu pulak dah memang berat giler... Mahu jerlus badan aku dalam pasir... Nanti sand board ke mana aku tah ke mana... This is not funny ok!... Malu wooo kalau tetiba meluncur sand board sangkut kat tengah... Huh!... Mimpi ngeri!... Takmo!... Takmo!... Takmo!...
Lepas breakfast kami ke Kings Hotel bus bay lagi... Mr Chris lagi jadi driver ke Barrack Jetty... Sampai kat Barrack Jetty Mr Chris tu agak gopoh... Entah apa yang dia fikirkan... Hingga dia kata "I'm not doing well today"... He He He... So, aku terpaksa tukar bas untuk ke Pinnacles sebab bas yang aku naik ni akan ke Fremantle Tour... Masa tengah lepak kat luar bas... Tetiba ada seorang pompuan India tanya HH... "Is this the bus going to Pi-Na-Ca-Lei?"... HH senyum aje sambill jawab "Yes"... Dalam bas... Kami ketawa berdekah-dekah... Minaci mana mari nih?... Dia dah meng'india'kan sebutan Pinaccles... Pinaccles jadi Pinacalei.. Orang nak pergi... Ko pon nak pergi juga... Tapi sebut pon tak betol!... Lawak siot... Kah Kah Kah...

Naik aje bas Pinaccles Tour, kami duduk depan skali... Berada betul2 belakang driver macam semalam... Betapa istiqamahnya aku duduk tempat yang sama... Dah macam geng bas sekolah plak!... He He He... Haish! Terlebih sudah!... Aku memang suka duduk depan sebab aku dapat amik gambar pemandangan dari depan dan tepi... Sebelah kiri aku adalah Cina Malaysia... Cina ni anak beranak... Dari start pergi hingga balik... Mulut dia tak berenti mengunyah... Macam kebulur bebeno nampaknya... Tak macam gaya orang yang sedang berada di Australia... Dah macam berada kat Africa plak... Belakang HH plak Minah Saleh... Datang Perth ni sorang2 ok! Tua plak tu... Perghhh! Aku respect betul! Respect pada keinginan dia untuk mengembara tempat orang dengan menolak usia tuanya itu...

Dah syok2 duduk dalam bas... Tup2 muncul lagi "5 mangkok jamban retak sekawan" semalam!... Arghhhh!... Mood koala bertukar menjadi meluat nak mampos!... Haishhh!... Ada aje ko ni kan... Dah macam bayang2 plak... Ikut mana aje aku pergi!... Dorang duduk belakang... Jangan nanti dia amik lagi tempat duduk aku dah!... Kang ada plak adegan kangaroo mengamok kat sini...
Masa dalam bas yang masih belum gerak lagi... Ada satu insiden berlaku... Di mana, ada sorang Cina lelaki dah duduk lama dalam bas... Duduk tepi tingkap belakang Minah Saleh tua tu... Sejak sebelum aku naik lagi dia dah duduk situ sementara tunggu kawan dia datang... Tetiba datang lagi sorang Cina pompuan nak mintak Cina lelaki tu beralih tempat.. Suruh duduk depan dengan Minah Saleh tua tu... Oooooo!... Mengamok lah Cina laki tu... Then dia cakap la... Aku datang awal nak duduk tempat ni... Then Cina pompuan yang lambat tu cakap... Aku nak duduk dengan boyfriend aku berdua... Then Cina laki tu menjawap lagi... Aku pon nak duduk dengan kawan aku gak... Kalau ko nak duduk tempat ni ko datang laa awal.. Last2 Kapten bus pon terpaksa masuk campur meleraikan... Pompuan Cina tu tetap tak puas ati... Dia mintak nak duduk belakang pulak... Sedangkan belakang dah awal2 lagi orang Jepun yang satu group dah mintak izin Kapten bus untuk reserve untuk mereka... Then Kapten bus cakap... Hari ni aku kapten dalam bas ni... So, korang mesti dengar cakap aku... Pompuan Cina tu bengang aje terus turun bas tak tahu merewang ke mana... Bila bas nak jalan baru dia naik semula dan boyfriend dia mengalah duduk sebelah Minah Saleh tua tu... Bukan main lagi dorang berborak berdua... Lupa dah awek kat belakang... He He He...

Begitulah drama hari ini yang telah dialih bahasakan... He He He... Aku rase Cina2 tu bukan dari Malaysia... Sebab accent mereka agak lain bila didengar... Serupa bukit tembok besar mari... Kalau Cina Malaysia accent mereka more kepada pasar ikan skit... Aku harap "5 mangkok jamban retak sekawan" tu dengar lah apa yang jadi dalam bas dan jadi pengajaran juga untuk mereka... Supaya jangan buat sesuka hati di tempat orang... Ini bukan soal rebut kerusi ke pe... Tapi soal displin diri... Ko lambat ko kena ke belakang atau cari mana2 yang kosong... Jangan kacau privacy orang... Cina dengan Cina pon tak boleh bertolak ansur ok!... Inikan pulak kalau ko bergado dengan bangsa lain... Even dengan bangsa ko sendiri pon ko kena hormat dan tak boleh pijak kepala orang sesuka hati mak bapak jiran dua pupu ko... So, beringatlah!... Tak semua orang boleh beralah!

Dalam bas juga kami diingatkan untuk memakai tali pinggang kaledar... Apa kejadahnya pakai tali pinggang kaledar dalam bas kan?... Dulu aku gelakkan gambar bangla pakai tali pinggang dalam bas... Hah!... Nah!... Giliran aku pulak mengelakkan diri sendiri... Padan muka aku!... This is not funny!.... Adalah menjadi satu kesalahan besar jika tidak memakainya... Denda maksimum AUD 500.00 boleh dikenakan bagi yang gagal mematuhi undang2... Ya!... Undang2 ini sangat kejam... Jika di Malaysia paling mahal pon RM 30 - RM 60 untuk kesalahan yang kecil... Hu Hu Hu...
Dalam jam 09.10 kami dah terpacak kat Caversham Wildlife Park... Kedatangan kami disambut oleh dua orang pekerja tour di situ... Kami dipecahkan kepada dua group... Dan group kami diketuai oleh pekerja tour bernama Rachael... Cute sangat!... Dan agak pemalu orangnya... So, dialah yang kenalkan kami dengan Koala. Wombat dan Kangaroo.. Dan pusing2 dalam tu... Ketiga2 binatang ni memang berasal dari Australia...

Seperti biasa bayang-bayang akan ikut kami... Sape lagi kalau bukan "5 mangkok jamban retak sekawan"... First tempat kami pergi adalah melihat Koala... Tempat Koala ni kecik aje... Koala ni adalah binatang yang paling pemalas di dunia... Asik tidur aje... Ia boleh tidur sepanjang 22 jam sehari... Perghhh!... Kalau aku dah pengsan!... Ia makan daun Eucalyptus dan kurang minum air... Kami dilarang memegang muka Koala tu... Kalau tak Koala tu akan bad mood dan jatuh sakit... Ish!... Mengada betul!... Then hanya boleh menggunakan belakang tangan untuk mengusap bulu di badan Koala... Entah mengapa aku rasakan dalam ramai2 orang... Aku rasa "5 mangkok jamban retak sekawan" tu still gak tak paham bahasa... Nak jugak usik2 koala tu sampai kena tegur... Anti betul aku dengan orang macam ni!... Sengal tak beringat... Sekali ko dah beri bad impression pada aku... Selamanya aku tak kan pernah suka... Last2 si Rachael pon jerit kat dorang supaya ikut arahan... Sengal betul!... Kami tak berada lama di situ... Rachael pon cepat2 nak bawa kami blah dari situ... Takot2 ada lagi yang tak paham bahasa... Aku rasa koala tu cuma malas aje tapi tak bengap macam dorang tu...

Lepas tu kami dibawa ke padang Kangaroo... Dapat gak lah tengok Kangaroo mengawan... Ha Ha Ha... Lawak betul masa tu... Aku pon takot tengok... Lama betul ia mengawan... Takot melompat arah aku aje... Tak berani nak dekat sangat... He He He... Kat padang Kangaroo tu penuh dengan najis Kangaroo... Terpaksa juga lah mengelak dari terpijak... Tapi tak lah kotor teruk... Masih terpelihara lagi...



Tempat ketiga kami pergi adalah tempat Wombat... Wombat ni... Muka ia macam babi hutan skit... Kalau kita tengok muka Wombat ni memang muka sedih pilu aje tak bermaya... He He He... Dok diam2 aje tak meronta... Isk2... Baik bebeno tingkah lakunya... Sopan aje... Anak sapo lah ni!... He He He... Tak tahu lah kot time kami datang tu ia lalok... He He He.. Ia boleh pegang... Tapi aku geli nak pegang... Actually, kangaroo dan koala pon aku tak pegang... Aku memang seorang yang sangat pengeli kepada pet... Eeeee... Geli!

Sebenarnya aku masih tak puas nak amik gambar kat dalam tu... Dorang pon tak amik masa yg lama untuk tour... Singgah di Sourviner Shop dalam tu tapi most barang mahal.. Nasib baik aku dah beli Fridge Magnet kat E-Shed semalam... So, tak beli apa pun kat situ... Cuma HH beli air kotak coklat dan candy bepang kat situ... Erk!... Bepang?... HH so Malay!... Aku rasa kalau kat situ ada jual bahulu, tempeyek atau tumpi pon HH akan beli gak kot... He He He... Tapi sedap gak lah... Harga dalam AUD 3.50 + AUD 1.20... Tepat jam 10:00 kami naik bas semula dan ucapkan selamat tinggal kepada tempat tu...

Dalam perjalanan banyak burung-burung terbang... Habis cermin bas kena najis burung.... Rasanya semua kenderaan teruk... Driver tak wipe pon... Dia biar aje sampai kering... Dah tak larat kot nak bersihkan.... Kami dapat melihat Emu Downs Wind Farm di sebelah kiri jalan...  Emu Downs Wind Farm ni adalah tempat yang mempunyai 48 kincir angin yang berfungsi sebagai sumber tenaga alternatif... Kami tak singgah pon... Just amik gambar dari dalam bas sementara mendengar Kapten bas tu membebel panjang lebar... Macam biasa... Bila kapten membebel tak siapa pon yang pay attention... Sampaikan kapten tu sedar sendiri yang dia tengah cakap sensorang kat depan sedang yang lain buat telinga kuali...

Bas terus menuju ke Lobster Shack menghala Utara Perth... Sepanjang perjalanan terdapat binatang seperti Burung Unta yang melintas jalan dengan pantas... Terdapat juga Kangaroo mati di tepian jalan... So, sesiapa juga yang memandu kena berhati2 dan aware sekeliling walaupun kadar had laju untuk jalan biasa dua hala yang sempit begini adalah 110 KM/J... Jalannya tidak luas seperti highway di Malaysia yang ada 4 lorong baru dapat pandu 110KM/J... Sini ngam2 selebar bas tapi boleh jejak kadar 110KM/J... Aku yang duduk depan pon kadang seriau tengok bas yang dipandu laju...

Jam 12:50 kami sampai di Lobster Shack... Lobster Shack ni adalah tempat memproses Lobster... Ada pelbagai menu disediakan... Dan di sinilah kami berpicnic... Aku ingatkan makanan untuk picnic tu pihak restaurant yang sediakan... Rupanya... Bekalan makanan dah siap2 tapau letak dalam booth bas... Aku pon tak perasan... Then sekali lagi "5 mangkok jamban retak sekawan" tu mengaku order halal food... Sengal betul... Rasa nak kasi makan penampor... Bebal tak abis... Kebetulan hanya aku dan HH sahaja yang order makanan halal untuk picnic tu... Pelik aku!... Sepatutnya bila korang ni ikut tour yang ada siapkan makanan... Perkara utama yang perlu dititik berat adalah makanan halal... Nama aje Melayu, Islam dan bertudung plak tu... Tapi soal halal pada makanan amik mudah aje... Patutlah badan macam Gerabak Keretapi Tanah Melayu... Apa pon ko nak telan... Perlu diingatkan ye... Kita ni pergi negara Orang Putih yang agamanya adalah selain dari Islam... Jadi kenalah mention awal2.. Mereka tak ada masalah untuk menyediakan makanan halal atau vegetarian asalkan kita request... Bukan dah tiba sana baru nak mintak tok nenek bagai... Banyak cekadak betul!...

Dalam masa yang sama kita juga boleh order apa2 pon yang dijual kat Lobster Shack tu... Tapi atas cost sendiri... Di sebabkan menunya agak hensem... Jadi aku dan HH order satu set Lobster Burger... Jangan tamak... Amik satu set pun dah cukup... Membazir amalan setan... He He He... Memang besar bapok ok!... Kembong pipi nak habiskan...

Sementara menunggu menu kami siap... Kami dibawa ke dalam dark room untuk melihat visual... Dan kemudian tour pemeliharaan dan pemprosesan Lobster... Memang best... Canggih dan bersih sangat tempat tu... Kami diberi seorang satu remote... Berhenti disetiap tempat dan dengar penerangan melalui remote tu... Don't play play... Alat tu boleh kesan di mana kita berada selagi kita memegang alat itu bersama kita... He He He...

Selesai sudah tour Lobster tu... Now time untuk mengisi perut... Sekali lagi berlaku satu insiden yang tak diingini... Tiba2 makanan halal kami Kapten Bus terberi kepada Cina Pompuan... Oh! No... Masa memula tanya Cina pompuan tu senyap aje... Tak kan lah bebal sangat tak reti baca perkataan 'Halal' pada penutup makanan tu?... Atau memang buta huruf?... Adoilah... Seriously... Bangsa Cina yang dari China mari ni memang banyak beri masalah... Dia boleh cakap tak usik langsung makanan tu... Bila aku tengok sendiri... Ada part dah berusik... Haram betul perangai... Lalu aku pun jerit kat Cina tu... "Lu langsi Lu mati!!!"... Cina tu cuma buat muka Tembok Besar Cina... Kuat gila aku jerit... Buat penat aje aku jerit... Jeritan aku dia tak dengar pon... Bukan sebab dia pekak telinga kuali... Tapi... Sebab... Aku cuma jerit kuat2 dalam hati aku aje... Telinga aku sendiri pon tak dengar suara hati aku menjerit... :-P....

Sememangnya... Aku tak kuasa nak gado atau cakap banyak... Dah lah aku kurang minum sebab sejuk... Tekak pon automatik jadi kering... So, Kapten Bus lah yang bebelkan mangkok Cina tu berbakol-bakol dengan penuh tenaga... Mengucap panjang Kapten Bus... Geleng kepala sambil  berkata "Jesus Christ"... He He He... Dia tanya Cina tu... Tadi aku tanya ko pasal makanan halal ko hangguk ko cakap ko punya... Ko dah tahu bukan ko punya buat apa ko amik?... Cenggitulah bunyinya lepas aku mengalih bahasakannya kepada bahasa Melayu... He He He... Aku diam aje... Sambil makanan tu dipulangkan semula pada aku... Kami tak cuit sangat pon makanan tu... Sebab nasi dia macam nasi tak masak... Keras dan sejuk giler... Aku memang pantang makan nasi sejuk... Memang tak suke langsung!... Nasib ada order Burger Lobster... Just makan tu je... Kentang dia pon kami tapau bawak balik... Tak larat nak habiskan... Burger Lobster memang sedap... Sangat2 sedap hingga menjilat jari... Aku tak pasti kat Malaysia ada ke tak... Cuma kalau order menu Lobster kat Manhattan memang akan cecah ratusan ringgit harganya... Kat sini harga Lobster Burger baru AUD 18.00... Syukur alhamdulilah kenyang juga akhirnya... Lepas juga satu lagi hajat nak merasa makan Lobster...

Aku suka juga suasana kat Lobster Shack ni... Angin bertiup sangat-sangat kencang... Sampai terbang jauh topi yang aku pakai... Sejuk tak terkata waktu tu... Tapi... Seenak hembusan bayu tu... Dibawa sekali dengan pasir-pasir halus... Bermakna... Udara yang kita sedut akan kite sedut bersama pasir... Erk!... Nasib baik lah lens aku tak jahanam... Aku dah risau jugak... Takot pasir halus tu masuk lens... Dahlah lens aku baru aje service... Alangkan pasir tu pon boleh melekat ketat kat badan apatah lagi lens... Tawakal aje la... Mudahan lens aku tak apa2...

Gambar ni pula adalah toilet di Lobster Shack ni... Hensem dan jelita kan pintu toilet kat sini? He He He...
 

Perjalanan kami diteruskan... Kapten Bus mengingatkan semua supaya tidak berada dalam jarak yang jauh dari group... Sebab beberapa tahun lepas... Pernah berlaku kejadian pelancong hilang... Dan dia bernasib malang sebab kebetulan dia menjadi pemandu pelancong masa kejadian tu... So, kejadian itu menyebabkan mereka semua tak dapat nak buat aktiviti yang lain... Tu lah... Orang suruh melancong ko melencong... He He He...

Akhirnya... Tibalah kami di Nambung National Park tepat jam 14:30... Nambung National Park ini terletak lebih kurang 200 Kilometer arah North Perth... Mempunyai keluasan 17,487 hektar... Actually, Nambung Park ini pernah berada dalam laut... Angin yang kencang telah meniup pasir yang ada dan tinggallah ribuan menara batu.. Menara batu ini bersaiz sekitar 5 meter...  Ia sangat unik dan sudah hidup sejak 25,000 hingga 35,000 tahun selepas air surut... Sangat awesome ciptaan Allah ini.. Betapa aku amat hargai nikmat mata yang Allah kurniakan... Syukur Alhamdulilah... Lepas juga hajat nak tengok batuan unik tu dengan mata sendiri... Hebat di mata hebat juga bila aku menyentuhnya...

Hampir sejam kami abiskan masa di sini... Puas? Sangat tak puas... Terasa masa begitu cepat berlalu... Tak puas nak feeling2 kat sini... Tak puas nak guling2 kat sini...  Jam 15:30 kami tinggalkan Nambung Park ini dengan seribu kenangan yang tak mungkin aku mampu lupakan... Hanya gambar yang akan menjadi pengubat rindu... Mood sedih pilu wombat...

 

Destinasi terakhir kami adalah Cervantes untuk aktiviti yang sangat lasak iaitu 4 Wheel Drive (4WD) dan Sand Boarding... Group kami dipecahkan kepada dua.. Sesiapa nak buat 4WD akan ke 4WD... Mana kala yang buat sand boarding akan tunggu bas ini... So, aku pilih untuk buat Sand Boarding dulu... Takot nanti dah pening seriau buat 4WD tetiba tak larat nak buat Sand Boarding plak... 
Then sampai aje kat sini... Memang gurun pasir semata... Luas... Gurun pasirnya memang tinggi... Setinggi umah dua tingkat pon ada kot... Malah ada yang lebih tinggi lagi... Nak naik tu... Tercunggap2 Akak nih!... Ditambah angin yg sangat kuat dan sejuk... Pasirnya halus tapi sejuk... Naik cramp jugak kaki aku menahan sejuk... Kami diberi beberapa Sand Board... Sebelum memulakan... Kami ditunjukkan cara untuk menggunakan sand board tu... Kalau tak nak cedera jangan pakai kasut atau stokin... Biar berkaki Swan... Erk!... Berkaki Swan? Betul gak... Kat Australia ni tak nampak ayam... Swan je yang banyak.... Cara yang didemokan pada kami nampak mudah tapi bila dah sampai kat atas tu... Rasa macam nak balik... Nak tercabut nyawa... Rasa menyesal pon ada... HH sangat excited untuk mencuba... Dia paling beriya2 pada mulanya... Dan dia meluncur dulu sebelum aku... Aku kat bawah amik gambar dia... Tiba bawah tu dia tergelonsor... Bergumpal dalam pasir... Habis muka dan badan dia diselaputi pasir... Macam aksi stunt ok!... Ha Ha Ha... Aku bantai gelakkan dia... Mana taknya... Muka dia dah macam tepung gomak... Bila tengok semula gambar... Herot berot muka HH masa meluncur... Serius lawak... Aku dah macam hape pecah perut gelak... Tapi sorry!... Gambar tersebut tak boleh publish kat mana2 pon... Sebab... Buruk giler... Cukuplah sekadar jadi stock lawak kami aje... He He He...
Gelakkan orang memang seronok... Bahan lawak excercise mulut dan perut... Try tengok jadi kat diri sendiri plak... Bila aku tengok ramai yang jatuh aku plak naik seram... Tapi aku fikir... Inilah peluang aku... Dah lama aku tunggu peluang ini... Jauh lebih 4000 Kilometer aku terbang... Tak kan aku nak lepaskan saat ini begitu sahaja... Kurang2 aku dapat cipta rekod aku sendiri dalam mencabar kemampuan dan keberanian diri... Huh!... Sangat berat apa yang aku lalui pada hari tu... Aku betul2 seorang diri di puncak sana... Cabaran ini mengalahkan segala cabaran yang pernah aku lalui... Feelingnya lebih teruk dari Roller Coster kat Genting... Lebih dasyat dari Roller Coster kat Universal Studio Singapore... Kalau aku diberi pilihan lain... Rasanya tak sanggup aku nak lalui apa yang ada di depan mata saat ini... Nah!... Masa sudah tiba!... Aku kena mendaki dulu gurun pasir ini.. Giliran aku semakin hampir... Aku gayat habis!... Cuak!... Angin kencang seolah2 ingin menolak aku ke bawah... Badan aku melayang-layang menahan tolakan angin yang datang dari pelbagai arah... Aku seolah sedang berada di bangunan yang tinggi... Menunggu saat untuk terjun mati... Erk!... Mati?.... Oh Tidak aku belum nak mati lagi... Ya Allah! Apa yang aku fikir ni... Betul ke aku nak lunsur pasir ni?... Tiba kat atas.... Ada sorang pompuan Jepun dok terkial2 nak turun... Dah lah sand board tu besar... Licin plak tu... Then bile aku tengok dia terkial... Aku bantu dia dengan menolak dia ke bawah... Akhirnya dia pon mengelonsor... Giliran aku pula... Time aku... Tak ada sape pon bantu aku mengelunsor... Ya Allah badan aku dah separuh hujung pasir ni... Dah tak ada jalan aku nak patah balik naik semula... Hanya satu pilihan yang aku ada... Mengelunsur ke bawah....  Arghh!... Dan akhirnya... Aku mengelunsur bagaikan terbang di udara... Yes! Yes! Yes! I'm Flying! I'm Flying! I'm Flying!....Memula aje rase takot... Bila dah start longsor... Best giler! Sangat2 happening! Rasa nak buat lagi... Tapi HH plak tak nak... Dia serik... Lagipun nanti tak ada masa yang banyak nak bergambar.... He He He... Alasan je semua tu! Padahal rasa takot2 tu masih lagi berbaki... Keh Keh Keh....

4WD dah menunggu... Sekarang ni tibalah giliran kami pula nak rasa merentasi gurun pasir dengan 4WD... Actually 4WD dia besar... Kepala lori tapi badan bas... He He He... Memang best naik 4WD ni... Memang adventure habis!... Tiba kat gurun yang tinggi orang dalam bas dah menjerit2 takot sebab menjunam tak nampak hujung gurun...Best!... Sangat2 best!... Rasa puas hati dapat naik 4WD ni... Kalau tak ikut package memang tak dapat rasa aktiviti lasak ni... So... Inilah hikmahnya kami tak drive sendiri... He He He... Tiba kat atas gurun, driver bus suruh kami turun dari bas... Ada laut cantik rupanya di bawah sana... Dan kami bergambar sakan kat atas gurun pasir tu... Puas hati!...



Jam menunjakkan pukul 17:50... Awan pon dah makin gelap... Suasananya macam hujan nak turun... Mendung aje... Angin pon makin lama makin kencang... Sejuk tidak terkata.. Kami masuk dalam bas... Feeling Wombat sedih pilu yang sama muncul kembali... Kami tinggalkan jejak kami di sini dan hanya kenangan yang kami bawa bersama kami apabila balik ke Malaysia nanti... Secara keseluruhannya... Kami dapat cover sebahagian perjalanan di Western, Eastern, Southern dan Northern Perth... Alhamdulilah...

Perjalanan diteruskan... Sampai Perth City dah malam... Dalam jam 19:00... Bas turunkan orang di Barrack Jetty... Termasuklah bayang kami... "5 mangkok jamban retak sekawan"... Harap aku tak terserempak dengan korang lagi esok di Airport... He He He... Kami pula turun di Kings Hotel... Balik ke hotel badan dah mula rasa gatal2... Huh!... Alergy sungguh dengan pasir... Baru aku realise yang pasir dah memenuhi kepala aku... Patutlah aku tak berenti mengaru dari tadi... Susah nak buang pasir yang melekat kat kepala... Pasirnya dah macam gam.. Haishhh!

Sampai aje hotel... Perkara utama yang kami buat adalah check email... Alhamdulilah pihak Valentino reply email kami... Dalam email tu mengatakan kami kena check out jam 3 dan tunggu Orange Shuttle  jam 04:00... Erk!... Nape Orange Shuttle plak?... Masa tu tak ada attach voucher pon... So, kami anggap hal ni settle... Dan tak perlu lagi inform pihak hotel... Lagi satu yang menjadi tanda tanya aku nape bukan Liwei yang jawap email kami tu... Dah lah kasi kami voucher yang tak lengkap... Masa tu hati sangat beku giler pada Liwei... Kalau semua mende aku nak urus sendiri.... Baik aku tak payah appoint agent.... Baik aku appoint Velentino directly... Terasa sangat kesal waktu tu...Tapi cuba jugak positifkan diri.. Mungkin hari cuti... So, dia tak buka email... Arghhh!... Aku tetap tak puas ati! Dah tahu macam ni nape awal2 dulu masa kami tanya dia tak berterus terang aje... $%#&!

Sampai aje bilik hotel... Tiba2 ada dua pucuk surat kat lantai... Erk!... Surat apa plak ni?... Kat sampul letak 'RM220'... Erk!... Aku kena bayar RM220 ke?... Untuk apa?... Hish!... Macam orang bodoh fikir.... Rupanya RM220 tu Room 220... Isks!... Tulislah penuh!... Suspen aje!... Bila bukak surat tu... Rupanya salinan email yang difax kat hotel... Fax urgent!... Dan satu lagi adalah voucher... Dalam email tu mengatakan... Suruh ignore email yang pertama yang dia hantar secara online... Ini betul2 mengecewakan aku... Aku betul2 bad mood koala malam tu... Bad mood koala sebab rase menyesal deal dgn Sedunia Travel... Bila fikir2 balik memang tak berbaloi amik tour ni... Buat semuanya sendiri lagi bagus... Kalau aku tahu dari awal... Makan satay kangaroo 100 cucuk pon aku tak akan terjebak dengan travel agency sengal macam ni... Tapi nak buat macamana... Sebab Sedunia Travel ni antara travel agency yang buat free and easy yang kami sempat search masa awal2 dulu... Huh!... Rasa menyesal!...

Ya Allah!... Bersyukur lah.... Kerana dari hari pertama hingga ke hari terakhir kami di sini... Urusan kami sentiasa dipermudahkan... Dan hati kami sentiasa digerakkan untuk kebaikan... Bayangkan lah... Jika Allah ingin menduga kami waktu itu... Pasti dia tak akan hadirkan orang2 yang baik untuk bantu kami... Saat kami memerlukan arah penunjuk jalan... Bantuan datang tanpa kami minta... Dan pastinya Allah tak akan gerakkan juga hati bagi membolehkan kami pulang dengan selamat... Syukran ya Allah... Syukran Jazeelan... Di mana jua... Allah itu ada... Buat baik insyallah Allah yang akan membalas kebaikan itu saat kita memerlukannya... Alhamdulilah...

Malam kami tak ke mana-mana... Just berehat, packing barang dan terus masuk tidur... Lagipun malam ni adalah malam terakhir aku tidur di Perth... Masa terlalu pantas berlari... Bagai angin bayu sepintas lalu... Huh!... Mood Wombat sedih pilu kembali untuk sekian kali... Masih tak puas nak ronda Perth... Tapi insyallah... Kalau Allah murahkan rezeki... Aku pasti ingin kembali lagi ke sini... Aamin Aamin Aamin...



No comments:

Post a comment

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...