Monday, 8 October 2012

Spring in Perth, Australia - Day 4

Hari ni 18 September 2012... Aku bangun seawal 02:00... Pastikan semua barang dah packing dengan sempurna... Suhu dipagi hari biasanya adalah 9 hingga 10 darjah Celcius... Oh!... Sangat sejuk tidak terkata... Bermakna hari ini adalah hari terakhir aku merasai suhu serendah ini... Insyallah... Jika dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki pasti kesempatan atau peluang datang semula untuk merasai suasana begini lagi... Aamin...

Walaupun aku tahu Orange Connect Shuttle akan sampai dalam jam 03:15 dan kami diminta tunggu dalam jam 03:00... Namun aku dah tak percaya pada catatan masa yang diberikan dalam email fax semalam... Aku serik!... Sekali aku di beri info yang salah... Selamanya aku akan anggap salah... Aku tak percaya pada janji masa... Aku ni budak I.T... Tentulah aku berpegang kepada info... So, jam 02:30 kami dah turun ke lobby hotel dengan langkah yang sangat longlai buah lai... Mengheret bag bagai pelajar AF yang tersingkir... Maklumlah... Nak tinggalkan jejak... Mestilah mood wombat hiba pilu bagai nak menetes carrot susu ke lantai... Apabila kunci diserahkan di kaunter bermakna kami sudah check out... Keluar dari hotel dan menuju ke Bus bay kat Kings Hotel... Selamat tinggal Criterion Hotel...

Agak lama juga kami tunggu... Walaupun aku tak suka menunggu.. Namun menunggu itu lebih baik buat masa ini... Sebab aku takut ketinggalan Shuttle pagi tu... Pagi tu... Kami orang pertama sampai di Kings Hotel... Kemudian datang dua orang Cina dari Malaysia turut menyertai kami... HH sempat borak dengan Cina tu... Dia pon ambil tour dengan Sedunia Travel... Dia cakap dah dua kali ambil tour dengan Sedunia Travel ni... Katanya lagi... Sedunia Travel ni dah established lama... Arghhh!... Berdesing telinga ni bila mendengar nama itu... Bla Bla Bla... Ye lah... Pujilah melambong kuih bulan kuih bakol!... Bangsa ko kan!... Aku dah semakin meluat nak mampos dengar nama Sedunia Travel buat masa ni... Time mintak duit cepat aje... Tapi towards to the end... Aku urus sendiri!... Mood koala nak memaki bagai Tora datang lagi... Memang hampa gas belaka!...

Orange Connect Shuttle sampai tepat pada waktu... Dan tiba2 aje ramai yang turun dari Criterion Hotel nak naik Shuttle tu... Huh!... Amik dengan Sedunia gak ke?... Ah!... Malas nak tanya... Aku bukan polis pencen nak tanya banyak... Soalan itu bukan mendatangkan duit pon kat aku... Mendatangkan marah lagi ada... Ada gak dua pompuan Melayu yang travel macam kami... Tapi dia bayar tambang cash kat pemandu tu... Actually, kalau nak booking directly secara online Orange Connect Shuttle pon boleh... Tapi part tu aku masukkan dalam posting Spring in Perth, Australia - Tips...

Actually, pemandu Orange Shuttle ni Minah Saleh... Tak ada apa yang nak dijakunkan... Sebab kat Malaysia pon ada juga pompuan jadi driver... Bezanya saiz nasi lemaknya AUD 1.00 dengan RM 1.00... He He He... Shuttle akan singgah dari hotel ke hotel untuk amik orang... Antaranya 2 budak lelaki Melayu yang kami jumpa beberapa hari yang lalu... Then tiba kat YMCA tunggu orang agak lama... Adakah Shuttle ni yang sampai awal atau orang tu yang lambat?... Tunggu punya tunggu muncul seorang Minah Saleh tua... Seorang diri... Erk! Travel sorang2?... Bior betul!... Ya... Memang betul... Dah dua orang Minah Saleh aku jumpa yang suka travel walaupun seorang diri... Adakah bila aku tua nanti aku akan jadi macam mereka?... Aku pernah terbaca satu artikel... "Orang Putih... Kalau sorang2... Dia akan fikir untuk mengembara dekat2 aje.... Tapi... Kalau mereka berdua atau lebih... Mereka akan plan untuk mengembara lebih jauh... Orang Cina pulak... Kalau sorang2... Dia akan fikir nak bukak bisness... Bila berdua atau lebih... Mereka akan fikir cara untuk kembangkan bisness mereka.... Tapi... Orang Melayu... Bila dia sorang... Dia tidur... Bila berdua... Mereka akan bergosip".... Tapi memang betul pon kan?.... He He He...

Masa on way tu... Minah Saleh tua tu tanya kat driver... "Where to get lugagge storage in City?"... Erk!... Aku tak paham... Soalan apakah ini? Time dah nak balik ni... Ko tanya soalan2 yang tak ada kena mengena dengan situasi... Kalau ko tanya "Where to get lugagge storage in Airport?"... Munasabah jugak lah soalan ko tu... Ini soalan munaperth ke munafik ke monafendi?.... Isksss!... Soalan itu patut tanya waktu datang bukan waktu balik... Aku tengok driver tu pon macam tercengang sipot nak jawap...

Shuttle bus ke Domestic Airport dulu... Kemudian ke International Airport... Dalam Shuttle... Ada Cina couple tanya aku... Dah sampai International Airport ke?... Adess... Nak je aku jawap... Tak lah ni dah sampai LCCT Malaysia... Tengok dia muka tak mandi tu aku pon jawaplah nicely.. Tu lah... Lain kali mandi... Tak lah rasa diri tu bermimpi...

Then... Tibalah kami di International Airport... Amik bag dari booth dan terus tolak troli ke bag drop counter... Masa nak beratur... Aku jugak yang tolong Minah Saleh tua tadi tu sangkut bag kat bahu... Bag dah kecik lengan macam gajah... Adeiiilah... Sabar aje la... Dalam masa yang sama... Nasib baik lah kami dah buat Web Check-In online... So, tak perlu menunggu lama... Terus buat drop bag... Kalau nak buat wrapping bag pon boleh... Bayarlah AUD 10.00.... Tapi kami tak buat pon... Sebab hiking bag bawak naik atas... Hand luggage je campak kargo... Pekerja kaunter Air Asia kat sini semuanya Minah Saleh... Ada sorang aje India... Semua cun2... Tak macam kat Malaysia... Bagai cekodok hangit disimbah asid pon ada...

Selesai sudah Bag drop... Tiba giliran untuk check-in... Kami kena isi form hijau... Outgoing Passenger Card... Isilah sebelum  chop passport... Kali ni urusan lebih mudah... Just scan barang dan terus masuk untuk Boarding... Tak macam masa mula2 datang... Alhamdulilah! Tak ada apa2 yang berlaku... Everything smooth...

Kami amik kesempatan untuk shopping kali yang terakhir... HH sempat rembat bangle harga AUD 5.00... Kebetulan sales girls tu berbangsa Japan... Ha Ha Ha... Speak Eng-Pan... Keh Keh Keh... Layan aje la apa dia cakap... Masa pon banyak lagi... Singgah kat satu lagi shop... Aku sambar sebentuk cincin yang sangat jelita... Cincin ni akan bertukar warna mengikut aura dan mood kita... Sama ada nak jadi mood swan, koala, kangaroo atau wombat... He He He... Unik bukan?... Ye... Sangat best!... Satu untuk aku... Satu lagi untuk HH... Pastu HH carikan aku bangle.... Memang hensem bangle kulit tu... Lembut aje... Harga AUD 7.00... He He He... Selain tu... Beli lagi 1 set Koala ada 12 pieces... Koala ni kualiti skit... Harga AUD 9.08... Ternampak butik Guess kat situ... Erk!... Diskaun 50%...  Ha Ha Ha... Tetap tak dapat mengubat luka HH pada butik Guess kat Hay St tempohari... Sebab butik Guess kat Airport belum bukak lagi at this hour.... Sorry HH!... Tak ada rezeki... Adalah hikmahnya tu.... Dia suruh simpan AUD pergi Sydney kot...


Dah puas shopping untuk kali terakhir kami pon menunggu hingga lah masa untuk departure... Ingat nak minum2 dulu... Tapi rasa malas plak... Gate pon dah tutup... Kami menunggu di Gate 5... Ramai betul orang nak balik Malaysia... Ramai Melayu dan Cina.... Hujan pun turun dengan lebat... Nasib baiklah sepanjang aku kat sini setitik hujan pon tak turun... Hujan di luar sana seolah menangisi pemergian kami... Sob Sob Sob...

Dalam tengah menunggu tu... Kami nampak Flight Attendance dah bukak dan siap pasang divider so kami angkat bag ke depan... Tup2 ramai plak ikut kami dan beratur belakang kami... Kami cuma nak ke depan aje.... Bukannya beratur nak masuk.... Kah Kah Kah...Sengal korang pergi ikut tu buat apa! ... Disebabkan kami... Tak pasal2 semua berdiri... Ha Ha Ha...

Then.... Announce untuk masuk flight... Dah penat2 berdiri bleh plak Flight Attandance tu announce yang nombor tempat duduk belakang masuk dulu... He He He... Betul2 sengal la... Nombor aku depan plak tu... So, terpaksalah bagi mereka yang tempat duduk nombor belakang masuk dulu... Mungkin tak nak bersesak kot... Tapi yang tak bestnya sebab tempat simpan Luggage penuh dan terpaksa cari tempat yang kosong... Kadang yang kosong tu jauh dari tempat duduk... Huh! Inilah cabaran bila naik Flight tambang murah... Itulah harga yang ko perlu bayar... Janji everyone can fly... He He He....

Aku duduk betul2 kat bahagian wing... Tepi tingkap.. Sebelah lorong adalah lelaki tua Cina muka tak mandi... Siap nak poyo dengan HH... Dia tanya HH... Study ke kat sini? HH jawap holiday.... Dia tanya lagi... Ko pergi tak makan Fish and Chips kat Freo?... Hello uncle!... Lu tanya soklan yang mencabar minda aku pepagi ni boleh tak?... Aku dahlah lapor pepagi ni... Nasib baik la bukan aku yang ditanya... Aku malas nak dengar apa yang diborakkan selanjutnya... Nak berbahasa basi pon janganlah sampai air liur basi di bawak sekali... Haish!... Dah nama pon bangsa tak mandi... Nak buat camne... Terima ajelah hakikat HH... Bahawa ko tengah duduk di sebelah Encik Tong Sam Pah... He He He....

Tepat jam 06:50... D7 237 mengembangkan sayapnya... Kami meninggalkan bumi Swan dan pulang ke reban Ayam... He He He... 5 jam dalam flight sangat membosankan... Langsung tak dapat menikmati pemandangan dari atas awan... Sebab matahari terlalu terik sampai terpaksa tutup tingkap... Akhirnya masa kami habis untuk membuta... Penat tak terkata... Sangat2 penat!... Pada pertengahan waktu... Penjamusaji Udara pon tolak troli... He He He... Ya!... Mereka hanya layak dipanggil Penjamu Saji...  Tak payahlah nak kekwat sangat dengan rupa yang tak sehadonya tu... Function ko sama aje macam kendarat...

Makanan kami pon sampai... Mushroom Chicken Lasagna... Yes!... Kami pon makan dengan rakusnya... Bismillah... Lapar sebab langsung tak breakfast...

Lepas makan HH sambung membuta lagi... Aku dah tak boleh tidur... Just habiskan masa dengan tengok semula semua gambar2 yang aku snap... Sesekali aku menoleh orang lain pon sibuk tengok gambar yang mereka snap... Jadi, apa yang aku buat adalah normal bukan abnormal... He He He...

Tiba masa untuk touch down... Alhamdulilah... Sampai juga kami di bumi sendiri... Jerat tak pernah melupakan kangaroo... Erk!... Ada kena mengena ke?... No!... Hujan emas di negeri orang hujan batu di negeri sendiri... Baik lagi negeri sendiri... He He He... Batu pon batulah... Janji aku sampai dengan selamat dan sihat... Alhamdulilah!

Orang dah berpusu2 nak keluar... Macam kambing nak lepas dari kandang... Macamana nak ambil bag yang berada jauh dari tempat duduk kami?... Haish!... Terpaksa mintak tolong dengan sorang India yang kebetulan berdiri dekat dengan Luggage Storage tu... Sambil angkat tu dia kata... "Wah! Buy One Free One"... Dia kata gitu sebab bag aku dgn HH sama rupa...Nak aje aku balas... "No!... We buy peanut and get free monkey like you"... Boleh?... Kang nangis plak India tu dengar aku cakap gitu.. He He He...

Turun aje dari Flight... Huh!... Panasnya Malaysia ni... He He He... Statement poyo!... Kami singgah beli air mineral dan air badak... Rasa macam panas dalam.. Bibir aku kering sekering keringnya... Tak pernah bibir aku kering macam ni... Hidung HH pon kadang berdarah... Betul2 panas dalam... Kami makan tengahari kat Mc Donald... Order dua mangkok bubur.... Harga 16.70... Then telan Paracetamol...

Tunggu shuttle untuk ke Tune Hotel dan terus check-in jam 14:00...Dapat claim toiletries free... Then kami berehat dibilik... Layan citer Adam dan Hawa online kat handphone... He He He...

Kemas bag lebih awal.... Dan turun ke lobby... Check-out dari hotel... Naik Shuttle ke LCCT... Seperti biasa tambang RM 1.00 seorang...

Sampai kat LCCT kami makan KFC... Harga RM 16.00... Hadoi!... Memang penuhkan toksin dalam badan ni... Asik telan fast food aje... Tapi apa pilihan yang ada pon... Aku tak suka makan kat food court... Harapkan harga aje mahal tapi tastenya hampeh...

Lepas makan kami pon drop bag kat kaunter dan terus boarding... Flight AK5276 menerbangkan kami jam 21:45 dan sampai Senai Airport jam 22:35... Harga parking kereta RM 120.00... So, balance AUD yang kami masih ada di tangan ialah AUD 186.35... He He He... Alhamdulilah akhirnya Home Sweet Home...


Terima kasih kepada yang sudi membaca... Sesungguhnya... Mengembara umpama membaca sebuah buku... Tetapi... Orang yang tidak mengembara... Hanya membaca satu helaian muka surat sahaja... Berjalanlah tanpa henti biarpun tanpa kenderaan... Kerana... Orang yang tiada kenderaan adalah orang yang paling banyak menikmati ciptaan tuhan...

       ------------------------ TAMAT ------------------------


* Cerita aku dah habis... Apa lagi... Semua berdiri... Tepuklah tangan kuat2... He He He...


Kisah Terdahulu >






No comments:

Post a comment

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...