Tuesday, 3 September 2013

Kembara Sarawak 2013 - Info Filght Ticket

29 Oktober 2012... Kebetulan ada offer tiket murah Air Asia... Jadi, setelah berbincang dengan family aku maka tercetuslah idea untuk buat rombongan Cik Kiah ke Kuching, Sarawak... Aku booking flight ke Kuching, Sarawak untuk 17 orang dulu sebab yang lagi dua beranak tak confirm nak pegi atau tak... Then pada esoknya baru mereka confirm... Menjadikan total semua yang pergi adalah 19 orang... Total harga tiket return untuk 19 orang adalah RM 3,196 (sudah termasuk selected seat dan tak termasuk checked baggage)...

Actually... Kalu nak book ticket Air Asia ni limit untuk 8 orang sekali booking proses... Guna dua akaun... Jadi, aku terpaksa buat booking berasingan... Bila buat part by part ni memang leceh dan harga pon menjadi lebih mahal... Agak stress jugaklah aku dengan sistem Air Asia ni... Sebab ni lah first time aku booking untuk ramai... Lagi pon aku ni bukan agensi pelancongan... Aku ni agen pelencong tak bergaji... Kah Kah Kah...

Total harga keseluruhan tiket RM 3,196 dibahagi 19 orang... Jadi, seorang hanya bayar lebih kurang RM 169 sahaja... Pada aku ini bukanlah price yang aku harapkan... Sebab sebelum2 ni aku pernah dapat harga lebih murah dari ni... Tapi... Disebabkan sistem Air Asia yang limit, tamak dan tak serupa bikin dengan promo... Maka aku terpaksa akur dengan harga tersebut... :-(

Pada peringkat ini kami tak book checked baggage... Booking checked baggage dibuat beberapa hari sebelum tarikh nak pegi... Hanya 4 orang saja yang booking luggage... Kat sini aku sertakan luggage price untuk rujukan... Perlu diingat ye... Kalu nak book baggage buatlah sebelum buat web check-in boarding pass...


BERSAMBUNG...