Saturday, 30 November 2013

Kembara Pahang - Fraser's Hill Day 2

23 November 2013... Bangun pagi dalam keadaan malas sebab penat semalam masih berbaki.... Kalu HH tak kejutkan aku pagi ni... Mesti sampai ke tengahari aku tak sador agaknya... Tido mati! Maklumlah hari terakhir aku di sini... Kami cuti tak lama... Cuma 2 hari 1 malam aje kat sini... Budget pon ciput... Better lah kan... Better than nothing... Pagi tu kami kemas2 dan bersihkan apa yang patut... HH merangkap makcik housekeeping... Aku malas! Ditambah lagi aku macam kurang sihat... Aku kena makan ubat lepas breakfast...

Pagi-pagi ni... Aku breakfast kat Shanzan Inn ni... Shahzan Inn memang ada sediakan breakfast... Menu kat sini tak banyak pilihan macam kat hotel yang biasa aku pegi... Senang citer... Better than nothing... Telan aje lah apa yang ada... Even pegi kedai makan biasa kat luar sana pon.. Harga makan memang boleh tahan mahal... Anggap je laa harga makan kat Fraser's Hill ni ikut mata wang pound sterling... Little England la katakan... England laa sangat... 

Teringat statement HH... Kenapa Mat Saleh nak datang Fraser's Hill ni? Kat negara dorang tak cukup omputih ke? Entahlah HH... Jawapan untuk soalan ko tu... Susah aku nak jawap... Mungkin luaran aje Mat Saleh tapi dalam hati Jawa... Hah! Macamana tu? Eh! Salah... Mungkin mat saleh tu keje kat sini atau rindukan kampung halaman dorang... So, dorang datang sini untuk ubat rindu... Ok?

Masa dok sarapan... Terpandang sorang minah Melayu ni... Dengan family dia la kot.. Siap dengan snow cap... Baju sejuk tebal bulu bagai... Eh! Turun salji ke kat luar tu? Bior betul... Nasib ko tak pakai bulu tanglong kat tangan... Kalu tak sebijik macam diva Azwan Ali... Hah! Ko mampooo?


Lepas mencekik sarapan yang tak sehadonya itu... Kami turun bersiar2 di sekeliling hotel menuju ke bandar... Just jalan kaki... Baru je nak turun... Si HH dengan tak ada ribut tak ada taufan.. Tetiba bertempik... "Aku nak berak!"... Erk! Anti klimax ok! Then dia macam tak cukup tanah berlari patah balik semula ke lobby hotel mendapatkan jamban ... Dahlah kena panjat tangga mendaki bukit.. Aku tak kuasa nak ikut... Banyak tempat lain lagi aku nak pegi dari aku membuang masa melukut ditepian jamban...


Aku jalan sensorang.. Nampak signboard ni... Memula aku confius... Betul ke ni jalan nak balik KL? Signboard begini hanya boleh dilihat di kawasan terpencil di Malaysia ni... Standard macam penunjuk arah rumah pengantin...Tapi memang betul ye abang-abang dan kakak-kakak sekelian.. Memang ikut jalan ni... Signboard ni betul2 berada di simpang jalan Shahzan Inn ni... Jalan naik dengan jalan turun Fraser's Hill tak sama... Dan jalan naik turun adalah sehala...



Kadang-kadang dalam hidup ini... Kita terpaksa pandang ke belakang... Bagi kita lebih semangat untuk teruskan kehidupan kita ke depan... Ibarat kita memandu kereta... Kadang-kadang kena toleh cermin kiri dan kanan... Kena jenguk cermin pandang belakang... Walaupun kita sedang memandu menuju ke hadapan... Tidak kira di titik mana kita bermula kerana kita tetap diadili apabila kita berada di akhir garisan...


Kat Fraser's Hill ni ada banyak jugak papan tanda peta macam ni... So, korang memang tak akan boleh sesat... Pusing2 pon kat situ jugak... 


Tengah syok2 jalan sorang2... Tetiba muncul HH di depan aku... Macam busuk je... He He He... Then aku nampak banyak pokok bunga ni sepanjang jalan... Kat umah mak aku pon ada tanam tapi tak lah merimbun macam ni... Kat sini serumpun besar2 dan segar2 plak tu... 






Aku sebenarnya tak tahu apa ke nama bunga ni... Makin lama aku nengok bunga ni... Betapa indahnya apa yang tuhan ciptakan... Seharusnya ada hikmah disebalik kebesaran Allah yang ditunjukkan melalui bunga ini... Ikutlah resam bunga... Sebelum layu dihujung mekar jatuh ke bumi... Ia memberi keindahan untuk jangka yang singkat... Maka kita sebagai manusia... Selagi ada hayat... Teruslah indahkan hidup kita dan jangan amik peduli hal-hal remeh yang berlaku...



Tak ada apa nak cerita.. Just layan gambar2 yang aku amik di pagi hari ini...



Kami menapak balik ke hotel semula... Masa nak amik kereta tetiba nampak ada secalit benda hitam kat bumper kereta... Ingatkan just kotor aje... Then tanpa buang masa... Kami teruskan berjalan tanpa pedulikan benda hitam tu... 

Kami nak cari The Paddock... Ikut jalan menghala ke Clock Tower... Terpusing2 mencari... Singah kat sebuah masjid yang berhampiran... Sebab rasa macam tak sedap ati pasal kotor kat bumper tadi... Sekali tengok... Rupanya cat hitam... Cat tu masih basah... Perghhhh! Sape plak nak dengki kereta aku nih? Aku tak sure sama ada cat tu kena masa kat parking kereta depan Puncak Inn semalam atau parking kat Shahzan Inn... Then aku basahkan tisu dan cuba hilangkan cat tu... Nasib baik hilang... 

Then keluar dari masjid... Jalan lagi... Akhirnya jumpa round about ni... Kiri ke neraka.. Kanan ke syurga... Hah pilih! Mana satu? Acah aje! Ok dah sampai gak Paddock tu... Nasib tak sesat...


Masuk ke Paddock adalah percuma... Tak perlu bayar pon... Sen yang ada tu sila masuk tabung buluh... Then... Apa yang ada kat Paddock? Kat Paddock ni korang boleh menunggang kuda dan memanah... Kena bayar tapi tak sure berapa... Sebab aku tak berapa suke aktiviti busuk macam ni... Tak sanggup laa nak tunggang kuda tu... Buatnya kuda tu semput dan moody ari tu... Ada kang kuda tu bawak lari lompat pagor... Hanya kerana hina dinanya diri ku yg lebih muatan ni... Tak moh!






Dah puas say hi hi... Maka kita sudahi dengan bye bye kat kuda-kuda sekelian... Biarlah kuda-kuda tu semua berehat dengan aman tanpa aku lagi di situ... Keluar dari pintu pagar The Paddock ni... Ada sorang pakcik menjual madu... Dia siap buat demo... Tunjukkan sample madu yang ada dikebanyakan pasaran... Dan compare dengan madu asli yang dia jual... Huh! Memang power madu dia jual tu... Madu Tualang namanya... Kalu bukak botol tu akan ada bunyi letup... Tu tandanya madu tu madu asli... Rasanya pon agak masam... Botolnya kecik aje... Berharga RM15... Aku beli satu dan amalkan minum setiap pagi... Ada satu lagi jenis madu yang dia jual berwarna putih.... Bagus untuk perempuan katanya... Kalu korang nak dapat madu free pon boleh jugak... Jadi madu bini pakcik tu... Hari2 ko dpt minum madu free... 

Lepas dok usha2 pakcik tu... Tetiba ada sorang mak orang ni datang menghampiri aku... "Boleh tolong amikkan gambar?"... Dia hulur handphone... Dia nak gambar satu keluarga kat dinding The Paddock ni... Tapi menutup tulisan The Paddock tu... Aku tanya "Tak nak nampak tulisan The Paddock tu ke?"... Dia plak tanya aku "Eh! Nak kena nampak tulisan ek?"... Soalan apakah ini? Abis ko nak gambo kat dinding aje ke? Baik ko pegi mana2 dinding even dinding kat umah pon boleh bergambo... Sama aje dinding tu... Then aku cakap... "Ke tepi sikit... Bior nampakkan tulisan The Paddock tu"... Dorang pon terkial2 mengadjust body memasing... Dia kata "Terima kasih"... Aku jawap "Sama-sama"... Dalam perjalanan ke kereta... HH tanya aku... "Dorang nak apa?" Then aku citer apa yg jadi... Terkekeh2 HH gelak... Pening!


Kami keluar dari The Paddock tu... Jalan punya jalan... Tup2... Nampak Shahzan Inn gagah perkasa tersergam indah di situ... Hampeh! Rupenya The Paddock tu sebelah aje dengan Shahzan Inn... Buang minyak betul! Patutlah semalam dan pagi tadi aku macam tergerak hati nak jalan kaki ke depan skit dari Shahzan Inn tu... Sebab aku nampak macam meriah aje tempat tu...Rupanye tu jalan masuk ke The Paddock!

Tak pe... Tak pe... Cool... Tarik nafas... Kita terjah ke depan lagi... Tengok apa yang ada... Pusing punya pusing jumpa tempat ni... Mata kami sudah bersinar... Tempat ni diberi nama Fraser's Hill Food Garden... Ada restoran dan ada 4 buah kedai menjual pelbagai souvenir... Kat sini lagi banyak pilihan... Kami beli fridge magnet dan key chain kat sini...



Jom kite gerak ke tempat lain plak... Destinasi seterusnya adalah Smoke House... Selain dari Cameron Highland... Kat Fraser's Hill pon ada Smoke House... Kami tak turun kereta pon... Just snap gambar dan terus blah... Area Smoke House ni macam privacy skit...


Jalan ke depan lagi... Jumpa area ni... Agak indah jugak tempat ni... Nampak jelas awan sedang berarak.. Wow amazing! Tengah nak layan amazing... Nampak satu group cina tua belaka... Entah dari mana bukit mari agaknya... Tetiba... "Alooo... Muleh tolong ampil gamba?"... Aku? Aku ke? Aku buat muka arrogant... Buat2 pekak... Pastu... "Alooo aloooo".... Ah! Aku tak ada pilihan... Apek tu dah terjerit2 macam orang kena sawan... Ke mana aje aku pegi mesti ada aje suruh amikkan gambar... Tak boleh tengok aku senang! Aku jadi tak ikhlas sebab aku baru aje setapak jejak kaki ke sini... Dah nak suruh2 aku buat tu ni... Aku mintak bayar baru tahu!

Then aku capai gak camera apek tua tu... Dalam ramai2 tu... Ada apek tua lain berbunyi... "Wahhh! Lu pakai Canon... Canon manyak bagus... Wahhh manyak pandai hooo lu pakai ini kameler"... Huh! Pujian ke tu? Aku diam sambil dok adjust camera apek tua tadi... Dia nak on flash plak... Erk! Lantak ko laa... Janji nampak lubang idong memasing... Apek yg satu lagi tak abis2 tanya pasal Canon.... "Itu Canon 70D ka?.... Last2 aku jawap... "Bukan.... Ini lama punya kamera... Sudah pakai 4 tahun"... Dah lepas amik gambar semua Cina2 bukit tu blah... Tak ada orang lain kat sini lagi.. Kecuali aku dan HH... Ahhhhh! Aman rasa... Barulah boleh feeling2 dejavu di sini...



Dah puas fefeling kat sini... Blah ke tempat lain... Jumpa tempat ni... Allan's Water... Erk! Jangan sangka di atas bukit tak ada tasik... Ok... Masa nak parking kereta... Tetiba ada bas ni macam tak tentu arah dah aku tengok... Memula HH dah parking... Bas tu plak double park... Tetiba ada dua keta nak kuar... Ok lah HH alih kereta... Tetiba pemandu bas ni nak amik plak parking tu... Siap buat muka lagi! Eh! Apa hal plak! Ingat parking ni parking bapak ko punya ke? Eh! Sakit pulak ati ni! Then HH undur keta... Dan kami memang nengok je kelaku driver bas ni... Macam tengok drama swasta minggu ini... Tempat dah sempit... Belakang tu gaung... Dia seboleh mungkin nak parking gak... Kejap ke depan... Kejap ke belakang... Dah hampir 15 minit menunggu... Then ada apek tolong tengokkan parking... Tetap gak tak leh nak masuk parking... Terjulur menghadang jalan... Last2 dia double park gak... Pening!


Jom kita masuk dalam Allan's Water ni... Masuk adalah percuma.. Cuma nak main kat dalam tu kena bayar... Aku just tengok2 dan amik gambar aje... Then blah... Tempat ni biasa aje... Tak ada yang luar biasa...





Masa nak keluar parking pon sama gak... Bas ni bawak rombongan keling2 estate mana tah... Patut lah driver tu berjangkit pening... Kami nak melepasi jalan pon susah... Sempit giler... Driver bas tu dengan nada keras kata... "Boleh... Boleh lalu... Lepas tu kalu nak lalu"... HH pon lalu dan aku tukang tengok side sebelah aku... Sambil lalu HH kata macam ni kat driver tu... "Terimaaaa Kasihhhhh laaaaaaa yeeeee... Aaaaa'ahhhhh huuuuurrmmmm"... Then pecut balik ke hotel...

Lepak2 kejap kat hotel... Check apa yg patut... Then tepat jam 12:00 kami pon check out... Jalan nak balik ikut aje signboard Kuala Lumpur - Raub tadi... Jalan memang sehala... Oh! Ye... Sepanjang drive kat Fraser's Hill ni memang langsung tak on air cond... Sebab suhu kat sini memang nyaman dan sejuk... So, bukak tingkap aje... 

Masa nak turun kami singgah kat sini... Ada toilet awam... Just letakkan duit tapi tak ada plak orang jaga... Sunyi tempat ni... Lebih kurang 100 meter dari sini ada taman hutan lipur... Aku lupa nama tempat tu... Tapi ramai orang berhenti... Kena hati2 sebab parking dekat bahu jalan yang sempit...


Jalan nak turun mengambil masa yang singkat aje... Tak berpusing dan lama sangat macam jalan nak naik... Rasa macam dekat aje dan cepat sampai ke pintu gerbang... Korang akan nampak penanda tulisan Fraser's Hill besar atas bukit ni... Dan tak jauh dari pintu gerbang ada jambatan gantung yang panjang...




Dengan ini maka berakhirnya kisah kembara aku di Fraser's Hill... At least aku sampai once in a lifetime laa kan... Better than nothing... 


Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Experience? - Priceless!


- TAMAT -