Tuesday, 2 September 2014

Teluk Ramunia Resort Kota Tinggi Johor - Day 1 - Sukaneka

Hari ni 30 August 2014... Aku sepatutnya berada di Negeri Sembilan hari ni... Bercuti berdua aje dengan HH sempena hari Merdeka...Banyak tempat menarik kat Negeri Sembilan tu belum habis kami jejaki...

Tapi... Entah macamana... Plan kami bertukar... Semuanya kerana gara2 family aku rancang EMERGENCY HOLIDAY!

Tetiba otak aku jadi blank... Aku tanya HH... "Nak lebur tak cuti kita ke Negeri Sembilan?"... HH kata "Kita tengok apa plan family... Dah final confirm baru kita decide"...

Akhirnya Abang aku si CH confirmkan dah dapat tempat untuk family holiday... Hampir2 jugak tak dapat tempat sebab tanya kat mana2 resort pon penuh... Semua orang pon nak holiday sempena Merdeka... 

Then aku dan HH terus cancel percutian kami ke Negeri Sembilan... Nasib baik la cuma hotel budget aje... Nak cancel pon tak dikenakan apa2 bayaran...

Anak CH yang bernama MH yang belajar kat Universiti Pertahanan Negara Malaysia pon balik jugak... Padahal sebelum tu dia kata tak dapat balik sebab kena cuci senjata... 
* Huh! Nasib baik ler cuci senjata bukan kena cuci gigi rimau...

Apabila segala2nya adalah adhoc maka semuanya agak huru hara... Time tu lah nak setup menu, peralatan, games dan macam2 lagi... Pagi tu lah si HH nak pegi kedai cari barang nak masak puding... Aku pulak nak cuci kereta... Nak kemas bag dan camera... Semuanya kelam kabut... Tapi akhirnya semua settle sebelum pergi... 

Masa aku nak masukkan barang dalam kereta... Aku ternampak bantal busuk si HH... Aku tanya "Ko nak bawak ke ni ?"... (Sambil tunjuk bantal busuk haram dia tu)... Dia jawap "Ye la"... Kat situ jugak aku bertempek suruh dia bawak bantal elok skit... Ada ke patut pegi holiday bawak bantal busuk????? Mentang2 laa bercuti bukan naik flight... Suka2 dia aje nak sumbat segala benda tok nenek dalam kereta... Baik ko hangkot aje satu rumah... Kan senang!
* HH sengih kerang

Aku ajak HH keluar awal ke Kota Tinggi... Gerak dalam jam 09:00... Dalam dekat jam 10:00 dah tercegat kat umah CH... Aku dan HH sempat lah lunch dan lepak2 sementara menunggu Akak aku si KY dan KA sampai baru kami gerak sama2... Dalam jam 14:00 baru kami gerak...

Aku ingatkan tempat holiday kami tu kat Tanjung Balau... Rupanya si CH bawak sampai Teluk Ramunia... Agak jauh jugak lah tempat tu... Masuk area kampung...

Bila sampai Teluk Ramunia Resort tu... Aku pelik... Apsal Chalet yang si CH booking tu tak sama dengan dalam gambar yang CH pernah antar dalam group Whatsapp family? Aku tanya si CH nape lain? Si CH boleh jawap "Orang chalet kata tempat dia book tu dah ada orang amik dulu... Kita lambat sampai jadi dia kasi kat orang lain"... Eh! Macam tu plak.... Kalu dah namanya dah booking dan dah kasi deposit so suka ati kite laa nak masuk jam berapa... Mana boleh first come first serve basis... 
* Nanti aku tunjuk gambar chalet tu dalam posting yang lain...

Si CH tak kuasa nak bertekak kot dengan pihak chalet...  So... Dia diam aje... Aku pon tak nak buat si CH rasa serba salah... Lagi pon tak kisahlah ke mana pon... Asalkan semua family ada... Yang lagi kelakar tu... Anak si CH sendiri pon ajak balik umah... Tak nak tido kat chalet tu... Terasa hazab gile... Akak2 aku yang berdua tu si KY dan KA kata "Tak pe laa... Sekali sekala kita merasa macamana hidup susah"... 
* Ayat pujuk hati... Padahal muka terperanjat beruk tak boleh disorok... He He He...

Tengah kami dok nak adjust barang bawak masuk chalet... Akak aku lagi sorang pon sampai... Si KI dan familynya... Seperti kami... Expresi muka terperanjat beruk pon berlaku... Yang paling malang tu... Dia nak stay selama 2 malam... Aku tak boleh bayang... Macamana nak habiskan masa 48 jam kat chalet tu... Sedang aku 4 minit pon dah rasa rengsa... 

Terus terang aku katakan RM 400.00 untuk satu malam memang tak berbaloi untuk chalet yang tahap macam SETINGGAN GARDEN... Ini lah penginapan family paling horror sekali...
* Tepuk dahi.... Pandang siling... Cicak pon cak cak cak... Betul kata cicak!

Abang ipar aku si ZK pon rasa tak puas ati... Muka mencuka... Memikirkan banyak benda... Dah lah dia ajak kawan2 dia untuk stay pada malam kedua... Anak dia pulak si AS ada majlis kat Lotus malam ni... Nak ke Lotus tu jauh giler dari Chalet ni... Last2 si AS decide malas nak ke Lotus... Mendengar jawapan si AS sedikit sebanyak hati si ZK agak lega skit...

Lama kelamaan... Kami dah boleh adapt keadaan chalet yang very hazabedah... Sebab... Bila dah ramai2 family berkumpul kat chalet ni... Keadaan akan berubah dari sesuatu yang serius tentang ketidakpuasan hati... Akhirnya... Tukar kepada bergelak ketawa... Rasa seronok... Walaupun keadaan chalet yang macam rumah tinggal tu...
* Laughter is good medicine... Mentertawakan keadaan adalah lebih baik dari menangisi... :-P

Lepas makan dan menikmati pot luck... Kami pon start games kat pantai...
* Puding si HH paling laku sekali... Licinnnn... Tak sia2 bangun awal pagi tadi... He He He...

Sementara tunggu anak sedara aku si MH sampai dari Kuala Lumpur ke sini... Aku menyelfie dan mewefie sambil lepak2 tepi pantai...



Dorang kata si HH pegang GoPro dan macam tiang camera AES... Ada jugak yang kata dah macam orang nak baca khutbah...

Mereka pon turun melepak2... Menghirup udara dan melihat air laut yang makin surut... Seolah2 mengerti yang kami memerlukan ruang lebih luas untuk mulakan games kami di sini... Si HA dan anak2 sibuk dengan aktiviti memancing... Hanya kami anak beranak aje conquer pantai ni... Seolah2 pantai ni kami yang punya... He He He..

Maka games pon bermula... Mereka dibahagikan group secara random... Satu kumpulan 4 orang... Aku dan HH terselamat... Aku jadi photographer dan HH jadi videographer... He He He... 
Ini antara soalan2 yang mereka perlu jawap... Kumpulan yang dapat menjawap dengan tepat dan pantas adalah pemenang untuk setiap satu  games...
 
Penuh fokus... He He He...
Yang pasti... Setiap jawapan yang salah akan terima hukuman... Amek kawww mandi!
Mandi dengan belon berisi air...

Ini pulak games bisik dengan barang... Merasa barang dengan telinga dan teka apakah barang itu... Nak jawap kena berlari ke gelung dan beri jawapan... Si KI sampai tersembam kat pasir berebut untuk jawap soalan ni dengan KY... Semua orang tergamam... Cara si KI jatuh macam kapal terbang MH terhempas! Kah Kah Kah...

Ini pulak games amik gambo passport... He He He... Mereka berebut untuk masukkan muka memasing dalam frame gelung tu... Sambil seorang juruphoto ada kat depan amik gambar mereka... Seperti biasa... Pasti si kecik akan ditindas... Si tua bangka akan bermaharajalela... He He He...

Games pancing ikan namanya... Lompat2 makan! Sebijik macam ikan tembakol kebuluran... Bakal Leftenan Muda pon tak ketinggalan dalam games ni... Even penat travel dari Kuala Lumpur ke sini... Gelak tawa suka gembira buatkan kami hilang penat segalanya...


Hampir setiap games ada aje perangai yang mengelikan hati... Ada saje penipuan dan helah... Ada saja yang nak dibahan...
Yang paling malang sekali... Games telur busuk... Sape terkena telur mentah dikira kalah! Kah Kah Kah... Memang lawak giler masa ni... Urusetia pon terkena sekali! Padan muka! Nak kenakan peserta... Akhirnya sendiri setup games sendiri terkena... Peserta mintak urusetia tunjuk demo dulu cara macamana nak buat... Nampak tak permainannye... Asik nak menipuuuu aje kejenyaa... He He He...

Sampai dah nak maghrib pon dorang tak dapat jawap2 jugak tricky soalan ni... He He He... Akhirnya sambung ke malam...

Kisah bersambung....


- XOXO -

2 comments:

  1. seronok buat family day kalau keluarga besar dan ada anak-anak kecil..kalau family JM ni rasanya mmg x boleh nk buat acara mcm ni

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...