Tuesday, 16 August 2016

Kembara Hatyai - Hatyai Nightlife

Entry sebelum boleh jentik di SINI...


Lepas berjimba jimba kat Klonghae Floating Market... Mr. Boon pon hantarlah We'ouls balik... Dia tak hantar kat depan Grand Plaza Hotel... Sebab... Sepanjang jalan depan Grand Plaza Hotel tu di tutup untuk peniaga jalanan... Dia turunkan We'ols kat tepi Lee Garden Plaza Hotel...

We'ouls decide untuk naik ke bilik dulu... Rehatkan diri dan solat... Then baru turun untuk cari makan kat sekitar hotel...

Memang meriah depan Lee Garden Plaza Hotel di waktu malam... 

Meriah dengan peniaga jalanan... Memacam jualan ada... Souvernir... Street Food....

Malam ni... We'ouls nak cuba makanan street food je... Lepak kat warung tepi Swesen's bersebelahan Lee Garden Plaza Hotel...

Setiap kali aku tatap muka pakcik ni... Mesti reaksi aku pon nak mencebik bibir macam pakcik ni... Kah Kah Kah...

Pakcik ni seorang driver bas dari Malaysia... Dia memang pakar dalam bas mengebas ni... Ehhhh.... Ha Ha Ha... Nampak garang tapi baik orangnya... Peramah pulak tu... Dah merata tempat dia bawak bas pelancong... Air Bus je dia belum pernah bawak... Ha Ha Ha...

Pakcik ni citer... Masa kejadian bom di Hatyai... Kebetulan dia kena bawa pelancong ke Hatyai.. Dia antara orang Malaysia yang dapat melihat kejadian bom tersebut... Bila dah jadi kecoh... Dia terus cabut balik Malaysia... Takut mengancam nyawa...

Malam ni... We'ouls cuma order sebungkus Nasi Goreng Seafood... Dua mangkok Cikong Panas...

Air Cikong Panas kat Hatyai ni... Memang berbeza sungguh dari yang kat Malaysia.... Air Cikong Hatyai meriah dengan isi yang sangat banyak... Sedap! Aku suka!

Sambil makan... We'ouls mengomel pasal Nasi Goreng Seafood ni... Kalah Chef Adu dengan Chef Jo... Ha Ha Ha... Rasanya biasa saje... Nak kata sedap tu tak laa... Agak tawar... Tukang masak lupa letak garam agaknya...

Kalu tengok portion Nasi Goreng Seafood tu... Memang sikit sangat untuk dikongsi bertiga... Sebab... Masa nak order... Aku suruh HH order satu dulu.. Sebab... Kat luar sana melambak makanan yang boleh dibeli... So... Jangan tamak!

Jay Emm pada awalnya... Macam terkulat kulat bila aku cakap order satu dulu... Aku tahu dia lapar... Tapi bila aku kata "Tak pe kita rasa dulu... Kalu nak kita tambah... Kalu tak cukup... Kat depan hotel ada banyak makanan lain kita boleh makan"... Jay Emm "Tak pe la.. I nak beli pulut mangga kat depan tu"...

Pakcik Bas "Ehhh... Order satu je nasi? Cukup ke?"... Jay Emm "Kat depan sana ada banyak lagi makanan nak cuba"... Pakcik Bas "Air Cikong dia tak sama dengan Malaysia"... Jay Emm senyum sambil hirup cikong panas.... He He He...

Lepas makan.. Jay Emm pegang perut dia... Aku tanya "Nape?"... Jay Emm jawap "I kenyang!"... Aku perli Jay Emm "Aikkk... Rasa macam tak cukup je Nasi Goreng satu tu.. He He He..."... Jay Emm "Haaaa tu laaaa!"... Aku kata "Itulah berkat makan sepinggan kongsi bersama... Ada berkatnya... Keberkatan itu buat kita kenyang... Biar sikit tapi cukup... Lain kali jangan tamak!"... Jay Emm gelak dengar aku berkhutbah... He He He...

Sambil berjalan tinggalkan warung... Tetiba tukang masak warung jerit kat We'ouls "Thank You! Come again"....
* Sambil lambai lambai kat We'ouls...

We'ouls melambai lambai tukang masak tu sambil "Babaiiiii!"... Aku "Kat orang lain dia tak kata apa pon! Ehhh! Dia dengar ke eh kita dok ngumpat nasi goreng tadi? Ke suara kita je yang kuat berborak dengan pakcik bas tu?"... He He He...

Tiba kat depan gerai Pulut Mangga... Jay Emm macam nak tak nak beli... Sebab.. Dia rasa kenyang... Ha Ha Ha... Tapi... Last last dia beli jugak.. HH pulak... Tak abis abis dengan mangga muda... Adeiii laaaa... Aku tanya Jay Emm dan HH "Nak beli food lain tak?"... Dedua cakap "Tak nak! Kenyang!"... Ha Ha Ha...

Pulut Mangga...

Sampai kat hotel.. Jay Emm kata Pulut Mangga yang dibeli tak manis... Dia tak nak makan lagi,,, Aku "Ehhh! Abis sape nak habiskan ni?"... Jay Emm "Tak nakkkk! Kenyangggggg!"... 
*Sambil urut perut buncit... Iskkkssss...

Bila aku dengan HH rasa pulut mangga tu.. Manis jek! Aku tak makan banyak sebab kenyang... HH je yang melahap pulut mangga tu sensorang... Ha Ha Ha...

Oklah U'ouls... I'ouls nak membuta dulu... Malam ni... Malam pertama I'ouls di Hatyai... I'ouls tutup lampu dulu ye... Jangan kaco!  He He He...



BERSAMBUNG...

87 comments:

  1. haahahaha...muka pakcik tu kelakar..nampak sombong tp peramah mah mah

    ReplyDelete
  2. ce teka pakcik tu panang sape heee

    ReplyDelete
  3. si JM kuat melantak ihihi..nafsu mkn beso..tgk badan lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Situasi sis jm kena ceramah kat SS siap boleh bayang depan mata hihihihi

      Delete
    2. Ada terbayang ostazah abby abadi x ekin? Keh keh keh

      Delete
  4. bila SS berkhutbah..mmg betul ckp SS tu..jgn tamak...mkn dulu..so pengajaran nya..mkn dulu x cukup order lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Membazir itu kawan setan... ha ha ha...

      Delete
    2. Kalau dia kenyang... Dia khutbah... Cer tengok dia order time lapo..

      Delete
  5. ni kali ke 2 mkn pulut mangga..mangga yg x mengancam rasanya..harga 60THB.. sib baik ada HH tlg habiskan

    ReplyDelete
  6. Sempat BW selalu memlm ... Adala terjah page SS memlm nampak makanan

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan menyesal kalu kena bukak peti ais memalam... ha ha ha...

      Delete
  7. Bila nampak makanan ? Ala jadi ??? Perut bunyik kruik kruik laparrrr weiiiii

    ReplyDelete
  8. Kirim pulut ayam satu.. esok singgah sini nto kan ea.. heee

    ReplyDelete
  9. mangga sedapnye....cikong? mcm xpernah rasa plak....selamat bercuti....

    ReplyDelete
  10. lama tak jejak tangan kat sini

    ReplyDelete
  11. kalau p siam selalu isi dalam borang dia nak pergi lee garden .. ingtkan ladang bunga .. haha .. tengok entry niih baru teringat lee garden niih , pernah pegi dulu ..

    ReplyDelete
  12. makan bersama bawak berkat .. hoho

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. Tak lah... Pegi ramai2... penuh satu kapal terbang... ha ha ha...

      Delete
  14. sebab tawar kot..ce kalau sedap, mau tak cukup satu..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan tamak Cik Sal.. Jangannnn... Jangannnn... Nanti tak laku kedai2 lain yang ada depan hotel tu... Kah kah kah...

      Delete
  15. Thanks awak... sangat memnbantu saya. minggu depan nak ke hatyai. agk cuak sbb 1st time pergi...

    ReplyDelete
  16. Pagi2 dah lapar tengok nasi goreng dengan pulut mangga :)

    ReplyDelete
  17. kat situ tempat akak lalu lalang hiks

    ReplyDelete
  18. iskk baru ingat nak tgk tiger show ke apa dlm entry nihh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni lagi sorang! Tiger mendenya mak... Thai Girl Show... Bukan tiger! Ha ha ha

      Delete
  19. SS tak masuk ke lorong-lorong hihi

    ReplyDelete
  20. Pakcik dah muka cam org thai dah..dgn beretnya

    ReplyDelete
  21. ;)nanti yana sambung baca eh.. lewat dah nak tido esok keje

    ReplyDelete
  22. nasi goreng nampak sedap sayang kurang rasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah... X berapa masin... Utk org diabetis kot... Hua hua hua

      Delete
  23. ce kalo order 3 pinggan tak ke naya... membazir jek

    ReplyDelete
  24. meriah giler depan hotel dia, kalau kat mesia xdenye

    ReplyDelete
  25. Mengancam tekak sungguh lah tenguk pulut mangga tu. Dah penah makan masa kat pataya tapi duluuuuuuuuuuu..... sekarang macam nak je huwaaaaaa mana nak cari

    ReplyDelete
  26. Nasi goreng dia nampak menyelerakan :D

    ReplyDelete
  27. meriahnya peniaga jalanan tu dah macam bazar karat je rasa..hehehe

    ReplyDelete
  28. Mkn nasi bersulam air mmg Cepat kenyang ... Mangga x manis SBB perut dah kenyang LA ss . selebihnya nak beri ss n hh merasa ... Heh heh heh ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul gak tu... Mmg pon bersulam air... Air dia penuh mangkok...

      Delete
  29. kenapa tengok gambar makanan waktu macam nih, tak pasal2 lapar balik..

    ReplyDelete
  30. ooooit makanan lagi.. kelemahan jiwa betoi..

    ReplyDelete
  31. haaa itulah kan seram kes2 kat situ.. tapi insyallah. yakinlah Dia yang berkehendakan ke atas kita.. mudah2an pergi mana2 pun sentiasa terlindung =)

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...