Monday, 24 July 2017

Kembara Jakarta - Mangga Dua

Entry sebelum boleh semak SINI...


Selepas meronda ronda Kota Tua... We'Ouls pon tercarilah jalan nak ke Mangga Dua... Mangga Dua ye U'Ouls... Bukan Mangga Satu Tiga... Bukan Buah Mangga... Bukan kunci Mangga... He He He...

Kalu ikut map... Tak jauh mana pon... Tapi... Nak jalan kaki jenuh jugak... Nak naik train dah macam malas... Jadi... Tahan bajaj je lah... 

Waktu ni dah petang... Memang waktu puncak... Jalan pon macet... Rata rata Bajaj memang reluctant nak rempuh jalan ke Mangga Dua... 

Ada sorang supir Bajaj ni pada awalnya sanggup nak hantar ke Mangga Dua... Tetiba... Tengah jalan... Dia stopkan We'Ouls kat satu shopping Mall yang dah tutup! Entah apa nama mall tu... Aku lupa... Betik Mall kot.... He He He... 

Aku pon jenguk lah Betik Mall bukan nama Mall sebenar tu... Ehhh! Nape berentikan We'Ouls kat sini... Sini bukan tempat yang aku nak pegi... Sini Betik bukan Mangga... Aku nak Mangga! Mangga! Aku nak itu... Nak itu.... Ehhh... Dah macam Monyet lak... Ha Ha Ha..

Kebetulan ada sorang Pak Guard lalu dan beritahu yang shopping mall ni dah tutup waktu ni... Adehhh...

Then... Baru aku realise... Mangga Dua ni nama tempat... Jadi... Kena specifickan nama mall yang kita nak pegi... Kalu kita tak specifickan nama mall tu... Si supir ni akan main hentam kromo jek drop kaw kat shopping mall yang ada kat sekitar Mangga Dua tu sebab dia malas nak redah jam! Adehhhh... 

Then... Aku tanya Jay Emm yang dah pernah sampai Mangga Dua Mall... Aku just nak dia pastikan betul betul... Betul ke Mall yang dia nak pegi tu nama dia Mangga Dua Mall? Dek kerana si supir banggang yang mengelirukan tu... Si Jay Emm jadi macam was was.. Jay Emm kata "Memang betul Mangga Dua Mall!"...

Tanya semula kat Pak Guard tadi... Kat mana arah Mangga Dua Mall... Dia kata ke depan lagi... So... Suka tak suka kena si Supir ni redah jugak macet...

Si supir bajaj ni pulak bukan tak tahu Mangga Dua Mall tu kat mana... Tapi... Dia sengaja buat drama sinetron kat situ... Buat buat macam tak jumpa Mangga Dua Mall tu... Padahal dia malas! Sebab tak nak rempuh macet.... 

Dia tak habis habis berzikir berdengus "Jalan macet... Jalan macet"... Adehhhh... Abis... Kaw nak aku buat apa? Nak aku lecetkan bontot kaw ke? Aku rasa seluruh Jakarta ni macet sentiasa kot... Kalu tak sanggup redah macet jangan jadi supir! Jadi tapir! Bongok giler! Nak paw aku lebih laaa tu! Dasar! Kejenya asik nak nipuuuu jek... Aku buat tak dulik je dia nak bebel sensorang...

Aku tak pedulik... Aku nak jugak sampai kat Mangga Dua Mall tu... Dia cuba nak drop kat rambutan ke durian ke... Aku tetap tak kan turun... Tak kan nak paksa diri pegi Mall yang lain lak... Memang ada banyak mall lain like WTC dan ITC or Pasar Pagi... Tapi ramai kata Mangga Dua Mall tu murah... Entah lah...

Sampai jek depan Mangga Dua Mall... Jay Emm "Haaaa.. Betul lah... Ini mall yang I pernah pergi dulu"... Adehhhh... Campak duit kat supir dan blah... Supir bingai tu try nak naikkan harga tambang atas alasan macet... Mampos tak layan... Actually, tak jauh pon dari Betik Mall tadi... Dah sah satu jalan pun... Dah la hujan lebat waktu tu... Mood aku pon dah agak merundum....

Masa nak masuk pintu entrance... Aku cakap kat HH "Boleh tak balik hotel nanti kita naik teksi jek... Kaki aku dah sakit"... HH kata "Ehhh... Mana boleh.... Aku nak kena dapatkan deposit kad train ni... Sini mana ada teksi"... Aku pandang belakang aku... Ngam ngam Teksi Blue Bird lalu... Tak de teksi mende lak! 

Aku dah bad mood... Sebab... Setakat berapa rupiah deposit train tiket tu je pon sampai nak bersusah... Dan HH langsung tak hiraukan aku... Jay Emm pon sama... Tak herankan permintaan aku pon... Aku diam membisu tunjuk protest...

Jay Emm dan HH pegi toilet... Aku nampak tangga... Hempas semua barang... Aku duduk menung sorang diri tahan marah... Mulut tak dapat lepaskan marah pada HH... Maka... Bontot jadi mangsa... Bontot aku yang melepaskan batuk kat tangga tu sepuas hati! Peduliklah orang lalu lalang situ... Nampak Pak Guard pandang pandang... Apa pandang pandang??? Ada hutang... Ada salah? Bukannya aku kentut kuat pon... Tak meletop der Mall ni... Busuk skit skit jek... He He He...

Jay Emm dan HH datang... Aku tanya "Pesal lama sangat? Aku tahan kencing!"... Rupanya... Lepas pegi kencing dorang dok cuci mata tengok barang... Geram pulakkkk aku! 

Masa kat escalator... Jay Emm try pujuk aku... Tapi aku buat tak layan... Aku tak hirau apa dia kata... Aku tak pedulikkan dia sampai dia terasa hati... Last last... HH terpaksa pujuk aku... Aku cakap aku nak makan... Aku lapar... 

So... Cari punya cari... Agak jauh jugak berjalan... Rasanya dah masuk bangunan lain kot... Sebab Mangga Mall ni bersambung dengan bangunan lain... Nasib baik ada Food Court... Kena hati hati jugak Food Court kat sini... Sebab... Ada yang meragukan...

Memacam hado... Tapi kena hati hati... Cari yang betul betul halal ye...

Masa kat meja makan... Aku dah cool skit... Sebab... HH order air sejuk... He He He... Hati aku yang panas mengelegak didih tadi tu... Bila kena simbah dengan manisan sejuk barulah cepat cair... Dan aku kena disogok dengan mainan barulah aku boleh melupakan dendam... Keh Keh Keh... 

Poket HH sure akan menipis setiap kali nak pujuk hati aku supaya melupakan... Ha Ha Ha... Oklah tu kan... Aku tak macam orang lain yang nak simpan dendam sampai mati... 

Aku pandang Jay Emm... Tengok dia serkop muka dia dengan tudung... Tengok tengok... Rupanya dia menangis! Ahhhh... Sudahhh... Aku dah cool... Dia pulak melalak! Hadoiiii lahh... 

Rupanya dia sedih sebab aku tak pedulikkan dia tadi... He He He... Then slow slow talk... Aku cakap kat dia yang aku bukan marahkan dia sangat... Tapi... Aku lebih marahkan HH... Dan aku dalam keadaan bad mood dan penat... For sure dia pon terkena pukulan rata... Lepas meluah perasaan... Baru Jay Emm ok...

Nasi goreng... Rasa tak puas lak... Sebab aku lapar giler... 

Tadi nanges... Sekarang muka ada senyum laa Aci... He He He...

Riki train station terdekat kat Mbak ni... Tapi... Jangan percaya sangat... Last last tanya Pak Guard Mall ni jek...

Pada aku... Mangga Dua Mall ni... Tak ada mende... Aku rasa macam aku pegi Billion kat kampung aku tu jek... Dah outdated kot... Mungkin sebab terpaksa bersaing dengan Mall yang lagi besar disekelilingnya... Dah lah kedai banyak tutup... Mungkin aku salah waktu... Tapi... Aku tetap rasa macam tak berbaloi... Tak beli apa pon kat sini...


Mall ni tak best... Entah... Biasa jek pada aku... Tak de mende...

Keluar dari Mangga Dua Mall... Bajaj je yang ada... Teksi tak ada... So... Selamatlah duit si HH dari kena bayo teksi... He He He... 

HH mintak supir Bajaj hantar ke train station terhampir... Dan supir turunkan We'Ouls kat Stasiun Jayakarta...

Jay Emm menung apa tu?

Dari Stasiun Jayakarta... We'Ouls stop kat Stasiun Gondangdia... Naik bajaj ke hotel... 


BERSAMBUNG...

29 comments:

  1. Kenapalah nama dia mangga 2 ek? Cari gak kot2 ada buah mangga kat sana...kih kih kih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mungkin nak letak Rangga! Terletak mangga! 🤣

      Delete
  2. Ntah2 org Jakarta pun x tahu mangga tu apakan? Kat msia majalah mangga dh x pemes

    ReplyDelete
  3. Ahahah tapir pun tapir laaaa

    ReplyDelete
  4. Si Jay Emm tu cengeng hihihi

    ReplyDelete
  5. Tangga jadi mangsa keh keh keh

    ReplyDelete
  6. Mangga dua mall tu x yah masuk dlm list la...bosang!

    ReplyDelete
  7. Alololo cayunk bucuk SS 😬💋

    ReplyDelete
  8. mangga 2 punya la besar , betpusing2 cari tangga nak keluar.tersesat jug akat dalam tu

    ReplyDelete
  9. Alalalala. Comelnya kak JM. Sampai menangis-nangis sebab terasa.

    ReplyDelete
  10. Ingatkan nak sembang pasal buah mangga.. Gigih buka.. Sekali mall.. Hahaha.. Part marah dengan hempas bontot tu win.. Kikiki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalu marah... hempas je bontot tu... he he he

      Delete
  11. belum pernah kene supir minta duit lebih sebab mancet gitu... bertabah la :D

    ReplyDelete
  12. Jangan jadi Supir! Jadi Tapir...hahahahha :P

    ReplyDelete
  13. Mangga Dua Mall memang pemes walaupun dh outdated..tp hati masih tak tergerak nak pi Jakarta..MAcett bangat buk...

    ReplyDelete
  14. oo..byk drama sinetron..pelakon air mata pun ado..hihi..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...