Friday, 21 July 2017

Kembara Penang - Wonder Food Museum

Ehemmmm... Ehemmmm... Ehemmm... Sakit pulak tekak cheq nih... Tak de kaaa orang Penang nak hantaq ubat sakit tekak kaaa? Buah pala kaaa? Nasi Kandar kaaaa? Harammmm tak dakkkk yang sudi! Dok lah cheq ni dehem dehem uhuk uhuk sebatang nan kera di aidilfitri... Ehhh! Apa yang aku merepekkkk nih! Ha Ha Ha...

Dah... Dahhh... Jangan nak merepek naaa... Meh cheq nak habaq kat hang paa sumaa... Cheq ni masuk laaa ni... Dah 3 kali mai Penang ni... Kali pertama tahun 2009... Kali kedua tahun 2011... Dan laa ni dah tahun 2017 cheq mai lagi... 

Kali ni cheq mai Penang bawak combi Jay Emm pusing satu Penang sampai pening memusing... Cheq rasa macam nak charge kapla cheq dengan Powerbank Pineng! Ha Ha Ha... Adoiii... Maaf naaa cheq tak boleh berenti dari merepek 360 degree... Kah Kah Kah...

Kalu tanya Cheq... Apa yang buat Cheq suka nak mai Penang ni? Sudah tentulah... Cheq suka food Penang... Lain tu besa besa jaaa... Tak kan Cheq nak pi peluk Lim Guan Eng pulakkk! Cheq belum gilaaaa... He He He... 

Moh laaa kita pi Wonder Food Museum... We'Ouls pi time semua orang berambos pi keja... Hari Isnin nan biru... He He He... 

Nak masuk sini kena bayar RM 15.00 seorang... Sila tunjuk MyKad... For me agak mahal sebenarnya... Kalu ada banyak dana... Mungkin harganya boleh diturunkan... Cewahhhh! Aku bercakap dah macam menteri kangkung... Adeiii...

Dibuka setiap hari dari jam 09:00 hingga 18:00...

We'Ouls dilayan bagaikan anak raja... Sebab... Hanya We'Ouls jek yang datang sini pada jam ini... Pekerja lagi ramai! Ha Ha Ha..

HH dan Jay Emm suka makan peha... 

Laksa... Amekkk kawww...

Combi ni... Kaw jangan buat main.. Time dia lapar... Jangan carik pasal... Ha Ha Ha...

Inilah padahnya... Kalu order lambat sampai... Memang kiamat lah meja tu... Sabo Combi sabooo... Ha Ha Ha...

Gendang gendut tali kecapi... Kenyang perut... Nampak gigi.... He He He..

Ini kawan tak guna... Ha Ha Ha..

Sape kencing dalam plastik ni hoooiiii???? Kah Kah Kah....

Mehhhh... Mak suappp Tanggang mehhhh... Ha Ha Ha...

Sape suruh carik pasallll????? Amekkkkk nahhhhh mandiiii!!!! Ha Ha Ha....

Eeeeiiiii... Busukkkkkknyaaaaaaaaaaaa...

Orang kaya je boleh makan macam ni... Sampai dinding pon emas U'Oulsss!

Ini dah tahap kaya sangat ni... Dalam setiap hidangan dicampur sedikit emas... Awet muda sentiasa katanya...

Inilah jumlah yang kita makan dalam setahun... Banyak giler kan?

Mari makan ice krimmm...

Part ni aku paling benci... Berlaku kezaliman di situ.... Rupanya... Yang diambil cuma Shark Fin jek... Badannya dicampak ke laut... Sian ikan yu tu... Sebab... Hanya siripnya je yang sedap... Badannya tak sedap...

HH belikan satu untuk aku... Satu untuk Jay Emm...

Combi angkut doyan... He He He...

Besonya satay Combi... He He He...

Yang sorang tukang goreng... Yang sorang tukang kipas... 

Rasa semua Cheq nak makan...

Combi tu cekik onde ke bowling? He He He...

Ini namanya Art of food... Apa yang korang nampak?

Combi buat apa tu? He He He...

Dannnnn... Pemenangnyaaaaa adalahhhhhhh.... Ha Ha Ha...

Selebihnya... U'Ouls datang dan tengok dengan mata sendiri laa ye... He He He... Memang banyak food yang dijadikan pameran... Termasuklah food yang dah kian pupus... Sila la terjah ye....

41 comments:

  1. wahh..pi Penang..menariknya muzium makanan..mcm2 gaya..hihi..

    ReplyDelete
  2. Combi easily angry when combi hungry

    ReplyDelete
  3. Ahahaaha lawak!!!! SS!SS! Memang best penang ni byk kedai nasik kandaq! Tp x boleh percaya yg semua sedap..ya g beratur 1 km pun belum tentu sedap..adeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye laa beratur pjg... ketiak pon hangit

      Delete
  4. cayunk SS sakit tekak? Sian dia...panas penang tu...byk minum air eh

    ReplyDelete
  5. Titiew mmg suka peha tp org tu suka dada 😬

    ReplyDelete
  6. Si Jay Emm to over acting ahahaah

    ReplyDelete
  7. Terima berjuta2 lemon buat SS dan HH bek JM ke sini..kalau tidak sampai kiamat x jejak sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jay emm tu bukan x leh jejak sendiri... saje malas

      Delete
  8. Syukur Ya allah temukan aku dgn insan berdua ni SS dan HH sgt menyenangkan hati more than my family mereka menggembirakan tapi JM masih x sedar diri..masih byk kekurangan yg perlu diperbaiki..bukan ckp kosong tapi akan buktikan! JM nak jadi sahabat kepada mereka berdua until end of my life..love u uolss..ya allah bantulah aku jadi org yg menyenangkan..aminnn

    ReplyDelete
  9. National chef of the year to kacak laaaa

    ReplyDelete
  10. Baru tahu tempat ni nama dia Wonder Food. Selama ni tengok orang tangkap gambar dekat mangkuk mee yang besar gedabak tu tapi diaorang tak pernah beritahu nama tempat tu.

    Thanks to you akhirnya dapat tahu juga nama tempat ni :D

    ReplyDelete
  11. Best best. Rasa bole jejak kaki ke sana pasni. Tq for entry ss. Lamanya tak singgah sini

    ReplyDelete
  12. walaupun i dok penang...belum jejak lagi museum ni.. hahahhha... maluuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Normal la... banyak gak museum2 kat sini i x pi..

      Delete
    2. Biasalah tempat sendiri liat nak pegi... he he he

      Delete
  13. menariknye...bila nak p tataw....

    ReplyDelete
  14. wah lain kali kena carik lah tempat ni....kite memang suke makan n makan n makan sampai kenyang....erkkkk tenguk roti canai besar tu pun dah sodap.

    ReplyDelete
  15. Tapi makanan kat penang memang best dan banyak tempat boleh teroka... lain kali kena pusing penang lagi

    ReplyDelete
  16. Seronoknya.. Bilalah nak sampai penang..

    ReplyDelete
  17. bagi saya muzium mahal di penang tak berbaloi untuk saya jejak (bg saya sahaja)

    ReplyDelete
  18. jalan hari isnin?? perghhh best2

    ReplyDelete
  19. saya tak tahu kenapa, penang ni macam pakai bomoh seru saya dtg berkali2...tahun ni Insyaa Allah akan jalan2 kat penang lagi

    ReplyDelete
  20. sis pergi lah hari ahad...hari tanpa kenderaan kat georgetown best2

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...