Friday, 10 November 2017

Kembara Auckland - Jejak kaki di Bumi Kiwi

Entry sebelum boleh petik SINI...


Perjalanan dari Gold Coast Airport ke Auckland International Airport amik masa lebih kurang 4 jam... Dalam perjalanan... Aku... HH... Dan Jay Emm... Banyak habiskan masa untuk bincang pasal New Zealand Arrival Card... Actually... Sebelum terbang lagi We'Ouls dah cuba isi... Cuma... Masa dalam flight... Debarannya lebih kencang... Sebab... Takut tersalah declare yang boleh mengakibatkan denda...

Dekat dua hingga tiga kali jugaklah si HH dan Jay Emm isi Arrival Card memasing... Sebab... Ada part yang rasa was was dan tak sedap hati... Aku punya card... Aku isi lambat lambat... Sebab keja aku cuma meniru... He He He... Actually... Aku fikir dulu... Kalu ada tak kena... Aku mintak dorang ubah... Sebab tu... Aku isi sekali je form tu.... Betulkan yang salah lebih baik dari kaw biarkan yang salah terus salah... Ngerti?

Cara nak isi New Zealand Arrival Card boleh lihat SINI...

Dalam jam 17:30... Sedarlah aku... Bahawa aku sudah jejak di bumi Kiwi... Excited! Gentar! Semua ada... Sekaligus... Impian Jay Emm nak jejak New Zealand sekian lama... Akhirnya termakbul jua... Takdirnya... Jay Emm pegi dengan aku... Syukur Ya Allah...

Agak berkabus...

Agak padat...

Turun dari flight... Kena naik bas pulak! Tak ada Skybridge... Adehhh... Leceh betul... Apa nak buat... Ikut je laaa... Dah nama pon kaw naik kapal terbang tambang rendah kan.... Tak kan kaw nak dibentangkan permaidai merah pulak kan... Ha Ha Ha...

Tak ada Skybridge... Sedih... Nasib baik tak hujan...

Naik bas...

Suhu di Aukland biasa aje... Around 17 darjah celcius... Tidak berangin... Just sejuk sejuk nyaman aje...

Terus menuju ke Baggage Claim... Tapi... Kena check-in passport dulu ek... Nasib baiklah... Check-in passport boleh berkumpulan... Cuma nak semak passport tu sorang sorang...

Masa check-in passport... HH jadi wakil untuk explain pada Imigresen... Kebetulan pegawai Imigresen waktu tu seorang pegawai perempuan... Muka macam Cina... Macam orang Vietnam pon ada.... Tapi... Bukan Minah Saleh laaa...

Orangnya agak ramah... Senyum je... Dia tanya soalan general... Berapa hari kat sini?... Kaw nak pegi mana?... Namakan antara tempat yang kita nak pegi?... Barang yang kita bawak... Cuma... Untuk part camera... Dia tanya "Camera new one? or Used?"... HH jawap "Used!"... Imigresen senyum jek...

Semua soalan yang ditanya... HH yang jawap... Cuma aku pelik... Dalam banyak banyak tempat... Si HH boleh sebut "Twizel"... Ha Ha Ha... Padahal bukan ada menda pon kat Twizel tu... We'Ouls just stay situ jek.. Bukan jenjalan pon... 

HH dah lepas ke depan... Then... Giliran Jay Emm dan aku pulak... Pegawai Imigresen tu dah tak tanya apa... Just semak passport... Snap gambar... Dan suruh ke depan... Senang!

Settle check-in passport... Pegi Baggage Claim pulak... Amik bag... Cukup semua bag terus ke Custom Declaration... Sebelum tu... Apa apa hal... Aku pegi kencing dulu... Serammmm wehhhh nak menyembah duli orang kastam... Keh Keh Keh...

Beratur kat Custom Declaration punyalah panjang dan amik masa agak lama jugak... Kalu U'Ouls buat connection flight... Silap hari bulan boleh tertinggal kapal terbang... So... Sebaiknya... Berilah allowance masa yang mencukupi ek... Tambah tolak masa jika berlaku flight delay dan Custom Declaration... Sekurangnya 3 jam gap... Ok?

Sementara tunggu giliran untuk Custom Declaration ni... Aku dok perhati kiri kanan... Kita kena melepasi orang Customs A dan Customs B... Kemudian baru orang Customs C...

Aku perhatikan... Most yang bawak barang makanan... Akan tunjukkan list... Tak kisah sama ada list kertas atau guna gambar dalam handphone...

Masa kat Customs A... We'Ouls kena interview... Tentang barang apa yang We'Ouls bawak... Apa lagi... Keluarkan lah Kitab Busuk sakti! Kah Kah Kah... Tapi... Dia tak hanya baca apa kita list ek... Dia tetap nak kita explain jugak secara lisan... Apa yang kita cakap... Itu yang dia conteng pada form kita... 

Dah lepas hazab kat Customs A... Pegi pulak ke Customs B... Kat Customs B ni lah kena hati hati ek... Memang amik masa agak lama kat sini... Kena buka bag yang berisi barang yang kita declare terutama makanan... Bag pakaian dia tak kan check... Even bagpack pon dia tak check... Hanya bag yang kita isi barang declare je dia check... 

Sebab tu... Segala benda yang kita nak declare perlu diletakkan dalam satu bag jek... Senang... Jangan Maggi kat sini... Brahim kat bagpack... No ok! Letak satu tempat semuanya! Tak nak mereceh dan leceh... Nanti buang lagi banyak masa!

Masa tengah beratur untuk ke Customs A... Si HH sempat beramah mesra dengan orang depan dia...  Orang depan dia ni Melayu Malaysia... Dia ngadu... Dah tak banyak masa... Sebab... Connection flight ada lagi kurang sejam untuk ke Christchurch... 

Waktu beratur tu dah jam 6 lebih... Dan dia kena catch flight jam 7 malam ni... Giler tak? Adehhh... Kalu dia naik Air New Zealand... At least dia kena ada allowance masa untuk drop bag 30 minit before departure... Kalu lebih dari tu... Terpaksa beli tiket baru ok... Nasib baiklah... Connection flight aku waktu malam ni adalah jam 8:00... Huh! Sempat lagi...

Tiba giliran aku nak menghadap Customs B... Sorang Customs berbangsa Singh... Entahlah... Selain bangsa Omputeh... Most pegawai kat sini semua muka asing... Cina laaa... India laaa... Melayu Malaysia pon ada ok!

Customs Singh tanya mana satu bag yang isi barang makanan... So... Bukaklah kotak makanan... Dia selak satu satu... Sambil tanya tanya pasal bahan... Si HH tunjuk jugak makanan kudapan macam gula gula dan asam... Kot dia nak tengok ke kan... Tapi...  Dia kata "No need to declare"... Ha Ha Ha... 

Lepas bukak kotak... Tetiba kawan dia panggil... Dan dia suruh We'Ouls tutup sendiri kotak... Cecepat aku dan HH tutup kotak dan masukkan dalam bag semula... Terus tak tunggu dan blah... Ha Ha Ha...

Customs B suruh ke depan untuk scan semua bag di Customs C... Masa nak scan ni laaa... Customs C perempuan Melayu Malaysia yang dah lama bekerja kat Custom New Zealand... Dia jaga mesin scan sambil tegur We'Ouls... Dia kata "Kalu ada sebijik epal pon kena buang ok... Kalau tak kena bayar denda... Sayang duit... Just beritahu jek"... 

Masa dia cakap sebijik epal... Aku seperti di awangan... Aku langsung tak teringatkan epal buah tu... Tapi aku dok bayangkan handphone Apple aku! Kah Kah Kah... Tak kan lah bawak handphone Apple pon kena bayor denda? Hadoiiilahhhh... Apa ke bongok laa aku ni sampai menerawang keliru antara Apple buah dengan Apple handpone... Jauh beno peginya... Ha Ha Ha.... 
* Sengih dalam hati... 

Si HH ni... Sempat pulak beborak dengan custom Melayu tu... HH tanya "Dah berapa lama kat sini? Ada kerja kosong tak?"... Ha Ha Ha... Dia jawap berapa tahun tah aku tak berapa dengar sangat... Cuma dia kata kalu nak apply kerja kat sini boleh je... Try laa apply... He He He....

Alhamdulilah... Selesai urusan Custom Declaration... Barang We'ouls selamat... Tak kena buang satu pun... Dan paling penting tak kena denda... Syukur!

Kalau kena rampas... Abislah... Aku nak makan apa kat New Zealand tu? Matiklahhh aku kena merangkak sebelah sebelah dengan lembu dan kambing sambil sama sama jemaah meragut rumput...  Nak minum isap jek tetek lembu sambil kesat airmata membayangkan sebutir nasi... Sebab tak de apa nak makan dan minum... Duit abis bayo denda... Kah Kah Kah... Bayangkan NZD 400.00 wehhhh! Ngeri!

Nak tahu apa barang yang aku declare boleh petik SINI...


Selesai urusan Custom... Apakah langkah seterusnya?



BERSAMBUNG...

15 comments:

  1. teringat dulu kat kastam sini la paling gerun.. memang dia check satu².. kebetulan masa tu bekas sambal pecah.. adoii.. kasik spoil.. tp mujur kastam tak tanya.. hahahhaa..

    tp lps kastam tu.. ada sorang pegawai ni bawa anjing dia ronda².. anjing dia tu pegi kt beg makanan kitorang siap bersin lps hidu.. euuuwwwwwwwww... cepat² kitorang bukan plastic wrapper bag tu.. dan buang plastik tu.. cehh... makanan harus diselamatkan dulu.. hahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu sebabnya... SS balut satu2 semua barang makan... Just in case... Kes kena hidu anjing ni laaa... Tak sanggup der... Sah2 tu je food yg ada... Kalu nak beli kat sana... Harga sini setin 2 henget sana 2 nzd! Ralat gak tuhh....

      Delete
  2. Ajin nya awak update entri..nk baca jap

    ReplyDelete
  3. Dah lama tau JM nak pegi NZ ni dan alhamdulillah..impian tercapai..rupanya nak pegi dgn SS dan HH..syukur

    ReplyDelete
  4. Kalau kita kunci luggage better bukak siap2 sblm melepasi kastam tu sbb dorang akan minta bukak utk check tp beg makanan je..beg baju dorang x dulik

    ReplyDelete
  5. Isap tetek lembu new zealand? X sanggup..ntah2 lom sempat nk isap dah kena tendang ahahahah..lembu2 tu plak bila kita tgk..dia pandang kita mcm tgk alien ahaahah

    ReplyDelete
  6. Syukur..KITAB busuk penyelamat..nk tahu list barang dan ingredient..bukak je kitab busuk baca satu satu..abis cite..alhamdulillah smooth je..x ada anjing seperti sesetengah org yg kena hidu

    ReplyDelete
  7. Klau kita ikut syarat dorang jgn bwk makan terlarang dan declare apa yg di bawa ok je..bg yg degil tu nk kena denda

    ReplyDelete
  8. Tima acih SS kerana susah payah sediakan kitab busuk tu..complete!

    ReplyDelete
  9. Wah bestnya dah sampai NZ...impian ahkak juga tu nak ke sana. Insha Allah...ada rezeki mudahan sampai juga nanti. Aamiin

    ReplyDelete
  10. Part kastam yang ada tukang hidu ni yang nightmare sekali emmm puh kiri puh kanan mudahan pak anjing tu tak nampak kita....hehehehe

    ReplyDelete
  11. syoknya sampai dah land of hobbits, wahai si hobbit..hahaha

    ReplyDelete
  12. Amboi HH..ada hati tu nak kerja NZ hehe

    ReplyDelete
  13. Noted SS! simpan semua makanan dalam satu beg jeee, senang dia nak check! okayyy

    hanisamanina.com

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...