Thursday, 21 December 2017

Kembara Hangzhou - Phoenix Mosque

Entry sebelum baca SINI...


Lokasi akhir aku di Hangzhou ni... Sebelum gerak ke Airport... Aku ajak HH dan Jay Emm ke Phoenix Mosque...

Azan kat Phoenix Mosque hanya boleh didengari dari dalam Masjid je... Sebab... Tak guna speaker... Kalu dengar sampai ke luar pon... Sayup sayup je bunyinya...

Waktu aku sampai tu... Belum masuk waktu solat lagi... Memang tujuan nak lepak tengok masjid dulu...

Waktu masuk Masjid... We'Ouls terus ke pray hall... Siap naik tingkat atas... Matik matik ingatkan tingkat atas tu untuk solat perempuan... Rupanya bukan!

Ada sorang lelaki berkopiah tegur We'Ouls... Dia cakap something dalam bahasa China... Tapi... We'Ouls tak faham... Dia lambai tangan suruh turun... Alamak! Salah apa pulak aku dah buat ni???? Tetiba rasa panik... Panik sebab kena panggil!

Ehhh... Nasib baik manusia yang memanggil... Kalu Izrail datang memanggil???? Seluruh tubuh akan menggigil... Terkujur badan dan kedinginan... One more... Seluruh tubuh akan menggigil... Terkujur badan dan kedinginan.... Ehhhh! Ituuuu laguuuu... Adehhh...

Dia pon "Cong ceng cong ceng"... Aku still tak faham... Dan dia tunjuk area solat untuk perempuan di bangunan sebelah... Ooooo... Solat untuk perempuan kat tempat lainnn... Laaaaaa... Nasib dia tak marah walau muka nampak garang... Dia sengih jek...

Jom layan beberapa keping gambar sekitar masjid yang sempat aku amik ni... Layannnn...

Masjid ni terletak kat Middle Zhongshan Road...

Pintu masuk...

Jemput laa masuk ke rumah Allah... Assalamualaikummmmm!

Jommm....

Prayer Hall...

Boleh tengok waktu solat di sini... Ada lagi setengah jam nak masuk waktu Zohor...

Ini ruang solat untuk lelaki sahaja termasuk tinggkat atas...

2 tingkat... Kat kat kat atas ni lah selamber je We'Ouls lepak sebelum kena jerit suruh turun... Keh Keh Keh..

Carpet untuk solat dia.. Tebal hampir 2 inci... Selesa... Unik...

Jay Emm dan HH solat kat sini... Bersebelahan bangunan Prayer Hall lelaki... Pertama kali juga We'Ouls dengar azan di Hangzhou...

Aku tak berapa pasti... Tempat apakah ini... Tapi... Bersusun batu seolah seperti batu bersurat...

Macam replika Quran...

Batu yang penuh dengan ayat Quran... Tak pasti batu apa...

Zoom in laa ye untuk baca tentang Phoenix Mosque...

Setiap kali kalu U'Ouls jejak kaki ke Masjid... Jika mampu... Sedekahlah... Sebab sedekah ini mengundang datangnya rezeki... Menolak bala atau musibah... Menyembuhkan penyakit... Dan memanjangkan umur... Tidak berkurang harta kita dengan sedekah... Selagi niat kita ikhlas lilahitaala..


BERSAMBUNG...

21 comments:

  1. menarik masjid nya...azan kt china rasa sayu je..mndayu-dayu..

    ReplyDelete
  2. Walaupun negara komunis tp masjidnya elok tersergam indah

    ReplyDelete
  3. Waalaikumsalam tetamu Allah..syahdu je kn klu dpt solat kt masjid di obersi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang syadu mak... bila jauh... terasa allah je yg kita ada... yang akan bersama kita walau apa pon keadaan kita... dia tempat kita mengadu... 😌

      Delete
  4. Rindu lagi nk solat kat masjid di luar negara sunyi jek

    ReplyDelete
  5. Setiap kali travel mesti masukkan masjid dlm list..di mana pun kaki kita pijak semua milik allah

    ReplyDelete
  6. Betul! SEDEKAH x pernah buat kita jadi susah tetapi rezeki semakin bertambah..tak percaya cuba buat..kan SS

    ReplyDelete
  7. 1st time mummy tau tempat solat walaupun 2 level 2,2 tuk lelaki. Mostly bawah laki atas pompuan kann..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat China tempat solat perempuan memang terpinggir... Seolah tak digalakkan pon perempuan solat di masjid...

      Delete
  8. Masjidnya nampak cantik dan bersih :)

    ReplyDelete
  9. hai SS sihat ka... lama x terjah sini....
    carpet dia mcm tulisan cina

    ReplyDelete
  10. Allahu , sungguh damai dan tenang jew kawasan masjid

    ReplyDelete
  11. Nampak batu batu tue macam peninggalan saudagar saudagar arab laaaa

    ReplyDelete
  12. ape ape pon picture memang kebabom lawa ehh

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...