Friday, 5 January 2018

Kembara Kedah - 3D Interactive Art Museum Langkawi

Orang lain dah pegi 4D... 5D... 6D... Juta juta D... Aku mampu 3D jek... Tu pon baru pertama kali lah jejak 3D ni... Kah Kah Kah... Betapa ketinggalan zamannya aku... Itu pon nak cekik tiket aku dengan harga tak masuk akal...

Moh ler kita panjat 3D Art Museum Langkawi ni...

Hadoiii lahhh Langkawi ohhh Langkawi... Tak ada yang murah dah Langkawi sekarang ni... Makin mahal... Nasi Lemak pon ada yang jejak 20 henget sepinggan... Padahal... Tahap food court jek pon... Bukan hotel jula juli bintang 7! Giler tak?

Disebabkan aku dah tak reti mana lagi dah nak terjah kat Langkawi ni... Dan ini kali kedua aku jejak Langkawi... Jadi... Aku decide nak membuang masa pegi Oriental Village... Sebab ada tempat yang aku tak pegi lagi... Almaklum... Kali pertama jejak Langkawi tahun 2010... Lain beno dah rupa Oriental Village dulu dengan sekarang...

Dulu... Parking free... Kedai pon tak banyak... Tiket nak naik cable car pon murah... Tak ada orang paksa aku bergambar... Buta buta tengok pemandangan then turun... Tak ada package bagai nih... Nak bawak bekal sendiri pon boleh...

Sekarang? Parking berbayar... Tiket dah combo... Package termasuk SkyCab... SkyBridge... SkyRex... Memacam Sky ada... Ada yang kena bayar asing pulak... Pastu... Setiap kali naik turun Cable Car dipaksa bergambar pulak... Tapi... Tak paksa beli barang souvenir bergambar yang dorang jual tu... Cuma... Buang masa aku laa kan... Adehhh...

Kalu nak naik SkyBridge pulak diberi dua pilihan... Sama ada naik guna SkyGlide atau menapak dengan SkyTrail... Harga nak naik SkyGlide 15 henget sorang... Cekik darah nak mampos... Padahal kat Korea... Free jek...

Ye lah... Nak buat camne kan... Kat Malaysia ni nak cangkung pon bayor... Nasib nak cangkung tak kena GST... Kalu tak... Memang aku sula bontot Ahmad Maslan guna batang kangkung... Keh Keh Keh... 

Tapi... Paling tak boleh blah.... Nak naik SkyBridge ikut SkyTrail which is kaw kena gigih menapak guna kaki sendiri pon kena bayor sampai 5 hengget sorang! Kejadah apa nih? Setahu aku... Langkawi ni banyak Gamat... Bukan Lintah Darat! He He He...

Lagi dasyat... Sky juice pon tak boleh bawak... Kena beli kat atas... Maka bersidailah botol botol mineral masa kat pagor entrance... Adehhh...

Ok... Nanti aku detailskan lagi pasal entrance dan mak bapak info bagai tu... Mood aku hari ni nak membebel 3D Interactive Art Museum... He He He...

Layannnn...

Mari kita khatankan Badak... Pasni gerenti dia dah tak pekak badak lagi dah... Keh Keh Keh... 

Nak terbang mana tu?

Ngade Zirafah tu... Nak makan suap lak... Lempang kaw kang... Ha Ha Ha..

Sape lagi gagah? Amekk kawww stoken bacin! Ha Ha Ha...

Usha usha anjing laut... Ha Ha Ha...

Kaw pernah tengok orang pakai stoken kaler merah meniti? He He He...

Apa jelir jelir? Cepat tukarkan aku jadi Tarzan... Ha Ha Ha...

Bukan aku takut Rimau.... Rimau yang tak takut aku... Adehhh...

Ali Baba sudah pancung aku lahhh... Marjinahhhhh! Pegi panggil Apek tukang jahit... 

Sabaq... Sabaq naaa... Cheq tak curik Laksa Sekoq... Cheq curik hati anak Hang ja... Chia Chia Chia...

Hello... Helloooo... Ni lah henphone baru... Bukan iPhone 6,7, 8, X... Tapi... iPonTakKesah... He He He...

Tunggu kat sini kalu nak tengok 3D Interactive Art Show...

BERSAMBUNG....

40 comments:

  1. Serba serba mahal! Kalau nk cangkung pun bayor seringgit! Adeh mencekik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bayo seringit tu kat Low Yat... ha ha ha...

      Delete
  2. Badak tu bontot hitam rasa nk p suruh minum Qu Puteh

    ReplyDelete
    Replies
    1. bontot itam macam piuk pak belalang... boleh bikin kopiiii dahhhh...

      Delete
  3. Amoi santainya dak encem tu..tgh layan mata tgk org berbini eh berbikini ke ahaahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tengah usha bini berbikini... Keh Keh Keh...

      Delete
  4. IponTakKesah? Ekekeek..IponTakMampu boleh 😬

    ReplyDelete
  5. Not bad la pegi sini cuma kalau pegi skyDome tu boleh terlelap..bosan gile

    ReplyDelete
    Replies
    1. skydome tu yg pusing pusing tu ek? lupa dah...

      Delete
  6. Stokin merah beli kt hangzhou ka

    ReplyDelete
  7. Tahniah SS..blog masuk Malaysia top travel blog..taknak buat entry jakun ke? Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blog SS ni level Pondok Buruk jek mak... Sape laa nak pandang pon... Lain lah Mak dan Jay Emm tu... Juta juta page view... He He He...

      Delete
    2. Nipu benarrrr..blog ss sehari cecah 3-4 k view..mak skodeng tau total tu

      Delete
  8. Kat malaysia ni apa yg murah skrg..ikan kembung pn sekilo rm 20..gaji mcm tu jgk..klu negara maju brg asas spt makanan,susu, murah..kita?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu... kita cari ikan termenung... Sekarang? Mampu tenung jek ikan termenung... he he he...

      Delete
  9. Kingkong nk lapah kepala..ss boleh tersengih ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu namanya... Mati dalam imannnnn... kah kah kah

      Delete
  10. Emm... dlm negara sendiri aku terpikir2 baik aku over d sea... sama jek damage dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Langkawi ni... Dah tak leh laa pi... Cukup lah...

      Delete
  11. akak kalau ke Langkawi ni suka beli pinggan mangkok dan periuk. berbaloi lah gitu. tapi dah lama tak ke sana. mcm teringin gak ni.

    ReplyDelete
  12. gi bamdung dulu booking hotel mana?eh lari tajuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat nak kejar tajuk lari... keh keh keh...

      Delete
  13. i've never been to langkawi. so sadddd

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cer pegi... He He He... Tapi sekarang serba serbi mahal...

      Delete
  14. Hahaha... gelak je baca entri ni πŸ˜‚

    ReplyDelete
  15. Baru cadang nk cari tix g langkawi.
    Ok cancel lh mcm ni.

    Tengs hapdet

    ReplyDelete
  16. Last time i p errr nov 2010 n mac 2011... yeap still murah ... naik cable car ... makan semua pun murah.

    Hmmm dasat gak dia naik harga ea

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab ramai pelancong mat saleh... harga pon ikut harga mat saleh laa...

      Delete
  17. Badak tu lukisan baru ke? Dulu saya pergi takde pun.

    Dan, saya memang setuju sangat. Langkawi sangat mencekik darah! T_T

    ReplyDelete
  18. Langkawi time ramai pelancung bukan main eksyen ...mahal macam apa tah.
    Seronoknya pi shuping pinggan mangkuk tapi lah ni memang cekik dara lah reganya...opss cekik leher

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang ramai mat saleh semua... Tak heran der dgn org tempatan... mencekik harga pe dulik....

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...