Thursday, 11 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 6 Routes - Gold Fields Mining Centre

Entry sebelum boleh petik SINI...


Soalan Jay Emm kat aku "Lembu kambing bersepah sepanjang jalan... Pelik tu asik ragut jek dia tak dahaga ke eh?"... He He He... Lorrr... Kalu lembu kambing tu dahaga... Apa susah... Isap laa tetek lembu kambing sebelah... Kah Kah Kah...

Abis kalu orang yang dahaga? Isap tetek orang sebelah jugak ke? He He He... Kalu kaw rasa kaw tu lembu... Try laa isap tetek orang sebelah... Silap ari bulan bukan tetek yang kaw dapat... Batang paip yang hinggap ke mulut kaw! Minumlah kaw guna tiub hospital! Ha Ha Ha...

Actually... Aku perhatikan... Most ladang ternakan lembu kambing ni... Ada alat pancuran air dari atas... Mesin tu pakai roda... Just bergerak dari hujung ke hujung... Lembu kambing tu bukan takat minum... Mandi sekali! Ha Ha Ha...

Dah Dah Dah... Jangan nak merepek dengan bayangan gurauan Rahmat Mega pulak kat sini.... Ayuh kita teruskan perjalanan... He He He...

Dari Tarras yang ikut  State Highway 8... Aku masuk ke State Highway 8B untuk ke Cromwell... Kiranya aku cross kat tengah...

Masa aku tiba kat Cromwell... Hujan turun selebat lebatnya... Ahhhhh... Sudahhhh! Bila dah hujan... Mood aku pon bertukar jadi mood malas... Suppose aku boleh turun singgah kat Cromwell Town tu... Ada gerai buah buahan segar kat situ...

Memandangkan stock buah Kiwi aku banyak lagi dalam bonet... Jadi... Aku decide untuk tak singgah... Kang aku tak cukup masa pulak...

Trade mark Cromwell... Buah buahan segar...

Aku teruskan lagi perjalanan... Dari State Highway 8B... Aku tukar arah ke State Highway 8... Aku ikut Kawarau George Road...

Kawarau George Road ni jalannya agak sempit... Curam sikit... Dihimpit gunung ganang... Apa ada kat Kawarau George Road tu? Mohhh kita ushaaa...

Sampai jek kat Gold Fields Mining Centre... Baru nak amik gambar sekeping dua... Tup Tup... Hujannnnnn! Hadoiiiii lahhh... Langit pulak tak cantik... Suram jek... Adehhhh... Terpaksalah berteduh kejap... Simpan camera...

Tunggu tunggu hujan... Tak berhenti... Tapi renyai... So... Aku tak nak buang masa... Basah jugak laa kena hujan renyai... Sorok camera dalam baju.... Sejuk tak usah cakap laah... Giler sejuk...


Di sinilah terletaknya Gold Fields Mining Centre...

Memula plan nak datang ke sini... Ada jugak niat nak main dulang dulang emas kat sini... Tapi... Disebabkan tetiba jek hujan... Segalanya jadi terbatas... Jadi aku just sight seeing jek... Nak tumpang kencing pon tak boleh... Untuk customer aje katanya... Kedekot!

Boleh minum kopi kat sini...

Layan sungai kebiru hijauan ini... Ya Allah... Rasa macam nak terjun mandi jek...

Kalu ada banyak masa... Boleh lah ikut tours atau buat aktiviti mendulang emas kat sini..

Kalu ada sesape berminat nak buat aktiviti kat sini... Untuk info lanjut boleh terjah SINI...

Layan pemandangan sebelah sini pulak...

Ngeri aku nak berada lama kat jambatan sempit ni... Dah lah bergoyang goyang bila berselisih... Adehhh...

Sumpah aku gayat kat tengah tengah jambatan ni.. Dah lah bergoyang goyang... Hujan licin pulak... Dah dah... Amik gambor terus ke tepi... Tak de nya aku nak lama atas jambatan ni.... Ha Ha Ha...

Aku tak banyak amik gambar kat sini... Sebab... Camera aku dah basah... Cecepat naik kereta dan gerak ke tempat lain pulak...

Perhatikan Google Map ni eh...

Kasi click zoom ye Google Map aku kasi kat atas tu... Yang kaler biru tu State Highway 8... Yang kaler pink tu State Highway 8B... Yang kaler hijau tu State Highway 6... 

Nak memahami jalan highway di New Zealand ni tak jauh beza pon dengan kat Malaysia... Haaa... Jangan ada yang mencangak pulak bila aku sebut nombor nombor highway ni... Wajib kaw alert  number Highway ni... Senang nak cari jalan... Jangan ingat nama lokasi jek... Sebab... Lokasi boleh datang dari memana arah.... Nak tepat... Highway number tu kena tahu... Ada faham kaa Aci? He He He...



BERSAMBUNG...

37 comments:

  1. Ada entei baru..jap g kita skodeng 😬

    ReplyDelete
  2. Eekekke buat nye kena tendang dgn lembu x masal x pun buatnya seko jek ada susu masak ranum berebut plak kang kah kah kah lawak

    ReplyDelete
  3. Akakaakak isap tetek org sblh? Den sanggup lagi minum air chia seed

    ReplyDelete
  4. Cantik sungai tu.. Yang tengok gambar pun rasa cam nak terjun nie.. kikiki

    ReplyDelete
  5. Kalau x hujan mendulang la kita hari tu kan..untung dpt emas 2,3 ketul kayo mok cik eheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dapat emas.. dapat pisang emas jek... he he he

      Delete
  6. Cuaca agak x menenti kejap panas kejap hujan sib baik la hujan renyai dan gigih la nk ambik gambo sungai warna biru tu lawo..

    ReplyDelete
  7. Betul! Better ingat route byk highway number lebih mudah..jelas dah info SS kongsi ni kalau x gaham jgk x tahu la nk ckp mcm mana lagi..kena pergi mandi bunga πŸ˜‚

    ReplyDelete
  8. Eeeee tipunya kaler air tuuu.. pakai pewarna masakan star brand ke apa tuuu hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pakai watercolor buncho jek khai... Keh Keh Keh...

      Delete
    2. Ingatkan pakai crayon.. hahahah

      Delete
  9. wahhh bestnyaaaaa teringin nak g new zealand jugak T_T

    ReplyDelete
  10. Hahaha highway Msia pun ada nombor2 kann, tapi takpenah kisah nak ambik taw T__T


    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni mesti tengok signboard nama tempat jek ek? Ha ha ha

      Delete
  11. Klu minum kopi boleh tumpang kencing tak

    ReplyDelete
  12. Ada bran ke nk isap te*tek org sblh? Haha

    ReplyDelete
  13. Tempat terpencil je pun boleh buat bznes ye

    ReplyDelete
  14. Cromwell ada buah-buahan segar...dia takde ke ladang segar petik buah. Suka kalau lalu tu nampak ladang buah-buahan...mesti syiok petik buah

    ReplyDelete
  15. Tu kalau pi mendulang emas dapat sedulang emas wow aku kaya...boleh pi guna travel lagi..kat situ dulang dapat emas kat sini dulang dapat timah.. erkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu pon Timah org buat nama... Kak Timah.. he he he...

      Delete
  16. berapa degree cuaca sane ss? nampak macam gigil je nak ambil gambar. hehe

    ReplyDelete
  17. oitt entry berbau lucah laaa... hahhahaha :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Part mana yg lucah tu mummy? 😬😬😬

      Delete
  18. buah apa tu jadi tugu..? epal kah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah laaa... tapi bukan buah kelapa laa... ha ha ha

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...