Tuesday, 9 January 2018

Kembara New Zealand State Highway 8 Routes - Lindis Pass Scenic Lookup

Entry sebelum boleh usha SINI...


Aku teruskan lagi perjalanan... Ikut highway Tarras-Cromwell... Dalam kereta... Semua senyap sunyi... Krik... Krikk... Krikkk... 

Sesekali... Aku bukak cermin kereta... Amik gambar gunung ganang di tepi jalan.... Sekali sekala...  Aku cuba memecahkan kesunyian.... Aku pon pekik "Hoiiii... Kambinggg!!! Hoiiii.... Lembu!!!"... Tunjuk kambing dan lembu yang tengah melantak ria rumput di luar sana... Tapi... Suasana dalam kereta tetap kriikkkk... krikkkk... krikkk... 

Aku toleh Jay Emm kat belakang... Tengok dia tengah lap airmata guna tisu... Ahhhh! Sudahhhh.... Kebetulan langit macam mendung.... Dalam kereta pulak yang hujan... Apa kesss lagi nihh??? Tak habis habis lagi ke drama masa kat Twizel Holiday Park nih???? Hadoiii lahhh... Membawakkkk!!

Aku siku HH... Aku suruh dia tengok Jay Emm kat belakang... HH jenguk guna cermin pandang belakang... HH "Ala Jay Emm... Tak payah lahhh nak nangis lagi"... Aku "Ko laaa nih buli dia"... HH "Mana ada aku buli"...

Jay Emm dengan nada sendu "I rasa I patut tak payah ikut korang lagi... I rasa I dah susahkan korang... I rasa ni last laa trip kita"... Hembus hingus kat tisu... Sok sek sok sek... Dah macam gaya Ramlah Binti Mohamad Sulaiman...
* Mesti korang terkedu kan bila aku sebut Ramlah Binti Mohamad Sulaiman... Sape tu??? Ramlah Binti Mohamad Sulaiman tu nama sebenar Siput Sarawak lahhh... Kah Kah Kah...

HH "Alang lidah sendiri pon boleh tergigit... Adatlah kalu gado sikit sikit... Kalu U gado dengan adik beradik U.... Boleh ke U kata aku tak nak jadi adik beradik ko lagi? Boleh ke U buang adik beradik U hanya sebab gado skit skit jek?"....
* Cehhh! Padahal dia mula dulu...

Aku cakap gini dengan Jay Emm "Yunk.... Masuk hari ni... Dah 10 juta kali I dengar U ulang ayat 'I rasa ni last laa trip kita' tapi sampai sekarang tak pernah jugak last kan?"... Terus HH dan Jay Emm berdekah ketawa.... Ha Ha Ha... Aku sambung "Ini semua propa jek lebih.. Kah Kah Kah"... 

Kadang kita ni... Hal hal yang kecik... Remeh... Pun boleh jadi punca pergaduhan... Aku tak pastilah apa bijik butir sebenar penyebab ketidakwarasan si HH pada Jay Emm... Yang aku nampak pasal suruh amik sebijik Converter jek pon... Padahal bukan salah Jay Emm... Sah sah pagi tu dia pon sibuk rushing nak siapkan bento.. Cuma... Mungkinlah tak kena masa...

Si HH ni... Kalu dia kenyang... Cakap lah apa... Kaw suruh dia buat apa... Mintak apa jek pon... Semua laju jek dia buat... Tapi... Bila dia lapar... Apa pon tak boleh! Suppose dah tahu kaw jenis tak boleh berlapar... Nak membaham orang macam Singa... Kaw bangunlah awal pagi... Buatlah breakfast sendiri... Ni tak... Dok 'membuta ria' lagi atas katil... Salah sendiri lahhh kannn... Betul tak? Adehhhhh lahhhh...

Bila masing masing dah mintak maaf... Keadaan kembali seperti sedia kala... Memasing ada kurang dan lebih... Tidak ada yang sempurna di dunia ini... Dan itulah jadi pelengkap dalam setiap relationship... Ingatan ini bukan untuk sesiapa... Tapi lebih kepada diri sendiri... Insyallah...

Biasan Kaca Itu.... Tersenyum Memandangku.... Membongkar Satu Noda.... Menghiris Satu Jiwa... Ehhh... Nyanyi ke tu? He He He..

Baru lepas nanges... Kena buli dengan HH... He He He... Jay Emm ni dah makin bambam aku tengok... Tak tahu laa dia nih... Entah salah makan apa.... He He He.... 

Jay Emm berhenti nanges.. Tetiba kat luar sambung hujan... Aku pulak dah rasa nak nanges saat ni... Awattt boleh hujannn pulakkkk nih????? Camne aku nak berjalan hujan hujan gini... Adehhhh...

Dalam kereta... We'Ouls doa doa mudah mudahan hujan ni kejap kejap jek... Harap harap tak hujan sepanjang hari... Adehhh...

Sepanjang jalan ni... Ada amaran jalan licin dan berbelok belok... Hati hati lah lalu sini...

Akhirnya... Sampailah aku di Lindis Pass Scenic Lookup ini... Yeahhh!

Kebetulan masa aku sampai di Lindis Pass Scenic Lookup... Hujan pon berhenti... Alhamdulilah... Orang pun tak ramai sangat... Dorang singgah... Amik gambar dan blah... Then... Boleh lah aku berlama skit kat sini... Nikmati pemandangan yang super hebat!

Gunung ganang keemasan...

Ehhh... Sape amik gambar sape nih? He He He...

Skodeng ulat tengah berumahtangga ke tu? He He He...

Terbang ke tu? Yepiii Yeppiii...


Posing jangan tak posing...


Dua budak yang selalu bercakor... Dua dua cengeng... He He He...

Semak samun... He He He..

Di sini lagi... 


BERSAMBUNG...

44 comments:

  1. Replies
    1. Kasi guling satu kali Aci.. He He He...

      Delete
  2. Posing x hengat..mcm blkng umh dia gaya hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itew main tepi umah itew jek mak... ha ha ha....

      Delete
  3. Ni demoks sebab ss bg hadiah byk sgt kt jm..tu yg bahagia lebih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu M... Skrg XL dah mak... Dah macam belon kena pam... Ha Ha Ha...

      Delete
  4. Lawanya gunung ganang kt situ..tp botak hehe

    ReplyDelete
  5. wah cantiknye......ada caravan...bestnye.....

    ReplyDelete
  6. Ahaksss drama air mata neng yatimah

    ReplyDelete
  7. Itew ckp jek x nk travel sama2 lagi tapi jauh di sudut hati x boleh...korang nk pegi mana JM nak ikut x kira😬😬

    ReplyDelete
  8. Khai yang nak nanges tengok pemandangan cantik sangat *sob sob* kesat hingus meleleh kena pingggir bibir#

    ReplyDelete
  9. Bila dah tahu si HH ni kalau waktu pagi mcm singa bila lapo..mmg xkan cari pasal dgn dia..pepagi baik diam jek..biar dia uruskan preapare sarapan jgn suruh apa2 x pun bg dia mkn coklat or roti dulu baru dia x marah2 waku pagi..dia ni kecik cepat lapo dan kerap mkn tp badan x beso2 ..jeles tul

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pagi pagi... Gosok gigi.. La la la.. Ha Ha ha...

      Delete
  10. Mcm mana lak x bambam..bila blk johor jek asyik kena sumbat dgn SS dan HH..dorang ni..adeh! Bg JM mkn mcm2 x sempat nk lapo..badan kita ni lak jenis mudah naik eheheh...

    ReplyDelete
  11. Seyes la..susah hati tau on the way tu hujan..view kat lindis pas tu lawo..kalau hujan mmg menangis laa duduk snap pic dlm kete..alhamdulillah allah dgr doa org musafir..sampai je tapak scenic lookout tu..cuaca cerah hujan berhenti..syukur

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just takut pijak tanah tu berair jek... Nanti kereta tambah kotor... Nasib baik tak hujan... Huh!

      Delete
  12. Syukur! Dapat rakam moment indah kat sini sbb cuaca elok..macih SS dan HH kerana merekalah impian JM nk ke NZ ni tercapai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak agak bila Jay Emm nak update entry psl NZ? ha ha ha

      Delete
  13. Salam owner blog Scdha Sein Photo.
    Mohon update blog list puan dengan blog Rahsia Melancong. Saya sudah masukkan blog puan dalam blog list saya di Top 55 Blog Travel Malaysia 2017.

    ReplyDelete
  14. Cantiknya kat gunung ganang keemasan tu...

    ReplyDelete
  15. Siap ramlah interframe dlm citer ni...

    ReplyDelete
  16. Yo la ... pasni.. aku standby witakers... utk aku jek.. korang amik bau.

    ReplyDelete
  17. Rumput pun cantik kan bila dah banyak-banyak macam tu, leh jadi warna emas pulak. Kalau emas betul huh syioknya cabut rumput emas. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan cabut daun emas... kang bertuko jadi jin... he he he...

      Delete
  18. oh baru tahu siput serawak namanya Romlah Mohd sulaiman....ooooo eh geng ramlah ram kut

    ReplyDelete
  19. Kenapalah sepanjang jalan NZ tu semuanya cantik-cantik pemandangannya. huhuhu *nanges bucu katil korek tabung gajah jadi tabung ayam* huwaaaa

    ReplyDelete

  20. Gambar JM yg skodeng ulat tu... hmmm nampak mcm org nak menunaikan hajat besar jeee :D

    Alaaaa sweet laaa HH, JM gambar 3rd last tuuu. Dah baik dahh, leh la cipika cipiki lepas ni :D

    hanisamanina.com

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...