Thursday, 8 February 2018

Kembara Cambodia - Old Market

Entry sebelum boleh semak SINI...


*** Genap setahun Bonda pergi ***


9 Februari 2018... Masa begitu pantas berlalu... Tanpa aku sedar... Genap setahun pemergian Bonda ku ke rahmatullah... Detik kronologi dari awal hingga akhir nafas Bonda ku... Masih ligat dalam ingatan... 

Aku masih tak lupa... Sehari sebelum Allah menjemput Bonda... Itulah kali terakhir aku memanggil Bonda... Dalam sakit... Bonda paksa diri celik mata... Dia panggil nama aku sambil tersenyum... 

Keesokan harinya... Yang tinggal hanya jasadnya yang kaku... Tiada lagi suaranya yang aku dengari... Tiada lagi senyumannya yang mampu ku lihat lagi... Yang ada... Hanyalah tangisan ku...

Doanya yang terakhir "Ya Allah beradalah di mana aku berada" menjadi doa warisan untuk aku hingga kini... Setiap kali aku nak mulakan langkah... Doa itu yang aku sebut sebut selalu... 

Sebagai mana aku berjanji untuk menziarahi dia waktu hidupnya... Begitulah juga aku cuba untuk meluangkan masa ziarah kuburnya bila dia dah tak ada... Sekurang kurangnya sebulan sekali... 

Aku masih ingat pesannya beberapa bulan sebelum dia rebah "Selagi Bonda masih hidup... Baliklah jenguk Bonda... Nanti... Bila Bonda dah tak ada... Dah tak ada apa yang boleh ditengok... Setiap hari Bonda rindukan SS... Tidak ada satu hari tak teringatkan SS"...
* Berderai airmata bila mengenangkan kata katanya...

Hari ini... Semua yang Bonda rasa... Berbalik kepada ku semula... Ya Allah... Rindu... Rindu... Tiap malam sebelum tidur mesti teringatkan dia... Hanya doa ku... Dan airmata ku yang membasahi hati yang terlalu rindu...



*** Separuh jiwa ku pergi ***

Sampai di Old Market... Berjanji dengan Salim untuk ambil We'Ouls semula dalam sejam dua...  Dia ada tunjukkan beberapa tempat untuk memborong... Mata HH dan Jay Emm dah bersinar sinar... Al-maklum... Syurga membeli belah dah terbuntang depan mata...

Aku masih di awangan... Sikap dingin HH makin meruntun lagi hati aku yang masih gundah gulana... Aku melihat barangan jualan dengan pandangan yang sepi... Tak ada hati nak membeli...

Tetiba... HH datang tegur aku... Mungkin setelah diasak oleh Jay Emm... Aku dah tak peduli kata kata HH mahupun Jay Emm... Aku terus keluar dari Old Market... Menyeberang jalan... Dan duduk di satu bangku sambil melayan perasaan...

HH asak aku bertubi tubi... Dengan pelbagai ayat yang menyakitkan hati aku di saat itu... Dan... Masih mengungkit kejadian di Killing Field Wat Thmei... Tak ada gunanya aku melawan... Yang aku perlukan adalah ketenangan... Jadi aku pilih untuk diam... 

Jay Emm kat tepi dah tak keruan... Hati memasing nak bershopping... Jadi... Suka tak suka dorang kena pujuk aku... Dan waktu tu lah... Aku  mula bersuara pada HH... Aku cakap gini kat dia "Apa lagi yang kaw tak faham eh? Kaw pon tahu kan... Bonda baru jek meninggal dunia... Kaw tahu tak perasaan aku cemana"... 
* Nada aku sebak...

HH dengan muka bersalah "Aku mintak maaflah... Seyes ... Aku terlupa... I'm sorry!"... Setelah berkali kali dia mintak maaf... Dan pujuk aku... Akhirnya... Aku maafkan dia... Selama hari ni... Pernah ke aku tak maafkan dia ek? Kalu aku berkira.... Dah lama aku tinggalkan dia... 

Dia terlupa... Bahawa... Takdir ini telah membawa aku jauh ke Cambodia... 

Terkadang... Kata nista dari orang mengundang rasa down dan terasa diri ini kejam... Mungkin aku salah percaturan... Tapi... Takdir tidak pernah silap! Aku masih waras dalam membuat keputusan! 

Tiga hari selepas Bonda meninggal... Ye... Jelas aku lari ke Cambodia... Dari pandangan mata kasar... Orang akan rasa tak patut kan? Namun... Put yourself in my shoes... Apa yang kaw boleh buat? Tiket dah booking setahun sebelum... Dah aku katakan sebelum ini... Kalu tiket aku ke Mekah... Maka di Mekah lah aku berada... Mungkin orang puas hati kalu aku cancel tiket... Membatak tak ke mana mana... Tengok aku meratap hiba kat tepi kubur tak move on kot... Entahlah... 

Cuma... Bila destinasi aku ke Cambodia... Orang fikir aku tak sensitif sebab Bonda baru jek meninggal?  Banyak soalan negatif... Buat apa ke Cambodia? Nak berpoya? Nak buat maksiat? Kumpul dosa? 

Yang paling bangang tu... Orang kata nanti Arwah terseksa sebab pikul dosa dosa aku... Hadis mana yang kaw baca? Dosa kaw orang lain kena pikul? Dosa kaw... Dosa kaw laa... Kaw buat salah... Kaw laa tanggung dosa... Bukan kaw buat salah... Orang lain tanggung dosa.... Bayangkan... Kalu sorang Mak ada 10 anak... Mak kena pikul berguni dosa dari setiap anak... Baik si Mak tu tak payah beranak! Pegi pesan kat bapak kaw suruh pakai kondom 24 jam! Kelakar kan? 
* Sebagaimana iman tidak boleh diwarisi... Begitu juga dengan dosa...

Tapi... Bila aku fikir balik... Ada hikmah jugak aku tak ada kat Malaysia... Sebab... Ada orang yang lagi kejam dari aku... Pertama... Aku benci orang cakap pasal harta terutama dengan orang luar... Kedua... Aku tak suka nak dengar apa jua kisah berbangkit melibatkan Bonda yang dah tak ada... Ketiga... Kalu aku masih berada di Malaysia pon... Aku tetap tak akan mampu melawan takdir... Aku tetap tak kan mampu kembalikan jasad Bonda yang dah tak ada... Aku kena teruskan hidup sendirian... Buat apa aku nak menentang arus? Yang penting... Walau di mana aku berada pon... Aku tetap berdoa untuknya... Doa itu lagi penting dari cakap cakap kosong...

Aku bersyukur... Aku sempat jumpa Bonda... Jaga Bonda... Hingga ke hujung nyawanya... Aku yang sempurnakan jenazah Bonda dari awal hingga ke akhir... Dan aku ke Cambodia selepas Bonda meninggal dunia... Bukan sebelum atau semasa kejadian... 

Dan kepada Anonymous yang nak mengata aku tak pakai otak tu... Nasib korang belum tentu lagi eh... Kalu dah namanya takdir... Even kaw masih kat tanah Malaysia... Jarak negeri sebelah sebelah pon... Kalu Allah tak izin...  Belum tentu kaw boleh jumpa orang kesayangan kaw untuk kali terakhir... Apatah lagi menguruskan... Silap hari bulan... Kaw menyusahkan orang lain yang tak ada kena mengena... So... Jangan cakap besar! 

Bebaru ni... Kawan aku... Mak dia meninggal kat Johor... Kebetulan semua sedara mara berkumpul kat Kelantan sebab ada majlis kahwin... Nak jadi takdir... Sorang pon tak sempat nak tengok jenazah... Kecuali adik beradik kawan aku dan Pakcik dia yang masih tersadai kat Johor yang kebetulan belum gerak ke Kelantan... Nasib baik ada Pakcik boleh tolong uruskan... Kalu tak? Kaw nak tuduh sedara mara dia yang lain tu kejam jugak ke? Nak suruh orang tu batalkan majlis jangan kahwin macam tu? Kaw nak keluarkan fatwa perintah semua wajib balik sebelum jenazah dikebumi gitu? Ada rasa nak gelak tak?

Abis tu... Ustaz Harun Din meninggal kat Amerika... Dan family dia kebumikan dia kat Amerika pon kaw nak tuduh family dia zalim jugak ke? Ko nak tuduh Harun Din mati Yahudi ke sebab meninggal kat Amerika negara kafir? Kaw ingat Ustaz Harun Din tu dah gila buang tebiat buat wasiat untuk dikebumikan kat Amerika? Fikirkan...

Kalu aku pon... Aku dah pesan kat HH... Kebumikan aku kat negara mana pon aku mati... Cukup perjalanan jasad aku terhenti di mana nafas aku turut terhenti... Tak payah susahkan orang yang hidup nak bawak jasad aku balik ke Malaysia... Yang pergi cuma jasad... Roh dah berjalan ke alam barzakh... Renungkan...




*** Old Market waktu siang ***

Aku memang tak ada mood nak shopping macam selalu... Ikut hati memang dah malas... Tapi mengenang aku tak banyak bawak baju... Amik lah jugak sehelai dua... HH je yang banyak urus... Aku tengok ala kadar... Dan dia bayar... Kadang.. Terapi jugak untuk hilangkan duka bila aku tengok banyak barang yang menarik perhatian... Itu je lah harga untuk membeli jiwa aku saat ini... Kalu tak... Separuh jiwa aku dah lama pergi...

Dan aku bersyukur... HH dan Jay Emm sentiasa di sisi... Tak pernah putus asa nak buat aku happy... Dan terus move on...

Cuma... Sekali sekala... Terpandang blaus labuh... Dan kain lawa... Teringat kat Bonda... Sebelum ni... Setiap kali travel... Kalu aku nampak blaus labuh dan kain baju yang boleh dibuat jubah.. Mesti aku akan belikan untuk Bonda... Hingga ke akhir hayatnya... Dia tak pernah tahu... Yang setiap apa yang aku belikan untuknya... Aku beli kat luar negara bukan dengan Ringgit Malaysia... Kaw ada beri yang terbaik untuk Mak kaw???? 

Tapi... Semua tu dulu... Sekarang sudah tidak ada lagi... Segalanya kini ku pandang sepi dan kosong... Dan baju peninggalan Bonda pon banyak yang sudah diagihkan... Dan Bonda pernah berwasiat... Jangan sesekali bakar atau buang baju bajunya...

Moh layan gambar yang aku sempat amik di Old Market... 

Macam pekan koboi... Pelbagai jenis kenderaan kiri dan kanan... Dan sekali sekala sunyi tak tahu mana menghilangnya...

Dah tak tahu dah mana nak pegi dulu... Semua tempat menarik...

Melambak kedai sepanjang jalan... Tawaf laa kaw...

Jay Emm borong berhabisan T-Shirt kat sini... Bila dah balik hotel... Dia tanya aku... "Ehhh... I ada beli T-Shirt ke ek?"... Sekali selongkar berkilo T-Shirt terkeluar dari plastik yang tersembunyi.... Adehhhh...

Memacam souvenir... Pilih laa apa kaw suka...

Kualiti T-Shirt Cambodia agak baik... Harga sehelai USD 5.00...

Segala urusan dalam USD!

Fridge Magnet ada dijual kat sini... Tapi... Agak mahal...

Memasing pakai bagpack memboyot kat depan... Masa datang bag bunting 2 bulan... Nak balik bag bunting gajah 22 bulan... Adehhh...


*** Old Market waktu malam ***

Pada waktu malam pon aku ulang sekali lagi ke Old Market ni...

Kain untuk buat baju kurung pon ada... Cantik dan berkualiti semuanya... Harga sepasang USD 14.00... 

Bila terpandangkan patung elephant tu... Aku teringat si Jay Emm dah bank in duit untuk aku... Dia suruh beli patung elephant yang aku panggil 'Dak Fefen' kat Ikea as "ubat merajuk"... Tapi sampai sekarang tak terbeli... Sebab dah habis stock kat Ikea Tebrau... Nampaknya terpaksalah aku menunggu lagi.... Atau... Meranduk pegi Ikea Cheras atau Damansara.... Adehhhh....

Pilih laa mana yang berkenan di hati...

Seluar panjang dan pendek USD 3.00...

BERSAMBUNG...

37 comments:

  1. Sedih baca walau dh setahun perginya..

    ReplyDelete
  2. Alfatihah utk setahun yang sunyi dan kosong SS..we feel you

    ReplyDelete
  3. Tak tahu ajal maut kita mcmana lagi..tak perlu nk judge kn

    ReplyDelete
  4. Puas hati dpt beli yg terbaik utk yg tersyg..pegang itu teringat..pegang ini nmpk klu dia pakai mesti lawa..walau jasad terpisah namun ingatan sentiasa ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Mak... Tak tahu nak gambarkan perasaan tu... Duit ada pon tak guna kalu orang tersayang dah tak ada...

      Delete
  5. Replies
    1. Lebih senang USD... Tapi USD versi tahun 2000 above taw...

      Delete
  6. Semoga Bonda SS berada dikalangan orang2 yang beriman. SS kuat! Kami pasti tu. Ain nak pegi combodia April nnti. Doakan selamat perjalanan kami. InshaAllab sedikit sebanyak pengalaman SS kami jadikan bahan rujukan. Semoga senantiasa dibawah rahmatNya ❤️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks AA... Semoga selamat pergi dan balik... Insyallah... Allah bersama mu! Aminn...

      Delete
  7. Allahuakbar..*mata masuk habuk*
    Al fatihah buat bonda SS. Sedihnya baca netizens yang meroyan camtu...depa tak rasa depa ..boleh kata macam-macam...cuba depa yang terkena...hah baru tau langit tinggi ke rendah. Apa pun kuatkan hati. Allah sentiasa ada bersama kita. Semuga Allah lindungi SS daripada netizens yang suka meroyan. Aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih kak... Memang dah malas nak melayan... Tak larat...

      Delete
  8. Wah...tshirt...wah baju...wah kain... syioknya. *mata ke kiri ke kanan* rambang mata weiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kain pasang dia very high quality... Rugi kalu tak beli...

      Delete
  9. Cambodia tu tempat kumpul dosa ke..tempat buat maksiat ke...tak pernah dengar pun. Ala nak kumpul dosa dan buat maksiat pun tak yah le pi jauh-jauh...nun kat malaysia pun banyak. Takpe bior dia kutuk kita pahala dia kita dapat dosa kita dia tanggung. Sabor je banyak-banyak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang nak cakap apa pon SS dah tak heran... Kita mungkin rasa sakit hati skit jek laa... Tapi.. Yang mengata tu... Lagi kesian... Sebab... Gila meroyan!

      Delete
  10. Lahai.... sedihnya baca entry kali ni.. Be Strong na SS..

    ReplyDelete
  11. Kalau nak dgr ckp2 orang memang x kan ke mana..org x faham akan nampak negatif..org yg x tahu apa2 tu lebih baik diam dari bersuara dari berckp menyakitkan hati..yg bercakap tak tahu hakikat sebenar..yg tahu nak perli..jgn ingat nasib org tu sama..buatnya yg perli tu nasib dia lagi worst..adeh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita tak perlukan perhatian dari manusia sejenis ini kan...

      Delete
  12. Adehh baca sambil kesat air mata..tisu mana tisu

    ReplyDelete
  13. Kih kih kih dak Jay Em tu nyanyuk..berpuluh helai beli tshirt dia leh tanya lagi

    ReplyDelete
  14. Nanti kita pegi tgk kat ikea cheras ehh cari dak fefen tu

    ReplyDelete
  15. Kalau pergi SR...wajib masukkan Old Market dlm itirenary..byk kedai harga berbeza pepandai la survey dan bargain

    ReplyDelete
  16. Acik2 bawang... mmg cenggitu... ada jek yg mencucuk mata...

    ReplyDelete
  17. Alfatihah buat bonde..kita yang tinggal perlu teruskan kehidupan bukan melupakan..menarik plak semua tshirt tu ha..

    ReplyDelete
  18. Alfatihah buat bonda SS.

    Hmmm. banyaknya kain. Rambang mata terus!

    ReplyDelete
  19. Takziah SS atas kehilangan bonda tersayang.. Semoga SS kuat dan sentiasa tabah.. Mulut orang hanya tahu mengata.. Mereka takkan pernah peduli perasaan orang lain.. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.. stay strong..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...