Thursday, 8 March 2018

Kembara Cambodia - Terrace Of The Elephant

Entry sebelum boleh cucuk SINI...


Keluar jek dari Bayon... Terus cari Salim... Then... Nampak Salim hulur bungkusan yang berisi jagung...

Ya Allah! Baik giler wehhh Salim ni... Kalu naik Remork dia... Tak pernah berlapar lah... Ada jek dia belanja makan... Memang boleh jadi calon suami yang baik... Itupon kalu korang tak nak kena pelangkong dengan bini dia lah.... Ha Ha Ha....

Jagung Siem Reap ni... Lain sikit... Terasa macam makan pulut... Tak manis... Tawar tapi lemak lemak gitu... Kalu kaw tanya aku nak beli tak jagung Siem Reap ni? Jawapan aku tak! Jagung Malaysia lagi nyaman... Ha Ha Ha.. 

Next location aku adalah menuju ke Terrace Of The Elephant... Tapi... Tapi... Aku just lepak luar jek... Aku tak masuk bahagian yang lebih dalam... Sebab... Aku nak simpan tenaga ke tempat yang lagi best... He He He...

Tembok batu ukiran gajah...

Tu dia Aci Jay Emm cekak pinggang style mak tiri macam Edith Sumampo dalam filem Lela Manja... Haa... Kaw kenal sape tu Edith Sumampo? Edith Sumampo tu nama sebenar Normadiah... Kah Kah Kah...
* Gelak macam nak mampos sebab fakta tak de kena mengena dengan entry ni... Matiklah kena kecam sebab tak mampo jadi travel blogger yang berdaddykasi... Keh Keh Keh...

Amboihhh! Dua Aci ni melompat saje... Jatuh peranakan tu kang sape nak kutip! He He He... Actually... Gambar ni bukan aku amik... Tapi Salim yang beriya nak pegang camera aku... Kasi laa can... Ha Ha Ha...

Kasi zoom skit...

Terus teranglah... Aku kejakonan tengok batu bata yang diukir bentuk Gajah ni... Susah aku nak explain... Sebab... Zaman tu mana ada teknologi canggih macam sekarang pon... Adehhh... 

Boleh pulak part gading dan mata diukir tanpa pecah ok... Tak nampak macam tampal ke pe.. Memang ukir! Tinggi jugak kesabaran dan ilmu mengukir orang dulu kala ni...

Aci pegang apa tu? Belalai Gajah tak pe... Jangan belalai lain... He He He...

Remork memang pengangkutan utama di Siem Reap ni... Tapi... Jangan tido taw... Time dia membelok... Takut kaw terbaring atas jalan... He He He...

Dalam perjalanan... Aku nampak ada beberapa Temple... Tapi... Aku tak pergi... Jenuh laa wehhh kalu nak cover semua... Jadi aku mintak Salim stop tepi jalan... Dan aku just amik gambar dari luar jek mana yang sempat...

Sorry aku tak ingat nama Temple ni...

Paras rupa Temple ni more or less jek dengan kebanyakan Temple yang lain...

Sebelum teruskan ronda ke lokasi seterusnya... Aku ajak HH dan Jay Emm lepak dulu... Aku dah kehausan... Tapi aku tak nak minum air mineral... Jemu dah... 

Memang sepanjang berada kat Siem Reap ni... Aku dok pulun air kelapa muda jek... Just nak hilangkan panas badan... Nasib baik aku tak terkencing kencing... He He He..

Pekena air kelapa muda dengan buah mangga... 


BERSAMBUNG...

14 comments:

  1. Simpan tenaga nak ke tempat mana tu SS. Cepat cepat jangan lambat-lambat. Eh menyanyi guna suara sendiri okay jgn suara sajat hehehe

    ReplyDelete
  2. Air kelapa sana dgn mesia mana lagi nyaman????

    ReplyDelete
  3. Jom ke menara gading..ade kaitan dgn terrace of elephant x 😜

    ReplyDelete
  4. Jgn belalai lain? Ada lagi ke belalai lain? Sama x dgn batang berjuntai 😜

    ReplyDelete
  5. Tu sbb kalau ke siem reap ni carik salim jadi pemandu remork ni..dia pemurah n peramah 😬

    ReplyDelete
  6. Si Jay Emm tu cekak pinggang konon ramping sgt la pinggang tu keh keh keh

    ReplyDelete
  7. Jagung di siem reap dgn jagung kat seoul lebih kurang je rasa mcm pulut pun ye..yang pasti x sama dgn budak jagung wink wink wink

    ReplyDelete
  8. wahhhh
    cantik pula diorang ukir belalai gajah tu

    ReplyDelete
  9. Kat Kemboja banyak temple Dan batu kata yg diukir🤣🤣

    ReplyDelete
  10. serupa jagung berastagi jgk..tawar je rasa..hrp sapu marjerin boleh telan

    ReplyDelete
  11. dulu batu tu umpama henpon..asik dok belek batu tuuu je

    ReplyDelete
  12. nasib jm tak tertawan dgn salim hehe

    ReplyDelete
  13. Baca entry SS ini memang bukan je boleh buat gelak tapi berfikir gak.. persoalan juga tu.. Gigih betul orang dulu-dulu mengukirkan.. penuh semangat.. Cantik je kejadiannya..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...