Tuesday, 24 April 2018

Kembara Dunedin - Dunedin Railways Station

Entry sebelum boleh cium SINI...


Hari ni sedar tak sedar dah masuk hari ke lima aku berada di Bumi New Zealand... Dah memacam pengalaman aku lalui di sini... Gembira.... Sedih... Cuak... Gaduh.... Semua dah rasa... Tapi... Itulah ketiak masam garam dalam travel... He He He... Kalu kaw tak sanggup nak harungi cabaran... Nak berada di comfort zone sepanjang hayat.... Yeahhh... Kaw mengangkang kat rumah jek jangan jalan... Ha Ha Ha...

Dari Leith Valey Holiday Park And Motels... We'Ouls teruskan perjalanan... Cuaca pagi ni tak berapa baik... Suram... Hujan... Langit tak cerah... Awan mendung jek.... Adehhh lah... Memang leceh nak berjalan... Bertabahlah dengan ujian cuaca ini...

Pagi ni... Aku cuba susun semula plan... Aku tak ikut sangat itinery seperti yang aku plan... Sebab... Banyak lokasi yang perlu adjust untuk disesuaikan dengan waktu dan cuaca... Biasalah... Mana ada orang nak follow tegak tegak itinery... Itinery cuma guideline jek... Aku bukan bawak bas rombongan Cik Kiah... He He He...

Tengok jam... Apa kata... Kita ke Dunedin Railways Station dulu... Maka... Set lah si Beberuk Bebal GPS aku yang pemalas tu... Ha Ha Ha...

Pusing punya pusing... Jumpalah dengan Dunedin Railways Station... Ikut map cari public parking tapi full... Ehhhh... Awal pagi semua tempat dah full... Alamak... Camne nih? Tak kan nak parking tepi jalan... Sebab... Parking tepi jalan memang banyak tapi ada had masa yang dibenarkan...

Then... Aku ajak HH buat satu lagi pusingan... Pusing punya pusing... Akhirnya We'Ouls decide nak parking jek kat Dunedin Railways Station... Parking kat sini pon ada had masa... Namun We'Ouls tak ada pilihan... Aku plan tak nak berlama kat  Dunedin Railways Station... Amik amik gambar terus berambus... Kalu masa tak cukup... Aku plan nak alih kereta jek tambah lagi masa... Ok?

Inilah Dunedin Railways Station... Stesen Keretapi ni di buka pada tahun 1906... Arkitek yang design stesen keretapi ni nama dia Gingerbread George... He He He... Nama samaran ekk.. Bukan nama betul... Hi Hi Hi...

Aci merenung masa depan... Kot boleh  bina kerjaya baru di sini jadi pencuci kepala keretapi setelah gagal memohon jadi pengembala kambing... He He He....

Bungaan yang tumbuh di sekitar station...

Aku kagum nengok batu bata jalan yang siap dengan ukiran nama yang sangat unik dan kemas ini... Tapi sayang.. Nama ini boleh dipijak pijak... Sapekah pemilik nama ini? Entahhhh! Ha Ha Ha...

Lihatlah orang kampung sekelian.... Aku dah jejak kaki di Dunedin... He He He...

Masa ni hujan dah mula nak merenyai... Hadoiii! Potong stim betul lahhh...

Hujan dari merenyai tetiba nak melebat pulakkkk...  Tak puas aku nak lepak lama kat taman sekitar Dunedin Railways Station ni... Dalam tengah berlari cari tempat nak berteduh... Tetiba aku terperasan Kilang Cadbury berada dekat dengan Dunedin Railways Station ni... Boleh jek kalu nak jalan kaki... Tapi... Aku malas! 

Ada jugak lah sebelum ni aku plan nak ke Cadbury tu.... Tapi... Masa tak begitu mengizinkan... Di tambah pulak cuaca yang tak berapa cun... Segalanya jadi malas! Lagi pun... Cadbury pon ada kat Malaysia... Cehhh! Saje nak sedapkan hati... Padahal... Kalu sempat... Aku memang terjah jek Kilang Cadbury tu... Mana sama wehhh Cadbury Malaysia dengan New Zealand! Adehhh...

HH buat pe situ? He He He...

Gini ler rupa paras dalam Dunedin Railways Station... Klasik...

Actually... Kalu U'Ouls nak ikut day trip tours untuk saje saje nak merasa naik keretapi dari Dunedin Railways Station ni... Memang ada di sediakan package tour tersebut ek... Tour tu lebih kurang amik masa 4 hingga 6 jam return... Harga tour dari NZD 91.00 hingga NZD 115.00... Agak mahal jugak... 

Tapi... Memandangkan masa aku tak banyak... Jadi... Aku tak find out more... Kalu U'Ouls berminat boleh cari details info tu di Tikets & Information... Atau boleh baca dan booking di SINI... Ok?

Keretapi dah berbaris menunggu... Best pulak lepak sini...

Huh! Sape yang posing macho di situ? He He He...

Anjali... Nahiii Anjali... Don't gooo... With who I will go to play everyday if you go Anjali... Rahulll.... Juicee Juiceee Rahull Juice.. Keh Keh Keh...

Monyok cari juice Rahul di situ... Ha Ha Ha...

Train ni nampak selesa... Teringin nak naik tapi... Tak sempat...


BERSAMBUNG...

7 comments:

  1. Ada rupa iras bangunan Sultan Sultan Abdul Samad stesen nih

    ReplyDelete
  2. Rahul pon dah kerepot..anjali yg berjaket tu kerepot tak???

    ReplyDelete
  3. SS byk cover tempat menarik walau jejak kaki je..tak naik takpe jnji sampai..mak ni tah bila

    ReplyDelete
  4. Hahaha... rahul pun interframe...

    ReplyDelete
  5. Pagi tu hujan so x sonok sgt nk jenjalan so kena cancel..dunedin railway station ni old style mmg kena masuk dlm list..sape si kacak atas kerusi tu 😂

    ReplyDelete
  6. Akakakaak...rahul..anjali..ingatkan kat new delhi rupanya kat new zealand

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...