Monday, 23 April 2018

Kembara Dunedin - Leith Valley Holiday Park and Motels

Entry sebelum boleh cuit SINI...


Baiklah... Entry ini panjang! Aku sendiri pon amik masa berhari hari nak menyiapkan sambil mengingat detik peristiwa... Kalu tak sanggup nak baca... Boleh petik punat pangkah.... Kalu degil nak baca jugak... Pegilah buat kopi cicah bahulu pekak! Ha Ha Ha...

Ready nak beroller coaster dengan aku? Moh baca pelan pelan..

Aku sampai di Leith Valley Holiday Park and Motels lebih kurang jam 19:30 waktu tempatan... Walaupun langit masih cerah... Tapi... Aku dah mention sebelum ni yang road trip aku ni tak akan sampai lewat ke penginapan... Kalu nak tahu sebab musababnya kenalah flash back entry aku sebelum sebelum ni ek...

Masa nak check-in... Orang kat kaunter pulak tak ada... Tertunggu jugak... Nasib tak lama... Setelkan payment.. Dia beri kunci... Linen... Dan towel...

Aku booking Leith Valley Holiday Park and Motels ni dari Booking.com... Masa dok riki riki mana nak stay kat Dunedin ni... Aku rasa Leith Valley Holiday Park and Motels ni lah paling murah kalu nak banding tempat lain... Pada waktu tu... Aku, HH dan Jay Emm just fikir nak tidur dan masak jek... Keselesaan tu nombor jatuh nombor dua...

Tapi... Tapi... Tapi... Aku silap! Nape silap?... Scroll lagi...

Harga satu malam adalah NZD 109.00... Harga adalah termasuk Linen dan Towel untuk bertiga... Haaa... Tak payah nak buat buat terkejut beruk pulak... Memang standard most Park di South New Zealand ini mengamalkan polisi macam tu... Bayo asing asing...

Kalau U'Ouls tak nak sewa Linen dan Towel pon tak pe... Nak jimat... Bawak laa sendiri punya... Kalu nak sewa... Kena sewa  Linen dan Towel sekali tak boleh salah satu... Ada faham ka Aci? He He He...

Bila dah dapat kunci... Aku dapat Cabin yang paling depan sekali... Cabin? Apa tu Cabin? Cabin ni macam pondok kecik jek sebenarnya... Tapi... Aku tak sangka yang Cabin yang aku dapat ni Cabin paling kecik... Aku ingatkan dia nak kasi Cabin berkembar yang nampak macam selesa sikit...

Tapi... Aku ok laa lagi even sempit pon... Just fikir nak tido satu malam jek... Cuma yang tak bestnya... Cabin aku dapat ni jauh dari dapur dan bilik air... Boleh bayang tak hazabedahnya cemana kalu rasa nak terkencing terberak tengah malam?

Aku sebenarnya... Sangat tak galakkan U'Ouls stay sini... Kalu boleh carilah tempat lain... Kalu berkemampuan... Pilih tempat penginapan mahal sikit pon tak pe... Sebab... Mengikut pengalaman aku... Environment kat sini agak 'panas' untuk aku and the geng...

We'Ouls tak henti henti bergado teruk kat sini... Entah lah... Setiap kali aku ingat tempat ni... Aku akan ingat detik yang menjadi titik paling hitam dalam sejarah relationship antara aku, HH dan Jay Emm...

Sepanjang kat sini... Aku dapat rasa 'sesuatu' yang agak luar biasa.... Ada aje yang nak dijadikan gaduh... Kejap kang aku gaduh dengan Jay Emm... Pastu aku gaduh dengan HH... Then... HH gaduh dengan Jay Emm... Dah macam 3 Abdul... Bak kata Ismet Ulam Raja "Asikkk bergaduhhhhh saja"... Dia punya sebutan 'bergaduhhhhh' tu lebih 5 harkat ok! Kaw mampu sebut gaya gitu? He He He...

Kadang... Mende kecik pon nak gaduh... Ada jek yang tak kena...  Aku tengok HH dan Jay Emm ni dah macam kena rasuk... Tahap kebaranan dorang luar biasa... Sepanjang kat sini.... Aku sampai tak tahu apa yang ada kat dalam badan dorang berdua ni terutama sekali HH!

Nak tahu apa yang digaduhkan? Scroll lagi...

Ini Office Leith Valley Holiday Park and Motels... Boleh berurusan kat sini....

Ini Cabin aku... Paling depan sekali... Nampak tak betapa keciknya Cabin aku ni lebih kurang 10 m²... Bila Jay Emm mendepa... Tangan dia lagi sikit nak cecah dinding... Bayangkan!

Ini rupa paras dalaman Cabin aku ni...

Dalam Cabin ada Peti ais... Pemanas... Cerek letrik... Cawan... Gelas... Toaster.... Meja makan... Lantainya carpet... Dinding dan silingnya kayu... Katil dua tingkat untuk bertiga... Dua kat bawah... Sorang kat atas...

Perbuatan pertama bila aku masuk Cabin adalahnya on pemanas! Kat luar ni... Sejuk nak mampos bila dah nak menjelang waktu malam...

Memandangkan Cabin aku sempit macam nasi himpit... We'Ouls terpaksa jadikan bonet kereta sebagai almari! Amik baju untuk malam ni dan esok pagi jek... Then keluarkan bag makanan... Selebihnya... Tinggal dalam bonet kereta... Nasib baik boleh parking kereta depan Cabin... Tak lah risau sangat...

Apa apa hal... Solat jamak dulu... Solat pon gilir gilir... Sementara nak bergilir solat... Aku dan HH prepare barang masak dulu... Jay Emm solat...

Petang dan nak menjelang malam... We'Ouls pon menapaklah ke dapur... Rushing jugak lah nak masak untuk makan malam... Takut dapur kunci jek... Nanti susah pulak nak memasak... So... Keluarkan barang makanan semua jangan ada yang tercicir...

Sampai kat dapur... Ada Mat dan Minah Saleh tua tengah lepak depan unggun api kat Dining Hall... Ada tingkap kaca yang boleh nampak dapur...  Waktu tu... Aku teraba raba cari suis lampu dapor... Tak jumpa... Datang Mat Saleh tua yang tengah lepak tu... Tolong hidupkan lampu... Punyalah prihatin... Dorang senyum jek... Aku pon say "Thanks... thanks"... He He He...

Inilah rupa dapur... Lengkap dengan pelbagai....

Jay Emm tengah sediakan bahan...

Jay Emm beriya nak masak... Sebab dia fikir... HH dah penat drive... Aku pulak co-pilot cari jalan... Dan dia rasa eloklah dia take part masak... Tapi... Aku ni kesiankan dia... Jadi... Disebabkan aku ni tak lah rasa penat sangat... Aku niat nak tolong dia... Dan lagi satu... Aku tak nak dia salah cara masak macam si HH... Kang jadi lagi kes nasi goreng terlebih masin... Tak masal Mr Tong yang makan! 

Tapi... Waktu aku nak tolong dia... Dia tak suka... Dia masak sardin terlebih air... Dah kurang rasa... Aku ni try nak adjust balik kesilapan dia... Tapi aku kena sound tegak tegak! Dah lah dia salah cara... Terpancul lah ayat dia yang menyakitkan gegendang telinga aku... Jay Emm "Ni sape yang nak masak ni? I ke You?"... Muka mencuka... Aku pon hembus dia balik "Ehhh... I cuma nak tolong jek... Pandai sangat buat lah sendiri!"... Aku terus angkat kaki berambus pegi Dining Hall... Malas amik tahu apa jadik kat dapur... Tinggalkan Jay Emm sensorang... Pedulik!

Lepas solat... Si HH datang lepak kat Dining Hall... Bila makanan dah siap masak semua... Turn HH prepare hidang makan...

Masa HH sibuk nak hidang makanan... Datang sorang Minah Saleh muda... Dia tengok HH angkat nasi... Dia tanya HH macamana cara nak masak nasi guna rice cooker? Percayalah... Aku kan rajin layan My Kitchen Rules Australia... Most  Omputih memang fail masak nasi... He He He...

Agaknya... Macam tu lah perasaannya... Kalu omputih tengok orang Melayu masak pasta kan?... Omputih kalu tengok aku masak pasta... Kompom menanges jelepok tepi tong gas... Sebab... Pasta aku sudah di improvise ikut tekak Melayu... Jahanam keomputihannya... Kah Kah Kah...

Jay Emm duduk kat sana tengah bergenang airmata... 

Sementara tunggu HH hidang makan... Jay Emm cuba nak rapat dengan aku... Tapi... Aku keras hati... Aku geram tengok dia... Malas nak layan orang bodoh sombong... Terus dia menitis airmata kat sofa sana.... HH jek yang banyak pujuk Jay Emm...

Aku buat bodoh jek nampak Jay Emm... Aku borak dengan HH jek... Sambil tu... Sekali lagi aku cari suis lampu kat meja makan tapi tak jumpa... Puas petik semua suis yang ada... Lampu tak nyala... So agak bergelap sikit... Mungkin lampu yang berhampiran meja dah terbako kot sama terbako dengan hati aku yang masih marahkan Jay Emm... Adehhh...

Kat meja makan... Semua senyap sunyi... Tak berbunyi... Makan sampai habis walau Sardin kurang masin dan cair... Then... Kemas kemas... Terus masuk bilik...

Sampai kat bilik... Keluarkan baju pulak untuk mandi... Ya Allah! Bercintanya aku nak mandi... Dah lah kat luar tu sejuk... Jamban pulak jauh... Hadoiiiiii!

Masa tengah cari cari baju... Entah macamana... Aku boleh tertegur Jay Emm... Ehhhh! Bukan aku patut maintain keegoan ke? Bukan ke aku patut tarik lagi harga melambung lambung? He He He... Tapi... Sebab... Aku dah rasa malas nak merajuk... Aku penat... Jadi... Aku pon pujuk diri sendiri... Dia pon ego jugak... Tak ada pon nak mintak maaf ke pe... Lagi pon dia dah menangis tadi... Cukuplah tu beri pengajaran kat dia... Jadi... Aku buat buat biasa... Hi Hi Hi...

Masa kat depan jamban... Aku tengok jamban gelap... HH pegi jamban dulu... Then... Dia patah balik... Dia kata jamban tak ada suis lampu... Aikkkk... Camne pulak tak ada suis lampu???? Ahhhh sudahhhh! Cemana nak mandi kalu tak ada lampu?

Pastu dia kata... Jamban lelaki ada pulak lampu... Dia nampak Mat Saleh masuk terus lampu nyala... Seolah macam lampu jamban tu automatik nyala bila orang masuk... Tapi masa HH masuk... Lampu tak nyala... So... We'Ouls predict sendiri... Mungkin si HH ni bantot sangat kot... Tak kena sensor lampu kot... Kah Kah Kah...

Masa nak masuk jamban... Memang gelap gelita... Si Jay Emm siap terlompat lompat macam pocong kat pintu masuk... Kot kot ada lampu sensor kat situ... Tapi tak ada... Aku masuk... Kibas kibas pakai towel pon lampu still tak nyala... Raba raba dinding kot ada suis lampu manual tapi tetap tak ada... Yang ada cuma suis hair dryer jek... Pelik betul... Kat mana sensor tu berada?

Then... Si Jay Emm jalan ke dalam lagi... Baru lampu nyala.... Makkk aihhhhh! Kalu sensorang ni... Memang tak masuk lahhh aku ke jamban ni! Sanggup lah aku tak mandi... Tak berak... Tak kencing... Serammmm giler wehhhh jamban sini!

Sensore lampu dah lah jauh ke dalam baru lampu nyala automatik... Bukan berhampiran pintu... Jadahhhhnyaaaa! Tak praktikal langsung... Menyusah dan buang masa jek! Dan pada aku tak selamat... Buatnya ada penjahat menyorok kat dalam dan tutup pintu tak kasi kaw keluar... Habisss lahhhh! Seyes bahaya!

Bilik air kat sini memang luas dan besar... Jamban dan bilik mandi asing... Ada berderet jugak... So tak perlu nak berebut mandi... Lupa pulak aku nak amik gambar... Since hanya We'ouls bertiga jek conquer bilik air kat sini... Jadi... Tak boleh lah semua orang mandi... Kang sape nak jaga barang... Kot tetiba black out ke... Ada lelaki salah masuk jamban ke... Apa terjadi kan ke susah... So... Kena bergilir... Dua orang berjaga... Seorang mandi...

Nasib baik lah aku ni ada bawak slipar pakai buang... So... Senang sikit nak bergerak sana sini... Termasuklah ke bilik air...

Masa si HH mandi... Aku dengan Jay Emm jaga barang... Tup tup... Ada Minah Saleh tua masuk... Aku dan Jay Emm dok perhati jek Minah Saleh ni... Percaya tak... Dia gosok gigi dari dia start masuk bilik air sampai We'ouls semua dah habis mandi nak keluar dari bilik air... Lebih kurang setengah jam...  Dia tak habis lagi dengan gosok gigi... Tangan jek gosok gigi... Kaki badan tak gerak gerak diri kat sinki! Pelik wehhh... Kaw gosok gigi sebatang sebatang ke? Berapa ratus batang gigi kaw ada? Gigi kaw berlapis lapis ke? Kalah orang gosok gigi gajah lamanya.... Adehhh

Aku serammmm weehhhhhhhh! Seyes serammm... Si Jay Emm dengan HH rileks jek tak rasa seram  walau pun dorang sendiri rasa pelik.... Aku dah fikir macam macam... Ntah ntah Minah Saleh ni jelmaan Annabelle kot... Tak pon... Hantu gigi... Keh Keh Keh...

Seram punya pasal... Dah sampai bilik baru aku perasan... Aku sebenarnya lupa nak amik air sembahyang... Hadoiiiii! Tak kan aku nak menapak balik ke bilik air tadi... Kang tak masal leher aku kena pakuk dengan hantu gigi tadi.... Ha Ha Ha....

Then... Si HH kata "Kat sebelah parking kereta ada paip... Tak tahulah ada air ke tak"... Then... Terpaksa rela menapaklah aku amik wuduk kat paip jek... Nasib baik ada air... Tapi... Sejuknya macam ais... Rasa nak menjerit aku amik wuduk... Cepat cepat amik air... Cepat cepat lap... Sejuk giler wehhh... Kebas dah muka aku ni... Adehhh...

Lepas solat then tidur... Aku tidur bertiga kat katil bawah... Nasib baik muat... Katil atas buat simpan barang... Linen pon pakai 2 jek... Satu lagi campak tepi sebab besar sangat... Kalulah bayar linen dan towel tu asing... Memang aku tak amik linen sampai 3... Bazir jek... Adehhh...

Malam sebelum tido... Aku saje bukak citer pasal Minah Saleh yang gosok gigi tu... Saje aku buat buat citer kelakar seram kat HH dan Jay Emm... Aku kata aku syak Minah tu sebenarnya hantu gigi... Si Jay Emm dan HH ni buta buta caya apa aku cakap... Pastu memasing semua ligat fikir gosip sok sek sok sek berdua...  Aku selibung dalam selimut... Malas nak dengar... Tak tahu pukul berapa semua terlena... Keh Keh Keh...


Inilah rupa sebahagian Leith Valley Holiday Park and Motels...

Suppose aku tak amik Cabin...

Aku idamkan nak Cabin berkembar ni... Sebab... Agak luas skit...

Campervan klasik... Lawa pulak...

Kat sinilah Dapur... Toilet dan Dining Hall...

Menjelang esoknya... Bangun pagi... Jenguk tingkap... Ehhh... Nape jalan basah? Lor hujan gerimis rupanya... Adehhh...

Bangun dengan mata terpisat pisat... Nasib baiklah semua orang tido lena malam tadi... Mungkin memasing dah penat sangat...

Aku pon bangun... Prepare baju untuk dipakai... Dan... Aku plan hari ni nak bawak mafela JDT untuk bergambar... Masa tengah cari mafela tu... Cari cari tak jumpa... Jadi... Aku simply tanya si HH "Kaw nampak tak mafela aku?"... HH muka dah masam "Mafela mana satu?"... Aku jawap "Ala JDT tu"... Terus HH naik hantu gigi tak semena... Padahal aku tanya jek pon... 

Dia terus amik kunci kereta pegi bonet sambil membebel sorang diri... Aku bertempek "Eh... Kalu tak nampak tak yah lah... Aku tanya jek pon... Tak suruh kaw cari"... Dia makin naik hangin sambil kais kais bag cari mafela aku.... Bila dah jumpa... Masih membebel bebel... Telinga aku panas... Aku melawan balik... Terus aku hembus dengan tinggi suara... 

Aku tak tahu nape si HH ni marah sangat... Dia ni memang tak boleh tahan sabar kalu lapar... Aku dah banyak kali pesan kat dia... Bangun pagi awal... Cari sarapan sendiri... Kaw dah tahu diri kaw tak boleh tahan lapar bila bangun tido... Alaslah perut dulu... Sumbat perut sendiri... Ni tak... Aku tanya sikit pon nak marah... Entahlahhhh... Dah dua kali pagi dia macam tu...

Aku dah malas nak layan dia... Aku dan Jay Emm mandi dulu... Dia pegi dapur... Siapkan barang dapur...

Dah sudah mandi... Aku dan Jay Emm ke dapur... Aku nampak HH kat dapur... Aku buat bodoh jek... Aku ke Dining Hall... Malas aku nak bertembung dengan dia... Dia pergi mandi... Aku tolong Jay Emm masak kat dapur... 

Masa kat dapur... Jay Emm borak dengan aku pasal HH... Jay Emm kata lah si HH tu tak patut pon nak marah aku sampai macam tu sekali... Jay Emm salahkan HH dalam hal ni... Jay Emm meluap luap marahkan HH... Dan aku pilih untuk pendam...

HH sudah mandi... Spageti pon dah siap masak... Masa tengah kacau kacau kuah... HH datang kat aku tapi dia tak cakap apa... Dan aku pon ignore dia tanpa sebarang kata... Aku nampk dia... Aku terus ke Dining Hall... Elak bercakap dengan dia... 

Dari jauh... Aku perhatikan... HH kat sinki dan cuci alat masak... Si Jay Emm ni datang dekat dengan HH nak berbahasa basi... Tak kasi HH buat keja sebab tahu mood dia tak baik... Si Jay Emm datang ajak HH makan sekali... HH tetiba berkeras "Tak nak!"... Jay Emm ajak lagi sambil cakap "Semalam masa You datang ajak I... I ikut jek! Ni bila I ajak You... You tak nak!"...

HH yang memang tengah lapar menunggu masa nak membaham jadi tak terkawal perasaan... Memang tiada langsung makna perkataan rasional... Terus lah Si Jay Emm kene tengking "Dah cakap tak nak, tak nak la"...

Perghhhh! First time aku tengok HH tinggi suara kat Jay Emm... Even dengan aku pon dia tak pernah tinggi suara hingga ke tahap pecah gegendang... Bayangkan dari dapur sampai ke Dining Hall dengar suara HH menjerit... 

Kesian pulak aku tengok Jay Emm kena tengking macam tu... Padahal bukan salah dia pon... Jay Emm menjadi mangsa keadaan...

Jay Emm datang kat aku... Bawak spagetti untuk breakfast... Aku dan Jay Emm jek makan berdua... HH blah pegi Cabin... Lepas makan... Aku siap siap bungkus semua spageti pegi Cabin... 

Masa kat Cabin... Aku tengok HH tengah kemas bag nak di bawa ke bonet... Muka dia still tak berubah... Mencuka... Waktu tu... Aku just fikir tak nak panjangkan hal ni... Aku mulai sedar... Punca kemarahan HH pon bermula dari aku... Aku rendahkan ego aku... Pujuk dia... 

Aku bukak tapauware berisi spageti... Aku pujuk dia makan... Dia tak nak... Menolak degil... Tapi aku tahu... Dia lapar... Cuma dia nakkan perhatian... Aku mintak sudu kat Jay Emm... Dan tetiba Jay Emm bertempek kat HH "Orang dah pujuk suruh makan tu makan jek lahhh!"... 

HH panas telinga... Dia bingkas bangun pegi kat Jay Emm "Kaw ehhh... Dah elok elok SS datang pujuk aku... Dia dah tak marah... Yang kaw nak marah aku lagi tu nape?"... Jay Emm sambil tolak bahu HH... Jay Emm menjawap "Aku dah lama sabaq ni"... 

Aku kat tepi hanya perhati Jay Emm dan HH bercakaran dah macam Tom and Jerry... Aku kaget bila Jay Emm sebut perkataan "Sabaq"... Rasa nak tergelak pon ada... Apa ke hal nak masuk lorat Utara pulak nihhh????? Adehhhh....

HH tak abis lagi "Kalu kaw gaduh dengan SS... Aku tak pernah lagakan SS dengan kaw! Aku pegi kat kaw aku cakap elok... Aku pegi kat SS aku cakap baik baik kat dia... Tak pernah aku burukkan korang"...

Jay Emm tolak HH sambil mendengus "Kalu ikutkan hati aku ni... Aku nak sepak kaw!"... HH cabar Jay Emm "Haaa sepak! Sepak muka aku sekarang!"... Sambil tadah muka kat Jay Emm untuk disepak!... HH dengan nada sebak "Pukul.. Pukul.... Pukul aku sekarang!!"...

Jay Emm menahan marah sambil mengenggam tangan... Dari berdiri.. Dia duduk kat katil... Dia istifar "Astafirullahalazim! Astafirullahalazim! Astafirullahalazim! Ya Allah setan apa yang merasuk ni?"...

Aku berdiri kat tepi... Perhatikan Jay Emm dan HH dengan perasaan yang terlampau kecewa dengan kedua duanya... Tiada sepatah perkataan keluar dari mulut aku... Aku tak tahu nak gambarkan cemana perasaan aku waktu tu... Aku tergamam... Kecewa... Sedih... Aku keluar amik angin... Tenangkan perasaan aku...

Aku masuk semula ke Cabin... Pandang HH yang tengah duduk di kerusi dan Jay Emm di katil... Aku tak mampu nak berkata apa... Apatah mengulas atau menyalahkan sesiapa... Titik hitam sudah terpalit... Tak mampu aku nak memutihkannya semula pada waktu ini...

Antara keduanya... Aku rasa HH paling panas... Jadi... Aku pilih untuk tadah muka kat HH dulu... Aku amik sudu sambil pegang bahu dia "Makanlah"... HH nangis teresak sambil peluk erat aku yang sedang berdiri... 

Jay Emm kat tepi katil datang peluk aku jugak sambil nangis... Aku sempat bergurau "Nak pujuk sape dulu nih?"... He He He... HH bersuara pada Jay Emm... "Eh you tak yah la.. SS pujuk I jek.. You tak yah la"... 

Jay Emm mintak maaf kat HH sambil nangis peluk peluk cium HH... Dari titik hitam ini... Dapatlah aku simpulkan warna hati sebenar antara HH dan Jay Emm... 

Aku tengok Jay Emm ni... Sabar dia terkumpul... Aku tahu dia dah lama bersabar dengan HH... Dia tak suka kedegilan HH pada aku... Aku puji sifat Jay Emm yang selalu bersifat nak menangkan aku... She is over protected! Ye... Aku suka orang pertahankan aku even dalam keluarganya sendiri... 

Tapi... Silapnya... Jay Emm terlalu menyalahkan HH hingga hilang rasa empati dalam diri... Dia lupa yang HH juga sebatang kara seperti aku... Jauh dari keluarga... Jay Emm tak tahu cara nak jadi orang tengah... Kadang kehadiran dia tak kena pada waktu dan tempat... Di hujungnya... Dia menjadi mangsa keadaan walaupun niat dia baik... Bila kesabaran dia hilang... Dia akan lampiaskan segalanya dalam satu masa... Macam ledakan gunung berapi...

Si HH ni pulak... Tiap kali aku gaduh dengan Jay Emm... HH lebih bersifat neutral... Dia tak pernah jadi batu api untuk melagakan aku dan Jay Emm... Dia beri masa kedua duanya bertenang tanpa paksaan... Dia tak akan cakap mende buruk antara keduanya... Dia lebih sifat mendengar saja... Tidak terlalu masuk campur... Dan Jay Emm suppose belajar mende ni dari HH...

Bila HH dah makan... Jay Emm pon dah ok... Barulah We'Ouls pack semua barang dan gerak ke destinasi seterusnya... 

Aku ada jugak tanyakan soalan pada HH "Kalu betul lah Jay Emm pukul kaw tadi... Apa akan jadi agaknya?".... HH jawap "Aku tak boleh bayangkan... Kalu betul betul Jay Emm bertindak cederakan aku... For sure aku akan dikejarkan ke spital dan silap hari bulan paralyzed"... 

Aku tanya lagi "Kaw akan maafkan Jay Emm tak kalu dia cederakan kaw?"... HH jawap "Tak!"... Aku tanya lagi "Sebab?".... HH jawap "Sebab... Kalu dia pernah sekali cederakan aku tak mustahil dia kan berkali kali lagi akan cederakan aku"... Hurmmm make sense jugak...

Ada jugak aku tanya pada Jay Emm soalan yang sama... Jay Emm luah "Kalu ikutkan hati I... Memang I dah rasa nak tolak dia ke katil"... Dia sambung "I dah lama tak marah orang macam ni... Beberapa tahun dulu... Pernah lah I marahkan adik beradik I sampai naik tangan... Memang dah lama tak macam ni"...  

Aku beri peringatan pada Jay Emm "Kita tak ada hak nak sentuh orang melainkan orang tu kita yang bayar zakatnya... Kita yang kasi makan! Kalu You sentuh HH... Memang dead end laa relationship kita... Sebab... Sepanjang I kenal dia... I sendiri pon tak pernah naik tangan!"... Jay Emm sedih...

Aku ada cakap kat HH dan Jay Emm... Kalu terjadi kejadian cedera mencederakan... "Aku dah terfikir nak pulangkan kereta.... Balik Malaysia"... 

Aku tahu... Hati HH dan Jay Emm masih berbekas... Yang terjadi sudah pon terjadi... Tidak ada apa yang mampu mengubahnya... Namun... Aku percaya... Apa yang kita perlukan adalah jarak dan masa... Jarak dan masa penentu segalanya... Kerana... Dugaan itu silih berganti... Kalu diikutkan kata pasti akan binasa... Itulah lumrah kehidupan.... Walau sehebat badai melanda... Walau sangat menggoncang jiwa... Berdoalah agak kita disatukan semula... Menjadi orang yang lebih memahami...

Cuma... Ini mungkin nasihat yang berguna yang boleh dipraktikkan untuk diri sendiri dan juga orang lain... Jika kita sedang marah... Andai waktu itu kita sedang berdiri... Maka... Duduklah... Berdiamlah... Tidak ada yang lebih pantas ketika marah kecuali diam...

Orang yang kuat bukanlah orang yang menang... Orang yang kuat adalah orang yang mampu menahan nafsu amarahnya... "Sabaq" itu iman... 

Adakah HH dan Jay Emm masih menyimpan dendam sesama sendiri? Adakah mereka masih kekal bercakaran? Ke manakah hala tujuan relationship kami?... Adakah 'relationship' ini bertukar menjadi 'relationshit' selepas ini? Soalan ini aku akan jawap di hujung kembara kami ni nanti... 

Antara dua hampiri menagih jiwa ku... Ketentuan tidak mengenal siapa... Redha dengan apa takdirnya... Pasti ada tersirat hikmah... 

Dalam menanti hikmah... Dengan tak disangka... Ada hikmah selingan untuk pagi ni... Tetiba... Aku nampak Minah Saleh tua yang aku sangkakan hantu gigi dalam bilik air semalam... He He He... Elok jek dia sengih tayang sebaris gigi kat HH sambil berbahasa basi... 

Nasib baik dia tak tanya apa yang jadi kat Cabin We'Ouls... Dia sewa sebelah Cabin jek... Almaklumlah... We'Ouls kan terpekik kuat masa gaduh.... Takut dia dengar jek.... Tapi... Kalu dia dengar... Dia faham ke? He He He... 

Kalu dia tanya apa jadi dalam Cabin... Aku akan jawap "We'Ouls karoeke havoc until we drop!"... He He He... Kalu dia tanya nyanyi lagu apa sebab tak dengar macam nyanyi tapi bercakap? Aku akan jawap lagu "Amboi-Altimate"... Sebab Altimate tak menyanyi... Dia bercakap! "Kalau tinggal rumah sewa tapi beli kereta mewah... Amboi! Amboi!" Keh Keh Keh... Nasib kaw tak tanya... Kalu tak lagi panjang aku merepek! He He He....

Dia cuma tanya HH dari mana? Berapa lama kat New Zealand... Dan dia sempat citer yang dia dari Auckland ke South Islands sebab nak tengok anak dia belajar kat sini... Pastu merondalah dengan Campervan... Lupa pulak aku nak tanya dia... Dah gosok gigi ke belum pagi ni? Keh Keh Keh... 



BERSAMBUNG...

32 comments:

  1. Sedey... tapi hidup ni.. ada pasang surut.. ada suka... ada horror... yg pasti ... saat baca entry ni.... air mata tetap mengalir... walau dh berbulan ia berlalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah yang kita namakan 'kematangan'... Travel bukan mengajar kita untuk pegi suatu destinasi... Balik dengan baju busuk... Nope! Travel itu kesabaran... Travel itu untuk kita lebih kenal siapa diri kita... Kenal Tuhan... Dan orang yang bersama kita waktu susah layak bersama kita waktu kita dah senang...

      Delete
  2. sabaq nohhh..pandai jm ckp utara ye.

    ReplyDelete
  3. iskk teruknya gaduh siap tadah muka tunggu penyepak..dasat betul gaduh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah sisi gelap relationship ini...

      Delete
  4. nasib hantu gigi bkn hantu te*ek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matikkk kalu dia soh isap! kah kah kah

      Delete
  5. kabin kecik. cm ni kentut sikit pn dah xleh cover

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak... cover kentut... tak puas la mak...

      Delete
    2. Kentut bunyik tak pe mak... Jangan dengan package bau sekali... Ha Ha Ha...

      Delete
  6. hai ain datang singgah sini dan follow awak. salam perkenalan :)
    sincerely , farahain zfa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Ain... Already follow u back... Salam kenal juga..

      Delete
  7. JM degil nak baca jugak sbb tahu cite ni mmg best...itew buat teh cameyen cicah bahulu hihih

    ReplyDelete
  8. cabin tu mmg kecik gilak..ke JM yang lebo

    ReplyDelete
  9. adehlaaa..bila ingat balik scene gaduh tu...mcm betul la..mcm kena 'rasuk'

    ReplyDelete
  10. mula2 JM gaduh ngan SS..pastu HH gaduh ngan SS pastu HH gaduh ngan JM lak..mmg hari pergaduhan 3 penjuru...

    ReplyDelete
  11. mlm tu JM jamah nasik sambil lap air mara..meleleh x benti..SS buat dont know jek hihihih

    ReplyDelete
  12. mmg seram..buatnya masuk sensorang..sensor lampu tu ke dalam..buatnya ada org dlm tu tarik masuk jamban..nauzubillah

    ReplyDelete
  13. seyes lama dia gosok gigi..dah tua pun gigi kuat lagi x pakai gigi pelesu..dia siap guna benang tau keluarkan sisa celah gigi..seram tu seram la..

    ReplyDelete
  14. adehh...bila baca balik scene gaduh tu..secara x sengaja mengalir air mata...mmg byk pengajaran yg JM kutip..apa2 yg terjadi..JM tetap syg SS dan HH..muah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sahabat yang terbaik adalah sahabat yang sering bergaduh tetapi tidak pernah putus!

      Delete
  15. alahaii.. gaduh2 manja lah gamaknya ni.
    puuhh!!!.. jenuh gak nak mentelaah n3 kali ni.

    ReplyDelete
  16. Wow..mcm bace novel... Dah terbayang2 mcm mana keadaan waktu tu.. Hopefully everything ok dh..

    ReplyDelete
  17. seram baca part gaduh....
    kita pun selalu travel dgn kwn...sabar jer hati bila rasa nak marah...tp sampai bila kan nak sabar...kdg kena luahkan juga..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... Bila dah reach maximum... tapi lepas luah lega tak fikir apa... 😬

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...