Wednesday, 25 April 2018

Low Skin Specialist Clinic

Hari ni... Aku nak off record skit... Tak nak citer pasal travel... Asik citer pasal travel jek kan... Bosan tul tak? Ha Ha Ha.... 

Ok... Aku nak share kisah personel aku... Haa... Jarang aku nak story mory pasal personel aku... Tapi... Di sebabkan aku rasa apa yang jadi kat aku ni agak penting... Jadi... Aku cubalah ringankan skit bebanan pada U'Ouls yang mungkin ada masalah macam aku... Haaa... Masalah apa tu?

Aku sebenornya ada masalah kulit pada tangan... Since June 2017... Kulit aku tetiba sensitif... Gatal yang merenyam... Naik tompok merah... Memula kena tangan sebelah kiri... Pastu merebak ke sebelah kanan... Masa memula kena... Aku just refer klinik biasa jek... Tapi... Sakit kulit aku menjadi jadi... Makin gatal walau dah di beri injection... Lama nak baik... Berminggu... Dan kesan merah menjadi kehitaman....

Dan aku diserang sekali lagi sakit kulit yang sama di tangan yang sama... Dan kali ni... Aku dah tak boleh tahan... Aku terus ke Hospital Pakar KPJ Samad... Setelah dengar masalah kulit aku... Pihak hospital refer aku kepada sorang doktor pakar kulit... Aku pon jumpa... Borak punya borak... Ingatkan dia tu pakar kulit... Rupanya dia cuma pakar allergy jek... Dia kata kalu ada effect alahan hingga ke perut ke atau organ lain baru dia boleh ubatkan... Jadahnya! 

Kat Hospital Pakar KPJ Samad tak ada specialist untuk sakit kulit... Titik! Korang tak yah lah buang masa nak refer masalah kulit kat sana... Buang masa jek... Sebab... Doktor dan stafff sana sendiri suggest aku pegi Klinik Pakar Kulit kat luar... Dia suruh refer Klinik Pakar Kulit Dr Low... Pundek tul! Duit aku dah banyak abis kat Hospital Pakar KPJ Samad... Dia suruh refer luar lak... Adehhh...

Aku try pegi Klinik Pakar Kulit Dr Low... Tapi...  Klinik tu selalu full... Kena amik nombor untuk appointment... Dan nombor pon selalu habis! Dan dalam masa sama... Aku makan jugak lah ubat doktor KPJ Samad... Lama jugaklah nak baik... Itu pon sebab aku berpuasa... Pantang memacam... Sebab... Aku sendiri tak tahu aku allergy apa sampai effect kat kulit... Rupa kulit aku macam terbakar... Tompok hitam! Huh!

Then... Sehinggalah 1 March 2018... Aku admited semula kat Hospital Pakar KPJ Samad sebab tetiba aku susah bernafas... Dan dalam masa sama... Sakit kulit aku berulang... Masa kat spital... Pihak spital  refer aku pada Dr Peter... Aku nampak muka Dr Peter... Aku dah give up! Sebab aku tak berapa suka sangat Dr Peter ni.. Bila aku tanya dia apa penyakit aku sebelum ni berkaitan dengan tangan jugak... Dia sendiri jawap entah... Tak tahu... Bongok giler! Dahlah charge consultant dia mahal nak mampos... 

Dan lagi malang tu... Sepanjang 2 malam aku admited... Dari emergency hingga masuk ward... Ada ke patut Dr Peter bagi aku panadol jek sepanjang aku dok spital... Lepas discharge tu... Dia kasi aku ubat allergy dan cream kulit... So... Suka tak suka... Aku gunalah jugak ubat dia bagi... Then... Lama lama aku sihat semula...

Bila dah sihat... Aku fly ke Putarjaya... Lebih kurang jam 2 petang... Jay Emm belanja makan kat Shabu Shabu... Aku pon tak pantang apa apa... Sebat semua... Jam 3 pagi aku kepanasan... Tangan aku start gatal tapi tak teruk sangat... Aku tak tahu aku alergy makan atau aku alergy panas?

Esoknya... Aku ke Cameron Highland... Sampai kat Cameron Highland... Aku kalah dengan cuaca sejuk... Padahal 18 celcius jek pon... Adehhhh... So sakit kulit aku berulang balik... Sampailah aku balik ke Johor... Berminggu tak baik... 

Then... Got one day... Kebetulan... Si HH habis meeting awal kat Johor Bahru... So... Dia tolong riki call dulu Klinik Pakar Kulit Dr Low... Dah rezeki aku agaknya hari tu... So... Si HH dapat amikkan nombor appointment... Aku datang jam 10:00 pagi... Memang rush hour lah aku berkejar ke sana... Dah lah aku puasa...

Dah register... Sempat teman HH  lepak minum... Jam 12:30 baru dapat jumpa Dr Low... Berjanggut wehhh nak tunggu... Bila dah jumpa Dr Low... Dr Low bukan setakat pada nama... Orangnya memang low profile... Tak berlagak macam sesetengah doktor pakar yang pernah aku jumpa... Dia bercakap lemah lembut jek... Memang hot favorite seantero Johor... Ngalahkan artis Hong Kong glemernya... Ha Ha Ha... 

Kalu U'Ouls nak cari Klinik Pakar Kulit Dr Low... Tak susah pon sebenarnya... Klinik ni terletak di Bangunan Wisma Maria, Johor Bahru... Tapi ramai yang keliru Nurul Ajai cara nak ke sini... Masalah utama adalah tempat parking.... Meh aku ajar cara senang nak ke sana...

Low Skin Specialist Clinic
155, Jalan Ngee Heng, 
Bandar Johor Bahru, 
80000 Johor Bahru, 
Johor.

Ikut jek map ni... Kalu U'Ouls dari Jalan Gereja... Sampai jek simpang tiga... Susur pelan pelan ikut Kiri Jalan Ngee Heng adalah jalan nak ke Wisma Maria... Tapi jumpa Tropikal Inn dulu... Kalu ke kanan Jalan Trus tu adalah jalan nak ke Kotaraya... Faham?

Nak parking... Parking je kat sebelah kanan Wisma Maria... Ada lorong untuk parking kat Menara Landmark... 

Haa parking kat Menara Landmark lagi murah banding kaw parking kat area hotel... Parking kat area hotel mahal ok... Jauh pulak tu nak menapak... Parking kat Menara Landmark lagi senang dan murah...

Ikut jek arah untuk parking ke Menara Landmark tu... Tak susah pon...

Dah parking kat atas... Kaw turunlah ke tingkat bawah Lobby Menara Landmark Medial Suites ni... Kat tepi tu ada pintu... Kaw keluar dari pintu tu untuk ke Wisma Maria tadi...

Dah sampai Wisma Maria... Kaw nak cari Klinik Pakar Kulit Dr Low tu kena masuk ikut Medical Specialist Centre (JB) Sdn Bhd... Ikut tangga kat tepi sebelum pintu masuk atau lift yang ada kat dalam... Klinik Pakar Kulit Dr Low kat tingkat atas...

Dr Low punya kelulusan... Huh! Deret...

Klinik Pakar Kulit Dr Low ni... Old School gilak wehhh... Pesen zaman tok kadok... Ha Ha Ha...

Ini waktu operasi.... Waktunya tak panjang ok... So kena take note...

Silalah register... He He He...

Jam 10:00 pagi... Appointment dah penuh! Nombor dah habis! Limit nombor dalam sehari cuma 20 orang sahaja...

Bertabahlah menunggu giliran... Kalu tak sabar... Kaw lepaklah minum dulu kat luar... Staff akan beri estimate masa yang U'Ouls boleh patah balik... Not to worry...

Baca info berguna kat sini...

Sementara tunggu giliran aku... Aku dok lah perhati pesakit lain... Macam macam penyakit kulit ni sebenarnya... Sempatlah aku borak dengan sorang Aci yang datang dengan anak perempuan dia... Aku "Aci sakit apa?"... Aci "Saya kulit ada gatal... Mata ada gatal... Anak bawak sini"... Nak jek aku tanya lagi "Bawah Aci gatal tak?"... He He He...  Kang kalu aku tanya mampos Aci ngamok hayun kerusi kena gusi! Tak masal kena pegi klinik gigi pulak... Ha Ha Ha... Aci tu pulak tanya aku "Sudah ambil nombor ka?"... Aku "Sudah Sudah"... Aci "Sudah register?"... Aku "Sudah Sudah"... He He He...

Aku dok perhati orang kuar masuk jumpa Dr Low... Dalam ramai ramai pesakit dia... Cuma Aku dengan sorang mamat yang datang dengan bapak dia kot yang Melayu... Lain semua Cina...

Ada sorang Amoi Cina ni... Masa dia nak amik ubat kat kaunter dia tanya gini "Saya ada pakai Sunblock... Boleh campur pakai ke?"... Orang kaunter kata "Kena pakai lotion doktor dulu... Sebelum keluar rumah baru pakai SunBlock"... Dalam hati aku kata "Elehhh ngada naaa nak sunblock bagai.. Kaw Cina kot... Bukan boleh legam macam Aci tu pon"... Kah Kah Kah...

Pada aku... Setakat hari ni... Selepas kena consult dengan Dr Low... Baru aku tahu maksud sebenar Allergy! Meh aku share...

Kalu kita nak tahu kita allergy makanan ke tak... Lepas 3 jam kita  telan makanan... Kalu ada terjadi alahan selepas makan... Contohnya gatal, muntah dan sebagainya... Bermakna... Kita kena stop dah... Jangan makan lagi makanan penyebab alahan... Ingat balik apa yang kita makan tadi dan jangan makan lagi untuk akan datang... 

Tapi... Kalu tak jadi apa apa selepas 3 jam... Maknanya... Kita boleh sambung makan macam biasa... Haa... Badan kita... Kita kenal sendiri... Jangan ikut orang... Orang kata seafood tu gatal laa... Apa lah... Itu kulit orang bukan kulit kita ok! Kita kena test sendiri dulu... Kalu Ok teruskan... Tak ok berhenti! Ada faham kaa Aci?

Untuk kes aku... Doktor Low ni memang banyak bersoal jawap dengan aku... Dia investigate aku secara lisan... So perbualan aku direkodkan untuk analisis... Percayalah... Dia tengok kulit aku pon... Dia dah tahu aku alah apa... Ha Ha Ha... Antara soalan analisis dia "Dalam family you ada yang sakit kulit?"... Yeahhh... Salah satu punca sakit kulit adalah faktor keturunan!

Dia kata "Kalu alahan memang sudah ada dalam diri... Memang susah sikit nak baik... Hanya boleh protection saja"... Cuma disebabkan aku pernah operation sinus yang menyebabkan block pada salur pernafasan di bahagian hidung sejak 10 tahun dulu... Maka hari ni ia sudah effect pada kulit dan dada...

Muka aku memang bersih tak berjerawat... Kalu ada pon skit skit jek... Tapi... Berulang effect pada bahagian kulit yang lain... Cuma... Doktor tegah aku makan kacang... Sebab kacang ni penyumbang pada masalah kulit dan pernafasan...

Untuk kes luaran kulit... Doktor kata Aku alergy cuaca! Kulit aku tak boleh kering... Aku tak boleh direct kena panas! Haaa... Lepas ni aku dah boleh join Kelab Puteri Lilin... Kah Kah Kah... Dia pesan... Kalu keluar kena pakai payung... Dia suggest beli payung lipat... Ha Ha Ha... Dah macam Ceti pulak aku nak kuar kepit payung bagai...Kah Kah Kah... Bila aku dah allergy panas.... Terus aku teringat Amoi Cina yang tanya pasal Sunblock tadi... Ha Ha Ha... Padan muka aku! Pasni dengan aku aku sekali kena pakai Sunblock... Adehhh...

Selain dari panas... Aku tak boleh terlalu sejuk! Doktor tak kasi aku mandi lebih dari 2 kali sehari...  Sebab kekerapan mandi boleh menyebabkan kulit aku bertambah kering... Dia tanya aku "You mandi pakai sabun apa?"... Aku pon jawap "Macam macam doktor... Kejap Detol... Kejap sabun wangi"... Dia kata "Tak boleh! Detol paling tak boleh! Wangi semua pon tak boleh untuk you... Mulai hari ni... You cuma boleh mandi pakai sabun baby!"... Ehhh... Doktor ni nak membaby babykan aku pulak! Aku dan HH tergelak! Sabunnnn baby U'oulsssss??????????????? 

Adakah aku dah nyanyok nak kembali ke zaman baby???????????? Terus aku terbayangkan baby dengan lampin pakai buang! Kah Kah Kah... Aku pon tanya lagi "Sabun baby Jenama apa?"... Ha Ha Ha... Dia pon kata "Any brand baby product... Anak ku ke... Johnson & Johnson ke... Tapi you juga boleh pakai Dove"... Haaaa... Jangan tak caya U'Ouls... Yang kita dok boikot Dove Yahudi bagai tu... Sabun tu paling bagus untuk kulit yang sensitif! Adoiihhh....

Dia tanya aku "Tidur pakai aircond tak?"... Aku cakap aku tak tahan panas.. Aku memang tidur pakai aircond... Dia tanya "Suhu berapa?"... Aku cakap "20"... Selalunya 25 jek pada mode dry sebab aku nak jimat letrik... Dah pakai aircond inverters pon lagi mahu kedekot bil... Keh Keh Keh... Cuma... Lately aku set suhu 20 pada mode cold... Dia sengih sambil suruh aku tengok suhu aircond kat bilik dia... Aku pon tengok... Dia kata "24 sudah cukup! Jangan kurang!"...

So sebagai protection... Doktor beri aku 3 jenis ubat sapu... Minggu pertama dan kedua... Dia kata "Kalu ada lebih nanti boleh simpan... Jimat!"... Baik jugak Dr Low ni... Dia tahu ubat dia mahal.... Then dia siap suggest "Untuk lotion... Kalu sudah habis You boleh continue beli di farmasi luar... Kalu ada masalah baru datang sini lagi... Kulit you tak boleh tak pakai lotion... Kena pakai sampai bila bila"... 

Pastu aku tanya dia "Doktor ada kasi antibiotik tak?"... Haaa... Ini penting ek... Kita ni sebenarnya... Tak perlukan antibiotik pon... Dr Low kata "Kalu ada nanah baru boleh ambil antibiotik... Jangan risau pada krim sapu sudah ada antibiotik... Saya kasi ubat alergy untuk siang dan malam"...

Inilah ubat yang aku dapat... Total harga RM 249.00 Huh!

Klinik Pakar Kulit Dr Low ni... Semua ubat dibayar cash... Almaklum... Old School... Keh Keh Keh... So far... Alhamdulilah... Kulit aku makin licin... Usahkan kulit... Rambut aku pon lembut... Sebab... Bukan sabun baby jek aku guna... Shampoo baby pun aku tibai sekali waktu mandi... He He He...

"I am a kid trapped in an adult body"... Hu Hu Hu...


- XOXO -

28 comments:

  1. Selamat datang ke dunia baby johnson! haha

    ReplyDelete
  2. Semua kira baby product la lps ni..lps ni travel bawak baby travel pack kahkahkah..muka ja ganas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena bawak buai laa pasni... Soh Jay Emm dodoi... keh keh keh

      Delete
  3. Muka Dr ada hot tak kt JB nun? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mak nak muka cemana? Alan Tam? Jackie Chan? Feng Mau mahu? he he he

      Delete
  4. Agak critical kulit sensitive SS. kiranya keadaan sy ni taklah teruk sangat. Sikit sebanyak info Dr Low tu boleh saya guna pakai jugak. Sekarang ni basuh baju pun saya guna sabun basuh baby punya...hahaha. Dove tu saya xsuka sbb moist sangat sampai bila dah sudah mandi pun rasa mcm ada sabun lagi..hahaha. Baby jonhson maybe boleh try.

    Saya xtau saya alah apa..memula tu naik macam nyamuk gigit..pastu jadi besar tapak tangan gitu. Gatalnya Allah saja yang tahu. Nak tido pun susah..asyik harapkan ubat tahan gatal. Baru2 ni saya beli bedak powder snake brand (Prickly Heat) just Rm3 jer..pakai tu macam cepat sikit dia hilang. Sampai sekarang saya tak sebab saya jadi gitu..haish. Orang kmpg ckp kena ludah hantu la jin la...hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa memula kena... SS pon sangka nyamuk gigit... Dia merebak serta merta... Nasib kat tgn jek... Pastu kalu x jaga boleh kena ke kaki dan bahagian lain... Macam ikut darah kot...

      Memacam dah try... sirih, garam bagai... tak elok jugak... SS try google... Yup... Orang kata ludah jin... Pernah jumpa ustaz dan dptkan air dari orang syifa... Tapi mende ni boleh berulang...

      Pada awal memang tak selesa dengan product baby ni... Tapi dah lama lama selesa dengan moist tu...

      Delete
  5. Nama jek hospital pakar tapi pakar dlm ambik duit org adeh..baiknya x jgk

    ReplyDelete
  6. Ni Dr Peter Pan....kalau jawab mcm tu baik x yah jadi dr..itu x tahu ini x tahu..abis apa yg ko tahu..nk duit 😬

    ReplyDelete
  7. Sesuai dgn nama dr low..rupanya low profile orang nye 😬

    ReplyDelete
  8. Bawah Aci ada gatal? Kah kah kah

    ReplyDelete
  9. Awal dah kena guna produk baby? Nanti awak dtg sini itew standby brg baby ye

    ReplyDelete
  10. Cian dia...dak bucok tu...meh sini nak lambung lambung 😬

    ReplyDelete
  11. Kalau dh tahu alergic panas dan sejuk..so pasni jgn berpanas ehhh dan semoga kulit cepat sembuh aminnn

    ReplyDelete
  12. Alahaiiii siannya. Dah kena jadi baby kawak je ....apa pun jaga pemakanan dan jaga kulit selalu...emm lotion sepanjang hayatle nampaknya. Apa pun semuga allergik hilang hendaknya.

    ReplyDelete
  13. Dulu mummy rajin jugak pergi pakar.. dah lama2 dok kaji2.. Mummy rasa klinik luar dan doktor kerajaan jugak lagi better.. Yup doktor pakar kat hospital swasta memang pakar amik duit kita..hhhehee

    ReplyDelete
  14. Kacang memang tak helok.. mummy pun stop dah.. Allergic katanya..hehhee

    ReplyDelete
  15. Sabun johnson and Johnson memang okay sebenarnya dari dettol.. Mummy pun sama pakai..hehehe

    ReplyDelete
  16. Apa2 pun moga SS cepat sembuh tau.. Makan ubat.. kena rajin bubuh lotion/ krim kulit, jgn jadi mcm mummy malas.. sebab tu allergic kulit tak pernah2 nak baik..keh keh keh

    ReplyDelete
  17. Ko nak garukan ke kalau bawah aci gatal??

    ReplyDelete
  18. sama la.. i pun kena pakai sabun baby.. sabun biasa x boleh sejak dulu2 lagi..

    so bila dah anak, boleh share sabun dgn anak.. hahahaha..

    tapi anak pulak alergic sabun jhonson, kena paki cetaphill..

    ReplyDelete
  19. sabun baby pown baby la...asal kulit makin baik...tpi sabun bby wnagi....

    ReplyDelete
  20. hahaha
    orang yang ada masalah kulit memang akan memahami benda2 nih
    macam saya ada psoriasis
    so memang faham sangat lah

    ReplyDelete
  21. kalau nak dtg tu kene dtg awal ke atau kene call dulu nk buat appoinment ?

    ReplyDelete
  22. kalau nk jmpa doc better dtg awal atau kene call dulu utk buat appoinment? dtg awal boleh dpt no and jmpe doc x ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Appointment x boleh by call... Datang awal sana amik nombor... Baru boleh jumpa doktor...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...