Monday, 4 June 2018

Kembara New Zealand State Highway 1 Routes - Moeraki Boulders

Entry sebelum boleh ngorat SINI...


Niat di hati... Nak ke Tunnel Beach... Nak tengok Harbour Mouth Molars... Tapi... Masa tak mengizinkan... Lagipun cuba jugak search Harbour Mouth Molars dalam GPS... Tapi... Hampehh...  Ada jugak lah plan nak tengok penguin... Dan hasrat nak ke Dunedin Botanic Garden pon terpaksa berkubur...

Entah kenapa aku rasa... Cuaca kat Dunedin ni tak best... Hujan memanjang... Langsung tak ada tanda nak berhenti... Langit mendung jek... Adehhhh...

Aku teruskan perjalanan... Ikut State Highway 1 Routes... Jalan ni memang banyak lori... Kena hati hati setiap kali selisih atau ekori lori ni...

Kaw rasa apa nama menatang ni? Tayar satu kat belakang???? Adehhhh! 

Apa yang ada kat State Highway 1 Routes ni? Ok... Aku sempat singgah di Katiki Beach North Reserve... Tapi... Aku singgah tak lama... Sebab... Hujan lebat giler... Aku pulak tak ada payung... Punah hasrat nak main pantai... Adehhh...

Kat Katiki Beach North Reserve ni... Angin kuat... Sejuk giler... Pasirnya halus... Lautnya bersih membiru hijau... Ombaknya pon kuat...

Kalulah aku dapat mandi manda kat sini kan ke best... Pakai two piece boleh? He He He..

Unik sebab pantainya bercantum dengan bukit bukau di hujung sana...

Tak jauh dari Katiki Beach North Reserve aku teruskan perjalanan ke Moeraki Boulders... Jaraknya cuma 6.3 KM jek... Tak susah pon nak ke Moeraki Boulders ni... Ada jek signboard besau kat jalan besar... Ikut jek signboard....

Dah sampai Moeraki Boulders... Aku parking kat tempat parking yang disediakan... Free... Tak perlu bayar... Namun... Sekali lagi aku hampa sebab hujan non stop... Hadoiiilahhhh... Aci kuciwaaaaa ok!

So... Aku lepak kejap... Kat Moeraki Boulders ni ada Gift Shop... Ada Cafe... Tapi... Yang bongoknya... Nak ke pantai kena bayar NZD 2.00... Bongok tak? Ada blog aku baca boleh jek ikut laluan lain untuk ke pantai... Free jek... Tapi laluan yang dikatakan tu jauh... Dan aku pulak malas nak mencari... Kalu nak lalu shortcut dari Gift Shop kena bayar NZD 2.00...

Apa apa pon... Aku nak tunggu hujan reda dulu... Baru aku fikir nak ke pantai ke tak... Sementara tu... Aku layan diri nengok souvenir kat Gift Shop... Tapi... Harga tak boleh blah... Mahal bafuck! Tak mampu beli... Mampu tengok jek! Hu Hu Hu...

Nampak tak tong depan Gift Shop tu... Haa.. Masuk duit NZD 2.00 kat situ untuk shortcut ke pantai...

Si HH siap membuta kat dalam Cafe... Perubahan cuaca memang kadang buat kita rasa mengantuk...Sian dia.. Penat giler laa tu... Tak sampai hati aku nak kejut... Biar dia rest... 

HH bangun dari tido... HH tanya aku "Camne? Nak ke pantai tak?"... Lama jugak aku berkira kira... Jay Emm pulak menghasut suruh turun... Sebab... Dah alang sampai... Hujan pon hujan lah... Terpaksalah redah jugak...

Nasib baik waktu nak turun tu hujan tak berapa lebat sangat... So cecepat berlari ke pantai... We'Ouls redah tak pakai payung... Pakai jacket baju...

Masa nak turun tu... Aku buat bongok jek tak bayor pon NZD 2.00 tu... Bukan ada orang check pon... Mampos lah situ... Ngade beno takat nak pegi pantai pon nak berduit bagai... Macamlah pantai tu ayahanda nenda kaw punya... Ha Ha Ha... Matikk lah kalau tertangkap tak membayor... Ehhh! Bukan aku jek tak bayo... Ada Aci mana ntah... Pon tak bayo jugak! Ha Ha Ha...

Sampai kat pantai... Wahhhhh! Lawaaaaanyaaaa batu batu kat pantai ni... Bulat bulat semuanya... Pantainya pulak sejauh mata memandang... Kalulah tak hujan... Mesti lagi cantik pemandangan pantai ni...

Tetiba aku teringat kenangan aku masa kat Padang, Indonesia... Gigih nak nengok batu Malim Kundang dalam hujan... Huh!

Redah hujan...
Cemana batu batu ni terbentuk bulat ek?

Batu ni dah terbelah... Tak tahu dia blah ke mana... He He He...

Batunya licin... Besau besau... Tapi... Merekah...

Unik kan?

Kasi zoom skit batuan separa bulat ni...

Aku dan batu... He He He...

Tengah tengah amik gambar... Hujan seakan nak melebat... Apa lagi... Bertempiaranlah naik semula ke atas... Aku sembunyikan camera dalam baju takut basah... Adehhh... Tangan aku ni dah kejung... Sejuk dan basah... 

Pasirnya pulak nasib baik keras sebab basah... Kalu jenis melekat kat kasut dah satu hal pulak... Nasib baik kasut aku jenis basah tak tembus dalam... Adehhh... Memang tak boleh berlama kat sini... Amik amik gambar terus berambos...



BERSAMBUNG...

13 comments:

  1. Hoi... gambar aku tido... penat weh... sejuk lagi.. dpt 5-10 minit nikmat oiiii...

    ReplyDelete
  2. Kalau tak hujan... sure rendam kaki... nak gak merasa pantai nz... masin ke manis kan!! Kan!! Kan!!

    ReplyDelete
  3. Aku pun still ingat pantai maling kundang tu...

    ReplyDelete
  4. Kegigihan ko... kebanggaan aku...

    ReplyDelete
  5. Kalau tak hujan, biru macam mana agaknya air dia ya?

    ReplyDelete
  6. Hik3... rasa-rasanyalah, batu batu ...disumpah oleh sang kelembai kot noh.

    ReplyDelete
  7. cantiknye pantai dia....tgk batu batu merekah tu, teringat cerita dinosor masa telur nak menetas....

    ReplyDelete
  8. ss, kad raya yg gojes tu dah sampai.tq ..muahmuah

    ReplyDelete
  9. Woah! Unik gila kut batu2 tuh. Cuma yg tak boleh belah kena bayar entrance fee lah pulok.

    ReplyDelete
  10. Salam kanda.. Apa kabor? lama nya xsinggah sini..

    *jangan tak berenang tempat sejuk2 tu.. membeku macam malim kundang.. Hahaha

    ReplyDelete
  11. unik batu2 tu. ada yg nampak macam kura2 dah.

    ReplyDelete
  12. Batu telur.. yang pecah tu nak netas. keluar anak2 malim kundng.. hehe

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...