Monday, 25 June 2018

Kembara Perak - Labu Sayong

Tahun ni... Pertama kali aku beraya di Utara... Nak kata beraya sangat tu idok ler... Instead of raya... Aku lebih suka travel raya... 

Salah satu destinasi negeri di hari raya yang menjadi pilihan aku adalah Perak... Haaa... Kite bako! Kite bako! Ha Ha Ha... Rasanya banyak jek tempat menarik di Perak ni... Tapi... Kali ni aku fokus untuk spend time kat Kuala Kangsar!

Banyak sebenarnya nak citer pasal Kuala Kangsar... Tapi aku citer part by part secara random aje laa ek... Untuk entry ni... Aku pilih tajuk Labu Sayong... Haa U'Ouls tahu ke apa tu Labu Sayong? Bukan Labu labi atau sayur Labu taw... Bukan typo sayang jadi sayong taw... Kah Kah Kah... Nak tahu sila lah scroll lagi... He He He...

Aku cakap kat Jay Emm dan HH... Aku nak beli Labu Sayong sebab air yang disimpan dalam Labu Sayong tu sejuknya macam peti ais... HH dan Jay Emm memang tak lah nak percaya cakap aku... Keh Keh Keh...

Sebenarnya... Aku pon tak tahu mana nak cari Labu Sayong ni...  On way... Si Jay Emm baru nak hegeh mencari lokasi...Terpusing pusing jugak lah... Hampir nak putus asa... Tiba kat satu lorong... Ehhh! Jalan mampos pulak! Apa nihhh???? Mulalah aku rasa nak menyalahkan Jay Emm... Ha Ha Ha... 

Aku tanya Jay Emmm "Betul ke ni tempatnya? Bak sini gambo kedai tu"... Aku pon tengok... Dan... Sekali aku toleh ke kiri... Ehhh... Sama pulak yang dalam gambar... Serentak aku dengan HH "Tu lahhh tempatnya!"... Si Jay Emm ni tengok jalan... Tapi tak fokus tengok kiri kanan... Ha Ha Ha...

Memang terceruk skit kedai Labu Sayong tu... Sebabnya... Jay Emm punya GPS guide jalan dalam... Padahal kalu ikut jalan besar lagi senang... Ikut jek simpang trafic lite Big Labu Sayong lagi dekat... Jangan ikut jalan nak ke Sayong Resort... Jauh!

Actually... Banyak je kedai jual Labu Sayong luar sana tu... Tapi... Kalu nak murah dan terbaik... Beli sendiri direct kilang... 

Labu Sayong pilihan aku adalah di Mehans Enterprise... Kalu kaw nampak rumah orang ada pagar Labu Sayong di sebelah kanan bermakna kaw berada di lorong yang betul... Rumah berpagar Labu Sayong tu tak jauh dari Mehans Enterprise...

Mehans Enterprise
No. 98, Sayong Lembah, Perak, 33040 Kuala Kangsar
Hanis : 017-5499942 Sazilah : 018-5718843


Masa sampai tu... Tak ada orang... Beri salam pon tak ada orang sahut... Beraya kot... Last last HH call jek nombor telefon yang tertera kat kedai... Dalam seminit dua... Muncul lah sorang lelaki dan sorang perempuan... 

Inilah kedainya... Kilang yang keluarkan Labu Sayong ada kat sebelah kedai... 

Jay Emm interview kakak ni... Kakak ni peramah taw... Memacam dia sembang... Sembang lorat Perak... Best pulak dengar dia bercakap... Terus aku teringat Usop Wilca... He He He...

Tepung gandum? Erk...

Acuan untuk buat pasu...

Acuan buat Labu Sayong...

Lagi acuan Labu Sayong...

Aku beli Labu Sayong besar... Harga RM 18.00 jek sebijik... Murah kan? 

Ini tips cara aku lah... Kalu nak gunakan Labu Sayong ni sebagai bekas air... Kaw belilah Labu Sayong yang kaler dia cerah skit... Sebab... Bila dah masukkan air... Warna Labu Sayong ni akan jadi gelap... 

Cuci bersih bersih Labu Sayong ni luar dan dalam hingga hilang lekit tanah... Aku cuci pakai berus Ikea dan masukkan span basuh pinggan... Godak lah dengan sabun... Bilas... Pastu aku penuhkan Labu Sayong dengan air biasa nak pastikan air tak keruh.. Pastu aku buang air... Godak dengan air perahan lemon... Bilas lagi... Then... Barulah aku masukkan air mineral untuk sedia di minum...

Perlu diingat... Labu Sayong tak dipenuhi air... Lama kelamaan akan kusam warnanya terutama Labu Sayong warna hitam... Boleh tengok contoh kat kedai ni...

Lawa kan? 

Ini lampu... Ada ukiran khat kretif.. Harga dari RM 80.00... Murah wehh...

Lagi...

Ini bekas air... Boleh nak test rasa...

Si Jay Emm tanya Kakak yang jual Labu Sayong ni "Betul ke air Labu Sayong sejuk macam peti ais?"... Erk... Boleh tahan pembaris jugak di Si Jay Emm ni... Keh Keh Keh... Kakak tu gelak jek... Dia kata "Air Labu Sayong ni sejuk macam air telaga... Pernah jugak buat event... Bawak Labu Sayong ni letak lama dalam aircond... Ada jugaklah sejuknya macam peti sejuk"... He He He...

Dah packing elok Labu Sayong... Dah bayar... Dah say bye bye kat kakak yang peramah tu... Moh lah ke tempat lain... 

21 comments:

  1. Sorry!! Itew tgk google map..google tu yg salah tunjuk jalan 😜

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti SS terajang google map tu... ha ha ha

      Delete
  2. Kalau kita on Waze betul lak si Waze tu tunjuk jln..ahaahah google map yg d salahkan πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nasib baik waze not waste my time... 😬

      Delete
  3. On google map cari tempat lain tp x jumpa..pastu jumpa tempat labu sayong ni pun secara x sengaja..kih kih kih..bab scanning kena serah kat HH dan SS dorang ada 4 mata 😜😬

    ReplyDelete
  4. Best la labu sayong ni..mmg air dlm labu tu rasa dingin jek..kalau sakit tekak batuk2 ke minum air ni in shaa allah dgn kuasa allah akan ilang sakit tekak tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan salah cuci taw... nanti kelat lak... ha ha ha

      Delete
  5. Kih kih kih awal tu mmg kita percaya tau air dlm labu tu sejuk mcm dlm peti..tp kalau betul2 nk sejuk mcm tu letak dlm bilik econd..sejuk je tekak bila minum

    ReplyDelete
    Replies
    1. Labu sayong ni di guna oleh org kaya bangsawan... dulu mana de peti sejuk!

      Delete
  6. Terima kasih hadiahkan itew labu sayong..macih dak bucok 😘

    ReplyDelete
  7. Kalau turun kola kangsor lagi kita pegi cari labu sayong lagi nk tak 😬

    ReplyDelete
  8. Itu hari dah sampai kuala kangsar, tanya en google,
    dihantarnye ke Sayong Resort.
    Mana ada labu sayong kat situ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Situ Labu pon x de... Sayong pon x de... πŸ˜…

      Delete
  9. cantik n murah plak tu....ada masa nak pergi cni la, sekali boleh jenjalan...sbb pernah beli dulu....bocor plak, jdnya air kuar macam titisan embun kt tepi labu...xleh simpan air...last last jdik hiasan jerk...eeeh pjg plak komen ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh dapat satu entry... keh keh keh

      Delete
  10. Hhhahaha... Laaa ingatkn betul sejuk mcm peti ais..

    ReplyDelete
  11. Kuala Kangsar dan labu sayong berpisah tiada.. Kikiki.. Mujurlah sesat terus ke tempatnya.. kikiki..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...