Tuesday, 11 September 2018

Kembara Christchurch - Christchurch Cathedral Square

Entry sebelum boleh cuit SINI...


Dari Masjid An-Nur... Aku pon gerak lah ke Christchurch Cathedral... Masuk area bandar ni memang kena hati hati... Berhati hatilah dengan Tram... Adehhhh... Aku nak citer pon seram...

Tram ni... Kaw kena perhatikan laluan dia... Kadang tempat sempit pon dia boleh lalu yang kita tak akan terjangka... Dan kadang  kita tak ada pilihan jalan lain... Terpaksa jugak berselisih dengan Tram...

Got one time... Kebetulan masa tu kat simpang... Aku tak sure nak ke kiri ke kanan... Kalu ikutkan aku kena menyusur ke kiri... Ke kanan tak tahu nak ke mana... Tapi... Jalan ke kiri tu jalan Tram! Dan... Tetiba... Ada Tram nak lalu! Aduhhhh! Mampos cenggini... Jalan pulak sempit... Macamana aku nak ke kiri??? Memang tak rasa kereta boleh lepas nak berselilih dengan Tram taw...

HH ni punya panic... Dia drive sampai macam nak ternaik tayar kereta ke divider kat tepi simpang tu! Ya Allah memang gelupur abis waktu tu... Aku kat dalam kereta "Stop! Stop! Berhenti!"... Urut dada... Ha Ha Ha...

Dan kebetulan... Ada sebuah kereta dari arah kanan... Minah Saleh tua yang drive... Dia nampak HH macam teragak agak... So... Dia tak jalan dulu... Dia tersenguk senguk berhenti... Aku boleh nampak jelas muka Minah Saleh tua tu cuak sama.. Ha Ha Ha.... Dia pon antara yakin tak yakin sambil perhati HH... So... Dia beri HH lalu dulu... Dia ingat HH mabok todi kot... Kah Kah Kah... Tak masal aura panic si HH ni dah berjangkit kat semua orang... Ha Ha Ha... HH jalan... Nekad jugak jalan berselilih dengan Tram... Slow slow... Semua orang pandang...

Then... Tengok tengok... Rupanya ada kereta lain kat belakang pon follow jalan yang sama... Huh! Pemandu Tram tu pon sebenarnya boleh jek control kelajuan dan boleh stop untuk kita lalu dulu... Alaaa macam kaw berselisih dengan lori ler... Cisss!

Kalau masuk area Christchurch Cathedral ni... Kita akan lihat beberapa bangunan yang musnah akibat gegaran gunung berapi yang pernah meletus suatu ketika dulu... Hingga sekarang kesannya masih ada dan sedang dibaik pulih...

Ikutkan hati... Aku nak cari DF Souvenir... Nak shoping last kopek sebelum balik... So... Aku setlah si Beberuk Bebal GPS ni... Tup Tup... Dia guide aku kat satu simpang trafik lite... Depan tu... Jalan tutup sebab contruction! Adehhh! Pusing pusing tetap tak jumpa mana DF Souvenir tu... Adakah DF Souvenir tu dah bungkos???? Frust menonggeng kejap! Dah lah aku beli souvenir tak banyak masa kat Queenstown... Baru ingat nak top up... Kat DF souvenir jek murah... Tempat lain mahal dentum... Adehhh...

Actually... DF Souvenir tu tak tutup pon... Rupanya nak ke DF Souvenir tu kena parking somewhere then kena jalan kaki mencari... Kedainya terceruk! Balik Malaysia aku try google street... Memang ada DF Souvenir tu... Tak bungkos pon... Hadoiiiiii! Semua ni Beberuk Bebal punya pasal! Kecewa tertonggeng bila ingat balik! Adessss...

Suppose jalan ni nak ke DF Souvenir... Tapi... Jalan di tutup... Adehhhh...

Last last aku decide suruh HH cari tempat parking jek... Jalan jalan kat area Cathedral Square...

Per Hour cekik dara sampai NZD 3.00...

Masa keluar parking... Aku sendiri pon tak tahu mana arah nak jalan ke Cathedral Square... Jadi... Aku suruh si HH tanya beberapa Mat Saleh yang kebetulan tengah melepak kat tempat parking tu... Mat Saleh tu semua keja buruh kat bangunan yang terhampir.... Kalu kat Malaysia.. Pekerja buruh semua bangla... Ha Ha Ha...

Jalan punya jalan... Jauh jugak aku berjalan... Akhirnya sampai lah aku di area Cathedral Square... Ehhhh... Nape Cathedral tu buruk... Ehhh... Nape retak sana sini macam nak roboh? Berpagar pulak tu... Tak dibenarkan sesiapa masuk... Adehhh...

Semak samun... Pecah sana sini...

Jenguk luar pagar jek... 

Bumbung tu agak unik...

Pastu... Dalam masa yang sama... Aku kejakonan tengok Tram lalu kat situ... Sebijik macam dalam filem yang aku tengok masa aku kecik dulu... Wahhhhh! Aku dah masuk dalam peti telibesen mat saleh laa... Ha Ha Ha...


Sunyi sepi at this hours...

Ada Tram Station terhampir...

Niat hati nak je naik Tram jejalan dalam bandar... Tapi... Bila aku tengok Tram tu lembab semacam... Terus tak jadi... Kang pukul berapa aku nak patah balik ke sini semula... Adehhh...

Kemain kaw diri kacak gaya mutu keunggulan atas tu... Camne kaw panjat? He He He...

Unik kan? Batu Love... 

Jom ke The Chalice pulak...


Chalice ni terletak berdekatan dengan Cathedral...

Time aku nak bergambar dengan Chalice ni laa kaw sibuk nak mandikan si Chalice ni... Padahal bukan busuk sangat pon Chalice ni... Charlie Chaplin lagi busuk... Adehhhh....

Banyak tempat lepak...

Lagi tempat lepak... Macam tak ada mende sangat pon area Cathedral Square ni...

Antara banguan sekeliling yang ada...

Ada kedai Souvenir... Tapi... Aku tak beli apa pon... Mahal nak mampuih...

Ini Government Departmental Building...

Unik kan tempat parking ni?

Rupanya tempat parking aku lalu tu... Tak jauh dari tempat parking kereta aku tadi... Punyalah jauh aku memusing... Adehhh...


BERSAMBUNG...

9 comments:

  1. Mmg keliru la kalau bwk kereta kat christchurh ni..tambah2 kalau ada laluan tram..mmg akan keliru mcm nurul dan ajai

    ReplyDelete
  2. Kalau x bergambar kat catheral dan chalise ni mcm lom sampai christchurch kan πŸ€ͺ

    ReplyDelete
  3. Frust tul cari DF tu x jupe tapi x pe ada jgk kedai souviner murah area situ..

    ReplyDelete
  4. Suka tgk langit kat NZ...biyu! Warna kesukaan dak bucok 😬

    ReplyDelete
  5. eeh jalan tram tu sama ngn jalan raya erk? hehehe...rietta igtkan jln tram tu mcm jalan keta api...kena banyak tgk tv lg ni...hehehe...

    ReplyDelete
  6. Same mcm aussie kan.. Hari tu pun kena gak. X phm diorg nye traffic light. Nasib x duduk depan skali.. Tgk org ke kanan..ikut je. Hehe .lagi satu nasib x kena saman. Hehe

    ReplyDelete
  7. Bangunan Chalice tu kena mandikan agaknya bila mat saleh tu lalu situ dia bau busyuk tak tu yang kena mandikan padahal dia tercium bau ketiak dia sendiri kut huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. Agaknya kalau naik tram tu dapat keliling satu bando kut..bestnya kalau leh santai-santai gitu

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...