Friday, 30 November 2018

Kembara Guangzhou - Sunny Private Apartment Hotel of Grand Continental

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Sepanjang aku di Guangzhou... Aku stay kat Sunny Private Apartment Hotel of Grand Continental... Aku booking hotel ni kat booking.com...

Harga total untuk 5 malam adalah CNY 1,392.08 untuk bilik bertiga... Harga ni dah termasuk tax... Murah ke mahal?

Actually... Kaw boleh jek nak dapatkan harga lebih murah di luar sana... Tapi... Most bilik adalah untuk berdua... Kalu nak bertiga kena amik extra bed... Pada aku macam leceh... Harga pon tak lah jauh beza...

Nape aku pilih Sunny Private Apartment Hotel of Grand Continental?

Pertama sebab dekat dengan Subway Station... Jaraknya lebih kurang 100 meter saja.. Kedua sebab dekat dengan most attraction... Ketiga sebab ada kitchen net... Selebihnya... Scroll lagi...


Directions :
1. Naik Line 6
2. Stop Beijing Lu Station
3. Exit B


Keluar aje dari Exit B... Kaw amik arah kanan... Kaw akan nampak Jalan Beijing Lu... Lintas jalan ke  bangunan tinggi ini...

Sunny Private Apartment Hotel ni berada dalam bangnan Grand Continental...

Urusan check-in / check-out berada di Tingkat 18... Reception kat sini mostnya boleh cakap english dengan baik... 

Masa nak check-in... Amoi reception ni cakap gini "I will give you room with nice view at same price.. But you must give us good review ok?"... Wahhhhh! Terbaikkk!

Aku bayar pakai Credit Card... So... Aku dapatlah reserve cash untuk emergency... Ha Ha Ha... Emergency laa sangat... Padahal nak menyoping sakan... Keh Keh Keh...

So... Dorang bawak tengok bilik... Ajar set wifi... On tv yang ada subtitle English semua... Ehhh... Memang best lah layanan dorang ni... He He He...

HH busy urusan check-in...

Ini level 18...

Masuk masuk jek bilik... Wahhhhh! Wahhhhh! Wahhhhhh! Kejakonan U'Ouls! Besau bafuck bilik! Selesa! Katil single sorang satu... Actually setiap satu katil tu boleh muat 2 orang taw... Luas giler...


Inilah view dari bilik aku... Ngadap luar... Perghhhhh!

Luas giler kan? Bersih...

Ada almari baju... Dan... Peti ais 2 pintu... Makkkk aihhhhh! Besar giler wehhh peti ais dia... Dah macam kat rumah sendiri! Padahal kalu dia beri peti ais satu pintu kecik macam kat hotel biasa pon aku dah rasa ok dah... Ini... Besar bafuck wehhh... 

Kitchen net dia lengkap dengan cerek letrik... Microwave... Ada sinki... Siap ada hood lagik! 

Satu lagi aku nak kasi peringat... Kaw jangan lah percaya sangat bila orang citer senang nak cari food halal kat Guangzhou ni... Halal food tu ada tu memang laa ada... Tapi... Tempatnya jauh jauh wehhh... By the time kaw nak patah balik... Kaw dah kebulur balik! Seyes! Dan the worse part... Banyak restauran halal dah tutup! Nanges laa kaw! Nanti aku citer kat entry lain...

Sebab tu... Aku awal awal memang dah plan nak bawak food sendiri... Bangang bangang pon kaw bawak lah bekal sambal bilis... Time kaw jumpa restoran halal tu... Beli lah nasi putih lebih... Simpan dalam peti ais... Nak makan panaskan...

Air pulak... Aku beli air mineral kat luar... Aku beli botol besau 4.6 liter dengan harga CNY 9.00... Aku tak masak guna air kat hotel... 

Kurma... Nestum... Sambil bilis bawak dari Malaysia... Roti tu aku beli kat kedai runcit halal... Brahim dan Maggi wajib ada... Nasi putih beli tiap kali jumpa restaurant halal...

Aku bawak baju tak banyak... Jadi... Aku memang decide nak cuci baju jek... Dan kat bilik aku ni... Ada disediakan banyak hanger... Dan nak jemur baju pon senang... Just bukak tingkap dan gantung baju kat tempat yang disediakan... Kejap jek baju dah kering... Sebab angin kuat dan ada cahaya panas...

Jemur baju kat sini... Bukak tingkap bagi angin masuk...

Dalam banyak banyak mende kat Sunny Private Apartment Hotel ni... Part toilet yang aku kurang senang sikit... Bila malam dan pagi... Ada bau skit kat toilet ni... Tapi untuk 2 3 hari jek.... So... Sepanjang 2 3 hari tu... Aku dok cuci toilet sendiri... Abis sabun mandi aku gunakan untuk cuci lantai.. Keh Keh Keh...

Seperkara lagi... Part towel... Si maid ni asik lah bagi towel berlobang... Koyak rabak... Dan setiap kali tu... Aku mintak tukar baru... Dah lah nak mintak tukar kena tunggu... Kadang memalam buta dorang ketuk pintu nak bagi towel baru... Adehhh...

Keadaan toilet ok... Besar... Luas... Tapi... Ada skit smell.. Tak masal aku kena cuci sendiri...

Hotel ni ada sediakan Airport Shuttle... Tapi nanti aku citer di hujung episod... Ha Ha Ha... Saje nak dera... Keh Keh Keh...



BERSAMBUNG...

41 comments:

  1. Aku ske jarak dekat. Dh bawak barang lebih muatan.. mmg tak sabar nk sampai ke garisan penamat...

    ReplyDelete
  2. Selesa tul tdo sini..sedar sbb jam bunyi jek kalau x kerana jam mau jam 12tgh baru bgn πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. jam jek ke yang bunyi? jay emm x bunyi? he he he

      Delete
  3. Awak mmg ajin..toilet umah pun hari2 awak cuci..so mmg senang hidu bau2 ni..mmg berbau pun..tiap kali buang air kita tuang air sabun pastu baru flush 😬

    ReplyDelete
  4. Selesa tdo sini lokasi is the best kalau repeat gonjo nak stay sini lg

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM repeat gonjo tu apa ek...tak pernah dengor lah

      Delete
  5. Time nk booking hotel mmg agak leceh kalau stay bertiga..kebanyakan biik berdua jek..tq awak tlg cari otel best ni

    ReplyDelete
  6. Kah kah kah part towel tu mmg lawak! Lain semua ok tp towel ‘reput’

    ReplyDelete
  7. Kalau saru mlm rm50++ sorang murah la kalau ada facilities mcm tu paling penting ada microwave, peti sejuk n sinki..mcm stay kat umah

    ReplyDelete
  8. Cepatnya awak update..dok sempat nk kejo 😬

    ReplyDelete
  9. Hadoi. Part towel tu fail.. kelakar pun ada.. Bilik kemain lagi ohsem, kemudahan best..

    ReplyDelete
  10. Haa ahh semua lawa tp awat towel got lobang2.. Thanks for sharing semua..

    ReplyDelete
  11. Beijijng Lu je ke? beijing gua takde??

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik beijing.. bukan bangjingan tengik... ha ha ha

      Delete
  12. Siap kurma tuh..boleh posa sekali haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mak taw tak... kurma paling baik kalu nak travel...

      Delete
  13. Murah tu..bila bahagi 3 pastu bahagi 5mlm..dlm rm55 semalam je kan..bilik pulaj besaq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. taw x pe... tapi... most hotel kat china memang besau2

      Delete
  14. oo halal food tu kena cari jauh2. jenuh la gitu, baik bawa bekal la kot

    ReplyDelete
  15. mmg besar bilik dia....view pun cantik....

    ReplyDelete
  16. Giler besar la fridge dia...macam nak duduk sebulan jer...

    ReplyDelete
  17. bilik dia besor gabak...syioknya golek2 katil pun besar... lengkap semua... tapi towel berlubang...hah banyak tikus gigit ke?

    ReplyDelete
  18. Senang hati dpt jemur baju..tak payah mikir baju busyuk

    ReplyDelete
  19. Very informative blog post….thanks for sharing it..
    Book online bus ticket from redbus.sg

    ReplyDelete
  20. Wow its informative post thanks for sharing it

    Book online bus ticket from Redbus

    ReplyDelete
  21. SS...kalau g sana bwk makanan dr sini..kat epot diorg xde tya n check pape ehhh??? lg mudah bwk makanan sndiri kan...bila2 nak makan...makan jer...

    ReplyDelete
  22. syokkk tengok dalam hotel katil single seorang.. hihihi.. rajin sungguh la ss ni jemur kain, cuci tandas hihihi

    ReplyDelete
  23. Kalau bilik besar2 gini boleh masuk lebih la.. 1 katil dah boleh tido 2 org Ni..

    ReplyDelete
  24. bapokk gilo beso bilik.. Harga lak dlm rage 78 smlm.. murah murah..

    ReplyDelete
  25. Eh! puas hati la kalo dpt bilik mcm tu.. receptionist pun pandai speaking. takyah buat kluaq kitab kan..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...