Tuesday, 12 February 2019

Kembara Hanoi - Al-Noor Mosque

Entry sebelum boleh usha SINI...


Dah melazatkan tekak dengan sup sayo dan nasi goreng seafood... Moh ler kita masuk Masjid untuk bersolat pulak...

Al-Noor Mosque adalah masjid yang famous di Hanoi ni... Aku tak pasti di Hanoi ni ada berapa banyak Masjid... Tapi... Masjid Al-Noor ni paling dekat dengan Hotel aku dan dekat jugak dengan Cho Dong Xuan Market... Just menapak beberapa langkah jek...

Masa aku nak masuk Masjid ni... Pintu Masjid nampak macam tertutup... Dan kebetulan ada sorang Minah Saleh sama sama nak masuk Masjid tu... Aku pon nengok Minah Saleh tu atas bawah... Dalam hati kata... Ehhh... Bior betul Minah ni... Dengan tak ada penutup kepala... Agak seksi... Tapi nak masuk Masjid...

Dia tanya aku... Masjid ni tutup ke? Dah masuk waktu sembahyang ke? Kalu dah masuk waktu tak boleh masuk ke? Makkk aihhh... Dalam hati kata lagi... Nape beriya beno Minah Saleh ni?

Then aku selak pengunci... Tak kunci pon gate Masjid tu... We'Ouls pon masuk... Then aku cakap kat Minah Saleh tu... Nak masuk Masjid kena tutup aurat... Sekurangnya pon pakai penutup kepala... Dan dan tu dia pon garu kepala sendiri... Ha Ha Ha... Dia cakap tak pe dia just nak tengok luar jek...

Kadang aku terfikir... Apa agaknya yang mengerakkan hati Minah Saleh tu sensorang diri untuk datang ke Masjid ni ek? Padahal... Kaw boleh jek kan pegi Gereja ke... Ngopi ke... Memabukkan diri kat Pub ke... Tapi... Kenapa Masjid??? Adakah Allah sedang mengirimkan kaw hidayah saat ini? Entah... Tapi aku doakan... Semoga tergerak hati dia untuk mengenal dan memeluk Islam...

Inilah Al-Noor Mosque dari jalan besar...

Gate masuk ke Al-Noor Mosque...

Pintu masuk ke Prayer Hall...

Aku tengok banyak betul motor dan basikal parking kat dalam kawasan Masjid... Tapi... Aku tak nampak sorang umat tempatan pon sekitar Masjid ni... Mungkin dorang just tumpang parking jek kot... Entah!

Tempat amik wuduk berada di tepi Masjid... Masa nak amik wuduk... Ehhh... Ada sorang kakak tengah nak amik wuduk... Laaaa... Orang Malaysia... 

Sambil nak siap amik wuduk tu... Jay Emm lah rajin nak borak dengan kakak tu... Dari citer dia... Dah beberapa hari jugak dia kat Hanoi ni temankan suami dia yang ada conference kat sini... Laki koje gomen katanya... Dia ada suggest tempat makan halal yang sedap... Tapi makan kat hotel lah... Jay Emm tak tanya banyak pon sebab tahu yang jadual We'Ouls kat Hanoi ni pon tersangat padat... Tak ada masa nak mencari tempat baru macam yang kakak tu suggest... Lagi pon for sure makan kat hotel tidak lah murah...

Inilah kakak Malaysia yang borak dengan Jay Emm...

Karpet senget skit ikut arah Kiblat... 

Dan dari pintu ke pintu... 

Budak stokin biru ni adalah sorang budak yang manja dan kuat merajuk... Sape kah??? Kah Kah Kah...


BERSAMBUNG...

15 comments:

  1. Aloorrr comelnya kaki budak stokin biru

    ReplyDelete
  2. I feel like most of the times mat salleh nak masuk masjid sebab diaorang curious. Tapi macam kalau dekat Malaysia tu, ramai mat salleh nak masuk masjid sebab nak tengok architecture.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita jek tak pernah curious nak masuk gereja... Sebab... Semua rekabentuknya sama... Banding masjid... Jarang yang sama...

      Delete
  3. TUNJUKLAH KEDAI MAKAN MUSLIM KAT SITU...

    ReplyDelete
  4. Yeah!!! Setiap klai travel masjid mesti wajib masuk itie..tenang je bila masuk masjid

    ReplyDelete
  5. Nak cari kedai mkn halal carik la masjid 😬

    ReplyDelete
  6. Itew kenal sape dak kuat majuk tu hihihiih

    ReplyDelete
  7. Budak stokin biyu tu suka menan toot tooot toott πŸ˜‚

    ReplyDelete
  8. Si Jay Emm tu berckp siap angkat tangan2..apa yg dia dok merepek kat c tu heehehh

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...