Tuesday, 19 February 2019

Kembara Hanoi - Old Quarter

Entry sebelum baca SINI...


Kalu U'Ouls ke Hanoi... Aku suggest... U'Ouls pilihlah untuk stay di sekitar Old Quarter... Sebab... Hotel melambak... Senang nak ke kiri nak ke kanan... Just jalan kaki jek... Tak perlu nak naik teksi bagai... Bazir USD jek...

Tak banyak sebenarnya aku nak citer pasal Old Quarter ni... Layan gambar aje la ek.. He He He...

Bangunan bulat...

Berhati hatilah dengan motor... 

Most peniaga sayuran dan buahan akan angkut hasil jualan cenggini... Pikul... Tak rebeh pulak bahu... Kalu aku yang pikul... Silap hari bakul berguling atas jalan... Sayor dah tertanam atas tanah... Ha Ha Ha...

Dia nak buat peace... Tapi kena pegang guli baru jadi.. Kaw kena berguru dengan AC Mizal Shah Alam yooo... He He He...

Kiri kanan kedai.. Rambang biji mata lalu sini...

Nampak tak apa yang uniknya bangunan kat sini?  Cer cari.. He He He...

Antara bangunan yang agak lama...

Jualan tepi jalan gini pon hado... Pokok punya laa beso...

Aku geram tengok Jay Emm... Masa We'Ouls pegi Shanghai... Aku dengan HH je yang sibuk beli Windbreaker... Dah lah branded.. Murah giler... Lawa pulak tu... Si Jay Emm langsung tak beli... Aku tanya dia "nape tak nak beli?"... Dia boleh jawap "Nak pakai bila?"... Adehhh... Tepuk dahi!

Aku tanya dia "Abis tu u nak pakai baju tebal kat Malaysia ke? Kalu hujan dan angin kan boleh pakai Windbreaker je... Tak payah pakai baju tebal"... Bila dah balik Malaysia... Dia nyesal tak beli...

Actually... Windbreaker ni nipis tapi kalis  sejuk dan hujan... Boleh lipat atau gulung masuk bag jek... Senang nak bawak ke mana mana... Adehhh... Jay Emm... Jay Emm...

Masa kat sini... Tetiba aku nampak ada kedai jual baju sejuk dan Windbreaker... Pe lagi... Peluang si  Jay Emm nak beli... Tapi harganya tak lah semurah kat Shanghai... Cuma Jay Emm punya Windbreaker tebal sikit.. Warna pon agak pekat... Tak sure made in mana... Kena tanya Jay Emm... He He He...

Singgah kedai ni...

Ini lah Windbreaker... 

Warna baju sejuk kat sini lawa jugak... Tapi... Aku dah banyak baju... So tak membeli...

Misi aku yang seterusnya adalah mencari Kopi Vietnam... Tapi... Nanti lah aku citer kat entry lain ek... Sebab panjang sangat dah ni...

Actually... Lepas aku ronda Old Quater... Aku balik ke Hotel kejap... Hantar barang... Solat... Makan... Dan keluar semula untuk sigh-seeing waktu malam... Dan malam tu aku ke Night Market depan Cho Dong Xuan...

Night Market kat sini meriah giler wehh... Antara kaw larat dengan tak larat jek... Night Market berada sepanjang jalan dari Cho Dong Xuan menuju ke Hoan Kiem Lake... Panjang giler... Aku hanya sempat cover separuh jalan jek... Kalu habis sampai hujung jalan mahu habis duit aku... Keh Keh Keh...

Night Market Cho Dong Xuan...

Barang kat Vietnam ni boleh tahan kualiti dia... Seyes terbaik..

Aku singgah kedai ni sebab nak buat tanda nama pada bag... Nak buat tanda nama tu Free jek... Ehhh... Nape aku tak perasan bag gantung  kaler biru tu ek... Dalam gambar lawa lak... Nyesal! 

Terus terang la aku cakap... Kalu U'Ouls nak buat cover passport ke... Wallet ke... Buat lah kat Hanoi... Sebab... Material dia kulit beb... Lembut jek... Tak macam kat Thailand yang keras melantun dan mudah pecah... Kat sini... Aku beli wallet yang ada tanda nama aku...

Si Jay Emm buat cover handphone... Tetiba... Nama Jay Emm tak boleh nak paku pada kulit... Paku paku patah... Paku lagi patah... Dekat 5 kali kot try... Tapi... Dorang try jugak sampai boleh sebab Jay Emm dah bayar... Kalu tak bayar lagi... Memang aku ajak Jay Emm berambos jek... Adehhh...

First time aku tengok Jay Emm membaran sebab barang... Muka dia masam mencuka jek.. Berjam tunggu... Dah terbuang banyak masa... Adehhh lahhh... Suppose masa tu boleh ronda lagi banyak tempat... Tapi... Mood dah ke laut...

Jalan lagi mana yang sempat...

Hari pon dah makin lewat malam... Marilah kita pulang ke sarang bersama hasil tangkapan memasing... He He He...



BERSAMBUNG...

15 comments:

  1. Beg biru yang gantung belakang tokeh ka.....ala kalau akak pun memang rembat lah. Tunjuklah beg tulis nama atas kulit tu. camno rupa. Kut nanti tersinggah pi vietnam ka boleh cari.

    ReplyDelete
  2. Pi vietnam emm memang mata rambang sungguh, tu best tu cantik nak ini nak itu. hehehehehe

    ReplyDelete
  3. Menyesal!! Tu perkataan yg sesuai..sbb? Winbreaker kat shanghai lagi murah!!! Adehh! Bongok betul si Jay Emm tu..boleh tanya gitew ��

    ReplyDelete
  4. ADeh!! Bila tgk SS pakai waktu pegi NZ, pakai kat msia waktu hujan..ehhh berganda2 menyesal..tu sbb rembat rembat kat vietnam tanpa byk soal

    ReplyDelete
  5. Betul! Brg kat vietnama ni mmg agak kualiti la..pasar mlm dia panjang gila..mmg puas hati la kalau pusing...larat dgn x larat je

    ReplyDelete
  6. Awak jgn berangan eh nak pikul barang berat2..usia mcm kita ni sesuai beg lereng jek

    ReplyDelete
  7. unik pasal pokok menjalar ala rambut ponti tu ke

    ReplyDelete
  8. Kedai baju sekitar tu..bila lalu masuk dalam rupanya hotel hehe..pandai diorg buat 2 in 1

    ReplyDelete
  9. Ada sesuatu kah pada nama JM sampai paku paku patah.. hehehe.. Unik sebab kedai tu satu je ada pokok menjalar-jalar.. hahaha

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...