Tuesday, 19 March 2019

Kembara Medan - Tomok

Entry sebelum boleh sedut SINI...


Waktu ni walaupun jam masih awal tapi cuaca dah agak redup... Kalu nak ronda satu pulau dengan motor... Agak mustahil jugak... Sebab... Nak ronda Pulau Samosir ni perlukan masa yang agak lama...

Honestly... Aku dan HH langsung tak ada lesen motor... Aku tahu bawak motor tapi tak seexpert orang lain... Motor yang aku pernah bawak pon motor tahap kapcai jek... Itu pon masa zaman sekolah... Dah tua kebangka ni... Aku nak amik lesen motor tapi HH pulak tak kasi...

Si HH dan Jay Emm masa kat Hotel tu lah pertama kali belajar bawak motor jenis skuter... Staff hotel yang ajar... Nampak senang... Bila dah kat sini... Barulah sedar yang kemahiran kendalikan pelbagai jenis motor tu penting.. Nape penting? Nanti aku citer kat entry lain... Sebab ada something jadi pada skuter  yang HH bawak... Adesss...

Disebabkan aku ada masalah gayat yang teruk... He He He... Jadi... Aku decide untuk bonceng Jay Emm... Jay Emm berat skit... Agak balance di situ... Walaupun Jay Emm ada lesen motor dan pernah ada motor sendiri... Tapi... Adesss...  Dah berzaman pulak dia tak bawak... So agak kekok skit..

HH pulak bawak skuter sensorang...  Nape aku tak naik skuter dengan HH? Sebab... HH tak reti nak balance skuter kalu aku yang bonceng dia...  Dia dah lah ringan... Skuter pulak dah berat... Kang kalu bawak aku... Confirm tak balance... Muatan tak lebih... Tapi... Keberatan yang lebih... Ha Ha Ha... Kang skuter ke mana... HH ke mana... Bonceng ke mana... Kah Kah Kah... Ehhh... Tak payah nak ketawa sangat.. Ada hikmah aku tak bonceng dia... Adesss...

Ye Ye OOO jek laaa... Harammm memasing tak reti bawak skuter sebenornyaaa... Poyo jek lebih... Ha Ha Ha... 

Nampak tu pintu gerbang yang luas terbuka tu? Nampak??? Haa.. Macam tu lah pintu hati saya tak pernah tertutup untuk awak... Ciaaaa... Ciaaaa... Ciaaaa...

Kaw nampak tu pintu gerbang??? Kat situlah si HH jatuh langgar motor orang... Waktu tu nasib baik perjalanan nak balik ke Hotel... Si HH nak lintas masuk ke pintu gerbang menuju balik ke hotel... Ada satu mamat motor dari arah bertentangan nampak HH... HH dah berhenti... Tapi si mamat motor laju dan teragak... So berdentum... Memang salah si Mamat motor tu... 

HH jatuh dari motor... Sakit bahu nak menahan skuter... Skuter tumbang... HH pon tumbang sekali... Si Mamat motor ni turun dari motor dia dan tolong HH... Kebetulan aku dan Jay Emm dah ke depan... Aku toleh belakang HH tak muncul... Dalam hati dah berdetik... Mungkin HH accident... Lama aku tunggu dia... 

Rupanya sangkaan aku betul... HH jatuh... Tapi alhamdulilah tak apa apa... Skuter pon ok... Motor mamat motor tu yang teruk.. Aku risau jugak sebenarnya... HH ni over confident sangat boleh cuba cuba bawak skuter... Adehhh... Aku pon satu hal jugak... Aku lupa si HH ni sebenarnya... Basikal pon dia tak reti bawak... Inikan pulak skuter... Adessss...

Kalu orang kata alaaa senang jek bawak motor kat Pulau Samosir ni... Orang tak reti bawak motor pon boleh bawak... Jalan rata katanya... Haaaa... Jangan caya! Jangan caya! Adesss... Mana ada jalan semua rata Aci... Aku lalu banyak kawasan curam berbukit... Siap ngeri kecut pundi lagi... Dah lah berpasir.. Memang tunggu nak gelongsor jek... Adehhhh...

Ok... Dalam entry ni... Aku citer part by part dulu laa ek... Nak tepek semua sekali memang panjang.. Jadi aku citer pasal Tomok dulu... Ehh... Bukan Tomok penyanyi tu taw... Ha Ha Ha...

Dari pintu gerbang yang U'Ouls nampak tu... Ada simpang 3... Kalu ke kiri adalah arah nak ke Tomok... Ke kanan pulak adalah arah nak ke Pengururan Medan... Aku tak sure Pengururan Medan tu apa... Jadi aku decide nak ke Tomok dulu... Kalu sempat... Petang skit nanti aku ke Pengururan Medan....

Besar gilerkan papan ucapan sepanjang jalan... 

Sepanjang perjalanan... Ada memacam kebun orang... Dan ada papan tanda ucapan di bahu jalan... Ada ucapan takziah... Ada ucapan tahniah... Wahh! Menarik warna warnanyaaa... Tulisan pulak adalah dari bunga bungaan... 


Junjung besen atas kepala... Malu apa boss ku... He He He...

Kat sini banyak tanaman pokok jagung...

Tak sure batas  untuk apa... Mungkin di perbatasan waktu aku merindui mu... Ciaaaa.. Ciaaaa.... Ciaaaa....

Awak tahu tak apa beza awak dengan Danau Toba? Danau Toba kekal di situ... Awak kekal dalam hati saya... Ciaaa... Ciaaaaa... Ciaaaaa....

Jalan jalan jalan... Sampailah aku di Perlabuhan Penyeberangan Tomok... Besar jugak Jetinya...  Pepandangannya superb... Tapi... Aku menyampah pegi sini... Ehh nape pulak?

Tak masal aku berlari berkejaran seindah bunga di taman... Bak burung nan megah kanda ku puja... Bahagia kita bersama... Ehhh... Bukan Kak Pah dengan Broery Marantika taw... Tapi aku dengan Anjing... He He He... 

Bongok punya anjing... Tak senang aku nak melihat keindahan alam buana sambil feeling feeling Kak Pah... Potong terus stim! Terus aku berambus pegi tempat lain.. Hanjing punya Anjing! Cisss...

HH kat Pelabuhan Penyeberangan Tomok... Muka manis sebelum bermakian dengan anjing... He He He...

Ehhh... Ada tempat shopping kat sini...

Kat sini... Kalu nak shopping souvenir pon boleh jugak... Tapi... Better cari tempat lain dulu... Kat mana?



BERSAMBUNG...

12 comments:

  1. Boleh pula dia bagi rent scooter even takde lesen pun? :O Selama ni saya ingat kalau nak rent scooter ke motorcycle ke selalu kena ada lesen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu pon... Asal bayo... ON... Ha Ha Ha...

      Delete
  2. Hadoi.. berdekah ketawa baca pickup line bawah gambar.. Hahaha.. sabar jelah..
    Scooter nampak je macam senang bawa tapi sebenarnya senang jatuh sebab body dia berat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patut laaa saya rasa bumi ni macam bergegar skit... He He He...

      Delete
  3. Mmg x pikir lebih masa tu... keselamatan... nyawa... hurm...

    ReplyDelete
  4. Tomok dpt nama dari tempat ni agak nya ehh

    ReplyDelete
  5. Lesen motot thn 2002..dah berbelaa thn x bek motor..naik mcm mula2 nak ambik lesen..gugup gak tau tp redah je sbb jln x byk kenderaan

    ReplyDelete
  6. JM rasa lebih senang bawak moto dari skuter tp lagi senang la pandu kereta dari lori 😬

    ReplyDelete
  7. I rasa bersalah plak..patut biar HH tunggang moto kat depan kita follow belakang tp dek kerana i laju ke depan tggal dia kat belakang

    ReplyDelete
  8. Pengalaman tunggang skuter kat pulau samosir dan tunggang basikal kat pattaya

    ReplyDelete
  9. Syukur HH selamat x de yg serious

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...