Tuesday, 2 July 2019

Kembara Medan - Simarjarunjung

Entry sebelum boleh usha SINI...


Aku lost! Itu jek aku boleh kata buat masa ni...

Memory aku untuk sambung cerita pasal travel seakan lost! Aku kena ingat balik satu persatu... Amik masa.. Terpaksa refer gambar dan travel notes... Adessss... 

Actually... Aku baru keluar Hospital... Bukan aku jek... HH dan Jay Emm pon sekali! Emergency! Warded! MC berminggu! Apa jadi pada We'Ouls? Haishhhhh! Susah nak citer... Dan sampai sekarang aku, HH dan Jay Emm masih belum pulih sepenuhnya... Takes time to recover! 

Dan sampai sekarang... We'Ouls masih belum boleh duduk bertiga untuk sembang pengalaman masing masing atas tragedi yang menimpa We'Ouls bebaru ni... Sedih! Pilu! Semua ada! Biarlah ia menjadi rahsia buat masa ni... 

Ok... Aku cuba sambung seringkas yang aku ingat tentang perjalanan aku di Medan... Boleh?

Sebaik aje Ferry berhenti di Jeti Tiga Raja... Supir aku dah tunggu dengan senyuman... Huh! Nasib baik dengan senyuman bukan makian... Ha Ha Ha... Sebabnya... Aku dah lambat! Ferry terkedek kedek pusing Danau... Adehhh...

Aku pon menapaklah pergi ke kereta di kawasan Pasar yang semalam... Pasar di mana banyak daging bahabi dijual oleh orang berbangsa Batak... Geli dowhhh! Nak termuntah wekkk uwekkk...

Supir start enjin kereta... Terus menuju ke Berastagi... Tapi... Supir banyak berhenti henti untuk amik gambar sepanjang perjalanan... Cuma... Aku agak terkilan sebab Supir tak berhenti kat Batu Gantung... We'Ouls just lalu jek... Tapi tak berhenti... Huh! Sedih!

Menariknya perjalanan ni... Sebab... Kaw akan dihamparkan pemandangan Danau Toba sehinggalah Danau Toba itu hilang dari pandangan bijik mata hitam kaw... Ha Ha Ha... Seyes wehhhh... Lawa gilakkk taw Danau Toba waktu pagi tu... Tasek dia membiru macam air laut... Subhanallah!

Danau Toba... 

Aku berhenti kat Batu Lihi Star... Ada Panorama Selfie kat situ... Memang lawa laa gambar kaw... Tapi... Yang tak bestnya... Nak menyelfie bagai kena bayor ye Aci... Tak ada yang free kat sini... Bayaran selfie boleh jejak sehingga IDR 10,000.00! Make sure kaw amik gambar sampai puas ok!

Spot paling lawa untuk selfie... Tapi agak bahaya... 

Ehhh... Trafik lite ke tu? He He He... 

Rose pon nak selfie... He He He...

Nak selfie sini... IDR 1,000.00 seorang ye Aci... Adehhh...

Depan tu ada kedai dan Warung... Aku order makan kat Warung tu... Tapi makan ngadap Panorama kat seberang sini... Orang Warung tu Muslim... Reason aku makan kat sini sebab Supir kata kalu kat Berastagi... Agak susah nak dapat restoran yang betul betul Muslim...

HH makan ni... Nak kata Bihun bukan bihun... Entah! Rupa macam Suhun jek...

Aku order ni... Macam Lontong... Tapi makan dengan nasi...

Tekosima ek... Bukan Terkesima... Kah Kah Kah...

Ni paling rare... Kayuh basikal atas tali... Ohhh! Tidakk laaa aku... Bahaya wooo... Kalu aku yang naik... Basikal ntah mana... Aku ntah mana... Al maklum terlebih muatan... Ha Ha Ha... Kang tak masal esok masuk koran Indonesia... Seorang warga negara Malaysia terselit kat tayar sambil bergayut kat tali... Ha Ha Ha...

Jalan punya jalan... Maka sampailah aku di Simarjarunjung Rest House... Tak! Tak Tak! Aku tak stay sini... Aku just singgah sini jek...

Turun jek dari kereta... Walahhhhhh! Walahhhhhhh! Walaaahhhhhweiiii! Sejuk giler wehhhhh! Sumpah sejuk! Siap berkabus... Dah macam kat oversea pulak rasanyaaaa... Kalu kat Malaysia macam suhu kat Cemeron Highland lahhh... Nyaman! Angin dari Danau Toba pon sepoi sepoi... Amboiiiii! Ha Ha Ha...
Ini lah Simarjarunjung Rest House... Aku tak masuk... Malas... Ha Ha Ha...

Di sekitar Simarjarunjung Rest House ni ada tempat untuk kaw berselfie lagi... Cuma agak bahaya sebab tinggi... Seperti biasa nothing is free ye... Kena bayar...

Yang ni rare... Berani tak U'Ouls nak duduk dalam sarang burung tu? Huh!


Helikopter laa kononnya... Ha Ha Ha...

Doraemon buang tebiat kat situ... Ha Ha Ha...

Pondok Santai untuk lihatin Danau Toba untuk kali yang akhir...

HH dan Jay Emm dok perhati Minah tu berselfie kat hujung sana... Serammm...

Taman Penatapan katanya... Penatapan apa? Ha Ha Ha...

Ada berani nak selfie atas tu? Tinggi wooo... Tak ada penghadang... Bawah tu Cerun... Tak nak aku! Aku tak nak dalam sijil mati aku tertulis sebab kematian adalah Selfie di atas pentas bunga matahari... Macam jakon beno bunyinyaaa... Ha Ha Ha...

Perjalanan diteruskan ke Berastagi... Supir ikut shortcut... Sebab nak cepat sampai katanya... Jalan agak sempit... Tapi... Tengah jalan.. Boleh pulak plat kereta belah belakang tercabut... Nasib tak tercabut habis... Then si Supirnya... Dok membebel dan kutuk si Mbak Lasma... Dia kata Mbak Lasma ni tak reti jaga mobil... Semua mobil dia problem... Tapi memang betul pon... Kereta yang aku naik ni agak buruk skit... Gear susah masuk... 

Nasib baiklah supir aku ni agak cekap jugak lah bawak kereta... Aku ni... Rasa macam tak sanggup nak tengok cara dia drive... Jadi... Aku membutakan mata ku hingga lena... Dan menyerahkan jasad nyawa ku... Hidup ku... Mati ku... Kepada Allah... Kah Kah Kah...




BERSAMBUNG...

8 comments:

  1. Hahaha... doraemon buang tebiat...

    ReplyDelete
  2. Lagi satu yg x ley handle... mati sebb selfie cam jakon beno bunyinya...

    ReplyDelete
  3. JM lg lost in the world..kalau nak cite blk moment travel mmg lupa abis dah..JM tiru e tri SS jek la πŸ₯Ά

    ReplyDelete
  4. Allahuakbar. Semuga Ss, JM dan HH cepat sembuh dan Allah lindungi walau dimana kalian berada. Take care ok

    ReplyDelete
  5. Banyak sungguh port selfie ya di medan. Tapi buat hati dag dig dug ja kalau nak buat semua tu. Ngeri sih tapi nampak cantik sekali. Waduh dong ah.

    ReplyDelete
  6. hamboi.. nak selfie pun kena bayar ye.. inilah tempat-tempat yang popular untuk selfie tu ye.. bila SS tunjuk ini memang idoklah.. menakutkan..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...