Tuesday, 27 August 2019

Kembara Guangzhou - Rui Kang Accessories Lace

Entry sebelum boleh perah SINI...


Sedar tak sedar... Ehhh... Hari ni dah last day aku kat Guangzhou... Terasa kejap jek... Tak puas... Banyak tempat aku tak cover lagi sebenarnya... Baiyun Mountain, Yuntai Garden dan Pearl River Cruise adalah antara aktiviti yang terpaksa aku cantas dalam itinery aku... Huh! Sedih! Memang kena repeat Guangzhou lah nampaknya!

Al-Maklumlah... Ini kali pertama aku ke Guangzhou... Kaw kasi aku 10 hari solid pon belum tentu cukup! Kah Kah Kah... Ikutkan hati... Aku lebih giler shopping bila dah jejak sini... Duhet jek tak berapa nak hado... He He He...

Disebabkan hari ni last day aku... Jadi... Misi pagi ni adalah nak mencari kain pasang... Jay Emm asik lah wirid 80 juta kali kat aku... 'I tak ada baju keja"... Abis selama ni pegi keja pakai apa? Bogel? Padahal baju keja dia  membuak buak beralmari! Ha Ha Ha...

Oleh kerana... Cewahhh! Terskema pulak ayat aku 'Oleh kerana' ok.... Ha Ha Ha... Kain pasang tu Jay Emm punya misi... Jadi... Aku just nak numpang sekaki untuk cari kain pasang buat baju raya... Aku biarkan dia study sendiri... Hadam info banyak banyak... Tapi... Tapi... Tapi... Adessss...

Bila tiba kat sana... Dia sekali lagi blur ubi! Macam orang tak study... Hadoiiii lahhhhhh! Nak tahu apa jadi? Haaa... Scroll lagi...


Directions : 

1. Naik  Line 8...
2. Stop Yet-Sun University Station...
3. Exit D

Inilah rutin tiap hari... Naik train... Elok lah keluar jam 9 pagi ke atas... Sebab... Tak ramai orang... Kalu peak hours... Lantai tu pon kaw tak nampak... Ha Ha Ha...

Sampai aje Exit D... Mencari lah arah ke Zhongda Fabric Market... Orang kata kat situ Syurga Fabric... Banyak kain pasang... Dan try jugak usha usha kiri kanan kedai kain lain sepanjang jalan sebelum jumpa Zhongda Fabric Market...

Terus teranglah aku kata... Kain memang banyak... Ada yang lawa... Ada yang biasa aje... Tapi... Mostnya kain untuk buat langsir, selimut, cadar, seluar, baju... Kiranya macam lebih kepada industri fabric... Kain pasang ni memang kurang.. Kalu ada pon bukan untuk kaw beli sikit sikit ye Aci... Kena beli berkayu kayu! Hadoiii lahhh...

Satu perkara yang aku nak ingatkan... U'Ouls berhati hati lah sepanjang area kedai kedai kain tu... Kang tetiba muncul jek basikal dari pelbagai arah... Horn sana sini... Dorang bawak basikal cam pelesit ok... Basikal dorang bukan macam negara kita... Most basikal pakai bateri kot... Macam motor speed kelajuan dia... Adehh...

Kaw akan jumpa tembok Sun Yat-Sen University ni...

Kaw usha lah kedai kain sepanjang jalan... 

Haa jangan terkejut pulak... Most kedai letak sample aje taw... Mana kaw nak... Nanti dia akan amik kat Warehouse...

Jalan punya jalan... Bertemulah aku dengan satu bangunan ni... Nama dia Rui Kang Accessories Lace... Tengok jam... Masih banyak masa... Jadi... Aku pon masuk...


Ini bangunan Rui Kang Accessories Lace tu...

Boleh follow map ni...


Tengok kedai kat dalam bangunan Rui Kang Accessories Lace tu ada yang dah bukak tapi ada yang belum... Jadi... Aku pegi mana yang bukak jek...

Apa yang menarik minat aku kat sini adalah Patches Embroidery... Aku singgah kat satu kedai ni... Tapi aku lupa namanya... Ha Ha Ha... Patches Embroidery kat kedai dia lawa lawa... Memacam jenis... So... Aku pon beli... Kebetulan pulak ada sorang Amoi ni jaga... Aku rasa dia baru beberapa hari kerja kot... Sebab... Dia tak tahu harga sangat... Plus dia tak tahu cakap English... Jadi... Setiap kali aku nak pilih... Dia kena send gambar patches yang aku nak tu pada boss dia... Adoiii lah... 

Tanya punya tanya dia kata sekeping cuma 5 Yuan... Pada aku sekeping serendah 5 yuan pon dah murah.... Ikut size... Ada yang jejak puluhan yuan... Tapi... Tapi... Tapi... Ada tapi!!! 

Di sebabkan aku gelojoh... Dah beli... Dan aku keluar aje dari kedai tu... Aku ronda kedai lain... Rupanya... Level yang sama... Sana sini jual Patches Embroidery! Perghhh! Yang harga sekeping 1 Yuan pon ada... Mulalahhh aku nak beradoiiii adoiiii kat situ sambil tepuk dahi!

Di sinilah bermulanya episod sedih! Sampaikan Jay Emm cakap gini "Nape ek tiap kali kita ke mana mana mesti kedai pertama tu mesti mahal"... Suweiii! Bernasib malang lahh senang citer! Ha Ha Ha...

Tapi... Nasib aku ada baik jugak... Aku tak beli banyak kat kedai pertama tadi... Jay Emm lah paling banyak beli... Adehhh... Nak sedapkan hati... Aku motivate diri sendiri... Pilihan Patches yang aku beli tu tak ada kat kedai lain... Kah Kah Kah... Padahal dalam hati ada airmata darah... Ha Ha Ha...  Sape tak nak murah dan banyak hoiiiii... Adoiii laaa...

Inilah kedai pertama yang aku jejaki dan terbeli... Jangan pegi kedai ni... Mahal... 

Design yang unik tak pernah jumpa kat Malaysia...

Ini tips dari aku ye... Kalu U'Ouls berminat nak beli Patches Embroidery ni... U'Ouls cakap kat orang kedai nak beli "sample" taw... So... Boleh beli by pieces.. Faham?

Satu lagi tips... U'Ouls ronda riki dulu semua kedai yang ada kat level yang sama... Then... Barulah decide nak beli kat kedai mana satu... Pada aku lah... Better kaw datang jam 10 pagi ke atas kot... Sebab time tu semua kedai dah bukak... Senang skit nak buat pilihan...

Aku singgah kedai ni... Memang over excited nak jerit kat situ... Sampai orang kedai suruh diam.. Ha Ha Ha... Murah giler... Serendah 1 Yuan hoiiii... 60 sen jek duit kita... Tapi kalu beli kat Malaysia berhenget ok! Tak mampu nak beli pun.. Kat sini...  Aku rambang mata nak pilih!

Amekk kaw lagi.. Ha Ha Ha...

Kedai sini pon hado... Eh... Most level ni memang jual Patches Embroidery!

Ehh... Kata nak cari kain pasang? Haaa... Kaw tunggu next episod... Ha Ha Ha... 


BERSAMBUNG...

30 comments:

  1. Uihh dah nk abis doh cite gongjo..JM lom start sambung lg ni

    ReplyDelete
  2. Baju keje yg ada tu old fashion doh..ada tu dh x muat sbb dulu pakai size S tp skrg dh size XL sikit hari lg XXL πŸ˜‚

    ReplyDelete
  3. Mmg crust gila laa..beli kedai pertama 5 yuan..byk pieces lak beli..sekali jln ke depan sikit ada lg murah 1 yuan je ko..lawa2 plak tu..adoiiii beli kedai sana 5 yuan dpt 1 pcs je tp kedai ni dpt 5pcs..x ke meroyan kat situ..padan muka..sape soh gelojoh 😬

    ReplyDelete
  4. Kain pasang ooo kain pasang..dari msia lg dah berangan..sampai sana..cissss! Baca next entri 😬

    ReplyDelete
  5. Awak dh jahit ke patches tu kat beg..itew lom lagi

    ReplyDelete
  6. Episod kain pasang... episod seram... sampai aku cuma berani perati jek buah2 yg masak ranum... tak berani aku utk memiliki buah2 tu... kang tak memasal ngan aku kena hauk sekali... pandangan sepi dowh... sampai skang aku terkenang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jangan nak merapu! Bukan ko beli ke buah tu?

      Delete
    2. Tu sebelum ada org kene tazkirah... aku beli buah honey dew.. ni aku nampak mangga ranum.. telan air liur jek la...

      Delete
  7. Nasib baik aku tak gelojoh ngan emboidery tu... kahkahkah...

    ReplyDelete
  8. Emboidery aku dah kena sauk... aku dh tak nampak bayang dh... dh ada tukang cilok!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jgn nak tuduh eh... brg aku pon ilang!

      Delete
    2. Ko bkn hilang... ko sorok kedek.com.. pastu tak jumpa..

      Delete
  9. bila je tak dekah gelak baca blog ss ni. hahaha cepatt nak tgok kain pasang jm yg asek ckp takdek baju keje tu haha

    ReplyDelete
  10. Patches ni untuk tampal kat beg je ke.....tak leh tampal kat kain baju...huhuhuhu

    ReplyDelete
  11. Sha kalau beli inj memang akan elok tersimpan dalam plastik..

    ReplyDelete
  12. Ce bubuh gambar patches yang dah dijahit tu.. nak nengok hasil kerja tangan SS..

    ReplyDelete
  13. Ya ampun.. murahnya 60 sen je satu..

    ReplyDelete
  14. Beli banyak2 pastu jual balik kat Malaysia.. makcik kayooo..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...