Wednesday, 28 August 2019

Kembara Guangzhou - Zhong Da Fabric Market

Entry sebelum boleh baca SINI...


Ayuh kita teruskan perjalanan kaki misi mencari kain pasang!  Misi lah sangat... Padahal nan hadoooo! Ha Ha Ha...

Seperti yang aku ceritakan dalam episod yang lepas... Misi mencari kain pasang ni adalah Misi Jay Emm... Aku cuma numpang sekaki jek... Suppose dia dah masak ranum segala info kat mana nak beli kain pasang murah... Dia suggest untuk pegi Zhong Da Fabric Market... So... Aku tiada bantahan... I  is follow!

Namun... Setibanya di sana... We'Ouls masih tercari di manakah Zhong Da Fabric Market? Kalu ikutkan map nampak senang... Tapi... Agak jauh jugak nak menapak...  

Akhirnya We'Ouls bertemulah Zhong Da Fabric Market... Kebetulan kat depan Zhong Da Fabric Market waktu tu... Ehhh... Nape polis dan askar ramai kat sini? Terjerit jerit panggil orang... Lori Bomba pon ada... Ehhh... Dah nape? Tetiba jantung aku debar... Ada kes apa? Kepoh... Ha Ha Ha...

Lama jugak lah aku perhati polis dan askar kat depan tu... Tapi... Macam tak ada apa berlaku... Dorang just berbaris dan briefing jek kot... Ntah... Ahhh! Pedulik lah... Aku datang Zhong Da Fabric Market nak beli kain bukan nak buat show bukak kain... Kah Kah Kah... Kang aku bukak kain terkedu pulak polis askar tu semua... Mahu aku kena kroyok dalam penjara... Iskkssss... Selisih!

Kat sinilah Zhong Da Fabric Market... 

Bangunan ini pon bersambung dengan  Zhong Da Fabric Market..

Masuk jek Zhong Da Fabric Market.. Wahhhh! Besarnyaaaa... Memacam jenis kain dan pakaian ada kat sini... Soalan cepu gangsa aku kat Jay Emm "Kita nak ke kedai mana satu? Kat mana yang kata kain pasang murah tu?"... Jay Emm "Krik krik krik"... 

Ahhhh sudah! Zhong Da Fabric Market ni dah lah bertingkek tingkek... Mana satu wehhhh! Banyakkk! Tak kan nak singgah satu satu.... Ahhh... Sudahhhh! Sekali lagi Jay Emm blur... Elok elok nak cari kain pasang... Bertukar menjadi angin pasang! Ehhh... Angin pasang tu bukan ke sejenis penyakit? Keh Keh Keh...

Aku pegi lah beberapa kedai untuk buat survey... Sebab... Aku nak tahu macamana dorang berurusan  jual beli di sini... 

Aku nampak ada juga kedai jual kain pasang... Yang susahnya kat sini... Dorang jual pakai sample... Tak macam kat Malaysia... Kat situ jugak ukur, potong dan bayar kain yang kita nak...

Kat sini semua jual secara borong... Kena beli banyak... Masalahnya... Kalu betul nak beli sikit... Memang boleh... Tapi... Kaw tetap kena order dulu... Dorang kena check dan amik kat Warehouse... Biasanya order hari ni... Esok baru boleh dapat... Ada kedai pulak paling cepat petang baru boleh amik kain yang kita order tu... 

Honestly... Aku tak sempat nak naik sampai ke tingkat atas... Sebab... Kat level bawah pon dah berderet kedai untuk buat survey... Just nak tahu cemana cara nak beli kain kat sini... Dan aku assume... Semua kedai pon sama cara berurusannya... Satu perkataan yang aku boleh gambarkan di sini adalah LECEH! 

KECUALI... Kalu kaw memang ahli perniagaan... Kaw memang banyak masa untuk survey... Dan... Kaw memang nak beli banyak... Seyes! Kalu kaw nak mulakan perniagaan fabric... Maka di sinilah tempatnya! Syurga wehh... Dan harga berbaloi...

Untuk aku... Aku agak frust di situ... Sebab... Aku tak banyak masa... Hari ni aku kena balik Malaysia... Jadi... Aku pulang dengan tangan kosong tanpa bawa balik walau sehelai kain pasang untuk buat baju... Sob Sob Sob... Tapi... Ada tapi... HH banyak borong kain untuk buat shawl... He He He...

Kat sini... Tak pakai troli untuk shopping... Tapi... Kaw pakai Lori! Dalam shopping Mall boleh keluar masuk lori wehhh... Kejakunan kejap... Kah Kah Kah...

Meronda... Survey...

Orang lain sibuk nak ukur kain... Si HH ni... Dok sibuk ukur tekak... Ha Ha Ha... Make sure kaw beli kat orang pakai sarung tangan ok! Kah Kah Kah... Sumpah manis giler buah tu!

Shunda Textile Fashion Museum... Museum????

Nampak tu... Semua sample jek...

Aku nampak Meijing Center... Ada apa situ?

Tu dia... Kain pasang... Lawa kan? Corak pon lain dari yang kat Malaysia... As usual kena order dulu... Tapi... Budak China tu tak reti nak cakap English laa pulak...

Kat sini... HH pulun beli kain Shawl... Agak murah lah jugak... 

Cakap nak beli sample ok!

Sana sini kedai kain...

Area sini pon kedai kain...

OK... Ini tips dari kaca mata aku untuk newbie yang nak berjinak jinak untuk buat business fabric... Yang dah terror kaya raya tu tak payah laa baca... Sebab... Kaw dah kaya! Ha Ha Ha... 

Aku cadangkan... Kalu U'Ouls seyes nak berurusan... Better kaw bawak orang kita yang tahu berbahasa China... Just nak mudahkan dan ringkaskan urusan untuk kali pertama jek... Sebab... Orang kat sini tak reti cakap English... So... Agak susah nak tawar menawar harga... 

Tapi... Kalu aku lah... Kalu dah tak ada orang sangat... Aku guna kamus! Ha Ha Ha... Sebab... Yang penting untuk difahami adalah nombor jek kan... Ada duit semua jalan! Cuma lambat lah nak faham... Jangan sampai salah faham sudah... Kang lain kaw order... Lain yang dapat... 

Untuk shipment ke Malaysia pulak tak susah pon sebenarnya... Ada jek transporter dan shipper yang boleh kaw berurusan di sini... Aku ada nampak beberapa company yang terlibat... Bolehlah riki mana yang murah... Tapi... Aku tak in deep sangat nak cari info... Lagi pon aku ke sini bukan sebagai peniaga kaya... Aku traveler miskin jek... Ha Ha Ha... Skit skit info boleh lah aku kongsi... Selebihnya kaw cari sendiri laa ye...



BERSAMBUNG...

18 comments:

  1. waduh rambang mata ni dik non. china silk dia cantik dan design lawa. Ni tempat business tokeh kain ni. Kalau lah dia jual bukan untuk borong emmm boleh duduk terus pilih kain ni. hehehehehe

    ReplyDelete
  2. seronok nya jalan2... singgah sini jap tengok2 gambar fisheye hehe..

    ReplyDelete
  3. bukak kain?...bukan awak pakai suar jeans ke ahahaha..lawak

    ReplyDelete
  4. sblm pergi Zhong Da tu dah berangan nk beli beberapa pasang..cisss..lastnya blik tgn kosong..dpt penat jek hahaha

    ReplyDelete
  5. FRUST oiii...sebut Zhong Da Fabric Market ni..x mau p dah sana..menyesal!! Padan la muka Jay Emm..x study betul2 hihihih...satu kain pasang x beli..huhuh

    ReplyDelete
  6. Kalau nak beli kain pasang loose..baik jgn pergi sini..tapi kalau korang bukak kedai kain..haa..elok sgt beli kat sini..design n color lawa lawak jgk

    ReplyDelete
  7. kita dah ada 5 pasang baju..hasil mancing kat Palembang dgn Teregganu hiihih...

    ReplyDelete
  8. Aku mmg ukur tekak... atleast dpt jugak... dr tak dpt langsung... eh tapi korang makan gak... cet....

    ReplyDelete
  9. Perghhhh.. Rambang mata tu nak buat baju raya! Hahaha. Memang boleh sesat masuk mall ni. Dari luar, nampak gambar pertama tu ingat macam biasa-biasa je. Sekali tengok gambar yang seterusnya. Luar biasa betul! Hahaha..

    ReplyDelete
  10. Kesudahannya HH je beli ka? hahahah aduhhhaii. Tu la p sana kena cakap bahasa depa la. Cong cang cong cang. English pun tak paham aisehhhh nasib SS tak wo ai ni sepanjang masa hahaa

    ReplyDelete
  11. sejak baca blog ni, aku dah siap list kain nak beli. Thanks for info

    ReplyDelete
  12. pastu beli buah kat org yg pakai sarung tgn ke tak?? hahaha

    ReplyDelete
  13. kutiplah sampel kain tu banyak2. balik kang cantumkan. jadilah habuan cadar ke, langsir ke. buat baju pun ok.. HAHAHAHAHA

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...