Thursday, 3 October 2019

Kembara Hanoi - Halong Bay Cruise

Entry sebelum boleh usha SINI...


Dalam perjalanan... Tetiba... Bas yang We'Ouls naik ni berhenti... Ehh... Nape pulak berhenti kat tepi jalan pulak ni... Kiri kanan sawah padi... Lily pon kata yang bas ada masalah... Kena tunggu mekanik datang betulkan... Adehhh...

Sementara bas direpair... Aku pon turun lah dari bas... Nikmati pemandangan sekeliling... Cuaca pulak seakan macam mendung jek... Tapi tak hujan... Suasana kat Hanoi ni memang macam ni... Redup sayup jek...

Tak lama kemudian... Bas pon elok... Dan We'Ouls pon teruskan lah perjalanan.... Actually... Aku tak banyak nak citer... Jadi.. Aku biarkan gambar berbicara lah eh...

Merempit ke tu? Motor tu dah laa kaler terkois... Iskk...

Sampai lah aku di Tuan Chau International Marina...

Sampai jek kat  Tuan Chau International Marina... Si Lily pon collectlah ticket package Halong Bay... Aku sebenarnya tak pastilah sama ada kita boleh beli sendiri tiket kat kaunter atau tak... Kaunter beli tiket memang ada... Tapi... Aku pon tak find out lebih... 

Ada sape nak ngorat si Lily ni? Haaa... Langkah mayat laki dia dulu kat sebelah tu... He He He... Ehhh.. Memandai jek aku... Yang sebelah tu ntah laki sape sape ntah... Ha Ha Ha... Lily tu pregnant ler... Buatan laki dia... He He He...

Klise nyee laa hai bergambar dengan tiket... Ha Ha Ha...

Si Lily ni... Dah ingatkan... Kena cepat berkumpul untuk naik Cruise... Tapi... Ada sorang ni tak kuar kuar dari jamban... Adehhhlahhh... Dah satu hal si Lily menunggu dia kat jamban... Padahal... Dalam Cruise ada jek jamban kaw nak memerut berapa lama sekali pon... 

Cruise dah menunggu... Dan dengan pantasnya semua orang menuju ke jeti... Nak ke jeti tu dah laa jauh... Dan kita akan lalu deretan kedai yang meriah jual pelbagai... Termasuklah souvenir... Tapi... Tak payah lah U'Ouls beli... Sebab... Mahal...

HH dok jeling jeling jek... He He He... Sabar ehh... Balik nanti kita cuci mata... 

Memacam ada jual... Tak sempat tengok... 


Inilah Cruise yang aku naik... Ehhh... Dah macam tongkang jek... 

Di kejauhan...

Masuk masuk jek Cruise... Wahhhh! Wahhh! Luar macam tongkang buruk... Dalam macam restoran mewah kaww... Ha Ha Ha...

Berselisih dengan Cruise lain...

Mari lah nikmati pemandangan indah...

Orang tarik tali melintang... Dia menegak.. Ha Ha Ha...

Bukit mende ntah...

Dari jauh macam tengah bercium... Iskss... Iskksss... 

Aku satu meja dengan minah saleh 2 orang ni... Dorang ni dari Australia.. Dan sorang negro dari UK... We'Ouls just senyum senyum jek...

Minah Saleh yang baju hitam kanan tu... Duduk duduk jek terus memaki maki... Ehhh... Maki aku ke? Tak... Tak... Bukan aku... Dia meluahkan perasaan pada Minah Saleh gemok baju putih sebelah dia tu... Rupanya dia tak puas hati dengan tour guide dia... Dia bengang! Dah lepas luah tu... Tengok makanan... Barulah dia lega... Kah Kah Kah...

Minah Negro tu pulak dari UK kalu tak silap aku... Tersangatlahhh friendly... Senang jek dengan semua orang atas kapal dia menegur... Kalu kita tengok Mat Minah Saleh ke Negro ke... Dorang ni jenis cepat jek dapat kawan tak kira sape... Hari ni naik katil dengan orang ni esok tuko orang lain... Memacam size agaknya merasa... Dan jadi kebanggaan... Ehhhhh! Ke situ pulak akuuuuu! Kah Kah Kah... Banyak sangat layan citer omputih aku nihhh... He He He...

Dah atas Cruise... Apa lagi... Mencekik ler... He He He... Halal? Makanan disediakan hanyalah seafood... As long tiada yang meragukan... Dan aku tak nak amik pusing... Kita ni di atas kapal ye cik puan... Cengkih mengkih takkkkk derrrr!!!! He He He... Tak kan nak suruh orang Jakim tonggang penyu pulak ke sini.... Keh Keh Keh... 

Ini telur... Cantik gilakkk wehhh... Macam kek... Rasa? Rasa telur ayam.. Langsung tak ada rasa telur itik! Keh Keh Keh...

Ini pon sedap... Cicah sos... Kalu tengok cara buat macam susah jek... 

Kentang goreng besau...

Uuuuuu... La... Laaa... Laaa..

Ikan masak cili... Sedap!

Fish cake... Sedapppp! Lembut jek...

Sotong besau...

Kacang! Besau....

Banyak giler kan menu aku? Minah saleh dengan negro tu tak berapa nak mencekik nasi sangat... Most yang atas meja aku, HH dan Jay Emm jek pulun... He He He...

Last sekali dorang hidangkan arak... Aku tak lah minum... Dorang ajak Cheers jek...

Dah kenyang... Layan lagi pemandangan...

Jay Emm posing ala ala Che Ta... Kah Kah Kah...

Si Lily dok membebel terangkan tentang kisah sejarah dan dongeng tempat ni...

HH dok feeling Titanic... Pastu kena pekik dengan Lily... Kah Kah Kah...

Lily memekik dari dalam Cruise... Tak benarkan We'Ouls posing tepi Cruise... Kalu Polis Marine nampak... Boleh kena saman dan tak dibenarkan sampai ke Halong Bay... Huh! Tapi... Nasib baik Lily pekik lepas aku dah snap berpuluh puluh gambar... Kempunan lah orang lain... Ha Ha Ha...


BERSAMBUNG....

31 comments:

  1. Mujur sempat posing sebelum di pekik ye.. kalau tak, kempunan lah nak bergambar tepi Cruise.. Lily tu risau penumpang jatuh gamaknya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru berangan nak gimnastik atas kapal... he he he

      Delete
    2. Mujur tiada aksi gimnastik, kalau tak melorot jatuh jantung si Lily tu.. πŸ€ͺ

      Delete
  2. Adoilah makanan-makanan dia.. seafood tu paling aummm... hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far kena dengan tekak... Sedap makanan Vietnam ni...

      Delete
  3. Siapalah yang lama sangat dalam jamban tu.. hahaha..
    Cantik gila dalam dia.. siap ada karpet.. hehehe.. karpet kan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak tahu laa sape dlm jamban tu... Padahal esok esok pon boleh berak... He He He..

      Delete
    2. Eh.. tampal koyok eh.. bukan sakit perut tampal plaster ke?? 😜

      Delete
  4. Motor terkois..kalau pink lg sweet

    ReplyDelete
  5. Org tu berak batu kot kalau berak emas leh la bg sorang sikit πŸ˜‚

    ReplyDelete
  6. Ko la paksa aku gambo gitu... tanpa kerelaan aku...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Patut aku panggil jerung terkam kaw... issskkk

      Delete
    2. HAhahha ayottttt. HH buat confession dkt sini hahaha

      Delete
    3. Apahal part Ulala lala la tu ain menyanyi lagu kru tu :') Apakah petadanya ini semuaaaaaaaa

      Delete
    4. Tu buka posing che ta. Tu posing che jeyy.. hahaha Ampunnn sis JM

      Delete
  7. Dr aku baik ko.. aku tulang jek...

    ReplyDelete
  8. Mmg berbaloi la byr..puas hati la dpt pergi halong bay ni..view lawa..cik ta??? Itu bukan cik ta..cik mok πŸ˜‚

    ReplyDelete
  9. Uishh siap ada arak. .
    Dok nmpk view² kt sana nmpk elok

    ReplyDelete
  10. Memang cantik halong bay ni. Akak pergi tahun 2004 tapi masa tu kamera tak secanggih sekarang yang boleh ambil gambar banyak dan cun.

    ReplyDelete
  11. Kena pekik tu yang tak tahan dengar.....sian SS ..apa da.... tenguk orang posing kat
    luar bot relaks je. Iye ke kena saman

    ReplyDelete
  12. Kacang besau tu besau mana? Adakah sebesau jari SS.. πŸ€”πŸ€”

    ReplyDelete
  13. Nasib cepat posing kan. Adehh salah laa plak duduk macam tu.

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...