Wednesday, 29 July 2020

Kembara Pontianak - simPATI

Dah puas guling guling atas katil bilik Hotel... Dah welcome welcome drink... Marilah kita berjimba jimba dengan Pontianak... He He He... Nak berjimba pon kena ada kenderaan kan? Jadi marilah kita pesan Grab... Haaa.. Jangan tak caya ye U’Ouls... Pontianak pon ada Grab jugak ok...

Dah call Grab... Marilah kita gerak ke Matahari Shopping Mall... Padahal jarak antara Hotel dengan Matahari ni cuma 400 Meter jek pon... Boleh jek kalu nak jalan kaki... Tapi disebabkan hari ini adalah hari pertama aku di Pontianak... Rupiah pulak tengah mencanak canak banyak... Why not kita melabur untuk Grab... Drebor Grab tu pon bukan orang lain... Anak Pontianak jugak... Ha Ha Ha... Jumlah tambang cuma IDR 13,000.00 bersamaan RM 3.80... Ehhh! Kaw nak murah camne lagi... Kaw naik beca Melaka pusing pusing sekangkang monyet tu pon nak cekik kaw puluh hengget taw... Kah Kah Kah... Matikkk laa Nakkkk... Pi bezakan Grab Indo dengan beca yang nak pupus tu... Ha Ha Ha...

Supir Grab... Most Grab kat Indo ni semua kereta besau besau... Oversea car pulak tu... Kebanyakankan guna Toyota...

Monday, 27 July 2020

Ipad Pro 12.9 Inch Accessories

Sejak dah ada Ipad 12.9 ni... Aku dah rasa malas nak layan drama orang keliling aku... Ha Ha Ha... Aku lebih banyak diam... Aku lantakkan semua orang... Tak kuasa der... Baik aku layan gadget banding aku layan manusia... Seyes... 

Ok... Buat masa ni aku tengah giler kumpul accessories untuk Baby Ipad aku ni... Memacam aku beli... Meh! Aku tayang skit hasil rembatan di Shopee dan JPO... Hu Hu Hu...


*** Fordable Bluetooth Keyboard With Touchpad *** 

Actually melambak jek keyboard kat Shopee tu... Pilih jek lah mana yang kaw selesa.... Ikut budget memasing... But... Aku nak suggest korang belilah jenis Fordable Bluetooth Keyboard With Touchpad... Tak mahal pon cuma RM 69.00 jek... Ha Ha Ha... 

Senang nak bawak pegi memana... Berat cuma 197.3 g... Boleh dilipat... Nipis tapi lebar... And the best part siap dengan Touchpad... Performance Touchpad pon not bad... Terbaik beb! 

Nak connect ke apa jua device pon senang sebab guna Bluetooth... Boleh diguna pada jarak sejauh 10 meter... Wow! Senang connect... Support Windows, Android dan iOS...

Keyboard ni kena charge bateri ye... Sebab gunakan bateri Lithium-ion... Boleh support selama 2 jam menaip tanpa henti... Dan baterinya tahan sehingga 560 jam penggunaan... Support time sleep selama 10 minit.... Hu Hu Hu...

Kacak kan Touchpad ni? He He He

Friday, 24 July 2020

Ipad Pro 12.9 Inch

Perghhhhhh! Perghhhhh! Perghhhhhhh! Alhamdulillah Ya Allah! Akhirnya.... Apa yang aku doakan... Allah makbulkan jua! Syukur Sangat sangat... Huh! Lega rasa bila IPad Pro 12.9 Inch Wifi + Celullar dah ada kat tangan...

Actually sebelum nak beli Ipad Pro ni... Of coz lah aku kena riki riki dulu kan... Prosesnya macam orang nak masuk meminang lah jugak kan... Kena lah buat pilihan mana yang sesuai dengan badan... Kot rupa paras macam pecah jamban... Tak masal malam pertama kena tutup bantal pulak... Kah Kah Kah....

Dah alang mencari... Cari lah yang seksi skit... Barulah terbeliak mata ni bagai disampuk syaitonnn... Ha Ha Ha... But ini bukanlah pertama kali aku pakai Ipad... Sebelum ni aku pakai Ipad 2.. Aku beli secara online di Apple Store... Siap free engrave lagi... Ipad 2 tu masih ada lagi... Aku belum ceraikan lagi... Ha Ha Ha... Bila dah tua semua dah tak anjal... Jadi kenalah cari lain... Kah Kah Kah...

Friday, 17 July 2020

Bila Allah menjemput mu pulang

Inna Lillahi wa inna ilayhi raji'un... Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jua lah kami kembali... 😭

Allahu Akbar! Berat sungguh jemari ini nak menaip... Berat lagi mata ini memandang... Berat juga hati ini nak mulakan bicara...

Nada entry aku kali ni... Adalah nada khabar duka... Tentang perginya Abang Ipar ku ZKZA ke rahmatullah pada 27 Jun 2020 yang lalu pada  jam 4:30 pagi di Hospital Pontian, Johor... Arwah adalah suami tercinta kepada kakak ku KI dan ayah kepada 3 orang cahaya mata... A,B dan WG... πŸ˜”

Tiada siapa dapat menduga yang Arwah hembuskan nafas akhir pada usia 56 tahun... Doktor sahkan Arwah meninggal kerana serangan jantung... Untuk pengetahuan... Arwah tidak menghidap atau menunjukkan sebarang tanda penyakit jantung sebelum ini... Inilah serangan pertama dan terakhir dalam hidupnya... Allahhu... πŸ˜₯

Quotes dari Arwah untuk motivate people sekelilingnya...

Thursday, 18 June 2020

Kembara Pontianak - G Hotel

Entry sebelum boleh terjah SINI...


Yuhuuuuuuu! Lamanyaaaaaa aku tak bersiarannnnnnnn... Ada yang rindu aku tak? Ngaku cepat! Ha Ha Ha...

Huh! Ada orang tanya aku... Aku ok ke tak? Jawapnya... KO! Ha Ha Ha... Adehhh lahh... Sejak zaman Covid mengkovid ni... Sejak dah kena hidup new Norma Damanhuri ni... Dah alang alang kerap cuci tangan better cuci otak sekali... Keh Keh Keh...
* Norma Damanhuri tu pelakon.... He He He...

Entahlah... Aku lebih banyak diam buat masa ni... Sepi... Dan menyendiri... Alang alang penjara kendiri 1 meter  dari semua orang... Aku langkau berbatu batu jauhnya... Entahlah... Nafas aku semakin sempit dengan bau manusia... Kalau berharap pada manusia... Manusia buat aku kecewa... Andai sepi ini ganjarannya Syurga... Aku rela... Cewahhhhh! Ha Ha Ha...

Dahhh... Jangan nak merepek... Meh sini aku nak share pasal sambungan kesah aku mengembara ke Kota Pontianak! Erkkkkk! Kota Pontianak????? Awatttt??? Ingat Pontianak tak mampu ke? Semakin maju la Pontianak sekarang siap dah buat kota... Kah Kah Kah....

Thursday, 28 May 2020

Kembara Jeju - Kepulangan yang tak dirindukan

Entry sebelum boleh lihat SINI...


Cewahhh! Tak boleh blah tajuk entry aku ni... Kepulangan yang tak dirindukan katanya... Dah macam tajuk filem... Nampak naaa macam malas nak balik Malaysia... He He He... 

Sape macam aku? Nak tunggu terbang kadang bertahun... Bila dah terbang... Tak puas jalan lagi.... Ehhh... Tetiba dah kat Airport nak balik semula ke Malaysia dahhh... Sedih kan? Ha Ha Ha... Kalu kaw pegi tempat best memang kaw rasa tak nak balik... Cer pegi tempat yang banyak kenangan pahit.... Rasa macam neraka... Sure kaw tak sabar angkut bag nak berambos balik Malaysia... Ha Ha Ha...

Lepas pulangkan kereta sewa... Ya Allah... Lega rasa! Alhamdulilah tak ada apa masalah dengan kereta... Camne aku pinjam camtu jugak lah aku pulangkan... 

Seperti biasa... Dari Lotte Car Rental ke Airport naiklah Shuttle bus yang disediakan... Nak tahu info boleh lah semak entry aku yang lepas laa ye...

Jeju International Airport...

Monday, 11 May 2020

Kembara Jeju - Belanjasawan

Benci sebenarnya nak share pasal Budget... Memang boleh sawan kalu tengok nombor nombor nih... Kah Kah Kah...

Dok mengira kira jumlah kerugian... Ha Ha Ha... Benci taw! Entah apa apa tah aku dah bazir bazir duit... Masa membeli tak beringat... Adehhh...

Dan yang tak best tu... Aku kena bayar Hae & Twin Cancel Charges... Bodoh punya hotel... Masa nak booking tulis dalam system free cancellation... Tup tup kena bayar cancellation charge... Selalu macam tu... Pasni... Aku nak suruh Jay Emm yang buat booking hotel... Bior dia pulak bayar... Asyik aku jek manjang bayar... Kah Kah Kah...

Apa ke benda yang aku dah bazir sepanjang kat Jeju Island ni? Bolehlah U'Ouls refer balik entry yang dah lepas ye... Malas laa nak tepek gambar kat sini... Ha Ha Ha...




*** TIPS **

Memandu di Jeju Island

1. Booking kereta sewa πŸ‘‰ SINI
2. Collect kereta sewa  πŸ‘‰ SINI


Homestay
1. Jeju Gillime Pension πŸ‘‰ SINI

Friday, 8 May 2020

Kembara Jeju - Korea Souvenir Department Store

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Dari Yongduam Rock... Aku pon dah tak tahu lagi mana nak pegi... Jadi aku main redah jek lah menuju ke Korea Souvenir Department Store... Saje nak tengok apa ada kat situ... Kot kot ada souvenir murah ke kan...

Kalu U'Ouls nak pegi... Bolehlah set GPS no. 7420985... Cuma... Masa aku sampai tu... Tercari jugak lah mana nak parking... Berkali jugak lah HH terlepas masuk... Aku nampak ada kawasan parking... HH main masuk jek... Dah parking lawa... Tetiba owner parking halau We'Ouls dari parking... Tak boleh parking sini katanya... Parking tu private untuk pelanggan yang makan kat restoran dia jek... Makkk aihh... Kedekot naaa... Padahal nak parking kejap jek... Pepagi gini ada ke orang nak makan kat restoran kaw? Parking luas giler kot... Takat kereta aku sorang tak runtuh kot tanah tu... Adesss...

Tapi... We'Ouls cakap baik baik jek lah... Tanya dia kat mana boleh parking sebab aku nak ke Korea Souvenir Department Store depan tu jek ha... Dia kata boleh parking kat sebelah tempat dia... Dia kata sebelah tu memang untuk pelanggan Korea Souvenir Department Store... Lahhh... Aku tak perasan rupanya ada tulis kat signboard tu... Tapi dalam Bahasa Korea laa... Ha Ha Ha... Bila We'Ouls ucap "Kamsahamnida"... Wahhh dia punya menyeringai... Siap tunduk tunduk lambai tangan lagi... Ha Ha Ha...

Orang Korea ke... Japan ke... China ke... Sangat suka ok kalu kaw cakap bahasa dorang... Dapat sebut satu dua perkataan pon dah bangga... Dia pun kembang hidung sampai setaman luasnya... Kah Kah Kah...

Bila dah berada kat pintu Korea Souvenir Department Store... Tetiba tutup! Adessss... Hampa betul... Tapi tak pe lah... Selamat poket aku dari koyak rabak memborong dalam tu... Ha Ha Ha...

Sampai sampai kedai tutup... Huh!

Thursday, 7 May 2020

Kembara Jeju - Yongduam Rock (μš©λ‘μ•”)

Entry sebelum boleh singgah SINI...


Suppose sedar pagi ni dengan niat nak ke Hallasan... Cuaca pulak macam nak kehujanan...  Dek kerana banyak bebenor alasan... Sudahnya memasing kemalasan... Ehhh... Macam pantun pulak... Ha Ha Ha...

Adoiii lah... Punyalahhh malas bangun pagi... Tapi... Mengenangkan hari ni hari terakhir di Jeju Island... Petang nanti nak balik Malaysia... Maka gagahlah juga diri bangun kemas bag... Dan We'Ouls check out awal... Check out awal keluar dari bilik jek... Tapi bag semua tumpang kat office homestay... 

Plan pagi ni... Just nak merayap dekat dekat jek... Antara list tempat yang aku nak pegi adalah Masjid Ashrafia Jeju... Tapi... Lokasi Masjid tu tak tersenarai pulak dalam GPS... Search by location pon tak de... By number pon tak ada... Alamat pon tak jelas... Tak nak amik risiko... Jadi... Aku batalkan aje lah niat...

So... Pilihan paling dekat yang tak lebih radius 10 KM dari Homestay adalah menuju ke Yongduam Rock... Yongduam Rock ni memang dekat sangat dengan Homestay aku... Hari pertama aku try cari tempat ni... Tapi GPS bawak salah tempat... So hari ni... Nasib baik lah aku dapat arah yang tepat... Kepada U'Ouls yang nak ke Yongduam Rock ni boleh lah set GPS no. 7283918... 

Layan gambar sambil baca caption laa ye... He He He...

Kedatangan We'Ouls disambut gilang gemilang oleh si kobis... He He He.. Lawa kan? Rasa nak petik...

Wednesday, 6 May 2020

Kembara Jeju - Jungang Underground Mall

Entry sebelum boleh perah SINI...


Dah puas mencekik... Moh ler kita gerak ke tempat lain pulak... Ke mana? Jom kita ke Jungang Underground Mall untuk perhabis duit... Ha Ha Ha...

Di sebabkan malam ni last aku kat Jeju Island ni... Marilah kita perhabiskan won... Tengok apa yang menarik untuk dibawak balik Malaysia...

Ok... Cemana nak pegi Jungang Underground Mall ni? Senang jek... Tapi kaw kena extra carefully... Set GPS no 7528776...

Jeju Island ni... Jangan kaw sangka macam Langkawi ye... Jalan lebar gini dah macam Singapore ok...

Monday, 4 May 2020

Kembara Jeju - Daewonga Restaurant (λŒ€μ›κ°€)

Entry sebelum boleh usha SINI...


Dari Mysterious Road... Aku teruskan perjalanan ke Jeju Love Land... Tapi... Entry Jeju Love Land ni... Aku hold dulu boleh? Sebab... Jeju Love Land tu teruk bebeno kalu aku publish sekarang... Hanya tontonan 18 SX.... Kang ada pulak terbatal puasa.... Aku nak hormati bulan Ramadhan yang mulia ni... Habis Ramadhan aku publish... Ha Ha Ha...

Ehhh... Tapi kalu nak baca entry Daewonga Restaurant ni... Make sure U'Ouls baca lepas berbuka atau sebelum sahur... Takut nanti ada yang meleleh liur pulak nampak makanan... Ha Ha Ha...

Perut dah lapar waktu ni... Marilah cari tempat makan... Kat mana? Yeahhh! Aku pilih Daewonga Restaurant... Set GPS 7533030...

Daewonga Restaurant (λŒ€μ›κ°€)
15, Donam-ro 16-gil, Jeju-si, Jeju-do

Saturday, 2 May 2020

Kembara Jeju - Mysterious Road

Entry sebelum boleh baca SINI...


Sepanjang perjalanan... Aku menahan muntah! Aduhhhh! Perut aku ni dah menolak nolak nak muntah... Tersangat tak kacak ok muntah muntah ni... Seyes... Nasib baik lah kepala aku tak pening... Tekak rasa loya jek... 

GPS dari awal lagi dah set 7126988 menuju Jeju Love Land... On way tu... Aku lalu Mysterious Road... Tak perlu nak tercari cari kat mana Mysterious Road tu ye... Memang sejalan jek dengan Jeju Love Land tu... Tak perlu risau tersalah jalan ke pe...

Kalu U'ouls dah slow slow siput kat Mysterious Road maknanya U'Ouls dah menghampiri check-point... Jangan kaw bunyikan horn marah orang depan pulak... Situ memang orang akan matikan engine untuk menikmati apa ke misteri bebeno jalan ni... Ha Ha Ha... Tak lama pon nak test jalan tu... Sekejap aje... Dah alang alang memang aku lalu... Jadi aku pon test sama... Sambil menahan muntah... Kah Kah Kah...

Apa yang uniknya Mysterious Road ni? Secara ringkas lah ye... Jalan tu berbukit... Bukan bukit menurun taw... Tapi bukit menaik... Bila kaw dah matikan engine kereta bermula Start Point... Kereta kaw akan jalan sendiri...  Dalam  keadaan menaik ok... Haaa... Pelik kan? Secara logiknya... Mana ada kereta boleh jalan naik sendiri kalu tak pakai tepung penaik... Kah Kah Kah...

Kalu nak cuba... Bolehlah ikut langkah aku ni...

Langkah pertama... Tiba sini kaw matikan engine... Dan kereka akan bergerak sendiri...

Wednesday, 29 April 2020

Kembara Jeju - Hallasan Mountain

Entry sebelum boleh ulang SINI...


Dari Yongmeori Coast... Maka... Bergerak gerak khas lah aku ke Hallasan Mountain... Jaraknya adalah lebih kurang 40 Kilometer...

Aku set GPS 7479950... Nanti bila dah nak menghampiri... Aku lebih bergantung kepada signboard... Aku nak ingatkan ye... Hallasan ni adalah pergunungan... Ada beberapa trail atau laluan untuk sampai ke Hallasan Mountain tu...

Kalau tujuan U'Ouls ke Hallasan untuk mendaki... Bolehlah pilih laluan mana yang U'Ouls nak rentas... Antaranya... Seongpanak Hiking Trail... Yeongsil Hiking Trail... Eorimok Hiking Trail... Donnaeko Hiking Trail.... Haaa pilihlah mana yang kaw larat....

Aku pilih ikut laluan Yeongsil Hiking Trail... Tapi... Untuk tembus Yeongsil Hiking Trail ni... Aku kena ikut signboard ke Eorimok dulu... Dari Eorimok  tu baru aku nampak Yeongsil... Senang citer tak ada laluan direct ke Yeongsil kena jumpa Eorimok dulu... Faham tak? Tak faham pon buat buatlah faham... He He He...

Sampai jek area Yeongsil... Jalannya dua hala... Pemandangan kiri dan kanan jalan... Subhanallah! Cantik sangat... Aku nak berhenti amik gambar... Tapi aku tak tahu nak berhenti kat mana... Tak ada spot untuk berhenti... Nanti berhenti tepi jalan sesuka hati macam bahaya pulak... Adalah lorong kecik boleh masuk... HH terlepas laa pulak... Nak u-turn pon susah...

Dan... Aku rushing nak ke puncak... Aku kejar masa... Dan jalan pulak sunyi giler... Rasa seram pon ada... Cuma sekali sekala jek berselisih dengan kereta lain...

Dedunan autumn tersangatlah indah...

Monday, 27 April 2020

Kembara Pahang - Moknaa Celup Tepung

Petang ni... Tetiba aku terlebih rajin pulak nak up entry... Ha Ha Ha... Actually... Aku digamit kenangan untuk kembali ke Pahang... 

Terus terang lah aku kata.. Kalu aku diberi peluang... Aku nak travel lagi ke Pahang... Aku suka Pahang... Sape kat sini orang Pahang? Meh sini aku nak berkenalan... Ha Ha Ha... Ehhh... Aku tak main main... Aku seyes nih... Ha Ha Ha... Setelah aku gagal dengan orang Utara... Tak mustahil kan one find day aku bertemu jodoh dengan orang Pahang kan? Kan Kan? Aminnn Aminn Aminnn... Amboiiihhhh! Kemain gatal kan kaw ni Aci! He He He... 

Ok... Kepergian aku ke Pahang kali ni hanyalah aku berdua jek dengan HH... Aku tak tahu nape... Aku rasa travel aku kali ni rasa best... Aku rasa aman... Aku rasa bebas... Dan aku rasa macam aku dan HH kembali travel macam dulu dulu... Hanya aku dan HH! Walaupun aku sakit kaki effect memandu ke Kedah sebelum tu... Tapi... Aku tetap happy...

Memang banyak destinasi yang dapat aku cover sepanjang aku di Pahang... Sampai orang tanya aku berapa lama kaw kat Pahang tu? Terasa macam lama... Padahal aku pegi cuma 2 malam jek... Hu Hu Hu...

Kembara Jeju - Yongmeori Coast (μš©λ¨Έλ¦¬ν•΄μ•ˆ)

Entry sebelum boleh kaji SINI...


Aduhhh... Dah pagi... Ya Allah bercintanya aku nak bangun... Kaki aku ni nasib baiklah dah ok... Kalu tak... Menderita nak jalan... Semua ni Jay Emm punya pasal... Sape suruh gigih sangat panjat 
Seongsan Ilchulbong Peak tu! Iskkksss...

Sebut pasal sakit kaki ni... Meh aku nak citer skit pasal semalam... Malam tadi... Sampai jek homestay... Owner kasi bilik baru... Besar giler... Boleh refer SINI... Barulah aku boleh berkuak riang ria ceria aidilfitri dalam bilik beso tu... Kah Kah Kah...

Aku ni dah sakit kaki... Si Jay Emm pulak wat bodoh jek tak hiraukan aku... Selalunya dia jek rajin picit picit badan aku ni... Tapi kali ni langsung tak de... Sebab... Dia sendiri pon macam nak mati sakit kaki... Ha Ha Ha... Haa tu laa nak sangat kan... Merasalah bahana Seongsan Ilchulbong... Ha Ha Ha...

Disebabkan bebanan sakit kaki dia dua kali ganda dari aku... Jadi aku cakap kat dia "Meh sini I urut kaki U"... Dia pon hulurlah kaki dia... Then menjerit lah kena urut dengan aku... Aku cakap kat dia 
kaki aku ni pon menderita... Picit cepat! So aku hulur kaki aku... Dia pon hulur kaki dia... Dua dua duduk mengadap atas satu katil... Dia picit kaki aku... Aku picit kaki dia.. Dah macam kat umah orang tua... Kah Kah Kah... Kalu tak buat gitew sama sama akan menderita sakit kaki sampai besok... He He He...

Saturday, 25 April 2020

Kembara Jeju - Jeju Dongmun Market (μ œμ£Όλ™λ¬Έμ‹œμž₯(λ™λ¬Έμž¬λž˜μ‹œμž₯)

Entry sebelum boleh baca SINI...


Saat entry ini aku tulis... Lagu Nabila Razali pon berkumandang di celah speaker... Lalu bait demi bait lagunya  aku amati satu persatu... "Dan Tiada salah darimu mengingatkan ku... Bila ku tak sempurna... Engkau bisikkan ku yang paling sempurna... Di matamu hanya aku... Maaf andai kau terluka... Maaf ku tak sengaja... Tanpa sedar... Sakitimu... Sesalku... Maaf Kerna aku pun terluka"...

Huh! Tetiba aku emo... Hu Hu Hu... Ikutkan hati... Macam malas nak citer apa yang jadi... Isunya remeh temeh... Pasal sudu jek pon... Tapi boleh buat mood aku swing sampai ke laut Jeju... Tapi... Tak pe lah... Sekadar memori untuk diri kerdil ini... Diri ni yang sebenarnya banyak kekurangan... Kalu aku ni sempurna... Surelah orang tak akan meremehkan aku kan? Orang akan tatang hati aku macam Mackerel yang lemak enak bukan kimci masam mencuka... Tak gitew?

Hari memang dah gelap malam... Orang kat Jeju ni... Drive kereta memang macam orang giler... Baik rakyat tempatan mahupun pelancong... Dua dua giler... Masa aku on way nak  ke Jeju Dongmun Market... Tetiba ada orang yang kat tepi jalan... Selamber bukak pintu kereta main keluar tanpa tengok apa yang ada kat jalan raya... HH hampir nak langgar orang ok... Seyes! Kalu aku tak jerit... Memang dah berlanggar keceperrr atas jalan raya... 

Si HH ni pulak tetiba nak naik hangin dengan aku... Dia kata aku jerit buat dia panik... Aku ni nak suruh dia elak... Padahal Jay Emm kat belakang pon boleh nampak jelas memang HH hampir nak langgar orang... HH tak alert sebab dia memandu sebelah kiri.... Dia tak nampak apa yang ada di sebelah kanan... Dah sah sah aku ni dok kanan... Adesss...

Thursday, 23 April 2020

Kembara Jeju - Sangumburi Crater

Entry sebelum boleh usha SINI...


Hari pon dah lewat petang... Waktu ni... Hati tertanya tanya... Sempat ke aku nak terjah Sangumburi Crater tu? Jangan aku salah jalan dah...

Kalu nak ke Sangumburi Crater ni... Silalah set GPS 7839900... Insyallah U'Ouls akan sampai di pintu masuk Sangumburi Crater yang betul...

Turun jek dari kereta... Memasing tutup hidung... Apa ke busuk beno tempat ni... Busuk giler wehh... Kebetulan ada Oppa lalu... Ehhh... Kaw berak tak basuh ke? Kah Kah Kah... Tak memasal Oppa kena  attack tuduhan pembawa tahik... He He He... Entah lah... Tempat ni memang busuk... Macam logi kumbahan baunyaaa... Adehhh...

Cecepat aku jalan menuju ke kaunter tiket... Tak nak bau tahik mengikut... Ha Ha Ha... Nak masuk Sangumburi Crater ni kena bayar entrance sebanyak KRW 6,000.00 per person ye... Huh! Kopak poket... Ha Ha Ha... Nasib baik lah parking free...

Patung ni kat memana ada jek... Memang icon Jeju Island... Jangan kaw sangka saka mengikut kaw pulak... Ha Ha Ha...

Wednesday, 22 April 2020

Kembara Jeju - Lalang Pink

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Aku sebenornya nak menuju ke arah Sangumburi Crater... Entah macamana... Aku ternampak Lalang Pink arah kiri jalan... So... Terjakun kejap... Ha Ha Ha... HH pulak drive laju... Dah terlepas baru dia tanya "Ehhh nak singgah ke?"... Kaw rasa? Ha Ha Ha.... Bila dah terlajak... Agak susah jugak laa nak u-turn sebab jalan agak sempit... Jadi masuklah memana lorong dan patah balik...

Tercari jugak lah mana jalan nak masuk ke Lalang Pink tu... Aku tengok banyak kereta keluar jek... Masuknya mana? Ha Ha Ha... Dah gigih pulak cari jalan masuk... 

Nak masuk ke Lalang Pink tu... Punyalah jauh jugaklah... Memang tak boleh jalan kaki pon... Kena masuk sampai ke dalam...

Bila dah sampai ke dalam... Lahhhhh... Sini ke Jeju Folk Village... Tanpa sengaja aku dah tersampai sini... Ha Ha Ha... Tapi aku tak masuk lah Jeju Folk Village tu... Nak masuk kena bayor entrance... Aku malas dan tak nak membazir duit dan masa... He He He... So aku bersiar siaran kat area Lalang Pink tu jek...

Tuesday, 21 April 2020

Kembara Jeju - Seongeup Folk Village (μ„±μλ―Όμ†λ§ˆμ„)

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Next destination aku adalah menuju ke Seongeup Folk Village... Kalu nak ke sini... Masukan nama 'Seongeup Folk Village' ye dalam GPS... Search by location... Aku try masukkan nombor tapi tak lepas... Entahlah... Tak tahu nape... Nombor dah kena potong kot... Keh Keh Keh...

Sebelum sampai di Seongeup Folk Village ni... Aku singgah kedai kejap... Saje lah nak riki limau mandarin... Masalahnya... Harga macam mahal... Tapi kuantitinya memang banyak lah... Tapi banyak banyak pon nak buat apa kan? So... Aku jadi malas nak beli... Aku rembat limau mandarin kat homestay jek lah... Ha Ha Ha...

Tu haa limau mandarin... Main letak tepi jalan jek... Sapa nak beli boleh lah singgah...

Monday, 20 April 2020

Kembara Jeju - Seopjikoji Coast (섭지코지)

Entry sebelum boleh tengok SINI...


Lazat? Lazat? Dah melazatkan diri kat Uribong Sikdang... Mari lah kita teruskan perjalanan walau mata dah rasa nak membuta... Ha Ha Ha... 

Langkah seterusnya adalah menuju ke Seopjikoji Coast... Set dulu nombor GPS 782 2810...

Kalu nak masuk Seopjikoji Coast ni tak ada tiket entrance dikenakan pon.... Masuk free.. Cuma just bayar parking jek KRW 1,200.00... 

Ok... Ni aku nak share skit pasal parking kereta... Masa masuk parking... Tak perlu nak amik tiket parking ke apa... Tak perlu! Kaw masuk jek... Tunggu palang naik... Camera yang akan detect nombor kereta kaw... Kat Jeju Island ni bukan macam Malaysia nak tiket parking bagai... Bayaran parking ikut pada tempat jugak... Ada yang kena bayar per hour... Ada yang kena bayar per entry... Nanti nak keluar baru bayar... Sediakan duit yang cukup... Ok?

Masa aku masuk area parking... Kebetulan ada Ajussi jaga parking... Baik orangnya siap tengokkan parking mana yang kosong... Perhati jek kita nak masuk parking supaya bebetul dalam petak parking... Ha Ha Ha...

Mari kita bersiar... Siarkan di Seopjikoji Coast ni... Most Drama Korea... Suka jadikan Seopjikoji Coast ni lokasi pengambaran... Tempat ni luas taw... Kalu larat... Boleh lah terjah keseluruan tempat... Angin pon kuat... Sejuk dan damai... Langit pon cerah jek... 

Marilah kita menuju kejayaan... Ha Ha Ha...

Monday, 13 April 2020

Kembara Jeju - Uribong Sikdang (μš°λ¦¬λ΄‰ 식당)

Entry sebelum boleh baca SINI...


Dah hilang tenaga panjat Seongsan Ilchulbong Peak... Marilah mencekik! Adesss... Baru separuh hari dah rasa nak hilang nyawa dah aku ni... Ni semua Jay Emm punya pasal.. Dia yang beriya nak panjat bukit... Pastu bingit cakap sakit kaki... Dengan aku aku sekali tak masal nak patah pinggang... Nasib baik lah si HH ni releks jek... Dia ok lagi nak drive... Huh!

Ok... Aku memang plan nak makan kat Uribong Sikdang... Tempat ni Muslim Friendly... Insyallah Halalan Toyiban... He He He...

Sesape berminat nak mencekik kat sini... Bolehlah ikut alamat aku beri ni ye... Atau set jek GPS 7820032...

Uribong Sikdang (μš°λ¦¬λ΄‰ 식당)
273, Ilchul-ro, Seogwipo-si, Jeju-do
+82-64-782-0032

Aku agak lucky jugaklah... Waktu aku sampai sini dalam jam 11:00 AM... Restaurant ni pon buka jam 10:00 AM... Parking kereta pon banyak lagi...

Owner / Staff kat sini baik jek... Penuh sopan mengalukan kedatangan We'Ouls... Senyum jek... Rasa seronok sangat datang sini...

Apa yang bestnya restaurant ni... Selain makanan yang sedap dan hebat... Restaurant bersih... Tandas pon bersih... Dan ada Musolah! Senang sesape nak singgah solat... So... Plan lah waktu U'Ouls ye...

Inilah bangunan Uribong Sikdang... Senang jek nak cari tempat ni... Tapi jalan agak sempit skit... 

Saturday, 11 April 2020

Kembara Jeju - Seongsan Ilchulbong Peak (μ„±μ‚° μΌμΆœλ΄‰)

Entry sebelum boleh perhati SINI...


Pagi ni... We'Ouls kena kemas bag dan letakkan di luar bilik... Sebab... Owner janji nak kasi bilik besar... Memang agak hazabedah duduk bilik kecik yang sepatutnya untuk single tapi nak sumbat triple... So bag bag tu nanti... Owner yang akan simpankan ke bilik baru... Not to worry... 

Dah siap semua bag... Dah siap semua bekalan makanan... We'ouls pon gerak lah... Waktu ni cahaya matahari masih malu malu nak muncul... Tengok jam masih awal pagi lagi...

Ke manakah destinasi pagi ni... Yeahhh! Aku nak ke Seongsan Ilchulbong Peak... Ada apa situ? Ada peak... He He He...

Kepada U'Ouls yang nak terjah Seongsan Ilchulbong Peak ni... Silalah set GPS guna nombor ni ye 7518000... 

Maka... Bermulalah perjalanan pertama We'Ouls untuk hari ni... Silalah scroll... He He He...

Inilah pemandangan di atas jalan raya di awal subuh hari... Unik kan kereta depan aku ni... Kecik comel jek... 

Thursday, 9 April 2020

Kembara Jeju - Seohaean-ro Beach

Entry sebelum jenguk SINI...


Hari ni aku nak sambung kisah aku kat Jeju Island...  Berkurun nak habis citer ni... Jenuh wehhh nak ingat every moment... Huh!

Seohaean-ro Beach? Apa tu? Aduhhh... Actually... Aku main bantai jek taw letak nama pantai ni... Sebab...  Pantai ni pon terletak sepanjang Seohaen-ro... Dan aku tak tahu the exactly nama tempat ni... Kah Kah Kah... Kalu U'Ouls lebih arif tentang tempat ni... Beri aku nama sebenarnya ye... Nanti aku tukar... He He He...

Seohaean-ro Beach ni terletak berhampiran dengan tempat penginapan aku... Nak jalan kaki tu ok jek kalu larat... Tapi... Sebab aku nak ronda ronda... Better naik kereta jek...

Aku ke Seohaean-ro Beach ni waktu malam hari pertama aku jejak Jeju Island... Dan pagi hari terakhir aku di Jeju Island... Haaa... Dua kali aku lepak pantai ni... Kedua dua waktu ni beri pemandangan yang berbeza... Sejuk ya amat... Sekali hembusan angin pantai... Fuhhhhh! Rasa nak tercabut anak tudung! Kah Kah Kah...

Actually... Kat Seohaean-ro Beach ni ada Muslim Friendly Restaurant taw... Tapi... Aku tak sempat riki dan aku tak pergi... Aku dapat tahu ni pon bila dah balik Malaysia... So... Kalu U'Ouls rajin nak riki or pegi... Boleh lah terjah... Sila refer SINI ok...

Bada Punggyeong (바닀풍경)
[Korean food] General Restaurant
654, Seohaean-ro, Jeju-si, Jeju-do
+82-64-711-7992

Wednesday, 8 April 2020

Kembara Medan - Rumah Makan Sinar Pagi

Entry sebelum boleh ngendap SINI...


Dari Bolu Meranti... Aku patah balik ke Hotel... Hantar semua bolu bolu yang berkotak kotak ni simpan dulu kat bilik hotel... Takut cair pulak kang... Huh!...

Dan dari Hotel... Aku menapak ke Rumah Makan Sinar Pagi... Macamana aku tahu pasal Rumah Makan Sinar Pagi ni? Supir Grab yang beritahu... Dia kata.. Tempat ni memang famous di kalangan rakyat tempatan... Food pon sedap... 

So... Dada si HH dah berombak nak pegi... Jangan lah kaw usik usik dia cakap tak nak pegi... Memang dia akan sekeh kaw laju laju... Jangan kaw uji orang yang tengah berombak... Kalu tak nak dilanda badai jangan berumah di tepi pantai... Keh Keh Keh...
* Jeling jeling HH... He He He...

Dekat jek Rumah Makan Sinar Pagi ni... Lebih kurang 300 meter jek dari hotel tempat aku menginap... Senang sangat nak tuju...

Ok... Tak nak citer banyak... Follow jek map yang aku dah kasi ni... Haa... Rajin kan aku? Ha Ha Ha....

Alamat Jl. Sei Deli, Silalas, Kec. Medan Bar., Kota Medan, Sumatera Utara 20236, Indonesia

Aku pegi ikut jalan yang kanan ni (biru)... Dan waktu balik aku ikut terus kiri (tembus Pertamina)... Sebab aku nak singgah Masjid... Tapi tetap akan tembus Jl. Guru Patimpus...

Tuesday, 7 April 2020

Kembara Medan - Bolu Meranti

Entry sebelum boleh usha SINI...


Hari ni adalah hari ke lima aku di Medan! Ya Allah... Rasa sekejapan jek aku kat Medan ni... Padahal dah berhari... Hari ni dah nak balik Malaysia... Sob... Sob... Sob...

Pagi ni... Aktiviti aku adalah ke Bolu Meranti... Famous tempat ni dikalangan rakyat tempatan Medan... Rugi kalu tak memborong ole ole untuk dibawa pulang untuk kaum kerabat di Malaysia... Ha Ha Ha...

Jam 8:30 pagi... HH dah call Grab nak ke Bolu Meranti ni... Orang Grab jadi pelik tengok We'Ouls... Padahal... Kalu jalan kaki dari Hotel pon dekat jek sebenarnya... Ha Ha Ha... Malas nak basah kelengkang punya pasal betterlah naik Grab jek... Bukan mahal naa pon... Just IDR 14,000.00... 

Cuma... Kalu naik Grab ni terpaksalah buat u-turn dan jauh skit perjalanannya... He He He... Ahhh... Tak kisahlah... Dapat jugak tengok tempat sekitar... Kot boleh terjah... 

Masa naik Grab ni... Orang Grab ni peramah juga... Dialah suggest Restaurant famous kat sini... Rupanya Restaurant tu bebetul belakang Hotel aku... Cisss! Dan aku plan nak singgah jugak bila balik hotel nanti... Sabar ye... Aku citer pasal Bolu Meranti dulu... He He He...


Kepada sesiapa yang berminat nak terjah boleh lah ikut info yang aku beri ni ye :


Alamat : Jl. Kruing No. 2K Medan, Sumatra Utara, Indonesia


Phone : +6261 453 8217


HQ : 07:00 - 20:00 (Setiap Hari)
Branch : 10.00- 20:00 (Setiap Hari)


Monday, 6 April 2020

Kembara Medan - Tip Top Restaurant

Entry sebelum boleh kaji SINI...


Kepala aku dah start denyut... Jay Emm pulak hingus tak henti... Sampai je hotel... Aku membongkang kepenatan...

Si HH ni... Dah tahu aku tak sihat... Lagi dia nak ajak dinner kat luar... Adehhh lahhh... Aku memang rasa yang teramat lah malas... Aku sakit kepala kot...

Bila HH tengok aku liat seolah olah nak mengagalkan rancangan dia... Jadi... Dia terpaksa bocor satu rahsia... Kah Kah Kah... Rupanya dia nak ajak aku makan kat Tip Top Restaurant... Dia dah reserved semuanya sejak dari Malaysia lagi taw... Hah?  Bila masa kaw buat semua ni? Dia nak dinner celebrate besday aku... Ha Ha Ha... Walhal dah celebrate kat Sinabung Hill hari tu... Dia nak buat surprise lagi... Dia pakat dengan Jay Emm... He He He...

HH ni... Walaupun besday aku cuma sehari... Tapi cara dia nak raikan besday aku ni... Rasa sebulan tak habis kot... Satu demi satu surprise dia akan plan... Sampaikan aku rasa dah boleh baca plan dia... Kah Kah Kah... Sebab mende yang sama jek berulang tiap tahun... Kadang saje aku kenakan dia balik sebab aku tak nak dia bazir duit untuk aku... Jadi aku pura pura nak gagalkan rancangan dia... Kah Kah Kah... 

Sunday, 5 April 2020

Kembara Medan - Pasar Ikan

Entry sebelum boleh perhati SINI...


Setelah aku kesal dengan perangai orang Masjid Al-Mashun... Aku pon cecepatlah berambos dari masjid tu... HH tolong amik kasut aku... Aku tahu dia hulur duit sebab tak nak orang masjid jeling jeling.. Malas nak gaduh... 

Kalu ikut hati panas aku ni... Aku just amik kasut aku... Tak peduli pon orang Masjid yang jaga kasut aku ke... Pandang pon aku dah benci.... Apatah lagi nak menderma tabung ke.. Kaw nak jeling aku tak masukkan duit ke apa ke... Gi matik! Aku menyampah dengan orang Masjid kat sini... Tak de makna aku nak menabung kat sini... Banyak lagi masjid yang aku boleh bantu hulur sumbangan! Itu urusan aku dengan Tuhan!

HH call grab... Ke manakah destinasi seterusnya? Tetiba HH come out dengan idea nak ke Pasar Ikan... Aku pelik... Pasar Ikan? Kaw nak buat apa kat Pasar Ikan tu HH hoiiiii! Kaw nak beli ikan  cap Batak bawak balik Malaysia ke? Kah Kah Kah... Entah bila dia study or riki pasal Pasar Ikan ni pon aku tak tahu laa... Sebab... Pasar Ikan ni memang tak ada dalam itinery aku pon... Disebabkan dia beriya nak pegi... Jadi aku ikutkan aje lah... Lagi pon Pasar Ikan tu tak jauh pon dari Masjid Al-Mashun tu... Tapi still kena naik grab laa...

Grab pon sampai depan Masjid... Dan driver Grab ni selamber jek buat u-turn untuk ke arah berlainan... Kenderaan lain pulak terpaksa berhenti untuk dia... Walau kereta tengah banyak... Perghhh... Kalu kat Malaysia ni... Confirm dah kena maki... Serammm wehhh... Kalu ikutkan salah taw... Tapi... HH ni baik hati... Dengan memana Grab pon dia tetap bagi 5 bintang... Kah Kah Kah.... Yang penting selamat sampai dan cepat... Al-maklum lah... Kat Indonesia ni.. Setiap pemandu kena berani atas jalanraya... Seolah jantung memasing tertinggal kat umah.... Tapi jantung aku begitu berharga ok... Kalu jadi apa apa kat aku pon.. Aku rasa nak menghamun... 

Saturday, 4 April 2020

Kembara Medan - Masjid Raya Al-Mashun

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Aku suka tengok Masjid... Aku jatuh cinta pada Masjid... Tak kiralah Masjid mana pon... Setiap kali travel... Masjid adalah destinasi wajib untuk aku singgah... Sama ada untuk solat atau sight-seeing... 

Masjid adalah rumah Allah... Tempat kita untuk beribadah... Mendekatkan diri pada Allah... Satu satunya tempat untuk kita rasa lebih tenang... Dekat untuk bertemu... Meminta... Mengadu... Pada Allah yang satu...

Dalam banyak banyak masjid yang aku singgah seantero dunia ni... Di Masjid Raya Al-Mashun ni lah keimanan ku diuji! Kesabaran yang paling tinggi... 

Setiap kali aku ingat peristiwa yang berlaku ke atas aku di sini... Aku jadi bengang... Marah... Rasa nak maki hamun! Aku tak benci Masjid Raya Al-Mashun ini... Tapi aku benci nak mampos dengan orang Masjid ni... Seyes! Kalu peristiwa ini berlaku di Malaysia... Aku akan pastikan aku carut orang Masjid ni laju laju... Tapi sebab aku berada di negara orang... Aku pendam jek rasa ni... 

Ahhh... Aku tak peduli... Aku nak luah jugak rasa marah aku ni... Biar semua orang kat Malaysia tak kena macam aku... Biar jadi pengajaran supaya berhati hati dengan orang Masjid kat sini... Kalau kaw ada pilihan untuk ke Masjid lain... Kaw pegi lah... Tak perlu ke Masjid ni! Tapi kalu kaw nak jejak jugak... Make sure kaw tak ulangi apa yang aku lalui... Titik!

Dari luar dah nampak menara masjid...

Friday, 3 April 2020

Cara Refund Claim Air Asia kerana Covid 19

Huh! Tak abis lagi kisah aku pasal Covid 19 ni... Adesss... Entry tentang Covid 19 di mana anak sedara aku terpaksa mengharungi cabaran 50 hari dalam kurungan di China boleh lah U'Ouls korek kat SINI...

Sedar tak sedar... Hari ni adalah hari ke 17 kita semua di Malaysia ni... Terpaksa duduk rumah...  Berada dalam kurungan sosial... Tak tahu lah sampai bila Covid 19 ni akan berakhir... Semuanya bergantung pada diri kita dan masyarakat kita... Kalu semua faham bahasa... Ada kesedaran tentang kesan Covid 19 ni pada diri dan negara... Maka dapatlah kita semua berhari raya bersama keluarga... Tapi... Jika tak... Jangan haraplahhhh! Or even worse ever!

Pada mereka yang rasa sesak dari segi kewangan... Jangan risau... Kerajaan kita dah sediakan package ransangan kewangan untuk mereka yang terjejas... Bantuan kewangan secara one off... Termasuklah tanguhan segala hutang bank... Sewa... Cukai... Keluaran KWSP... Diskaun bil letrik dan air... Internet percuma... Ehhh... Banyak lah lagi!

Kak Kiah dah boleh senyum lebar kaw... Ha Ha Ha... Tapi... Jangan kaw ikut perangai artis... Demand nak bantuan khas untuk kelompok mereka sahaja... Pelik aku! Artis tu cuma satu kerjaya jek... Sama jek macam kerjaya yang lain... Tak ada beza pon Artis dengan Makcik Kiah... Sama sama rakyat biasa... Kalu kaw rasa diri kaw tergolong dalam golongan yang terjejas sebab Covid 19 ni... Isi jek lah borang... Apa masalah kaw nih Artis hoiii! Ehhh... Agong dan Menteri pon tolak gaji masing masing nak bantu rakyat lah... Frontliner tu lagi banyak jasanya... Jangan melampau boleh tak? Iskksss...

Dalam kita terkurung ni... Ingat U'ouls... As a Muslim... Manfaatkan lah masa QUARANTINE ini untuk QURANTIME... Banyak dah tanda tanda kiamat yang Allah dah tunjuk... Jadikanlah Al-Quran itu sahabat waktu susah dan senang... Insyalah... Segalanya Allah akan cukupkan walau apa pon keadaan kita... Jangan putus doa!

Thursday, 2 April 2020

Kembara Medan - Istana Maimun

Entry sebelum boleh rujuk SINI...


Bangun pagi... Hari ni... Hari terakhir aku di Berastagi... Pagi ni... Cuaca tak berapa baik... Tetiba hujan lebat...

Hati aku rasa tak berapa best pagi ni... Entah nape aku rasa cuak dan debar semacam... Tapi... Aku tak tunjuk sangat... Tak nak spoilkan mood HH dan Jay Emm... Aku breakfast kat hotel... Mujur jugak lah hotel sediakan breakfast... Tapi... Aku makan macam tak sampai perut... Ha Ha Ha... Dok risau punya pasal...

Aku tengok Jay Emm dah melelah hingus... Aku tanya dia "Demam ke?"... Dia jawap "Tak demam tapi selesema jek"... Ubat selesema ada... Tapi aku tak kasi dia makan sebab kalu makan memang tak kan larat nak jalan... So Jay Emm terpaksa bertahan... Kesian pulak aku tengok dia...

Lepas makan... Aku rasa dah tak boleh nak tahan debaran ni.... Aku tanya HH pasal Supir Taksi Muhibah yang dia dah confirmkan semalam... Dan waktu call tu... HH guna telephone hotel sebab kredit simcard Indonesia tak cukup nak buat call... Dan HH dah beri Supir tu nombor HP... In hopes... Anything Supir boleh call semula... Pelik! Dah jam yang sepatutnya dia datang... Nape sampai sekarang tak muncul lagi? Pasal Taksi Muhibah ni U'Ouls boleh refer SINI ek...

Hujan makin lebat dan berkabus... Ya Allah... Debarnya aku nak tunggu Taksi Muhibah tak muncul muncul... Dah lah itu jek satu satunya peluang aku nak balik ke Medan City... Kalu aku terlepas Taksi ni... Aku kena tunggu esok baru boleh balik... Taksi Muhibah hanya amik penumpang sehari sekali jek... Itu pon tak melebihi waktu tengahari... Adesss...

Tuesday, 31 March 2020

Kembara Danang - Da Nang International Airport

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Yeahhh! Akhirrrnyaaa... Entry travel ke Vietnam berada dipenghujungnya... Huh! Lega... Lama sebenarnya aku peram kisah kisah kat Vietnam ni... Kalu telur dah lama menetas... Ha Ha Ha...

Transport untuk ke Airport... Pihak hotel yang uruskan... Bayar jek lah... Malas dah nak fikir banyak... Janji sampai jek... 

Tapi percayalah... Setiap kali aku balik dari travel memana country pon... Part nak balik ke Malaysia ni adalah moment yang paling hati bercampur baur... Ada yang rasa susah nak move on sebab dah seronok sangat berjalan... Ada jugak rasa nak cepat balik Malaysia... Ha Ha Ha... Dan sudah tentulah... Part paling melegakan bila kaw dah melepasi segala cabaran tok nenek biokrasi dan imigresen dan dah berada dalam kapal terbang untuk pulang ke Malaysia... Sape ada rasa macam aku tu? Ha Ha Ha...

Tak banyak nak citer saat saat akhir aku di bumi Vietnam... Layan gambar je boleh? He He He...

Da Nang International Airport... Besar wehh...

Saturday, 28 March 2020

Kembara Danang - Dragon Bridge

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Dah puas aku menyoping kat Cho Han Market... Aku balik ke hotel semula untuk hantar semua barang shopping dan rehatkan badan kejap... Solat dan refreshkan badan... Kemudiaan dah agak petang... We'Ouls semula amik angin petang...

Petang tu.. We'Ouls santai santai jek taw... Dari hotel just jalan kaki jek.... Nampak je tempat menarik... We'Ouls singgah jek...

Ada IndoChina Riverside Mall... Jommm terjah!

Sunday, 22 March 2020

Covid 19... Ikuti pengalaman anak saudara aku berkurung 50 hari di CHINA!

By Harian Metro

Tengok tajuk aku tu... Serammm kan? Covid 19! Ya Allah... Ini lah ujian terbesar kepada kita sebagai penduduk dunia... Siapa sangka... Siapa menduga... Hari ini... Kita sedang berperang dengan Virus Covid 19... Atau nama lengkapnya Corona Virus 2019... Virus yang kita tak mampu lihat dengan mata kasar kita! Tetapi berada di mana mana... Menunggu masa untuk menyerang kita! Alllahuakbar!

Hari ni... Saat jari ini menaip... Di Malaysia... Dah masuk hari ke lima perintah berkurung di rumah... Ada lagi 9 hari lagi untuk kita lalui perintah kerajaan ini... Dan berkemungkinan... Jika tiada penurunan kes... Perintah berkurung ini akan ditambah ke 14 hari lagi... Allah... Allahhh... 

Apa nak jadi dengan kita rakyat Malaysia ni? Bahasa apa lagi yang korang nak Perdana Menteri kita sampaikan? Bahasa Alien ke? Aku rasa  Perdana Menteri kita... Tak cukup dengan bahasa rasmi... Dia siap cakap bahasa pasar lagi nak kasi rakyat Malaysia faham! Merayu rakyat kita... Duduk rumah! Stay home! Nurse... Doktor... Frontliner... Delivery! Semua angkat sepanduk! Merayu kita semua duduk rumah... Sedang mereka berhempas pulas berperang dengan Covid 19!

Monday, 9 March 2020

Kembara Danang - Cho Han Market

Entry sebelum boleh gali SINI...


Setelah puas guling guling atas katil... Mari lah kita mengatur langkah berjimba jimba pulak... Ha Ha Ha...

Trip Danang ni memang santai sangat... Macam jenjalan kat kampung sendiri... Memang tak ada aktiviti lasak... Kerahan tenaga... Semua tak ada... Kalu ikut plan asal aku nak ke The Marble Mountain... Tapi... Disebabkan aku tak nak renyah... Dan tak nak sakit kepala aku makin menjadi jadi... Jadi... Aku amik keputusan nak cancel jek The Marble Mountain tu... Malas! Ha Ha Ha..

So... Apa aku nak buat ni? Moh ler kita perhabis duit kat Cho Han Market... Keh Keh Keh... Dekat sangat dengan hotel... Just jalan kaki jek... 

Jalan dalam beberapa minit... Ehhh.. Dah sampai... 

Thursday, 5 March 2020

Kembara Danang - Vien Dong Hotel

Entry sebelum boleh kerah SINI...


Pagi ni... Lepas jek aku dah dapat sandal aku kat hotel... Uruskan check out hotel pon dah selesai... Maka aku tunggu lah driver untuk bawa aku ke Danang City pulak...

Ok... Urusan appoint driver ni... Aku dah booking siap siap dari Malaysia ye... Aku tak gunakan khidmat hotel pon untuk bawa aku ke Danang City... Semua aku buat sendiri... Senang... Dan agak murah!

Alhamdulilah... Driver yang aku appoint tu sampai tepat pada waktu.. Dia yang masukkan semua bag dalam bonet... Walaupun tak reti berbahasa Inggeris but its ok... Asalkan dia tahu alamat nak dituju pon dah cukup... Tak yah nak ramah ramah sangat... Kah Kah Kah...

Tiba di Danang City... Aku carilah hotel yang aku booking... Vien Dong Hotel namanya... Tapi... Driver aku ni main drop aku kat tepi jalan... Aku pon jengah tingkap... Ehh... Mana hotelnyaaa? Aku tak puas hati... Aku turun kereta... Tengok tengok... Ehhhh... Tak de pon hotel tu??? 

Si Driver ni pulak... Macam nak main blah gitu jek... Sebab pada dia alamat dah betul... Ehhh... Ni kang kalu dia blah ni... Mahu aku terasa macam diri aku ditinggalkan kekasih sambil melukut tepi jalan gini... No! No! No!...

Thursday, 27 February 2020

Kembara Danang - Custom made Leather Shoes

Entry sebelum boleh usha SINI..


Setelah aku hampa mendapatkan kedai yang jual murah untuk tempah kasut... Aku pon saja lah pusing pusing sekitar Hoi An City ni tanpa arah tujuan... Aku ikut jek kaki ni mana nak pegi...

Dan tetiba... Tetiba... Jeng... Jeng... Jeng... Ehhh... Tak yah nak suspen sangat bukan ada hantu pun... Panas terik denting niii... Adehhh...

HH pon berkata macam burung kakak tua... Keh Keh Keh... "Ehh... Bangunan apa tu ek?"... Aku "Jom lah masuk! Panas kat luar ni"... Jay Emm tak kata apa pon... Cuma ikut lah terkedek kedek macam itik... He He He...

Masuk je dalam bangunan... Banyaknyaa kedai! Wahhh... Kedai kasut pon hado... Pe lagi... Usha lah setiap kedai... Usha punya usha... Wahhh! Kat sini pon boleh custom made kasut lahhh! Murah pulak tu... Boleh tawar harga! Dan yang best tu... Boleh siap hanya dalam beberapa jam jek...

Disebabkan aku tak ada aktiviti lain petang tu... Aku rela jek menunggu... Lagi pon nak terus sight-seeing aku dah malas sebab panas woiiii...

Dalam banyak kedai yang ada... Aku suka kedai kasut Hong An Shoes Shop... Shoes Shop? Ha Ha Ha... Aku suka sebab owner dia peramah... Memang luar biasa peramahnya... Siap tunjuk gambar anak dan suami dia... Sayang beno dia dengan family dia... Dan boleh berbahasa inggeris dengan baik...

Wednesday, 26 February 2020

Kembara Danang - Hoi An Ancient Town

Entry sebelum boleh singgah SINI...


Dari hotel... Aku pon menapak lah sigh-seeing area Hoi An Ancient Town... Bandar Hoi An ni kecik jek... Bangunan dia tak tinggi mana pon... Rendah rendah jek semua... Sekali imbas macam kaw jalan kat area Padang Kota, Penang tu jek... Tak besar mana pon...

Nak masuk area Hoi An Ancient Town ni... Kaw kena ada pass masuk ye... Dan bukan free... Adehhh lah... Tak kesah kaw kuar masuk beberapa kali pon ok... Just tunjuk pass jek... Harga pass masuk adalah VND 120,000.00 seorang ye... Memang ada booth tiket kat pintu masuk... 


Bayor lah entrance ticket kat sini... Huh! 

Monday, 24 February 2020

Kembara Danang - Hoi Pho Hotel

Entry sebelum boleh pulas SINI...


Akhirnya... Setelah merentas awan selama 1 jam 15 minit dari Hanoi Airport... Touch downlah aku di Danang Airport... Sakit kepala aku agak beransur pergi tapi badan masih lemah... Nak teruskan perjalanan punya pasal... Aku gagahi jua... Cewahhhh!

Kalu kita naik domestik flight ni... Tak banyak kerenah custom... Lebih santai dan releks jek... Tak payah nak takut takut pon... Turun dari flight... Amik bag... Blah keluar Arrival... 

Cuaca di Danang ni agak panas berdending berbanding Hanoi... Seyes panas denting... Adehhh... Keluar aje dari Arrival... Driver aku dah tunggu dengan sepanduk yang tertera nama aku... Keh Keh Keh...

Ok... Berkenaan Airport Shuttle ni... Aku akan citer kat entry berlainan ye... Lagipon mudah U'Ouls nak refer... Ok?

Dalam kereta... Driver aku ni tak bercakap langsung... Diam jek.... Ehhh... Pekak bisu ke? Tak! Driver aku ni tak reti English pon... Lagi pon dia dah tahu nak bawak aku ke Hotel... Alamat semua dah diberi masa booking...

Agak jauh jugak lah dari Airport nak ke hotel... Lebih kurang 22 Kilometer... Tapi sempatlah aku menikmati pemandangan sepanjang jalan... Dari kawasan bandar hinggalah aku di bawa ke perkampungan... Huh! Kampungan giler ok... Yeahh... Hotel tempat aku menginap terletak di Hoi An... Huh!

Hotel Hoi Pho... Terletak bebetul tengah Hoi An City.. Strategic place! Jalan kaki jek nak ke mana mana...

Friday, 21 February 2020

Kembara Danang - Pertama kali naik VietJet Air

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Ok... Aku lupa nak citer... Apa jadi malam tadi... Mari aku sambung skit...

Malam tadi... Sebelum aku sampai Hotel balik dari Halong Bay Tour... Ada 2 awek tak tahu dari negara mana mintak driver drop dia kat Stesen Keretapi... Tapi sebelum tu nak ke hotel amik bag semua... Tapi... Waktu dah sampai area bandar... Jam waktu tu dah memang lewat... Silap hari dah terlepas keretapi... Awek ni nak keluar dari Hanoi... Tak sure nak ke mana... Aku tak ingat...

Adehhh lah... Kang aku cakap kaw bodoh tak patut jugak kan... Sebab aku tak duduk tempat awek tu... Mungkin nak berjimat tak nak bayar hotel or tak nak naik flight sebab naik keretapi lagi murah... Entah lah...

Cuma... Perancangannya salah... Kaw dah tahu Halong Bay Tour ni amik masa seharian... Perjalanan pon jauh... Dan memacam kemungkinan boleh jadi dalam perjalanan... Jangan lah kaw keluar dari Hanoi pada hari yang sama...

Elok elok nak berjimat... Kan tak masal kena tambah kos... Buatnya kaw tertinggal keretapi... Dah laa kaw kena sewa lagi 1 malam untuk hotel... Tiket keretapi pon kaw kena beli baru... Fikir lain kali! Huh!

Kalu aku lah yang kena tinggal keretapi... Mahu nanges meratapi kesedihan kepiluan kemaluan depan landasan... Ha Ha Ha...

Wednesday, 19 February 2020

Kembara Hanoi - Cho Dong Xuan Night Market

Entry sebelum boleh check kat SINI...


Ok... Ini entry ringkas... Aku sambung skit la ek... Malam aku di Hanoi... Aku sekali lagi jenjalan kat depan Cho Dong Xuan Market... Tapi aku tak lah masuk lagi kat Cho Dong Xuan Market tu... Lagi pun Cho Dong Xuan Market tu tutup waktu malam... Cara nak ke Cho Dong Xuan Market boleh lah refer kat entry SINI...

Cuma... Kat depan Cho Dong Xuan Market tu lah juga terletaknya Pasar Malam... Memang panjang giler ok Pasar Malam kat situ... Jenuh jugak lah nak sampai ke hujung... Mahu jejak jugak jalan nak menuju ke Hoan Kiem Lake...

Aku tak pegi sampai hujung pon... Memang tak larat nak mengheret kaki ni... Separuh jalan jek... Sebabnya... Masa aku dah terbanyak buang kat kedai bag... Adoiii lahhh... Geram betul...

Depan bangunan Cho Dong Xuan ni lah terletaknya Pasar Malam yang super panjang...

Wednesday, 12 February 2020

Anugerah Juara Lagu (AJL)

Weekend lepas... Korang buat apa? He He He... Aku? Aku pegi tengok Anugerah Juara Lagu a.k.a AJL ! Ha Ha Ha...

Tak tahu nak kabo cemana... Tapi... Enjoy lah! Bayangkan lah... Dari sejak kecik... Sampai lah dah ke tua bangka ni... Aku tak pernah miss layan AJL! Dulu dipanggil Muzik Muzik...

Malasnya nak citer panjang... Layan gambar sambil bercerita laa ye... He He He...

Sampai jek aku kat Stadium Bukit Jalil... Tercarilah jugak mana Axiata Arena tu... Zaman aku ke Axiata Arena ni masa aku tengok AF 7 beberapa tahun yang dulu... Zaman tu Axiata Arena ni masih dalam pembinaan... AC Mizal kurus cengkung jek masa tu.. Sekarang Axiata Arena dah siap sepenuhnya...  AC Mizal pon dah gemok dempol... Ha Ha Ha... Wow... Gah jugak Axiata Arena ni!

Ini lah Axiata Arena...

Thursday, 6 February 2020

Kembara Johor - Berjaya Waterfront Hotel

Uhuk... Uhukk... Uhukkk... Bebatuk skit... He He He... Masih berkisar kisah di Johor... Ok... Mari aku ringkaskan citer...

Bebaru ni... Aku dapat sponser penginapan di Berjaya Waterfront Hotel... Perghhhh! Memang rezeki beb! Dah lah dapat sponser stay hotel... Suite Room pulak tu! Amekk kaw... Ha Ha Ha... Alhamdulilah ya Allah di atas rezeki tak terjangka ini... 

Terima kasih tak terhingga kepada pihak yang sponser penginapan semewah ini... Kalu boleh sponser lah lagi... Ha Ha Ha... Demand!

Pe lagi... Marilah kita usha Berjaya Waterfront Hotel ni dan fefeeling macam orang kaya... Kah Kah Kah...

Inilah bangunan Berjaya Waterfront Hotel... 

Wednesday, 5 February 2020

Kembara Johor - Md Aris Yong Tahu

Agak lama jugak aku tak buat entry Jalan Jalan Cari Makan Johor ni kan... Ha Ha Ha... Tu laa... Sibuk entry luar negara... Sampai lupa entry negeri sendiri... Adehh...

Ok lah... Mari aku kongsikan skit pasal Md Aris Yong Tahu ni... Sebut betul betul Md Aris Yong Tahu bukan Mat Aris lisukun... Ha Ha Ha...

Actually... Aku mula makan kat Restoran Md Aris Yong Tahu ni sejak aku kenal HH 14 tahun yang lepas... HH yang rekemen tempat ni... HH pulak mula makan kat tempat ni sejak kecik! Haaa bayangkan! Betapa lamanya We'Ouls dah mencekik kedarah kat sini...

Si HH ni pulak... Tiap kali dia bosan tak tahu nak makan apa... Mesti dia kata "Jom yong tahu"... Ha Ha Ha... Tanpa bosan ok! Dari dulu sampai lah sekarang... Rasa yong tahu si Md Aris ni sama jek... Skit pon tak berubah rasa... Cuma harga jek lah berubah... Ha Ha Ha...

Dulunya...  Restoran Md Aris Yong Tahu ni tempatnya tak jauh dari tempat baru... Hanya beberapa kilometer jek... Puas jugak lah aku nak mencari tempat baru ni... Dia pindah sebab nak besarkan restoran... Dulu kecik jek... Dan agak sempit... Susah nak parking... Sekarang ni dah senang skit... Parking pon luas...

Haaa... Kat mana Restoran Md Aris Yong Tahu ni? U'Ouls amik alamat ni ye... 49A, Jalan Merdeka, Kampung Melayu Majidee, 81100 Johor Bahru, Johor... Ok?

Actually... Sekitar Restoran Md Aris Yong Tahu ni pon banyak jek restoran lain... Tapi... Lain kali laa aku citer ye... 

Tak banyak nak citer... Layan gambar jek la ye... Sambil kesat kesat liur... Ha Ha Ha...

Restoran Md Aris Yong Tahu ni... Beshe beshe jek... Duduk pon kat kampung... Tapi tak jauh pon dari Bandaraya Johor Bahru... 

Friday, 31 January 2020

Kembara Pahang - Kula Cakes

Entry sebelum boleh perah SINI...


Aduhai... Nape aku masih tak boleh move on dengan Pahang ni? Kah Kah Kah... Adehhh... Percayalah! Aku rasa nak repeat! Aku suka pantainya... Aku suka makanan lautnya... Dan... Aku suka Kula Cakes!!!!! Ha Ha Ha...

Aku tak kan lupa moment di mana aku tengok orang beratur panjang berjela semata mata untuk merasa makan kek! Percayalah... Kaw tak kan percaya yang situasi ini berlaku di sini! Kek wehhh kek jek pon! Bukannya Louis Vuitton macam aku nampak kat Paris tu! Aduhhh...

Ok... Macamana aku boleh terjebak dengan Kula Cakes ni???? Ha Ha Ha... 

Honestly... Aku tak tahu langsung kek sesedap Kula Cakes ni ada di Kuantan... Sumpah aku tak tahu! Petang hari kedua aku di Kuantan... Aku sebenarnya search nak ke Menara Teruntum... Tetiba GPS bawak aku kat area satu hotel sebelum Taman Teruntum... Mati mati aku ingat area hotel tu dah Taman Teruntum dah... Tanya Pak Guard situ pon dia kata tak boleh ke area Menara Taman Teruntum sebab masih construction lagi katanya... Jadi aku pon lepak lepak area hotel mengadap laut tu jek lah... Lama jugak aku lepak situ...

Dah puas lepak... HH ajak aku lepak minum dekat kedai berhampiran... Aku tak nak... Sebab aku rasa kalu takat lepak kedai kedai biasa tu... Kat Johor pon ada! Ha Ha Ha... 

Tup tup... HH terpandang signboard beso Kula Cakes 200 meter ke depan... HH ajak aku ke sana... Memula aku reluctant jugak sebab tak kan makan kek jek kot... Aku datang jauh jauh tak kan nak telan kek jek? Kek kat peti ais umah aku pon banyak lagi... Kah Kah Kah... Nampak tak level kesombongan aku tu cemana? Ha Ha Ha...

Pemilik Kula Cakes ni adalah Lila Wadi.. Seorang graduan Arkitek... Berhenti jadi Pensyarah... Sebab pendapatan keknya pada awal RM 3,500.00 sehari... Amekkk kawww... Sekarang lagi masyuk beb!