Friday, 31 January 2020

Kembara Pahang - Kula Cakes

Entry sebelum boleh perah SINI...


Aduhai... Nape aku masih tak boleh move on dengan Pahang ni? Kah Kah Kah... Adehhh... Percayalah! Aku rasa nak repeat! Aku suka pantainya... Aku suka makanan lautnya... Dan... Aku suka Kula Cakes!!!!! Ha Ha Ha...

Aku tak kan lupa moment di mana aku tengok orang beratur panjang berjela semata mata untuk merasa makan kek! Percayalah... Kaw tak kan percaya yang situasi ini berlaku di sini! Kek wehhh kek jek pon! Bukannya Louis Vuitton macam aku nampak kat Paris tu! Aduhhh...

Ok... Macamana aku boleh terjebak dengan Kula Cakes ni???? Ha Ha Ha... 

Honestly... Aku tak tahu langsung kek sesedap Kula Cakes ni ada di Kuantan... Sumpah aku tak tahu! Petang hari kedua aku di Kuantan... Aku sebenarnya search nak ke Menara Teruntum... Tetiba GPS bawak aku kat area satu hotel sebelum Taman Teruntum... Mati mati aku ingat area hotel tu dah Taman Teruntum dah... Tanya Pak Guard situ pon dia kata tak boleh ke area Menara Taman Teruntum sebab masih construction lagi katanya... Jadi aku pon lepak lepak area hotel mengadap laut tu jek lah... Lama jugak aku lepak situ...

Dah puas lepak... HH ajak aku lepak minum dekat kedai berhampiran... Aku tak nak... Sebab aku rasa kalu takat lepak kedai kedai biasa tu... Kat Johor pon ada! Ha Ha Ha... 

Tup tup... HH terpandang signboard beso Kula Cakes 200 meter ke depan... HH ajak aku ke sana... Memula aku reluctant jugak sebab tak kan makan kek jek kot... Aku datang jauh jauh tak kan nak telan kek jek? Kek kat peti ais umah aku pon banyak lagi... Kah Kah Kah... Nampak tak level kesombongan aku tu cemana? Ha Ha Ha...

Pemilik Kula Cakes ni adalah Lila Wadi.. Seorang graduan Arkitek... Berhenti jadi Pensyarah... Sebab pendapatan keknya pada awal RM 3,500.00 sehari... Amekkk kawww... Sekarang lagi masyuk beb!

Then... HH kata gini "Lijah pernah borong kek kula ni bawak balik johor taw"... Lijah tu kawan HH... Then... Terus otak aku fikir ligat... Mesti kek ni special... Kalu tak.. Tak kan si Lijah tu sanggup ulang alik Kuantan untuk borong kek Kula tu? Aku pon ajak laa HH ke 200 meter ke depan dengan kereta... Tak larat der nak jalan kaki... Dah lah kaki aku sakit tak baik baik... Aduhhhh...

Ke depan punya ke depan... Ehhh... Mana Kula Cakesnyaaaa????? Tak nampak pon... Menara Teruntum jek ada... Kula Cakesnyaaa mana????? Jadi aku pon turun lah dari tempat parking... Nak jadi rezeki aku dapat parking betul betul berhampiran Menara Teruntum tu lah... Time tu panas denting...

Dari jauh aku nampak... Ehhh... Ramainya orang beratur... Si HH ni... Boleh tanya sorang makcik kat tepi jalan... Dia tanya gini "Apa yang orang ramai ramai tu buat?"... Makcik tu dengan level confident tahap tak boleh bincang.. Dia boleh jawap "Alaaa.. Dorang tu semua nak amik duit duit yang kerajaan bagi tu laa"... Adehhh... Hari ni Raya Cina Makcik hoiii... Mana pejabat bukak! Kah Kah Kah... 

Si HH tak puas hati lagi... Dia tanya orang lain... Orang kata "Ohhh... Itu kedai kek... Memang hari hari beratur panjang gini"... Aku dari jauh dok jengkilkan mata... Aku jerit kat HH "Lahhhh.. Itulah Kula Cakes!"...

Nak melintas punya laa banyak kereta... Tapi... HH gigih jugak lah... Beratur panjang pon dia sanggup... Aku pulak malas nak bantah... 

Sambil duduk depan kedai tu... Aku dok perhati jek pekerja Kula Cakes ni dok mundar mandir... Ada brother tepi aku ni sound "Dik banyak lagi ke kek?"... Pekerja "Cuma tinggal Chocalate dengan Manggo jek bang!"... Pastu tulis atas kertas tampal... 

HH yang sambil beratur tu whatsapps aku "Kek tinggal 180 bijik jek"... Aku pon dok lah buat anggaran... Setiap orang keluar dari Kula Cakes ni borong berkotak kotak... Bayangkan seorang beli 10 biji... Time HH nanti sure tinggal bijik jek... Keknya tak de! Kah Kah Kah... Hadoiiiiii!

HH cakap... Most dorang yang beratur tu... Ada orang luar... Dan ada orang tempatan... Tapi... Bagusnya orang tempatan ni... Dorang beralah jek... Bagi orang jauh beli dulu... Baik kan orang Pahang ni? Seyes!

So... Pendekkan citer... Dapatlah aku dan HH merasa Manggo Cakes! Ya Allah! Nikmatnyaaaa! Percayalah... 180 slice kek tu... Habis dalam masa 1 jam! Kedai pon tutup pintu! Huh!

Lebih elok kalu signboard tu lebih beso skit...  Ha Ha Ha...

Hari Isnin tutup ok.. Kecuali Public Holiday!

Kegigihan anda... Kebanggaan anda... Kah Kah Kah...

Konsep santai hipster... 

Sempoi...

Nampak Menara Teruntum tu?

Lagi di sudut ini... Luas sebenarnya...

Rezeki! Akhirnyaaa...

Pulun dengan hot chocolate...

Kek ni rasa mangga! Langsung tak ada rasa nangka! Kah Kah Kah...

Muka budak happy... He He He...


BERSAMBUNG...

18 comments:

  1. Hahaha... aku punye curiosity.. boiling tahap tak ley bincang...

    ReplyDelete
  2. Sombong ko ni... aku ajak minum kedai biasa x nak...

    ReplyDelete
  3. Sedap jek makcik tu bodo kan aku... kalau tak tau... takyah la merapu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak duhet kejaan tabur atas jalanraya... 🀣

      Delete
  4. ntah kenapa, saya baca, saya gelak bila baca entri nih hehe, nasib baik baca kat rumah, kalau dalam train, orang dah jeling semacam dahh haha

    ReplyDelete
  5. ok, nanti boleh pergi sini, tapi tak tahu bila huhu

    ReplyDelete
  6. selalu nampak kawan2 post gambar dekat sini. banyak ke cawangannya?

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Branch tu x pasti but originalnye kat kuantan... 😁

      Delete
  7. nampak sedap....cantik deco dia...lama dh xke Pahang...sejak xde kerja kt area Pahang...hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wahh pernah keje kat pahang eh? Mesti dah byk terjah tempat best kan? 😬

      Delete
  8. Best je kan kat belah kuantan. Selalu pergi belah temerloh je tu pun time outstation. Pi bentong cari durian. Pi muadzam pi dating hehehehehe

    ReplyDelete
  9. Menarik tau kat sini. Tengok orang ja dah sampai situ. Ntah bila diri ni nak sampaikan kat situ.

    ReplyDelete
  10. Jenuh beratur kan. Memang sedap laa keknya

    ReplyDelete
  11. Alhamdulillah, setiap kali saya ke sini, tak pernah ada line. Rasanya Kula Cakes ada buka satu kedai dessert dekat-dekat situ juga. Kalau Kula Cakes ramai orang, boleh pergi kedai dessert dia sebab kedai dessert dia ada mango cheesecake tu juga. Kalau tak silaplah.

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...