Wednesday, 26 February 2020

Kembara Danang - Hoi An Ancient Town

Entry sebelum boleh singgah SINI...


Dari hotel... Aku pon menapak lah sigh-seeing area Hoi An Ancient Town... Bandar Hoi An ni kecik jek... Bangunan dia tak tinggi mana pon... Rendah rendah jek semua... Sekali imbas macam kaw jalan kat area Padang Kota, Penang tu jek... Tak besar mana pon...

Nak masuk area Hoi An Ancient Town ni... Kaw kena ada pass masuk ye... Dan bukan free... Adehhh lah... Tak kesah kaw kuar masuk beberapa kali pon ok... Just tunjuk pass jek... Harga pass masuk adalah VND 120,000.00 seorang ye... Memang ada booth tiket kat pintu masuk... 


Bayor lah entrance ticket kat sini... Huh! 

Moh laa kita jenjalan.. Panas kat sini... Ya rabbi... Terikk ok! Sakit kepala aku... 

Perhatikan... Bangunan kat Hoi An Ancient Town ni tak tingga mana pon... Kecik jek...

U'Ouls tak perlu risau ok... Kat Hoi An Ancient Town ni memang banyak sangat kedai jual souvenir... Pilih lah fridge magnet jenis apa yang U'Ouls nak... Buatlah perbandingan harga ye... Sebab ada kedai yang jual mahal... Ada yang murah... 

Dan aku nak cadangkan... Belilah Tiger Balm Vietnam... Murah dan best! Beli yang ada jual sedozen banyak tu.. Jangan beli yang skit skit...

Unik kan magnet ni? Geram tengok... Aku rembat size tapak tangan... Beso giler! Yang kecik kecik tu dah biasa tengok...

Antara tujuan aku ke Hoi An Ancient Town ni sebab aku nak buat kasut, slipar dan bag rekaan sendiri! Haaaa... Gitewwww!

Jadi... Aku cari lah kedai Than Tien Friendly... Cari cari... Then jumpa... Huh! So aku pon masuk riki riki design... Kualiti... Dan harga... Tengok tengok... Alahai... Tak berkenan laa pulak! Harga pulak dentum mahal bafuck! Adehhh... So... Terus hampa berkecai harapan...

Try jugak riki riki kedai lain... Pon sama... Harganya tak memberahikan hati ini.. Keh Keh Keh...

Tak susah pon nak cari Than Thien Friendly ni... Kalu mampu boleh laa tempah kasut ke bag ke kat sini...

Ehhh... Ada Than Thien II Friendly 2 pulak... Tapi sama jek... Mahal... Mampu tengok jek laaa...

Riki riki...

Adakah aku hampa sebab tak dapat apa aku nak? No! No! Aku tak akan putus asa! Atas takdir Allah... Aku jumpa satu kedai ni... Tawarkan custom made kasut dan slipar kulit yang murah! Kat mana? Ha Ha Ha... Sabaq naaa.. Aku akan kongsi next entry... Keh Keh Keh...

Marilah kita beli baju... Banyak jek baju kat sini.. 

Macam macam t-shirt ada... Ehhh... T-shirt gambor bahabi pon ada... He He He...

Jalan lah kaki dengan bahang terik mentari... Adehhh... 

Memacam jualan pon hado... Beli lah apa kaw berkenan... Pastu pening cemana nak membungkus bawak balik Malaysia... He He He...

Topi yang orang Vietnam selalu pakai... Rasa macam nak bawak balik jek... Tapi kenang susah... Jadi mampu pandang jek... Ehhh nape aku tak beli yang kecik tu ek? Ruginyaaa... Dalam gambor baru perasan! Cisss!

Actually... Aku try riki makanan halal kat sekitar Hoi Ann Ancient Town ni... Tapi... Restoran yang ada adalah restoran Cina... Memang pork free tapi aku jadi was was... Dan terus tak selera nak makan pon... Sebab... Aku sakit kepala...

Kesian pulak aku tengok HH dan Jay Emm yang terpaksa balik hotel rehat dulu... Dan dorang terpaksa makan maggi jek... Nasib baik lah ada maggi... 

Aku telan pil tapi sakit kepala aku masih tak kurang lagi sakitnya... Tapi... Bila aku kenangkan HH yang masih tak puas jalan... Dan Jay Emm pulak nak sight-seeing malam... Jadi.. Aku gagahkan jugak lah keluar semula...

Jalan pelan pelan... Badan aku peluh peluh sebenarnya... Badan mulai panas... Rasa nak demam pon ada... Dari semalam tak bebaik lagi... Pelik aku! Semacam jek rasa...

Inilah Japanese Covered Bridge...

Hoi An Ancient Town di waktu malam.. Cantik!

Hoi An... Penuh dengan sejarah dan seninya...

Mencekik air kelapa untuk hilangkan panas dalam... Sayu pulak hati tengok kesayangan aku ni... Hari ni tak dapat proper food... Sabar ye... 

Tengah lepak minum depan booth pelancongan ni... Tetiba... Orang dalam keluar... Halau We'Ouls... Tak kasi duduk lepak depan kedai dia... Macam lah ada orang memalam gini datang nak  booking tiket kapal terbang... Orang dah pakai online jek laa sekarang! Bongok naaa... Duduk jek pon... Bukan simbah air kelapa depan kedai kaw pon...

Orang niaga kelapa tepi pon lagi sepah... Nampak naa racist... Eh lupa lak... Komunis kan... Ehhh! Aku bukan pendatang taw! Aku traveler! Iskkksss! Kalu kedai lain halau aku boleh terima lagi.. Ini jual package pelancong kot.... Jadah kaw ni... Patutnya amik lah peluang jual package kaw dengan aku ke... Ni tak... Halau lak... Bangang nak mampos! Kalu orang Malaysia baca entry aku ni... Memang tak laa nak amik package kaw! Gi mati! Ha Ha Ha...

Jom lah balik Hotel... Kelapa dah sakit... Ehhh.. Kepala... Ha Ha Ha... Hati pulak sakit... Jom balik! Tidur... Sambung maki dalam mimpi... Keh Keh Keh...



BERSAMBUNG....

17 comments:

  1. Replies
    1. SS punya pon tah mana... Tolong carikkk! Ha Ha Ha

      Delete
  2. nak cari soviner mmg byk jual kat ancient town..harga? tutup jek mata sebelah

    ReplyDelete

  3. cuaca mmg panas denting! camne nk sakit pale..

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Ehhh... Bukan kata nak repeat sebab nak buat kasut ke? Lupa laaa tu... Next time SS nak rekod!

      Delete
    2. ha'ah..waktu time buat kasut tu bukan main syok sbb ukuran size sendiri pilih material sendiri rasa nak repeat semata2 nk buat kasut..bila blk msia..malas lak nk pegi lagi aahahha

      Delete
    3. Sebab kasut dah banyak... Tu yang malas benonyee.. ha ha ha...

      Delete
  5. Kalau panas memang tak best jalan, boleh mengundang sakit kepala jer. Kan, tumpang duduk depan tu jer bukan kacau dia nak meniaga. Lagi pun dah malam, bukan siang hari pun.

    ReplyDelete
  6. Ala.. tumpang duduk je pun.. kedekut..

    ReplyDelete
  7. bestnya jalan-jalan macam nie.. tapi kalau skit kepala, memang jadi tak syoklah..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...