Saturday, 28 March 2020

Kembara Danang - Dragon Bridge

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Dah puas aku menyoping kat Cho Han Market... Aku balik ke hotel semula untuk hantar semua barang shopping dan rehatkan badan kejap... Solat dan refreshkan badan... Kemudiaan dah agak petang... We'Ouls semula amik angin petang...

Petang tu.. We'Ouls santai santai jek taw... Dari hotel just jalan kaki jek.... Nampak je tempat menarik... We'Ouls singgah jek...

Ada IndoChina Riverside Mall... Jommm terjah!

Macam biasa jek mallnya... 3 tingkat...

Jom cekik air kelapa... Kelapa muda dia warna kuning... He He He...

Mari lah kita jenjalan kat Riverside pulak... Danang ni... Macam Putrajaya... Banyak benor jambatannya... Sana jambatan... Sini jambatan...

Ini Dragon Bridge... Bukan sekadar nama ye... Memang bentuk Naga pon.... Pangkalnya kepala... Hujungnya ekor naga..  Huh! Nasib baik hujungnya ekor... Bukannya telor... Keh Keh Keh.. Panjang jambatan ni adalah 666 Meter..

Inilah kepala naga... Aku snap dari dalam kereta...

Ini pulak Han River Bridge...

Panjang jambatan ni 488 Meter...


Disepanjang Riverside ni... Ada memacam bentuk arca... Bukan Arca septriasa taw... Dan bukan jugak aca buah... Kah Kah Kah... Ni arca seni... He He He... 

Budak tu berangan apa kat situ? He He He...

Aku tak paham sangat arca ni... He He He...

Anak Duyung sape tu wehh? He He He...

Hoiiii! Bangunnnn! Bangunnn! Membuta jek!

Ehhh! Mukaaa tuuu... Macam mintak lempang jek... He He He...

Dah puas melayan arca kat Riverside... Marilah kita balik ke hotel... Dah malam... Sini malamnya cepat beno... On way tu... Singgahlah beberapa kedai... Dah alang alang kan...

Lahhh... Sini rupernya Namaste Danang.... Tapi tak boleh masuk pon... Kedai masih baru nak setup... Kerusi pon masih berbalut...

Kedai kain dan baju je banyak...

Keadaan jalan... Terkadang sunyi... Terkadang banyak kenderaan.. 

Singgah kedai kain... Tapi tak beli pon... Kat Hanoi lagi murah dan berkualiti kot... Tapi kalu nak banyak pilihan better ke Ho Chi Minh...


BERSAMBUNG...

8 comments:

  1. Mmg idok rasa nk repeat...

    ReplyDelete
  2. lawa pemandangan tempat dieorang.

    ReplyDelete
  3. Lawanya... Tak pernah sampai lagi Danang walaupun lama duduk Vietnam.. Thank SS share journey ni..

    ReplyDelete
  4. Wah.. Dragon bridge.. awat tak amik gambar ekor dia.. sian dia.. kepala je glamer.. hahaha..

    ReplyDelete
  5. Hamboi.. banyak sungguh arcanya.. betul-betul art tu..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...