Thursday, 5 March 2020

Kembara Danang - Vien Dong Hotel

Entry sebelum boleh kerah SINI...


Pagi ni... Lepas jek aku dah dapat sandal aku kat hotel... Uruskan check out hotel pon dah selesai... Maka aku tunggu lah driver untuk bawa aku ke Danang City pulak...

Ok... Urusan appoint driver ni... Aku dah booking siap siap dari Malaysia ye... Aku tak gunakan khidmat hotel pon untuk bawa aku ke Danang City... Semua aku buat sendiri... Senang... Dan agak murah!

Alhamdulilah... Driver yang aku appoint tu sampai tepat pada waktu.. Dia yang masukkan semua bag dalam bonet... Walaupun tak reti berbahasa Inggeris but its ok... Asalkan dia tahu alamat nak dituju pon dah cukup... Tak yah nak ramah ramah sangat... Kah Kah Kah...

Tiba di Danang City... Aku carilah hotel yang aku booking... Vien Dong Hotel namanya... Tapi... Driver aku ni main drop aku kat tepi jalan... Aku pon jengah tingkap... Ehh... Mana hotelnyaaa? Aku tak puas hati... Aku turun kereta... Tengok tengok... Ehhhh... Tak de pon hotel tu??? 

Si Driver ni pulak... Macam nak main blah gitu jek... Sebab pada dia alamat dah betul... Ehhh... Ni kang kalu dia blah ni... Mahu aku terasa macam diri aku ditinggalkan kekasih sambil melukut tepi jalan gini... No! No! No!...

Aku tak puas hati... Kena tanyalah si Driver ni bebetul... Sebab aku tak nampak mana hotelnya???? Then dia tengok alamat... Dia beri isyarat guna jari telunjuk... Seolah kat sini lah tempatnya... Tapi masalahnya mana hotelnyaaaa? Ahhhh sudahhhh! Hotel alam bunian ke apa nih? Ha Ha Ha...

Then... Si Driver ni.. Agaknya dia sian kat We'Ouls yang macam patung cendana kapai kapai dengan bag bag bagak ni... Dia pon peganglah kertas booking hotel... Tolong jugaklah carikan hotel tu dengan hanya berjalan kaki... Si HH mengekor dari belakang... Aku tinggal jaga bag... Takut bag kena curik pulak kalu main tinggal gitu jek... Selai sepinggang pulak kang... Ha Ha Ha...

Rupa rupanyaaa... Hotel tu tersorok di balik timbunan tanah yang kebetulan ada jalan nak dijadikan highway kat area hotel tu... Hadoiiiii lahhhh! Macam nak terberak aku menahan stresss! Nasib baik lah hotel tu wujud.. Kalu tak? Mana aku nak mengulik mimpi malam ni? Tepi jalan? Ohhhh tidakkkkk!

Memula si Driver ni main punggah bag ni tepi jalan... Padahal batang hidung hotel tak nampak... Adehhh... Nasib dia nak tolong jugak carikan hotel tu... Huh!

Time ni laaa ada construction depan hotel... Kereta tak boleh masuk...

Ini lah hotelnya... Ehh... Motel pulak... Dah lah signboard kecik... Pintu masuknya celah kangkang antara bangunan... Adehhh lahhh...

Inilah owner motel ni... Peramah dan baik... Fasih berbahasa Inggeris... 

Si HH ni dok membebel kat owner ni.. Pasal salah jalan... Susah cari hotel semua... Pastu HH amik kesempatan untuk mintak discount... Ha Ha Ha... Then si Owner ni dengan rela hati kasi harga rendah... Kah Kah Kah... Harga 1 malam cuma VND 260,000.00...

Apa lagi... Nampak jek katil... Membongkang laaaa... Penat wehh... Alhamdulilah dapat bilik besau...

Siap dengan peti ais...

Jamban biasa jek.. Tapi bersih...

Simple jek deco hotel ni...

Cinta itu buta.. He He He....

Overall... Aku suka jugak stay hotel ni... Rasa selamat... Privacy... Dan bersih lah hotelnya... Dan disebabkan aku tak nak pening kepala... Aku suruh hotel appoint driver untuk ke Airport last day nanti... Senang... 



BERSAMBUNG...

19 comments:

  1. Hish hish kecilnya jalan masuk motel. Ada pulak motel belakang bangunan. Tapi nampak bersih dan abru je bangunan dalamnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat ni tgh construction... tapi dlm bersih even bangunan lama...

      Delete
  2. Kalau tak buka mata besar-besar, macam susah je nak jumpa ^^'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan mata jek... mulut pon dah melopong besar besar 😱

      Delete
  3. hahaha terhibur je baca coleteh akak kali nih..

    ReplyDelete
  4. Itulah SS ... waktu saya ke HCM pun , depan my hotel, tengah buat construction jalan ... risau gak bila taxi drop, tapi tgk kat mana nihhhhh !!!! Hahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann... tetiba darah supppp naikk ke atas! Kah kah kah

      Delete
  5. Hahahah... hh membebel sambil mengambil kesempatan... huduh la perangai oiii... nasib ko la situ.. dpt kestemer sejenis hh...

    ReplyDelete
  6. Hadoi nasib laa nampak jugak sign board hotel tu, kalau tak jenuh memusing cari plak.

    ReplyDelete
  7. ha'ah..hotel tu betul2 jgln tgh buat construction..so keretatak boleh masuk..boleh plak dia tinggal kita kat tepi jln tu..jauh gak seret bag..sib bai kwaktu tu senak perut..kalau tak mmg tercirit dah dlm suar

    ReplyDelete
  8. owner hotel peramah dan cekci hhihi

    ReplyDelete
  9. love is blind!!! yeahhhh sbb dia tak dok mata hihih

    ReplyDelete
  10. bagus ada org mcm HH ni..dia pakar bab bargain..harap2 dia x baca komen ni hihihih

    ReplyDelete
  11. naseb baik jumpa...adeh...saspen....pandai HH tawar menawar....respect....

    ReplyDelete
  12. Tepi jalan je driver tu tinggalkan korang.. Hampeh betul.. Mujurlah lepas tu dia tolong carikan.. Kalau tak 3 gadis manis tidur di tepi jalan.. hehehe..

    ReplyDelete
  13. Yeah!! Dapat diskaun hotel.. Cayalah..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...