Wednesday, 29 April 2020

Kembara Jeju - Hallasan Mountain

Entry sebelum boleh ulang SINI...


Dari Yongmeori Coast... Maka... Bergerak gerak khas lah aku ke Hallasan Mountain... Jaraknya adalah lebih kurang 40 Kilometer...

Aku set GPS 7479950... Nanti bila dah nak menghampiri... Aku lebih bergantung kepada signboard... Aku nak ingatkan ye... Hallasan ni adalah pergunungan... Ada beberapa trail atau laluan untuk sampai ke Hallasan Mountain tu...

Kalau tujuan U'Ouls ke Hallasan untuk mendaki... Bolehlah pilih laluan mana yang U'Ouls nak rentas... Antaranya... Seongpanak Hiking Trail... Yeongsil Hiking Trail... Eorimok Hiking Trail... Donnaeko Hiking Trail.... Haaa pilihlah mana yang kaw larat....

Aku pilih ikut laluan Yeongsil Hiking Trail... Tapi... Untuk tembus Yeongsil Hiking Trail ni... Aku kena ikut signboard ke Eorimok dulu... Dari Eorimok  tu baru aku nampak Yeongsil... Senang citer tak ada laluan direct ke Yeongsil kena jumpa Eorimok dulu... Faham tak? Tak faham pon buat buatlah faham... He He He...

Sampai jek area Yeongsil... Jalannya dua hala... Pemandangan kiri dan kanan jalan... Subhanallah! Cantik sangat... Aku nak berhenti amik gambar... Tapi aku tak tahu nak berhenti kat mana... Tak ada spot untuk berhenti... Nanti berhenti tepi jalan sesuka hati macam bahaya pulak... Adalah lorong kecik boleh masuk... HH terlepas laa pulak... Nak u-turn pon susah...

Dan... Aku rushing nak ke puncak... Aku kejar masa... Dan jalan pulak sunyi giler... Rasa seram pon ada... Cuma sekali sekala jek berselisih dengan kereta lain...

Dedunan autumn tersangatlah indah...

Monday, 27 April 2020

Kembara Pahang - Moknaa Celup Tepung

Petang ni... Tetiba aku terlebih rajin pulak nak up entry... Ha Ha Ha... Actually... Aku digamit kenangan untuk kembali ke Pahang... 

Terus terang lah aku kata.. Kalu aku diberi peluang... Aku nak travel lagi ke Pahang... Aku suka Pahang... Sape kat sini orang Pahang? Meh sini aku nak berkenalan... Ha Ha Ha... Ehhh... Aku tak main main... Aku seyes nih... Ha Ha Ha... Setelah aku gagal dengan orang Utara... Tak mustahil kan one find day aku bertemu jodoh dengan orang Pahang kan? Kan Kan? Aminnn Aminn Aminnn... Amboiiihhhh! Kemain gatal kan kaw ni Aci! He He He... 

Ok... Kepergian aku ke Pahang kali ni hanyalah aku berdua jek dengan HH... Aku tak tahu nape... Aku rasa travel aku kali ni rasa best... Aku rasa aman... Aku rasa bebas... Dan aku rasa macam aku dan HH kembali travel macam dulu dulu... Hanya aku dan HH! Walaupun aku sakit kaki effect memandu ke Kedah sebelum tu... Tapi... Aku tetap happy...

Memang banyak destinasi yang dapat aku cover sepanjang aku di Pahang... Sampai orang tanya aku berapa lama kaw kat Pahang tu? Terasa macam lama... Padahal aku pegi cuma 2 malam jek... Hu Hu Hu...

Kembara Jeju - Yongmeori Coast (์šฉ๋จธ๋ฆฌํ•ด์•ˆ)

Entry sebelum boleh kaji SINI...


Aduhhh... Dah pagi... Ya Allah bercintanya aku nak bangun... Kaki aku ni nasib baiklah dah ok... Kalu tak... Menderita nak jalan... Semua ni Jay Emm punya pasal... Sape suruh gigih sangat panjat 
Seongsan Ilchulbong Peak tu! Iskkksss...

Sebut pasal sakit kaki ni... Meh aku nak citer skit pasal semalam... Malam tadi... Sampai jek homestay... Owner kasi bilik baru... Besar giler... Boleh refer SINI... Barulah aku boleh berkuak riang ria ceria aidilfitri dalam bilik beso tu... Kah Kah Kah...

Aku ni dah sakit kaki... Si Jay Emm pulak wat bodoh jek tak hiraukan aku... Selalunya dia jek rajin picit picit badan aku ni... Tapi kali ni langsung tak de... Sebab... Dia sendiri pon macam nak mati sakit kaki... Ha Ha Ha... Haa tu laa nak sangat kan... Merasalah bahana Seongsan Ilchulbong... Ha Ha Ha...

Disebabkan bebanan sakit kaki dia dua kali ganda dari aku... Jadi aku cakap kat dia "Meh sini I urut kaki U"... Dia pon hulurlah kaki dia... Then menjerit lah kena urut dengan aku... Aku cakap kat dia 
kaki aku ni pon menderita... Picit cepat! So aku hulur kaki aku... Dia pon hulur kaki dia... Dua dua duduk mengadap atas satu katil... Dia picit kaki aku... Aku picit kaki dia.. Dah macam kat umah orang tua... Kah Kah Kah... Kalu tak buat gitew sama sama akan menderita sakit kaki sampai besok... He He He...

Saturday, 25 April 2020

Kembara Jeju - Jeju Dongmun Market (์ œ์ฃผ๋™๋ฌธ์‹œ์žฅ(๋™๋ฌธ์žฌ๋ž˜์‹œ์žฅ)

Entry sebelum boleh baca SINI...


Saat entry ini aku tulis... Lagu Nabila Razali pon berkumandang di celah speaker... Lalu bait demi bait lagunya  aku amati satu persatu... "Dan Tiada salah darimu mengingatkan ku... Bila ku tak sempurna... Engkau bisikkan ku yang paling sempurna... Di matamu hanya aku... Maaf andai kau terluka... Maaf ku tak sengaja... Tanpa sedar... Sakitimu... Sesalku... Maaf Kerna aku pun terluka"...

Huh! Tetiba aku emo... Hu Hu Hu... Ikutkan hati... Macam malas nak citer apa yang jadi... Isunya remeh temeh... Pasal sudu jek pon... Tapi boleh buat mood aku swing sampai ke laut Jeju... Tapi... Tak pe lah... Sekadar memori untuk diri kerdil ini... Diri ni yang sebenarnya banyak kekurangan... Kalu aku ni sempurna... Surelah orang tak akan meremehkan aku kan? Orang akan tatang hati aku macam Mackerel yang lemak enak bukan kimci masam mencuka... Tak gitew?

Hari memang dah gelap malam... Orang kat Jeju ni... Drive kereta memang macam orang giler... Baik rakyat tempatan mahupun pelancong... Dua dua giler... Masa aku on way nak  ke Jeju Dongmun Market... Tetiba ada orang yang kat tepi jalan... Selamber bukak pintu kereta main keluar tanpa tengok apa yang ada kat jalan raya... HH hampir nak langgar orang ok... Seyes! Kalu aku tak jerit... Memang dah berlanggar keceperrr atas jalan raya... 

Si HH ni pulak tetiba nak naik hangin dengan aku... Dia kata aku jerit buat dia panik... Aku ni nak suruh dia elak... Padahal Jay Emm kat belakang pon boleh nampak jelas memang HH hampir nak langgar orang... HH tak alert sebab dia memandu sebelah kiri.... Dia tak nampak apa yang ada di sebelah kanan... Dah sah sah aku ni dok kanan... Adesss...

Thursday, 23 April 2020

Kembara Jeju - Sangumburi Crater

Entry sebelum boleh usha SINI...


Hari pon dah lewat petang... Waktu ni... Hati tertanya tanya... Sempat ke aku nak terjah Sangumburi Crater tu? Jangan aku salah jalan dah...

Kalu nak ke Sangumburi Crater ni... Silalah set GPS 7839900... Insyallah U'Ouls akan sampai di pintu masuk Sangumburi Crater yang betul...

Turun jek dari kereta... Memasing tutup hidung... Apa ke busuk beno tempat ni... Busuk giler wehh... Kebetulan ada Oppa lalu... Ehhh... Kaw berak tak basuh ke? Kah Kah Kah... Tak memasal Oppa kena  attack tuduhan pembawa tahik... He He He... Entah lah... Tempat ni memang busuk... Macam logi kumbahan baunyaaa... Adehhh...

Cecepat aku jalan menuju ke kaunter tiket... Tak nak bau tahik mengikut... Ha Ha Ha... Nak masuk Sangumburi Crater ni kena bayar entrance sebanyak KRW 6,000.00 per person ye... Huh! Kopak poket... Ha Ha Ha... Nasib baik lah parking free...

Patung ni kat memana ada jek... Memang icon Jeju Island... Jangan kaw sangka saka mengikut kaw pulak... Ha Ha Ha...

Wednesday, 22 April 2020

Kembara Jeju - Lalang Pink

Entry sebelum boleh jentik SINI...


Aku sebenornya nak menuju ke arah Sangumburi Crater... Entah macamana... Aku ternampak Lalang Pink arah kiri jalan... So... Terjakun kejap... Ha Ha Ha... HH pulak drive laju... Dah terlepas baru dia tanya "Ehhh nak singgah ke?"... Kaw rasa? Ha Ha Ha.... Bila dah terlajak... Agak susah jugak laa nak u-turn sebab jalan agak sempit... Jadi masuklah memana lorong dan patah balik...

Tercari jugak lah mana jalan nak masuk ke Lalang Pink tu... Aku tengok banyak kereta keluar jek... Masuknya mana? Ha Ha Ha... Dah gigih pulak cari jalan masuk... 

Nak masuk ke Lalang Pink tu... Punyalah jauh jugaklah... Memang tak boleh jalan kaki pon... Kena masuk sampai ke dalam...

Bila dah sampai ke dalam... Lahhhhh... Sini ke Jeju Folk Village... Tanpa sengaja aku dah tersampai sini... Ha Ha Ha... Tapi aku tak masuk lah Jeju Folk Village tu... Nak masuk kena bayor entrance... Aku malas dan tak nak membazir duit dan masa... He He He... So aku bersiar siaran kat area Lalang Pink tu jek...

Tuesday, 21 April 2020

Kembara Jeju - Seongeup Folk Village (์„ฑ์๋ฏผ์†๋งˆ์„)

Entry sebelum boleh jenguk SINI...


Next destination aku adalah menuju ke Seongeup Folk Village... Kalu nak ke sini... Masukan nama 'Seongeup Folk Village' ye dalam GPS... Search by location... Aku try masukkan nombor tapi tak lepas... Entahlah... Tak tahu nape... Nombor dah kena potong kot... Keh Keh Keh...

Sebelum sampai di Seongeup Folk Village ni... Aku singgah kedai kejap... Saje lah nak riki limau mandarin... Masalahnya... Harga macam mahal... Tapi kuantitinya memang banyak lah... Tapi banyak banyak pon nak buat apa kan? So... Aku jadi malas nak beli... Aku rembat limau mandarin kat homestay jek lah... Ha Ha Ha...

Tu haa limau mandarin... Main letak tepi jalan jek... Sapa nak beli boleh lah singgah...

Monday, 20 April 2020

Kembara Jeju - Seopjikoji Coast (์„ญ์ง€์ฝ”์ง€)

Entry sebelum boleh tengok SINI...


Lazat? Lazat? Dah melazatkan diri kat Uribong Sikdang... Mari lah kita teruskan perjalanan walau mata dah rasa nak membuta... Ha Ha Ha... 

Langkah seterusnya adalah menuju ke Seopjikoji Coast... Set dulu nombor GPS 782 2810...

Kalu nak masuk Seopjikoji Coast ni tak ada tiket entrance dikenakan pon.... Masuk free.. Cuma just bayar parking jek KRW 1,200.00... 

Ok... Ni aku nak share skit pasal parking kereta... Masa masuk parking... Tak perlu nak amik tiket parking ke apa... Tak perlu! Kaw masuk jek... Tunggu palang naik... Camera yang akan detect nombor kereta kaw... Kat Jeju Island ni bukan macam Malaysia nak tiket parking bagai... Bayaran parking ikut pada tempat jugak... Ada yang kena bayar per hour... Ada yang kena bayar per entry... Nanti nak keluar baru bayar... Sediakan duit yang cukup... Ok?

Masa aku masuk area parking... Kebetulan ada Ajussi jaga parking... Baik orangnya siap tengokkan parking mana yang kosong... Perhati jek kita nak masuk parking supaya bebetul dalam petak parking... Ha Ha Ha...

Mari kita bersiar... Siarkan di Seopjikoji Coast ni... Most Drama Korea... Suka jadikan Seopjikoji Coast ni lokasi pengambaran... Tempat ni luas taw... Kalu larat... Boleh lah terjah keseluruan tempat... Angin pon kuat... Sejuk dan damai... Langit pon cerah jek... 

Marilah kita menuju kejayaan... Ha Ha Ha...

Monday, 13 April 2020

Kembara Jeju - Uribong Sikdang (์šฐ๋ฆฌ๋ด‰ ์‹๋‹น)

Entry sebelum boleh baca SINI...


Dah hilang tenaga panjat Seongsan Ilchulbong Peak... Marilah mencekik! Adesss... Baru separuh hari dah rasa nak hilang nyawa dah aku ni... Ni semua Jay Emm punya pasal.. Dia yang beriya nak panjat bukit... Pastu bingit cakap sakit kaki... Dengan aku aku sekali tak masal nak patah pinggang... Nasib baik lah si HH ni releks jek... Dia ok lagi nak drive... Huh!

Ok... Aku memang plan nak makan kat Uribong Sikdang... Tempat ni Muslim Friendly... Insyallah Halalan Toyiban... He He He...

Sesape berminat nak mencekik kat sini... Bolehlah ikut alamat aku beri ni ye... Atau set jek GPS 7820032...

Uribong Sikdang (์šฐ๋ฆฌ๋ด‰ ์‹๋‹น)
273, Ilchul-ro, Seogwipo-si, Jeju-do
+82-64-782-0032

Aku agak lucky jugaklah... Waktu aku sampai sini dalam jam 11:00 AM... Restaurant ni pon buka jam 10:00 AM... Parking kereta pon banyak lagi...

Owner / Staff kat sini baik jek... Penuh sopan mengalukan kedatangan We'Ouls... Senyum jek... Rasa seronok sangat datang sini...

Apa yang bestnya restaurant ni... Selain makanan yang sedap dan hebat... Restaurant bersih... Tandas pon bersih... Dan ada Musolah! Senang sesape nak singgah solat... So... Plan lah waktu U'Ouls ye...

Inilah bangunan Uribong Sikdang... Senang jek nak cari tempat ni... Tapi jalan agak sempit skit... 

Saturday, 11 April 2020

Kembara Jeju - Seongsan Ilchulbong Peak (์„ฑ์‚ฐ ์ผ์ถœ๋ด‰)

Entry sebelum boleh perhati SINI...


Pagi ni... We'Ouls kena kemas bag dan letakkan di luar bilik... Sebab... Owner janji nak kasi bilik besar... Memang agak hazabedah duduk bilik kecik yang sepatutnya untuk single tapi nak sumbat triple... So bag bag tu nanti... Owner yang akan simpankan ke bilik baru... Not to worry... 

Dah siap semua bag... Dah siap semua bekalan makanan... We'ouls pon gerak lah... Waktu ni cahaya matahari masih malu malu nak muncul... Tengok jam masih awal pagi lagi...

Ke manakah destinasi pagi ni... Yeahhh! Aku nak ke Seongsan Ilchulbong Peak... Ada apa situ? Ada peak... He He He...

Kepada U'Ouls yang nak terjah Seongsan Ilchulbong Peak ni... Silalah set GPS guna nombor ni ye 7518000... 

Maka... Bermulalah perjalanan pertama We'Ouls untuk hari ni... Silalah scroll... He He He...

Inilah pemandangan di atas jalan raya di awal subuh hari... Unik kan kereta depan aku ni... Kecik comel jek... 

Thursday, 9 April 2020

Kembara Jeju - Seohaean-ro Beach

Entry sebelum jenguk SINI...


Hari ni aku nak sambung kisah aku kat Jeju Island...  Berkurun nak habis citer ni... Jenuh wehhh nak ingat every moment... Huh!

Seohaean-ro Beach? Apa tu? Aduhhh... Actually... Aku main bantai jek taw letak nama pantai ni... Sebab...  Pantai ni pon terletak sepanjang Seohaen-ro... Dan aku tak tahu the exactly nama tempat ni... Kah Kah Kah... Kalu U'Ouls lebih arif tentang tempat ni... Beri aku nama sebenarnya ye... Nanti aku tukar... He He He...

Seohaean-ro Beach ni terletak berhampiran dengan tempat penginapan aku... Nak jalan kaki tu ok jek kalu larat... Tapi... Sebab aku nak ronda ronda... Better naik kereta jek...

Aku ke Seohaean-ro Beach ni waktu malam hari pertama aku jejak Jeju Island... Dan pagi hari terakhir aku di Jeju Island... Haaa... Dua kali aku lepak pantai ni... Kedua dua waktu ni beri pemandangan yang berbeza... Sejuk ya amat... Sekali hembusan angin pantai... Fuhhhhh! Rasa nak tercabut anak tudung! Kah Kah Kah...

Actually... Kat Seohaean-ro Beach ni ada Muslim Friendly Restaurant taw... Tapi... Aku tak sempat riki dan aku tak pergi... Aku dapat tahu ni pon bila dah balik Malaysia... So... Kalu U'Ouls rajin nak riki or pegi... Boleh lah terjah... Sila refer SINI ok...

Bada Punggyeong (๋ฐ”๋‹คํ’๊ฒฝ)
[Korean food] General Restaurant
654, Seohaean-ro, Jeju-si, Jeju-do
+82-64-711-7992

Wednesday, 8 April 2020

Kembara Medan - Rumah Makan Sinar Pagi

Entry sebelum boleh ngendap SINI...


Dari Bolu Meranti... Aku patah balik ke Hotel... Hantar semua bolu bolu yang berkotak kotak ni simpan dulu kat bilik hotel... Takut cair pulak kang... Huh!...

Dan dari Hotel... Aku menapak ke Rumah Makan Sinar Pagi... Macamana aku tahu pasal Rumah Makan Sinar Pagi ni? Supir Grab yang beritahu... Dia kata.. Tempat ni memang famous di kalangan rakyat tempatan... Food pon sedap... 

So... Dada si HH dah berombak nak pegi... Jangan lah kaw usik usik dia cakap tak nak pegi... Memang dia akan sekeh kaw laju laju... Jangan kaw uji orang yang tengah berombak... Kalu tak nak dilanda badai jangan berumah di tepi pantai... Keh Keh Keh...
* Jeling jeling HH... He He He...

Dekat jek Rumah Makan Sinar Pagi ni... Lebih kurang 300 meter jek dari hotel tempat aku menginap... Senang sangat nak tuju...

Ok... Tak nak citer banyak... Follow jek map yang aku dah kasi ni... Haa... Rajin kan aku? Ha Ha Ha....

Alamat Jl. Sei Deli, Silalas, Kec. Medan Bar., Kota Medan, Sumatera Utara 20236, Indonesia

Aku pegi ikut jalan yang kanan ni (biru)... Dan waktu balik aku ikut terus kiri (tembus Pertamina)... Sebab aku nak singgah Masjid... Tapi tetap akan tembus Jl. Guru Patimpus...

Tuesday, 7 April 2020

Kembara Medan - Bolu Meranti

Entry sebelum boleh usha SINI...


Hari ni adalah hari ke lima aku di Medan! Ya Allah... Rasa sekejapan jek aku kat Medan ni... Padahal dah berhari... Hari ni dah nak balik Malaysia... Sob... Sob... Sob...

Pagi ni... Aktiviti aku adalah ke Bolu Meranti... Famous tempat ni dikalangan rakyat tempatan Medan... Rugi kalu tak memborong ole ole untuk dibawa pulang untuk kaum kerabat di Malaysia... Ha Ha Ha...

Jam 8:30 pagi... HH dah call Grab nak ke Bolu Meranti ni... Orang Grab jadi pelik tengok We'Ouls... Padahal... Kalu jalan kaki dari Hotel pon dekat jek sebenarnya... Ha Ha Ha... Malas nak basah kelengkang punya pasal betterlah naik Grab jek... Bukan mahal naa pon... Just IDR 14,000.00... 

Cuma... Kalu naik Grab ni terpaksalah buat u-turn dan jauh skit perjalanannya... He He He... Ahhh... Tak kisahlah... Dapat jugak tengok tempat sekitar... Kot boleh terjah... 

Masa naik Grab ni... Orang Grab ni peramah juga... Dialah suggest Restaurant famous kat sini... Rupanya Restaurant tu bebetul belakang Hotel aku... Cisss! Dan aku plan nak singgah jugak bila balik hotel nanti... Sabar ye... Aku citer pasal Bolu Meranti dulu... He He He...


Kepada sesiapa yang berminat nak terjah boleh lah ikut info yang aku beri ni ye :


Alamat : Jl. Kruing No. 2K Medan, Sumatra Utara, Indonesia


Phone : +6261 453 8217


HQ : 07:00 - 20:00 (Setiap Hari)
Branch : 10.00- 20:00 (Setiap Hari)


Monday, 6 April 2020

Kembara Medan - Tip Top Restaurant

Entry sebelum boleh kaji SINI...


Kepala aku dah start denyut... Jay Emm pulak hingus tak henti... Sampai je hotel... Aku membongkang kepenatan...

Si HH ni... Dah tahu aku tak sihat... Lagi dia nak ajak dinner kat luar... Adehhh lahhh... Aku memang rasa yang teramat lah malas... Aku sakit kepala kot...

Bila HH tengok aku liat seolah olah nak mengagalkan rancangan dia... Jadi... Dia terpaksa bocor satu rahsia... Kah Kah Kah... Rupanya dia nak ajak aku makan kat Tip Top Restaurant... Dia dah reserved semuanya sejak dari Malaysia lagi taw... Hah?  Bila masa kaw buat semua ni? Dia nak dinner celebrate besday aku... Ha Ha Ha... Walhal dah celebrate kat Sinabung Hill hari tu... Dia nak buat surprise lagi... Dia pakat dengan Jay Emm... He He He...

HH ni... Walaupun besday aku cuma sehari... Tapi cara dia nak raikan besday aku ni... Rasa sebulan tak habis kot... Satu demi satu surprise dia akan plan... Sampaikan aku rasa dah boleh baca plan dia... Kah Kah Kah... Sebab mende yang sama jek berulang tiap tahun... Kadang saje aku kenakan dia balik sebab aku tak nak dia bazir duit untuk aku... Jadi aku pura pura nak gagalkan rancangan dia... Kah Kah Kah... 

Sunday, 5 April 2020

Kembara Medan - Pasar Ikan

Entry sebelum boleh perhati SINI...


Setelah aku kesal dengan perangai orang Masjid Al-Mashun... Aku pon cecepatlah berambos dari masjid tu... HH tolong amik kasut aku... Aku tahu dia hulur duit sebab tak nak orang masjid jeling jeling.. Malas nak gaduh... 

Kalu ikut hati panas aku ni... Aku just amik kasut aku... Tak peduli pon orang Masjid yang jaga kasut aku ke... Pandang pon aku dah benci.... Apatah lagi nak menderma tabung ke.. Kaw nak jeling aku tak masukkan duit ke apa ke... Gi matik! Aku menyampah dengan orang Masjid kat sini... Tak de makna aku nak menabung kat sini... Banyak lagi masjid yang aku boleh bantu hulur sumbangan! Itu urusan aku dengan Tuhan!

HH call grab... Ke manakah destinasi seterusnya? Tetiba HH come out dengan idea nak ke Pasar Ikan... Aku pelik... Pasar Ikan? Kaw nak buat apa kat Pasar Ikan tu HH hoiiiii! Kaw nak beli ikan  cap Batak bawak balik Malaysia ke? Kah Kah Kah... Entah bila dia study or riki pasal Pasar Ikan ni pon aku tak tahu laa... Sebab... Pasar Ikan ni memang tak ada dalam itinery aku pon... Disebabkan dia beriya nak pegi... Jadi aku ikutkan aje lah... Lagi pon Pasar Ikan tu tak jauh pon dari Masjid Al-Mashun tu... Tapi still kena naik grab laa...

Grab pon sampai depan Masjid... Dan driver Grab ni selamber jek buat u-turn untuk ke arah berlainan... Kenderaan lain pulak terpaksa berhenti untuk dia... Walau kereta tengah banyak... Perghhh... Kalu kat Malaysia ni... Confirm dah kena maki... Serammm wehhh... Kalu ikutkan salah taw... Tapi... HH ni baik hati... Dengan memana Grab pon dia tetap bagi 5 bintang... Kah Kah Kah.... Yang penting selamat sampai dan cepat... Al-maklum lah... Kat Indonesia ni.. Setiap pemandu kena berani atas jalanraya... Seolah jantung memasing tertinggal kat umah.... Tapi jantung aku begitu berharga ok... Kalu jadi apa apa kat aku pon.. Aku rasa nak menghamun... 

Saturday, 4 April 2020

Kembara Medan - Masjid Raya Al-Mashun

Entry sebelum boleh gomol SINI...


Aku suka tengok Masjid... Aku jatuh cinta pada Masjid... Tak kiralah Masjid mana pon... Setiap kali travel... Masjid adalah destinasi wajib untuk aku singgah... Sama ada untuk solat atau sight-seeing... 

Masjid adalah rumah Allah... Tempat kita untuk beribadah... Mendekatkan diri pada Allah... Satu satunya tempat untuk kita rasa lebih tenang... Dekat untuk bertemu... Meminta... Mengadu... Pada Allah yang satu...

Dalam banyak banyak masjid yang aku singgah seantero dunia ni... Di Masjid Raya Al-Mashun ni lah keimanan ku diuji! Kesabaran yang paling tinggi... 

Setiap kali aku ingat peristiwa yang berlaku ke atas aku di sini... Aku jadi bengang... Marah... Rasa nak maki hamun! Aku tak benci Masjid Raya Al-Mashun ini... Tapi aku benci nak mampos dengan orang Masjid ni... Seyes! Kalu peristiwa ini berlaku di Malaysia... Aku akan pastikan aku carut orang Masjid ni laju laju... Tapi sebab aku berada di negara orang... Aku pendam jek rasa ni... 

Ahhh... Aku tak peduli... Aku nak luah jugak rasa marah aku ni... Biar semua orang kat Malaysia tak kena macam aku... Biar jadi pengajaran supaya berhati hati dengan orang Masjid kat sini... Kalau kaw ada pilihan untuk ke Masjid lain... Kaw pegi lah... Tak perlu ke Masjid ni! Tapi kalu kaw nak jejak jugak... Make sure kaw tak ulangi apa yang aku lalui... Titik!

Dari luar dah nampak menara masjid...

Friday, 3 April 2020

Cara Refund Claim Air Asia kerana Covid 19

Huh! Tak abis lagi kisah aku pasal Covid 19 ni... Adesss... Entry tentang Covid 19 di mana anak sedara aku terpaksa mengharungi cabaran 50 hari dalam kurungan di China boleh lah U'Ouls korek kat SINI...

Sedar tak sedar... Hari ni adalah hari ke 17 kita semua di Malaysia ni... Terpaksa duduk rumah...  Berada dalam kurungan sosial... Tak tahu lah sampai bila Covid 19 ni akan berakhir... Semuanya bergantung pada diri kita dan masyarakat kita... Kalu semua faham bahasa... Ada kesedaran tentang kesan Covid 19 ni pada diri dan negara... Maka dapatlah kita semua berhari raya bersama keluarga... Tapi... Jika tak... Jangan haraplahhhh! Or even worse ever!

Pada mereka yang rasa sesak dari segi kewangan... Jangan risau... Kerajaan kita dah sediakan package ransangan kewangan untuk mereka yang terjejas... Bantuan kewangan secara one off... Termasuklah tanguhan segala hutang bank... Sewa... Cukai... Keluaran KWSP... Diskaun bil letrik dan air... Internet percuma... Ehhh... Banyak lah lagi!

Kak Kiah dah boleh senyum lebar kaw... Ha Ha Ha... Tapi... Jangan kaw ikut perangai artis... Demand nak bantuan khas untuk kelompok mereka sahaja... Pelik aku! Artis tu cuma satu kerjaya jek... Sama jek macam kerjaya yang lain... Tak ada beza pon Artis dengan Makcik Kiah... Sama sama rakyat biasa... Kalu kaw rasa diri kaw tergolong dalam golongan yang terjejas sebab Covid 19 ni... Isi jek lah borang... Apa masalah kaw nih Artis hoiii! Ehhh... Agong dan Menteri pon tolak gaji masing masing nak bantu rakyat lah... Frontliner tu lagi banyak jasanya... Jangan melampau boleh tak? Iskksss...

Dalam kita terkurung ni... Ingat U'ouls... As a Muslim... Manfaatkan lah masa QUARANTINE ini untuk QURANTIME... Banyak dah tanda tanda kiamat yang Allah dah tunjuk... Jadikanlah Al-Quran itu sahabat waktu susah dan senang... Insyalah... Segalanya Allah akan cukupkan walau apa pon keadaan kita... Jangan putus doa!

Thursday, 2 April 2020

Kembara Medan - Istana Maimun

Entry sebelum boleh rujuk SINI...


Bangun pagi... Hari ni... Hari terakhir aku di Berastagi... Pagi ni... Cuaca tak berapa baik... Tetiba hujan lebat...

Hati aku rasa tak berapa best pagi ni... Entah nape aku rasa cuak dan debar semacam... Tapi... Aku tak tunjuk sangat... Tak nak spoilkan mood HH dan Jay Emm... Aku breakfast kat hotel... Mujur jugak lah hotel sediakan breakfast... Tapi... Aku makan macam tak sampai perut... Ha Ha Ha... Dok risau punya pasal...

Aku tengok Jay Emm dah melelah hingus... Aku tanya dia "Demam ke?"... Dia jawap "Tak demam tapi selesema jek"... Ubat selesema ada... Tapi aku tak kasi dia makan sebab kalu makan memang tak kan larat nak jalan... So Jay Emm terpaksa bertahan... Kesian pulak aku tengok dia...

Lepas makan... Aku rasa dah tak boleh nak tahan debaran ni.... Aku tanya HH pasal Supir Taksi Muhibah yang dia dah confirmkan semalam... Dan waktu call tu... HH guna telephone hotel sebab kredit simcard Indonesia tak cukup nak buat call... Dan HH dah beri Supir tu nombor HP... In hopes... Anything Supir boleh call semula... Pelik! Dah jam yang sepatutnya dia datang... Nape sampai sekarang tak muncul lagi? Pasal Taksi Muhibah ni U'Ouls boleh refer SINI ek...

Hujan makin lebat dan berkabus... Ya Allah... Debarnya aku nak tunggu Taksi Muhibah tak muncul muncul... Dah lah itu jek satu satunya peluang aku nak balik ke Medan City... Kalu aku terlepas Taksi ni... Aku kena tunggu esok baru boleh balik... Taksi Muhibah hanya amik penumpang sehari sekali jek... Itu pon tak melebihi waktu tengahari... Adesss...