Wednesday, 29 April 2020

Kembara Jeju - Hallasan Mountain

Entry sebelum boleh ulang SINI...


Dari Yongmeori Coast... Maka... Bergerak gerak khas lah aku ke Hallasan Mountain... Jaraknya adalah lebih kurang 40 Kilometer...

Aku set GPS 7479950... Nanti bila dah nak menghampiri... Aku lebih bergantung kepada signboard... Aku nak ingatkan ye... Hallasan ni adalah pergunungan... Ada beberapa trail atau laluan untuk sampai ke Hallasan Mountain tu...

Kalau tujuan U'Ouls ke Hallasan untuk mendaki... Bolehlah pilih laluan mana yang U'Ouls nak rentas... Antaranya... Seongpanak Hiking Trail... Yeongsil Hiking Trail... Eorimok Hiking Trail... Donnaeko Hiking Trail.... Haaa pilihlah mana yang kaw larat....

Aku pilih ikut laluan Yeongsil Hiking Trail... Tapi... Untuk tembus Yeongsil Hiking Trail ni... Aku kena ikut signboard ke Eorimok dulu... Dari Eorimok  tu baru aku nampak Yeongsil... Senang citer tak ada laluan direct ke Yeongsil kena jumpa Eorimok dulu... Faham tak? Tak faham pon buat buatlah faham... He He He...

Sampai jek area Yeongsil... Jalannya dua hala... Pemandangan kiri dan kanan jalan... Subhanallah! Cantik sangat... Aku nak berhenti amik gambar... Tapi aku tak tahu nak berhenti kat mana... Tak ada spot untuk berhenti... Nanti berhenti tepi jalan sesuka hati macam bahaya pulak... Adalah lorong kecik boleh masuk... HH terlepas laa pulak... Nak u-turn pon susah...

Dan... Aku rushing nak ke puncak... Aku kejar masa... Dan jalan pulak sunyi giler... Rasa seram pon ada... Cuma sekali sekala jek berselisih dengan kereta lain...

Dedunan autumn tersangatlah indah...

Tiba satu kawasan dedaunan berwarna kuning hijau... Ehhh... Dah macam trafic lite pulak.. Ha Ha Ha...

Sampai di suatu kawasan... Luruh bogel semua daun... Semua pokok dah tak menutup aurat... Dosa taw! Ha Ha Ha...

Makin tinggi aku naik... Makin berkabus tebal pulak... Seram wehhh... Aku nampak ada orang jalan kaki selamber jek... Terkejut aku...

Sampai jek di Hallasan Mountain... Ada dua kawasan parking ok... Tapi aku parking yang paling atas... Kena bayar parking KRW 1,000.00... Area paling atas tu ada bangunan... Dalam bangunan tu ada kedai dan restaurant...

Lepas jek parking... Meluru aku masuk bangunan... Saje nak tengok apa ada kat dalam bangunan tu... Ada memacam kedai dan restaurant dalam tu... Aku cakap kat HH... Aku lupa nak bawak hand warmer... Plus aku lupa mana aku letak... Ha Ha Ha... HH rasa nak membaran jek dengan aku... Tak masal kena beli sebijik hand warmer dengan harga KRW 3,000.00... Mahal nak mampos! Itu pon berjuta kali fikir nak beli ke tak... Terdesak punya pasal beli laa jugak...

Sambil nak panaskan badan... Aku pekena hot chocolate dulu... Tapi... Pesal rasa hot chocolate dia macam rasa kelapa... Adessss... Tak sedap langsung!! HH minum Coffee...

Menikmati Hot Chocolate... Si Jay Emm suruh aku pakai sarung tangan dia... Kaler pink???? Hilang kekacakan aku pakai pink! Ha Ha Ha...

Aku dok perhati orang keluar masuk... Siap dengan baju hujan bagai... Aku terfikir... Aku ni dah la pakai baju sejuk selapis jek... Tak de baju hujan... Payung pon tak de... Try jugak riki baju hujan... Mahal bafuck laa pulak kalu nak beli... Then aku tengok orang main buang jek baju hujan tu dalam tong sampah lepas habis guna... Nasib baik lah aku tak beli.... Ada hikmah aku tak beli... Adesss....

Dah puas melepak dalam bangunan... Aku pon pegilah kat entrance untuk beli tiket nak masuk trail... Then... Alangkah hampanya... Waktu aku nak masuk tu... Tak dibenarkan masuk!

Huh! Aku mengeluh panjang... Sebab? Aku silap perancangan sehingga terjadinya kekesalan yang tak bertepian... Seyes! Aku menyesal pegi Hallasan Mountain... Bukan sebab tempatnya... Tapi waktunya... Aku kesal... Aku pergi salah masa! Tak ada satu blog atau memana info pon yang mengatakan Hallasan Mountain tak boleh dikunjungi dan cemana keadaan kat sana selepas jam 12:00 tengahari pada musim Autumn! Part tu jek aku frust!

Sape nak ke sini haruslah tahu jadual ini... Rancanglah perjalanan supaya tak berakhir dengan kekecewaan! 

Ehhh... Nape pulak tak boleh nak berkunjung Hallasan Mountain tu lepas jam 12:00 tengahari???? Just nak Sight-seeing dekat dekat pon tak boleh ke? Bukannya mendaki pon! Adehhh... Itulah soalan soalan yang aku tanyakan pada Ajumma yang jaga tiket! Dan jawapannya... Memang selepas jam 12:00 tengahari... Cuaca tak elok... Kabus tebal... Dan trail basah... Aduhh!

Memang tak boleh masuk langusng pun U'Ouls... Even aku nak gambar kat trail dekat dekat pon dorang tak kasi... Tapi... Bila aku cakap elok elok just nak bergambar sekitar situ jek... Barulah dorang benarkan...

Percayalah cakap aku... Walaupun berkabus tebal... Pemandangan terbatas... Tapi moment waktu tu memang menarik jugak sebenarnya... Tak pernah aku merasa kesejukan yang berganda ganda... Tak pernah aku kebasahan dari rintik air kabus yang macam hujan.... Dengan angin yang kuat... Sesekali aku lihat pemandangan aku putih seputih melati... Langsung tak merah merah delima... Kah Kah Kah...

Setakat ini sahaja lah aku dibenarkan bergambar... Sedihhh!

HH dan batu belah batu bertangkup... Jadilah... Ha Ha Ha...

Ini jek lah trail yang aku dapat lalu... Nak pegi jauh jauh.. Ajumma dah jerit tak kasi... He He He..

Akhirnya aku beredar dari Hallasan Mountain dengan kehampaan... Tak pe lah tak ada rezeki... Cuma... Aku geram dengan Jay Emm... Setiap kali misi gagal... Dia akan kata macam ni kat aku "I nak datang lagi sini... Kalu U tak nak tak pe... I boleh pergi sendiri"... Amboihhhh! Tak sedar dengan diri tu pon tak sihat... Lagi dengan kasut nak tercabut! Ada hati lagi nak tinggalkan aku! Aku tak tahu nape Jay Emm ni makin lama makin pentingkan diri! Aku terdiam...

Aku ni memang pantang betul dicabar... Sebab dah banyak kali dia cabar aku nak travel sendiri! So... Untuk sahut cabaran dia... Lepas dari trip Jeju Island ni... Aku dah tak travel lagi dengan dia... Nak sangat kan! Carilah travelmate baru! Kaw kan suka tukar tukar travelmate kan? Orang dah tak sudi... Tak kan nak paksa lagi...
* Jeling Jay Emm... Provoke... He He He..

Aku tahu Jay Emm bengang... Padahal dah banyak kali aku suruh dia study pasal Hallasan Mountain ni... Dia sendiri pon amik sikap tak acuh... Nape macam nak salahkan aku pulak... Kaw yang suka sangat mendaki... Kaw kaji lah sendiri...

Adalah jugak aku discuss dengan HH nak ke sini semula esok hari... Aku masih fikir tak nak hampakan Jay Emm... Walaupon dia dah menghiris kalbu... Apa apa pon tengok keadaan esok... Tapi risikonya agak tinggi sebab esok aku dah nak balik Malaysia... Dan aku tak nak kecewa kali kedua...

Waktu masuk kereta nak balik... Boleh pulak aku seluk bag... Rupanya hand warmer aku berpacket packet tersusun cantik dalam bag! Hanat betul! Bila masa aku masukkan dalam bag???? Makin teruk dah Alzheimer's aku ni... Ha Ha Ha...

Waktu turun dari Hallasan Mountain... Aku ikut jalan yang sama waktu aku datang ek... Cuma... Cuaca semakin buruk... Jalan dah tak nampak apa... Kabus semakin tebal... Jalan basah dan licin... Ya Allah... Aku memang berserah pada Allah jek untuk keselamatan semua.. Dan Alhamdulilah HH ada kekuatan dan keberanian nak drive walau dalam cuaca buruk...

Bila pemandangan terbatas... Jalan pulak tak lurus... Bengkang bengkok... Selekoh bahaya... Aku jadi pening... Seyes! Aku rasa nak muntah! Mabuk giler wehhh... Tak kacak langsung muntah muntah ni... Adesss...

Kabus tebal... Menyeramkan!

Sebagai pengajaran... Kalu U'Ouls nak ke Hallasan Mountain... Haruslah berada terpacak kacak kat sini sebelum jam 6:00 pagi... Entrance mula dibuka jam 6:00 pagi hingga 12:00 tengahari sahaja ok! Jadi planlah betul betul... Berapa jam nak spend masa... Waktu naik dan waktu turun!... Aku suggest sebelum jam 12:00 tengahari... U'Ouls dah berada semula di pintu entrance!

Pakailah pakaian yang sesuai mengikut musim... Standby baju hujan...



BERSAMBUNG...

12 comments:

  1. Seronoknye dapat berjalan ke luar negara... Bila la agaknye nak merasa.. hehe

    ReplyDelete
  2. Hahaha.. statement ko banyak yg hareee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Statement mintak penampor dgn jay emm... kah kah kah...

      Delete
  3. Walau berapa kali bicara menghiris kalbu.. ko masih nk memenuhi impian kan... but sadly.. that is the fact..

    ReplyDelete
  4. Emm aku bertabah jek la.. 3,000 won terbang.. aku amik bahagian ko!

    ReplyDelete
  5. Kalau aku tak gigih harung.. takkan nak bertapa kan.. jeling org kidal tak nak amik lesen..

    ReplyDelete
  6. Dia banyak jalan rupanya. Akak pun tak tahu kalau ada masa tertentu nak ke halassan mountain tu. Kita ikut guide dia bawak mana kita ikut je. Kalau dia bawak masuk hutan pun ikut. hehehe. Tapi kita orang request juga bawa ke tempat daun warna warni sebab bila sampai kat halassan tu daun dia gugur dulu daripada kawasan lain.

    ReplyDelete
  7. Jeju repeat tetap repeat tapi nak feeling pi musim bunga lah pulak. Bayangkan bunga-bunga berkembangan.....chewah. hehehehe

    ReplyDelete
  8. Owh.. baru tahu kenapa SS loya.. kalau sha pun loya..

    ReplyDelete
  9. Aduh.. bila tengok kabus tu, memang tak berani Sha nak drive.. Cayalah HH..

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...