Saturday, 25 April 2020

Kembara Jeju - Jeju Dongmun Market (제주동문시장(동문재래시장)

Entry sebelum boleh baca SINI...


Saat entry ini aku tulis... Lagu Nabila Razali pon berkumandang di celah speaker... Lalu bait demi bait lagunya  aku amati satu persatu... "Dan Tiada salah darimu mengingatkan ku... Bila ku tak sempurna... Engkau bisikkan ku yang paling sempurna... Di matamu hanya aku... Maaf andai kau terluka... Maaf ku tak sengaja... Tanpa sedar... Sakitimu... Sesalku... Maaf Kerna aku pun terluka"...

Huh! Tetiba aku emo... Hu Hu Hu... Ikutkan hati... Macam malas nak citer apa yang jadi... Isunya remeh temeh... Pasal sudu jek pon... Tapi boleh buat mood aku swing sampai ke laut Jeju... Tapi... Tak pe lah... Sekadar memori untuk diri kerdil ini... Diri ni yang sebenarnya banyak kekurangan... Kalu aku ni sempurna... Surelah orang tak akan meremehkan aku kan? Orang akan tatang hati aku macam Mackerel yang lemak enak bukan kimci masam mencuka... Tak gitew?

Hari memang dah gelap malam... Orang kat Jeju ni... Drive kereta memang macam orang giler... Baik rakyat tempatan mahupun pelancong... Dua dua giler... Masa aku on way nak  ke Jeju Dongmun Market... Tetiba ada orang yang kat tepi jalan... Selamber bukak pintu kereta main keluar tanpa tengok apa yang ada kat jalan raya... HH hampir nak langgar orang ok... Seyes! Kalu aku tak jerit... Memang dah berlanggar keceperrr atas jalan raya... 

Si HH ni pulak tetiba nak naik hangin dengan aku... Dia kata aku jerit buat dia panik... Aku ni nak suruh dia elak... Padahal Jay Emm kat belakang pon boleh nampak jelas memang HH hampir nak langgar orang... HH tak alert sebab dia memandu sebelah kiri.... Dia tak nampak apa yang ada di sebelah kanan... Dah sah sah aku ni dok kanan... Adesss...

Kalu U'Ouls nak ke Jeju Dongmun Market... Silalah set GPS search by address... Aku search nama dengan nombor tak lepas... 

20, Gwandeok-ro 14-gil, Jeju-si, Jeju-do

Nak masuk area Jeju Dongmun Market ni... Ya rabbi... Jenuh wehhh jemm... Berjam menunggu giliran nak cilok masuk parking... 

Sebenarnya... Aku tak tahu mana parking yang betul untuk ke Jeju Dongmun Market tu... Dah kebetulan aku tengok orang keluar masuk tempat parking dalam bangunan yang dah berhampiran Jeju Dongmun Market tu... Jadi aku pon masuk lahhh... 

Rupanya bangunan tu adalah Dongmun Public Parking Lot atau dalam Korean characternya adalah
동문 공영 주차장 Dongmun Gong-yeong Juchajang... Haaa kaww.. Begitu details giler aku beri info... Kalu U'Ouls sesat jugak tak tahu laa aku... Kah Kah Kah... Actually kalu U'ouls ke depan skit ada jek lot parking yang luas tapi tak berbumbung lah... 

Bila dah masuk bangunan parking... Makkk aihhhh jalan sempit giler... Berpusing pusing... Jalan berpusing pon orang parking... Adesss... Tapi... Nak jadi rezeki... Aku dapat parking bebetul depan pintu masuk tempat shopping... Bila dah masuk nampak lift untuk cari arah nak ke Jeju Dongmun Market... 

Sebenarnya... Ada jalan dan tempat parking lagi mudah nak ke Jeju Dongmun Market... Aku dapat jalan mudah ni masa kali kedua hari berlainan aku nak ke Jeju Dongmun Market ni... Tapi... Jalan mudah tu nanti aku share next entry lah ye... Ha Ha Ha... Stay tune dan sabar menanti la ye... Keh Keh Keh... 

Masuk jek Jeju Dongmun Market... Makkk aihhh... Banyaknyaa arah... Banyaknya pintu... Haaa... Boleh ke sana ke sini... Ke sana ke sini... He He He...

Ke kiri ke kanan... Ke sana ke sini... He He He...

Ada lah aku berselisih dengan orang Malaysia... Mostnya sombong sombong... Langsung tak nak balas senyum... Aduuhhh... Itulah dia orang Malaysia... Dah rasa hebat beno dah tu dapat jejak oversea... Padahal nan hado... Kalu tak sebab tiket murah ... Tak do der ekau nak terbang jauh ke sini... Ha Ha Ha...

Dan percayalah... Aku tengok most orang Malaysia kat sini macam blur blur ubi... Tak tahu nak beli apa kat sini... Ye lahh kan... Sah sah pasar ikan dan sayur kan... Malaysia pon hadooo... Ha Ha Ha... Tak kan nak angkut barang basah buat souvenir pulak... Ha Ha Ha... Dan aku perhati jek orang Malaysia semua tangan kosong... Aduhhhaiiii... Rugi hoiii kalu kaw pegi dan balik dengan tangan kosong tanpa membeli apa apa kat sini... Sebenarnya kat sinilah peluang kaw nak beli barang made in Korea yang murah dan banyak... Aduhhhh... Barang apa tu???? Haaa scroll sampai bawah... He He He...

Ayuhhhh kita mengorak langkah perhabis duit kat Jeju Dongmun Market ni... Ha Ha Ha... Aku pon lalulah beberapa kedai... Aku terserempak dengan bahabi hitam... Ya Allah... Geli geleman aku kat situ... Uwekkkkk!!! Bahabi hitam ni macam makanan mewah kot pada orang Jeju ni... Potongan dagingnya pon cantik jek... Packing pon dalam bekas cantik... Ha Ha Ha...

Bahabi hitam dijual di sini... Uwekkkk geli!

Gate paling hampir dengan Dongmun Public Parking Lot adalah Gate 10... Tapi saje aku gatal kaki pegi Gate 9... 

Ni lah Oppa  Hyun Bin sambil mengHayun Binti.... Ha Ha Ha... Kemain kaw pegang awek kaw tak nak lepas... Dalam pasar ikan jek pon... Macam lah ada jerung nak terkam awek kaw tu... Keh Keh Keh...

Sayo hijau tu sedap... Togeh korea ni panjang panjang.... Kobis ni kecik... Rasanya buat goreng jek kot.. Kalu nak buat kimci kena pakai kobis panjang...

Kemain Ajumma pakai baju pink sedondon dengan besen kat hujung sana tu... He He He...

Kat sini jek lah aku berpeluang tengok binatang laut yang pelik pelik...

Kat sini banyak barang kering...

Cendawan kering...

Aku singgah kedai kasut... Tapi just riki jek lah... Tak beli pon... 

Si HH mencebik nengok kasut... Agak mahal walaupun design biasa...

Aku singgah kedai ni... HH just beli bag... Kali kedua aku ke kedai next day aku rembat beberapa helai seluar tido kat sini... Best giler wehhh pakai seluar tido ni... Lembut jek... Ha Ha Ha...

Kat sini banyak jual coklat..

Aduhh... Logo bahabi hitam ke tu?????? Hati hati ye U'Ouls... Jangan terhambek bahabi pulak... Ha Ha Ha...

Ikann apa nih???? Mahal naaa...

Punyalah ramai orang membeli kat area pasar basah...

Dorang ni ramai ramai pilih seafood apa dorang nak makan then tunggu untuk dimasak...

Memacam jenis daunan... Aku tak kenal pon daun apa...

Sebenarnya... Aku puas ronda dari satu kedai ke kedai yang lain nak cari Seaweed halal... Tapi tak jumpa... Puas wehhh pusing... Last last aku jumpa satu kedai ni... Kedai ni jek ada jual seaweed yang betul betul ada logo HALAL.. Kedai lain cuma ada HACCP tapi tak banyak... Aku beli jugak yang HACCP... Tapi yang logo halal aku lebih utamakan...

Aku beli seaweed kat kedai ni... Sini jek ada seaweed halal... Dan harga pon murah....

Seyes wehhh... Seaweed kat sini semua dibungkus macam bijih timah... Seikat mampat mampat wehhh... Banyak giler! Berat pulak tu.. 

Ini seaweed size besar... Puas jugak laa makan...

Jeju Islands ni paling banyak kedai jual mask... Tapi aku tak beli kat sini... Aku beli kat tempat lain... Nanti aku share...

Aku singgah kedai souvenir ni... Ajussi kedai ni sombong nak mampos... Aku nak belek tengok t-shirt pon dia tak kasi... Jadah camne aku nak beli kalu aku tak boleh nak tengok... Terus aku blah...

Tetiba aku nampak ada satu kedai jual barangan dapur original made in Korea... Aku pon masuk... Wahhhhh! Murahhhhh giler wehhh barang dapur kat sini... Termasuk meja makan kecik yang orang Korea selalu guna tu... Unik wehh meja tu... Dan... Aku rasa macam nak angkut jek periuk Korea bawak balik malaysia... Kekonon nak feeling feeling Drama Korea laa bila balik Malaysia... Kah Kah Kah...

Piuk Korea ni nampak jek macam berat... Sebenarnya ringan... Jay Emm belikan aku mangkuk nasi steel... He He He...

Di sebabkan luggage aku tak boleh nak sumbat barang berat... Jadi... Terpaksalah aku beli benda yang ringan jek... Aku beli periuk ramyeon yang kecik jek dan aku rembat banyak sudu! Ha Ha Ha...

HH tengah tengah tanya harga dengan Ajussi tu la... 

Ok... Bila sebut part sudu ni... Bermula kesah antara sudu dan Jay Emm... Dari awal lagi... Aku dok perhati jek Jay Emm... Dia pilih pilih sudu sama macam HH... Dan aku pon pilih sekali... Tapi... HH yang banyak tolong tanyakan harga sudu pada orang kedai... Kebetulan si Ajussi yang jaga... Jadi... Ajussi tu just petik harga guna calculator... Bila dah riki riki... Dapatlah harga murah... HH dapat sudu KRW 1,000.00 untuk sebijik sudu... So semua orang happylah... Sebab murah kot... Berkualiti dan lain dari biasa... Kalu kaw beli sudu yang ada kat kedai souvenir... Mungkin harganya akan lagi mahal...

Inilah sudu yang bikin kontolbesi... He He He... Uniknya sudu Korea ni... Kalu kaw dapat cari yang paling panjang sekali tulah yang paling bagus... Ha Ha Ha... Memacam pattern ada... Nak kerawang... Simple... Memacam!

Then... Masa nak bayar... HH jek pegi bayar... Aku dah tak larat nak berdiri... Aku duduk kat satu kerusi dalam kedai.. Bebetul dekat dengan cashier... Aku perhatikan Jay Emm yang sama sama nak bayar... Dia nampak yang Ajussi macam confuse harga waktu HH nak bayar... Jadi dia tanya Ajumma yang kebetulan ada kat sebelah... Then... Masa Jay Emm riki harga dengan Ajumma... Aku dapat rasa yang Jay Emm macam tahu yang Ajussi letak harga mahal... Tapi dia diamkan diri... Dia biar jek HH bayar dengan harga yang mahal tu... 

Dan... Ajumma tunjuk kat Jay Emm sudu lain... Aku just perhati jek dari jauh... Aku tak tanya Jay Emm nape tetiba dia tukar dan borong banyak sudu... Padahal waktu tu dah nak bayar... Cuma aku macam syak yang Jay Emm mungkin dapat diskaun atau harga lebih murah dari HH... Tapi dia senyap tak cakap HH atau pon aku...

Memacam barang dapur ada... Pilih jek... Murah wehh...

Kalu ikutkan hati aku ni... Seyes aku nak beli... Tapi... Berat laa pulak! Adesss...

Bila semua orang dah bayar barang yang dibeli... We'Ouls pon keluar lah dari Jeju Dongmun Market ni... Nak menuju ke parking lot... Dalam berjalan kaki kat satu lorong tu... We'Ouls pon borak borak lah tentang sudu yang dibeli tadi... Dan waktu ni lah... Jay Emm bersuara "I dapat sudu lagi murah dari korang... I dapat KRW 5,000.00 untuk 10 bijik sudu".... Aku terkedu dalam hati... Apa yang aku sangkakan tadi tepat sekali... Jay Emm memang dapat harga sudu murah tapi dia mendiamkan diri... Kaw rasaaaaaa???????????

Aku perhatikan HH... Aku tahu HH kecewa... Aku tahu kalu HH tanya Jay Emm waktu tu for sure boleh jadi gaduh... Jadi dia mendiamkan diri... Tapi dari sudut yang lain... Aku rasa apa yang HH rasa... Sebab... Selama hari ni... Setiap kali Jay Emm nak beli barang... HH yang susah payah tawarkan harga sampai jadi manis! Tapi Jay Emm??????? Dia dapat harga murah yang tak perlu tawar pon dia tak citer... Dah jauh dari kedai... Dah nak balik baru dia cakap... Nape tak kemam jek sampai mati? Kepuasan ke kat hati kaw ehh???? Kaw rasa menang ke????

This is not about sudu sebenarnya... Tapi... About friendship... Ye kaw pandang sudu tu tak ada makna... Sebab sudu tu penyebab kontolbesi jek... Kaw persoalkan... Mende remeh kecik pon nak gadoh ke?  Then aku nak tanya kaw balik... Kaw dah pilih untuk diamkan harga sudu murah tu masa kat dalam kedai... Jadi buat apa lagi kaw pilih untuk beritahu harga sudu murah tu di luar kedai???? Apa manfaatnya pada orang yang mendengar! Kimchi dah basi! Haaa... Kaww jawaplahhhh! Kaw je tahu apa motif kaw! Kaw yang pilih! 

Kaw pikirlah dalam dalam... Kadang sekecil yang baik.. Lagi orang kenang.. Sebab boleh memberi makna yang besar dalam hidup orang lain... Begitulah juga bila kaw buat suatu yang tak baik pada orang... Impaknya lagi teruk ok... Sampai mati orang akan benci... Sebab sikap kaw tak pernah nak menyenangkan orang!

Aku pendamkan isu ni....Ye... Aku tangguhkan kemarahan dan ketidakpuasan hati aku sehinggalah pada suatu waktu yang sesuai then aku hembus laju laju... Aku pernah tanya Jay Emm "Nape U tak cakap dengan I yang U dapat sudu murah tu?.. U tahu kan sudu yang HH beli tu jauh lebih mahal"... For sure jawapan standard yang Jay Emm akan jawap adalah jawapan ASSUME untuk selamatkan diri "I ingat u dah tahu"... Hello! Kalu aku dah tahu... Aku tak  akan tanya! 

Dan dia nak cover salah dia... Dia cakap pasal kualiti... Dia kata kualiti sudu dia beli tu kurang skit dari yang aku beli... This is not about kualiti ke apa laa... Tu dah jatuh pilihan nombor dua... Selama hari ni pon kita akan cari benda murah dulu... Apa salah kaw cakap jek... At least kalu kaw citer masa masih dalam kedai... HH ok jek kalu nak tukar sudu tu... Atau tambah lagi sudu... Dapatlah beli banyak sikit... 

U'Ouls bayang lah HH beli sudu 10 bijik dengan harga KRW 10,000.00 sedang Jay Emm senyap senyap dapat 10 bijik sudu dengan harga KRW 5,000.00... Separuh harga hilang wehhh! Cuba kaw tanya diri kaw... Kalu kaw duduk tempat HH lagi kaw kecewa laaaa! Hello... Kita ni pegi holiday sama sama... Bukannya sorang naik kapal laut sorang naik kapal terbang! 

Pengajaran buat Jay Emm... Jangan suka nak ASSUME! Assume tu... Bermakna kaw tak kisah pasal orang... Nasihat pon tak... Tegur pon tak... Supply info pon tak... Kaw lantakkan jek! Sedangkan orang sangat care pasal kaw... Senang citer... Jangan pentingkan diri... Orang jek usaha untuk kaw... Kaw jek nak sedap sendiri... 

Huh! Bila aku start nak membaran... Dia kata aku nak mengungkit... Dia pulak nak play victim! Whaatttt?????? Hello.... Aku tengok kejadian tu depan mata aku sendiri kot... Dengan aku ni... Tak perlulah nak berpura because I'm the type action speak louder than words... Berterus terang jek... I can handle myself! Dan pengajaran untuk HH jugak supaya tak terburu buru nak membeli... Riki kasi puas dulu... 

Masa dah keluar... Tetiba ada satu kereta ni... Keluar dari parking lot... Rasanya kereta pelancong sebab number plat bermula dengan 01... Dia dah lah salah arah jalan... Then dia paksa kereta aku yang dah jalan besar ni untuk undur belakang bagi dia jalan dulu... Bangsat giler wehhh! Kaw dari negara mana ni??? Seyes! Cam hamjadah perangai... Di sebabkan kereta aku jek ada kat situ jadi dia main sondol jek suruh undur... Tak nak bertekak punya pasal... HH undur jek lah dengan sejuta makian.... Tapi maki dalam kereta jek la... Bukan si bangsat tu dengar pon... Ha Ha Ha...

Keluar dari Jeju Dongmun Market... Jalan memang sempit... Berhatilah...


BERSAMBUNG...

16 comments:

  1. Insiden sudu tu.... aku ty diri aku... aku ni teruk sangat ke?? Sampai by any chance , by any means... kalau ko bole lampiaskan dendam ko kat aku.. ko akan lampiaskan... kalau ko rasa puas ngan apa ko dh buat... alhamdullilah la... sesungguhnya... segala sesuatu itu berlandaskan niat... and what goes around comes around..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pengajaran jugak untuk aku... Sebab aku too much caring... Terlalu amik berat tentang orang... Tapi... Orang tak fikir pon pasal aku... By the way... Allah send us someone in our life for a reason... Sama ada kehadirannya untuk mengubah hidup kaw atau hidup dia... Atau sekadar menguji kesabaran kaw... Apa apa pon... Kita sama sama belajar jadi baik... Aku doakan Aku... Kaw... Jay Emm... Semua baik baik sahaja... Amik semua ni sebagai pengajaran bermakna walau kita dengan sesiapa kelak... Aminnn...

      Delete
    2. Doa yang baik2 dan harap yang baik2... semoga kesudahan nya baik...

      Delete
  2. Tempat2 gini mmg aku tunggu bila sampai turn..

    ReplyDelete
  3. Diam... pendam... kalau waktu tu luah.. pun tak merubah apa.. jadi hadap dan hadam jek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah lah... Aku pon x sempurna... Mungki ada silap aku kat memana... 😭

      Delete
  4. wah dong mun market buka sampai malam ke. Kata guide kita orang dia tutup petang bila ada member nak singgah lagi sekali cari barang. Tapi memang besar giler sampai kan tak tahu masuk pintu mana kuar pintu mana. Jadi ikut je lah guide jangan pisah-pisah nanti sesat barat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang bukak jek... tapi x lah sampai lewat malam...

      Delete
  5. Wah macm masuk kedai yang akak masuk je banyak periuk dan produk stainless steel yang mengoda perasaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... SS geram jek tengok meja makan kecik tu.... ha ha ha

      Delete
  6. Pasal sudu tu rasanya dia ada banyak jenis. Ada yang sepaket 1 sudu dengan chopstick. ada yang jual sekeping sekeping ada yang jual 2 kpg dalam 1 pack. Yang murah pemegangnya tak byk ukiran dan kalau lagi banyak yukiran di pemegangnya dan cantik lagi mahal lah. Kita orang memang suruh guide tanya mana tempat sudu yang murah untuk borong sebagai oleh-oleh sebab sudu dia cantik dan panjang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang banyak jenis... Yang harga murah pon ok dah... kalu yg lawa tu yg kerawang laa... Panjang paling bagus...

      Delete
  7. Akak benda ni dah selalu makan hati dengan kawan-kawan travel. Kadang rasa hati tu pendam je sebab kita lebih menghargai silaturahim dari pada bermusuh. Cuma kadang bila terasa sangat emmm bawak le diri kemana saja. hehehehe. Mengubat hati yang sedang kepedihan sambil merawat dalam diam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ingat satu perkara jek dalam hidup ni... 3 minit yg pertama itu adalah marah... minit seterusnya adalah ego... kalu jiwa kental nak perbaiki diri... insyallah ada jalan untuk berbaik!

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...