Thursday, 23 April 2020

Kembara Jeju - Sangumburi Crater

Entry sebelum boleh usha SINI...


Hari pon dah lewat petang... Waktu ni... Hati tertanya tanya... Sempat ke aku nak terjah Sangumburi Crater tu? Jangan aku salah jalan dah...

Kalu nak ke Sangumburi Crater ni... Silalah set GPS 7839900... Insyallah U'Ouls akan sampai di pintu masuk Sangumburi Crater yang betul...

Turun jek dari kereta... Memasing tutup hidung... Apa ke busuk beno tempat ni... Busuk giler wehh... Kebetulan ada Oppa lalu... Ehhh... Kaw berak tak basuh ke? Kah Kah Kah... Tak memasal Oppa kena  attack tuduhan pembawa tahik... He He He... Entah lah... Tempat ni memang busuk... Macam logi kumbahan baunyaaa... Adehhh...

Cecepat aku jalan menuju ke kaunter tiket... Tak nak bau tahik mengikut... Ha Ha Ha... Nak masuk Sangumburi Crater ni kena bayar entrance sebanyak KRW 6,000.00 per person ye... Huh! Kopak poket... Ha Ha Ha... Nasib baik lah parking free...

Patung ni kat memana ada jek... Memang icon Jeju Island... Jangan kaw sangka saka mengikut kaw pulak... Ha Ha Ha...

Inilah pintu gerbang... Kaunter tiket belah kiri...

Akhirnya.. Bertemu jua aku dengan dedaunan autumn... 

Dia nampak biru... 

Unik pulak kerusi tu...

Sangumburi Crater ni luas... Uniknya di sini hanyalah lalang! Ha Ha Ha... Ok... Lalang oversea memang cantik... Aku tak nafikan... Tinggi pulak tu... Memula tu unik dipandang... Tapi dah lama lama rasa bosan dan menakutkan... Ha Ha Ha...

Ehhh... Nape pulak menakutkan? Aduhhh... Aku bukan takutkan lalang cantik tu... Aku takut ular... Kat sini memang merata signboard ular... So better U'ouls berhati hati ler kalu nak amik gambar kat semak lalang ni... Atas risiko sendiri ok...

Lalang tu lebih tinggi dari HH...

Sini lalang dia botak skit... He He He... Tapi boleh amik gambar kat tengah lalang... Tempat lain ada pagar... Tak boleh panjat... Bahaya banyak ular... Hu Hu Hu...

Ehhh... Ular tedung tu besooonyeeee... Ijau pulak tu... Keh Keh Keh...

Santai... Sambil menikmati dedaunan autum...

Menapak lah kaw.... 

Bebatuan...


Amek kaw lalang... Seladang lalang... Ha Ha Ha...

Ku tanam padi tumbuhnya lalang.. Ehhh...

Sebenarnya... Aku dah terbuang banyak masa kat kawasan lalang botak tadi... Adesss... Geram betul... Rupanya... Bila aku jalan ke depan skit... Amekkk kawww... Seladang besor lalang... Siap kaw boleh pegi ke tengah... Tak ada pagar... Aku syak kat sini tak ada ular... Ha Ha Ha...

Inilah area lalang tak berpagar... Lalang kat sini lagi tinggi ok... Tapi nak menuju ke sini agak jauh jugak...

So... Apa lagi... Posing laa kat tengah ladang lalang... Cuma... Masa nak amik gambar area sini... Langit pulak dah mula mendung... Jadi aku amik gambar mana yang sempat jek... Aku pakai handphone jek sebab cuaca dah gelap... Aku try guna Gopro tapi wireless aku tak menangkap! Angin kuat giler kat sini... Adehhh...

Aci nengok apa tu? He He He...

Masa nak amik gambar... HH asik salah amik gambar aku jek... Aku suruh ke kiri dia ke kanan... Time ni lah tangan dia nak pengkor... Haa tahu tak pengkor tu apa? Tangan pengokor tu tangan tak bedung... Kah Kah Kah... Aduuhhh lahh... Asik salah jek amik gambar aku... Tapi aku tak laa marah dia... Cuma dia jek terasa yang aku marah dia... Aku cuma mendengus skit jek pon... Terus dia tak ada mood... Merajuk! Adesss...

Budak tengah merajuk... Mencerun jek... Ha Ha Ha... Aku suruh dia posing... Dia tegak macam tiang bendera Korea Utara... Pastu buat muka kimci basi... Nasib tak kejong macam Kim Jong Un... He He He...

Nasib baik lah HH merajuk tak lama... Dia ni kalu merajuk memang tak lama... Dia nampak jek keras.. Tapi hati di dalam lembut sebenarnya... Cuma... Jangan kaw uji kesabaran dia... Ngeri woo... Ha Ha Ha...

Aku tinggalkan Rusa sendirian tanpa teman... 

Tetiba... Hujan turun! Bertempiaran semua orang lari... Adesss... Dah lah tak ada payung... Meredah lah kaw dalam hujan... Jauh pulak tu nak menuju ke pintu entrance.. Adesss...

Hari pon dah gelap... Marilah kita gerak pulang...



BERSAMBUNG...

8 comments:

  1. Rindunya Jeju Island. Tak sempat pegi Sangumburi Crater, tapi masyaallah Jeju sangat cantik kan

    ☆ Atheera ☆

    ReplyDelete
  2. Kim jong un?? Baik ju on...

    ReplyDelete
  3. Pasni nak buat ladang lalang pula...utuk pelancongan...

    ReplyDelete
  4. Bestnye travel.
    I Follow blog dulu ya...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...