Saturday, 11 April 2020

Kembara Jeju - Seongsan Ilchulbong Peak (성산 일출봉)

Entry sebelum boleh perhati SINI...


Pagi ni... We'Ouls kena kemas bag dan letakkan di luar bilik... Sebab... Owner janji nak kasi bilik besar... Memang agak hazabedah duduk bilik kecik yang sepatutnya untuk single tapi nak sumbat triple... So bag bag tu nanti... Owner yang akan simpankan ke bilik baru... Not to worry... 

Dah siap semua bag... Dah siap semua bekalan makanan... We'ouls pon gerak lah... Waktu ni cahaya matahari masih malu malu nak muncul... Tengok jam masih awal pagi lagi...

Ke manakah destinasi pagi ni... Yeahhh! Aku nak ke Seongsan Ilchulbong Peak... Ada apa situ? Ada peak... He He He...

Kepada U'Ouls yang nak terjah Seongsan Ilchulbong Peak ni... Silalah set GPS guna nombor ni ye 7518000... 

Maka... Bermulalah perjalanan pertama We'Ouls untuk hari ni... Silalah scroll... He He He...

Inilah pemandangan di atas jalan raya di awal subuh hari... Unik kan kereta depan aku ni... Kecik comel jek... 

Jalan jalan jalan... Hinggalah We'Ouls berhenti kencing kat Stesen Minyak... Si Ajusi yang keje kat pam minyak ni macam pelik jek tengok we'ouls... Ye laa kan... Jarang nampak orang asing kot... Tapi Ajusi ni baik weh... Apa yang bestnya berhenti kat Stesen Minyak sini adalah... Dapat Kopi panas free U'Ouls! Haaa... Tak isi minyak pon... Tapi still dapat kopi panas free! Wahhh...

Henti rehat jap kat Stesen Minyak ini...

HH dan kopi free... He He He...

Ayuuuhhh! Teruskan perjalanan...

Dalam perjalanan... Tetiba Jay Emm kebocoran... Aduhhhh! Jay Emm... Jay Emm... Dia bukan seorang yang sediakan payung sebelum hujan... Everything dia take things for granted... Dia lebih suka merawat dari mencegah... Itulah perangai Jay Emm...

Kalu travel dengan dia... Jangan harap laa dia nak bawa ubat ke... Pad ke... Semua memang tak! Kadang aku yang terpaksa sedia semua untuk dia... Aku pelik tengok dia... Dia dah period tempoh hari... Tapi sebelum ke Jeju... Dia dah ada tanda period lagi... Tapi.. Tak prepare apa apa... Kaw dah tahu ada tanda tanda nak Period... Bawak lah pad sesiap dari Malaysia... Ni tak... Malas! Dia ikut apa yang ada dalam otak dia... Bukan yang ada pada retina mata dia...  Dan merisaukan aku... Dia period 2 kali dalam sebulan! Adehhhh! Risauuuu! Walaupun dia kata tak banyak... But still kena prepare pad! Tak kan dah bocor teruk baru nak mencari... Dah lah susah nak cari! Merata ok nak cari terutama yang harga murah...

Akibatnya... Dah tak memasal kena beli pad kat Jeju! Tahukah U'ouls berapa harga sebungkos pad kat Jeju ni? Paling murah KRW 8,000.00... After conversion ke Ringgit adalah lebih kurang RM 32.00! Haaaaaa! Tak memasal kannnnnn? Terpaksa buang duit! 

Singgah sini pegi cari Pad... He He He...

Perjalanan diteruskan... Alhamdulilah... We'Ouls selamat sampai di Seongsan Ilchulbong Peak tanpa sesat... He He He...

Waktu sampai tu... Petak parking still kosong... So HH parking bebetul berhampiran dengan Pintu Entrance... Tak perlu bayar parking ye... Parking kat sini free jek...

Untuk masuk ke Seongsan Ilchulbong Peak ni... Ada dua laluan ye... Pertama laluan percuma... Kedua laluan berbayar... 

Kalu laluan berbayar... Kaw kena bayar tiket entrance yang harganya adalah KRW 5,000.00 seorang... Dan kaw berpeluang menikmati panorama indah... Mampu naik sampai ke puncak Seongsan Ilchulbong... 

Kalu laluan free pulak... Just jalan dekat dekat situ jek.. Santai santai... Tak ada aktiviti mendaki Seongsan Ilchulbong Peak...

Aku pilih yang mana? Aku tamak! Aku pergi dua dua... Kah Kah Kah...

Suasana kat Seongsan Ilchulbong Peak ni... Nyaman... Sejuk... Tak ramai sangat orang waktu ni... 

Seongsan Ilchulbong Peak ni sudah disenaraikan sebagai tapak Unesco ok...

Tanda penghargaan...

Amboihhh... Happy naaa Aci ni... He He He...

Sayang kamu hingga ke jannah... Aminnnn...

Merata patung ni... 

Batuan ni macam pelik skit... Terletak di atas bukit...

Niat di hati... Memang nak just nak lepak lepak aje sambil tengok pemandangan laut dari kejauhan... Tak ada lah niat sampai nak panjat bukit pon...

Tetiba... Jay Emm kata dia nak panjat bukit... Rugi kalu tak naik sebab dah bayar mahal mahal... Erkkk... Harga pad kaw lagi mahal Jay Emm hoiii... Nyawa lagi penting... Aku dah "Ermmmmmm"... Dia beriya iya nak panjat... Dia lupa kudrat dia yang tak seberapa... Dia kata gini "Tak pe kalu U tak nak naik... I naik sorang... U tunggu lah kat bawah"... Amboihhhh! Nak tinggalkan aku pulakkkk! 

Kalu ikut hati aku ni... Memang aku nak mengamok.. Memang aku tak kasi... Pertamanya sebab aku tak nak berlama kat sini... Kedua bahaya kalu dia naik sorang kot apa apa jadi... Ketiga sampai hati ek tinggalkan aku kat bawah ni semata untuk kaw berada di Puncak? 

For me... Dalam persahabatan ni... Senang jek... If sorang tak naik... Semua tak naik... Biar susah sama susah senang sama senang... Apa apa jadi biar sama sama tanggung... Pegi sama sama... Balik pon sama sama... Tapi ni dah macam kaw fikir diri kaw jek... Pegi sama sama... Tapi nak holiday lain lain? Itu ke yang kaw nak Jay Emm hoiiii?????

Jay Emm berlalu pergi tinggalkan aku dan HH tanpa fikirkan risikonya.. Dan bawa sekali kedegilan bersamanya! Memang payah kalau bercakap dengan orang yang take things for granted ni... Kaw tak akan memang! Jadi biorkan dia!

Aku dan HH lepak lepak kat bawah bersama dengan Ajuma dan Ajusi ni... Sembang sembang...
 
Tetiba tour guide si Ajuma dan Ajusi ni menyapa aku dan HH... Dia tanya nape tak naik sampai atas? Aku pon riki riki lah dari Tour Guide ni... Berapa jauh jarak dan masa untuk panjat sampai puncak tu? Then... Lama aku renung... Aku perhati... Ramai jek Ajuma dan Ajusi tua bangka yang lain gigih naik sampai atas... Ha Ha Ha.. 

Then aku fikir logik... Dari tadi... Aku perhati... Ramai orang naik... Tapi tak da sorang pon yang turun... So aku berpendapat... Laluan ni hanya untuk naik jek... Laluan turun mesti ada jalan lain....

Bila dah lama fikir.. Dan si Jay Emm mula hilang dari pandangan... Aku dah mula risau... Sebab... Aku masih fikir jauh... Kalu tengokkan laluan ni... Memang rasanya lebih senang naik banding turun... Kang satu hal pulak si Jay Emm dah naik then turun ikut laluan yang sama... Dan mungkin membahayakan diri dia sebab kena berselisih dengan orang yang nak naik sahaja... Dah lah mencuram.... Haihhhhhh! Maknanya apa sekarang ni? Aku terpaksa naik jugak laa nih kannnnn untuk dapatkan dia!

Aku tanya HH "Kaw nak naik tak?"... HH "Aku ok jek kalu kaw ok"... Adehhh... So... Pelan pelan aku mendaki satu demi satu tapak... HH lah yang pimpin aku... Tenangkan aku.... Dan sabar dengan aku...

Seyes lah... Rasa macam nak pitam wehh... Lutut aku dah ketar! Rasanya dah banyak sel sel dan tisu lutut aku koyak rabak!

Menarik nafas untuk teruskan ke puncak...


Akhirnya... Aku jumpa jugak Jay Emm yang waktu tu baru nak turun... Dia pon terkejut tengok aku mampu panjat! Dia tak tahu aku panjat ni sebab terlalu risaukan dia... Tapi... Ada hikmahlah aku naik... Rupanya dia hampir jatuh sebab kasut dia tetiba kopak depan waktu nak turun! Tersepak batu katanya... Adesss... Jay Emm... Jay Emm... Inilah sebabnya aku larang kaw naik... U not young anymore ok... Kita tak boleh rasa diri kita sekuat dulu!

Pemandangan yang sangat indah...

Bukit berjambul... Keh Keh Keh...

Yeahhhhh! Akhirnya sampai puncak! Tepuk tepuk tangan... Ha Ha Ha...

Nikmatilah pemandangan ini...

Amekk kaw tangga!

Awak kasi love kecik tu kat sape? He He He...

Seperti yang aku jangka... Laluan untuk naik dan turun adalah berbeza ye... Tapi kalu kaw nak melintang arus pon boleh jek.. Atas risiko sendiri... Cuma tak berapa best lah... Dan tak mencabar pada yang sukakan cabaran... Pada aku... Laluan untuk turun adalah lebih mudah dan selamat! Sebab tangganya kayu... 

Jauh jugak lah nak ikut laluan turun... Tapi tak sejauh masa ikut laluan naik... Huh!

Dua Aci yang selalu buat jantung aku rasa nak tercabut... Ha Ha Ha...

Layan sampai dah tak terlayan... Ha Ha Ha..

Marilah kita jenjalan kat laluan free pulak...

Danger katanya...

Masa aku amik gambar ni... Ada Oppa ni tegur aku... Dia kata "Wow U are very creative"... Kembang setaman idung Aci kejap... Keh Keh Keh...

Si Jay Emm ni lagi untung... Tetiba ada sorang Oppa kasi dia belon I Love You... Makkk aihhh... Aku kejelesan... Ha Ha Ha...

Kekuningan.. Kehijauan... Pastu orang tepi aku menyebok nak amik gambar macam aku jugak... Terus aku rasa semak! Adesss...

Kat sini jek souvenir murah kalu nak banding tempat lain... Aku beli t-shirt... Dan fridge magnet..

Pepatung ni pon boleh jek nak beli... Tapi aku takut... Kang sampai Malaysia dia mintak hantar balik Jeju pulak kang... Kah Kah Kah...

Pulun lah souvenir kat sini... Kaw tak kan dapat harga semurah sini... 

Gambar ni... Belakang tandas awam.. He He He...


BERSAMBUNG...

22 comments:

  1. Hahaha... dh terdesak 8ribubwon anggap jek la 8 hengget.. cik kiah jeling jm.. mak cik kiah kayo..

    ReplyDelete
  2. Luv kecik tu utk hyun bin...

    ReplyDelete
  3. Coffee free everywhere... huntung la..

    ReplyDelete
  4. Rindu nak baca SS nyer tulisannn... Nnti cikbunga dtg balik🌹🌹

    ReplyDelete
  5. kedai sovenir tu je yang murah. akak beli banyak kat sini dgn coklat lagi. siap dapat beg cun lagi sebab coklat berkotak2 adoiiiiii

    ReplyDelete
  6. tempat tu cantik tak tgk ajuma masuk laut ka. tapi bertingkek tingkek emmmm urut lutut adoyaiiiiii

    ReplyDelete
  7. 10 keping jek pun RM32 ko!! padan muka...tapi kan tapi kan..kualiti sgt best tau pad koya ni..ehh kalau kat msia ada jual mmg bagusla..rugi tak ras pakai pd koya ..jeling SS hahaha (nak sedapkan hati..RM32 letak kat toot jek ahaha)

    ReplyDelete
  8. terima kasih buat SS yang sgt memahami

    ReplyDelete
  9. Belakang tandas awam pun cantik ya. Hehehe. SS, turun tangga kayu, naik tangga apa?

    Btw mahalnya RM 32!!! Berapa helai je tuu ya Allah - khai kakijalans

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naik rumahtangga... Kah Kah Kah... Tangga batu ler...

      10 keping jek... kejam kan harga dia? ha ha ha

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...