Monday, 27 April 2020

Kembara Jeju - Yongmeori Coast (용머리해안)

Entry sebelum boleh kaji SINI...


Aduhhh... Dah pagi... Ya Allah bercintanya aku nak bangun... Kaki aku ni nasib baiklah dah ok... Kalu tak... Menderita nak jalan... Semua ni Jay Emm punya pasal... Sape suruh gigih sangat panjat 
Seongsan Ilchulbong Peak tu! Iskkksss...

Sebut pasal sakit kaki ni... Meh aku nak citer skit pasal semalam... Malam tadi... Sampai jek homestay... Owner kasi bilik baru... Besar giler... Boleh refer SINI... Barulah aku boleh berkuak riang ria ceria aidilfitri dalam bilik beso tu... Kah Kah Kah...

Aku ni dah sakit kaki... Si Jay Emm pulak wat bodoh jek tak hiraukan aku... Selalunya dia jek rajin picit picit badan aku ni... Tapi kali ni langsung tak de... Sebab... Dia sendiri pon macam nak mati sakit kaki... Ha Ha Ha... Haa tu laa nak sangat kan... Merasalah bahana Seongsan Ilchulbong... Ha Ha Ha...

Disebabkan bebanan sakit kaki dia dua kali ganda dari aku... Jadi aku cakap kat dia "Meh sini I urut kaki U"... Dia pon hulurlah kaki dia... Then menjerit lah kena urut dengan aku... Aku cakap kat dia 
kaki aku ni pon menderita... Picit cepat! So aku hulur kaki aku... Dia pon hulur kaki dia... Dua dua duduk mengadap atas satu katil... Dia picit kaki aku... Aku picit kaki dia.. Dah macam kat umah orang tua... Kah Kah Kah... Kalu tak buat gitew sama sama akan menderita sakit kaki sampai besok... He He He...

Sambil urut urut kaki kasi lega tu... Si HH solat... Dan aku pulak beborak... Aku cakap kat Jay Emm gini "Nasib baik lah HH tu tak sakit macam kita"... Jay Emm jawap "Syukurlah"...  Aku sembang lagi "HH tu badan dia kecik kot tak macam kita... Dia kuat banyak tenaga"... Then bila HH dah sudah solat... Tetiba dia kata gini "Nape? Kalu aku sakit nanti tak ada sape nak drive ke?" Terus dia hempas bantal dengan tilam nak tido bawah.... Tetiba nak naik angin tak tentu pasal...

Aku tanya dia "Ehhh... Kaw dah nape? Kaw ni sembahyang khusuk ke tak ni? Leh pulak dengar apa kita orang borak?"... Aku sound dia "Ko ni salah dengar ni... Aku cakap untung kaw tak macam kita orang ni... Sakit sakit... Nak gerak camne esok kalu kaki masih sakit"... HH tak nak dengar penjelasan aku... Dia cuma nak dengar kata hati dia jek... 

Si HH ni... Aku syak... Dia bukan bengang pasal apa yang aku kata.. Dia bukan dengar sangat pon apa yang aku borak tapi saja cari pasal... Dia bengang pasal Jay Emm tak amik lesen luar negara... So membawak bawak laa emosi tu bila dah penat! Aduhhhhh! 

Aku suruh dia naik katil... Tido atas katil... Dia tak nak... Sempit katanya... Dia merajuk... Bila hati dia dah sakit... Dia menyakitkan hati orang lain pulak... Aduhhhhh! Tapi... Aku pujuk pujuk dia jugak malam tu... Bentangkan tilam semua... Baring kejap sebelah dia... Nampak macam dia ok skit... 

Aku ingat satu perkara dalam hidup ini... Bila tengah marah... 3 minit pertama itu adalah marah... Minit seterusnya adalah ego... Jika jiwa kental untuk perbaiki diri.. Memaafkan... Tak putus asa...  Insyallah ada jalan untuk berbaik... 

Si Jay Emm pulak terdiam seribu bahasa... Aku dah tak larat nak fikir lebih... Jadi masing masing semua terbongkang sampai ke subuh hari...

Bila dah subuh... Aku dan HH jek solat... Jay Emm keuzuran... Aduhhhlah Jay Emm... Dah uzur... Degil pulak tu... Lagi nak lanyak badan panjat sana sini.... Risau aku sebenarnya... Dengan period dia dua kali dalam sebulan... Period yang tak menentu... Aku syak... Masa dia belum habis 1st period hari tu.... Dia makan vitamin C 1000 mg... So aku suruh dia stop jangan amik lagi dah... Bahaya...

Alhamdulilah lah... Sakit kaki aku dengan Jay Emm dah baik... Cuma kasut Jay Emm ni... Dah kopak... Adehhh lah... Aku dah fikir dah... Ni kalu kasut kopak kat memana nanti... Memang aku balut jek kasut dia ni dengan selefon tape... Worse come worst kena cari kasut baru untuk dia... 

Dah siap semua bekalan makanan... Dan dah breakfast... Baru boleh gerak... Aku kena pastikan HH kekenyangan... Dan tak banyak cakap pagi ni... Supaya mood dia ceria... Ha Ha Ha...

Apa apa hal isi minyak dulu... Aku isi KRW 20,000.00... Swipe pakai credit card lagi senang... Ok... ini tips dari aku lah... Setiap kali minyak... Isi lah waktu minyak dah separuh tangki... Betterlah isi... Tak pe isi jek... Jangan kaw perjudikan nasib dah nak kering baru nak isi... Terutama pada U'Ouls yang guna Credit Card... Takut nanti minyak dah abis... Swipe Credit Card pulak problem... Buat perhabis cash jek... For me selagi kaw boleh guna Credit Card... Jimatkan lah cash...

Destinasi pertama pagi ni... Aku plan nak ke Yongmeori Coast... Set GPS by nama tempat ye...  Memang confirm kaw akan sampai punya... Not to worry... Tak ada nombor... Tak ada alamat... Sampai sana nanti kaw ikut jek signboard... 

Sebenarnya... Aku menyesal pegi Yongmeori Coast ni waktu awal pagi... Seyes menyesal... Sebab... Yongmeori Coast ni lebih cantik pemandangannya waktu menghampiri tengahari... Jam 10:00 pagi ke atas tu dah just nice... Waktu waktu tu lah pemandangan Yongmeori Coast ni sangat indah dan cerah! Langit membiru dan tak terlalu sejuk... Ombak pon tak terlalu kuat! Seyesss! Ingat pesan aku ni... Jangan menguntum mekar kat Yongmeori Coast ni awal pagi sangat!

Waktu aku sampai di Yongmeori Coast ni jam baru 8:30 pagi... Nak masuk Yongmeori Coast ni tak boleh masuk dengan kereta ek... Kaw kena parking kat luar... Parking kereta adalah percuma... Dari tempat parking ke Yongmeori Coast kena jalan kaki lebih kurang 300 meter...

Inilah Sanbang Mountain... Nasib baik Jay Emm tak giler nak ajak aku panjat... Huh!

Kereta tak dibenarkan masuk... 

Nak sighseeing kat Yongmeori Coast ni... Kena bayar U'Ouls... Tak free! Jadah kan? Ha Ha Ha... Tengok pantai jek pon kaw nak ketuk duit orang... Adehhh... Harga tiket adalah KRW 2,000.00 seorang...

Waktu lawatan adalah dari dari jam 9:00 pagi... Tapi ada Ajussi jaga tiket... Dia bagi masuk jam 8:40 pagi... Agaknya dia nampak we'ouls melangut lama sangat... Dia panggil masuk jek... Tapi... Bila dah masuk... Tetiba ada sorang awek korea ni ntah datang dari mana... Panggil We'Ouls dari jauh dia kata kalu nak masuk kena beli tiket... Jadahhh aku dah bayar laa... Jerit kat dia sambil tengok tiket... Dan Ajussi kat dalam booth tiket menjongolkan kepala pada awek tadi... Cakap dah bayar... Terus awek tadi kata "Ok ok.. Sorry!"... Iskkksss... Potong stim betul... Baru nak usha pantai... Ha Ha Ha...

Cuaca waktu aku pegi sebelum jam 9:00 memang tak cun... Langit mendung macam nak hujan... Ombak kuat giler weh... Sejuk nak mati... Sesekali rasa badan melayang kena tiup angin... Menakutkan jek... Dan memang berangin kuat macam nak ribut... Sampaikan berapa kali aku terpaksa stop cuci lens aku basah! Dengan aku sekali basah... Aduhhhh!

Aku berselisih dengan satu family dari Malaysia.. Makcik tu peramah skit... Tegur We'Ouls "Pepagi dah tengok pantai ye" Sambil senyum gelak gelak... 

HH berkhalwat dengan sape tu? Bapak Hyun Bin ke? Kemain kaw berpelukan... He He He...

Pepagi Ajumma dah menguntum mekar menyiang Abalone.. Nak masak apa tu? He He He...

Jeju Island ni semuanya duit... Nak bergambar dengan pokok pon kena bayar... Nyampah!

Lawa kan? Jambatan atas tu... Laluan pejalan kaki nak ke Sanbang Mountain... Boleh amik package nak ke sana kalu nak... Aku dah jeling jeling Jay Emm... Ha Ha Ha...

Di antara sebab menjadikan hati seseorang itu keras adalah kerana dia sombong... Tidak suka menerima nasihat dan menganggap dirinya lebih baik dari orang lain...

Hidup biar menahan batu... Jangan berak batu... Keh Keh Keh...

Kebiruan kacak di situ... He He He...

Jika kamu melihat aku sedang marah... Maka maafkan lah aku... Dan jika aku melihatmu dalam keadaan marah... Maka aku memaafkan kamu... Jika tidak.. Kita tak akan mampu hidup bersama... 

Jahat di sebuah hubungan adalah saat merasa semuanya baik baik saja tanpa tahu kalau salah satunya sedang merasa tidak baik baik dan hanya memendam tanpa bercerita...

Dia memanjat pulak dah... Sakit kaki nanti... Ha Ha Ha...

Why you so stupid Rose... You jump alone... Send my regards to abalone... He He He...

Masalah hidup seperti ombak tepi pantai... Ia akan datang... Tapi suatu saatnya... Ia akan pergi...

Sahabat yang baik adalah sahabat yang sering bertengkar tetapi tidak pernah berpisah... Betul kan? He He He...

Bahagia perlu dicari... Ia tak datang sendiri... Nikmatilah seikhlas hati... Hendak bahagia bukan boleh jadi terus serta merta...

Tetiba hadir yang ke empat antara kita? Sape? Tu Syaitonnnn kat belakang tu tu... Buat apa lalu situ tuuu? Nape tak berenang? Iskkksss...

Di setiap kegelapan pasti ada cahaya...

Antara dua celah... Pasti ada lubang... Ha Ha Ha...

De Sperwer katanya...

Marilah kita terapi minda... He He He...

Ini adalah Dalgona Candy....

Sendu pilu aku nengok kelapa Jeju Island ni... Tak de nafsu pon nak minum... Kering bebeno... 

Kat sini aku borong hand cream pelbagai flavor Original Jeju... Selain tu aku beli cawan.. Sini jek aku rasa murah dan barang dia unik jugak...

Sebelum ke lokasi lain... Aku lepak kejap kat taman... Beli mineral water kat kedai... Pastu cekik maggi goreng... Boleh pulak bekas tupperware tak ada... Lupa bawak... Then aku beri idea suruh masukkan semula maggi goreng tu dalam bekas asal... Haa... Senang!...

Sape makan maggi cara macam aku ni? Ha Ha Ha...

Kasut dan tuan sama sengih keriangan... Ha Ha Ha...

BERSAMBUNG...

12 comments:

  1. Di antara celah ada lubang.. what the heck?

    ReplyDelete
  2. Bapak hyunbin... statement berbaur dengki...

    ReplyDelete
  3. Aku tak tau la nak ckp apa.. kang korang ckp.. ye la kalau sight seeing muka senget jek.. dh sendiri lupa diri tu dh berumur... dipaksa laju2 pastu sakit.. kan cari penyakit.. dh la lps insiden sudu.. pastu masing2 sakit seteruk bebeno.. bukan emang cari kan penyakit nye tuh loh... kok... lupa ya...

    ReplyDelete
  4. Unik kan batu dia. Akak kat sini sampai sekerat jalan je tak pergi sampai hujung sebab laluan tebing dia tak rata. Kang terpeleot kang naya je kaki yang begitu berharga ini. hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah luas kawasan sini... boleh tembus jalan lain rasanya... x bayo kot jalan tu... tapi jauh laa pulak nak menapak...

      Delete
    2. Kalau tak salah dia pusing keliling tebing tu dan akan keluar jalan lain yang bila musim bunga canola kawasan tu cantik dengan latar gunung.

      Delete
  5. Setakat ko nyopink ngan aku masa kat guanzho.. aku angkat beg.. siap naik turun train.. ada ko dengar aku berbunyi???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat weh... tu makan dia... apa statement haree hari tu.. penat sangat ke setakat tengok tv jek pun...

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...