Monday, 6 April 2020

Kembara Medan - Tip Top Restaurant

Entry sebelum boleh kaji SINI...


Kepala aku dah start denyut... Jay Emm pulak hingus tak henti... Sampai je hotel... Aku membongkang kepenatan...

Si HH ni... Dah tahu aku tak sihat... Lagi dia nak ajak dinner kat luar... Adehhh lahhh... Aku memang rasa yang teramat lah malas... Aku sakit kepala kot...

Bila HH tengok aku liat seolah olah nak mengagalkan rancangan dia... Jadi... Dia terpaksa bocor satu rahsia... Kah Kah Kah... Rupanya dia nak ajak aku makan kat Tip Top Restaurant... Dia dah reserved semuanya sejak dari Malaysia lagi taw... Hah?  Bila masa kaw buat semua ni? Dia nak dinner celebrate besday aku... Ha Ha Ha... Walhal dah celebrate kat Sinabung Hill hari tu... Dia nak buat surprise lagi... Dia pakat dengan Jay Emm... He He He...

HH ni... Walaupun besday aku cuma sehari... Tapi cara dia nak raikan besday aku ni... Rasa sebulan tak habis kot... Satu demi satu surprise dia akan plan... Sampaikan aku rasa dah boleh baca plan dia... Kah Kah Kah... Sebab mende yang sama jek berulang tiap tahun... Kadang saje aku kenakan dia balik sebab aku tak nak dia bazir duit untuk aku... Jadi aku pura pura nak gagalkan rancangan dia... Kah Kah Kah... 

Lately... Aku ni memang susah kaw nak surprisekan melainkan ada orang nak hadiahkan aku sebijik kereta reben ikat tepi... Haaa... Itu aku  bebetul surprise.... Dalam mimpi boleh lah... Kah Kah Kah... 

Samalah macam besday Jay Emm... Walaupun besday Jay Emm bulan November... Tapi awal tahun lagi si HH dah fikirkan apa surprise dia nak buat untuk Jay Emm... Ha Ha Ha...

Aku pon siap siaplah lawa lawa wangi wangi... Turun lobi tunggu Grab... Tengok jek kereta lalu lalang atas jalan... Tetiba ada satu kereta ni berhenti depan hotel... Tengok tengok ehh... Cewek drive... Jenis dan no kereta pulak tak sama dalam system... Rupanya Grab tukar kereta lain... Pemandunya perempuan pulak tu... Haaa yang ni surprise... Ha Ha Ha...

Seyes wehh... Ini kali pertama... Aku naik Grab... Tapi perempuan yang drive... Cewek ni lawa taw... Siap pakai blezer tapi seksi macam orang keja berpangkat taw...  Rambut perang... Putih melepak... Drive pon hati hati jek... Dah lah kereta mahal... Baru pulak tu... We'Ouls banyak borak dengan dia... Tanya macam macam... Peramah pulak tu... Borak punya borak... Sampailah di Tip Top Restaurant... Laaa... Dekat jek dari hotel...

Aku sebenarnya... Agak was was jugak dengan Tip Top Restaurant ni... Al-Maklumlah kat Medan ni... Kaw kena hati hati... Takut termakan yang tak halal... Tapi... Alhamdulilah la... Makanan kat sini tak ada yang tak halal... 

Actually... Si HH ni... Buat reservation untuk celebrate besday aku kat sini... Dia pilih tempat ni sebab ada live band.. Bukan sebab food sangat pon... HH mengharapkan ada arrangement yang baik dari restaurant ni untuk celebrate besday aku kat sini... HH ada request untuk buat special announcement dan besday song guna live band tu lah... Kononnya nak surprisekan aku ler... Tapi... Akhirnya... HH yang surprise sendiri... 

Pihak restaurant tak buat pon arrangement besday aku tu... Bila tanya kat sorang staff tu... Dia kata ada ada ada... Last last tak ada... Berjanji dulu masa booking kemain... Bulan bintang nak sediakan... Last last pada hari kejadian.. Dorang pura pura buat tak tahu jek... Rasa nak memaki pon tak guna... Sebab tempat orang kan? Dan staff tahu We'Ouls ni from Malaysia... Dorang tak pedulik pon... Batak Batak Medan ni... Jangan lah kaw caya sangat... Kat memana pon sama jek perangai... Kalu kat Malaysia... Restaurant buat perangai gini... Memang netizen akan gunakan kuasa viral untuk melingkupkan kaw punya bisness... Seyes! 

So... No celebration... No surprise at all... Malam tu hanya jadi dinner biasa jek... HH banyak kali say sorry kat aku... Jay Emm pon hanya mendiamkan diri... Dah tak terucap dengan kata kata.. Sebab apa yang dirancang untuk happykan aku tak menjadi... 

For me... Bukan surprise yang aku harapkan... Bukan kek... Bukan food yang hebat... Atau tempat yang gah... Effort count first! Aku menilai dari segi kegigihan HH dan Jay Emm yang sentiasa nak buat aku senyum dan happy... Rasa syukur di atas kehadiran kalian dalam hidup aku adalah sebenar benar bahagia yang aku nikmati... Dan semoga setiap yang aku kecapi hari ini berkekalan hingga ke jannah... Aminnnn...

Jommm... Tengok restaurant ni... Restaurant ni dikatakan famous lah di Medan ni... Tempat orang have have laa jugak katanya... Ha Ha Ha... Tapi pada aku... Kalu kat Malaysia... Bishe bishe jek... Tak ada yang luar bishe... Nak kata food dia hebat sangat tu... Pada aku biasa jek... Sebab aku compare dengan Hard Rock... Kah Kah Kah... Aku pernah Celebrate besday aku kat Hard Rock Penang wehhh... Kaw bayang... Satu Hard Rock sporting wish dan nyanyi besday song untuk aku! Giler tak giler lah... Surprise giler aku masa tu... Kah Kah Kah...

Layan gambar jek laa ye... He He He...

Tip Top la sangat... Tak gah mana pon... Ha Ha Ha...

Ramai orang... 

Aku tertarik pada lantainya... He He He...

Most muka Cina jek kat bahagian ni... He He He...

First aku tengok menu... Aku nak pastikan no pork... No ham.. No lard...

As usual.. Air juice kat Indonesia ni... Tak boleh kalah ok.. Memang pure....

Aku order Prawn Chop... Sebab kat negara aku tak ada... Ha Ha Ha... Rasa? Biasa jek... Rasa tepung lebih dari rasa Prawn... Hurmmm...

Dah bayo... Marilah berambus... Staff kat sini leh tahan bongoknyaa... Apa pon tak boleh...



BERSAMBUNG...

16 comments:

  1. Takde ramai orang pun dia tak nak buat surprise tu? Hmmm.. Bertabahlah SS ya... - khai kakijalans.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Weouls dtg awal taw... time tu x de org sgt pon... ntah lah... ni first and last la.., ha ha ha...

      Delete
  2. Sambut birthday girl kat obersee tp selalu nk war seprais mesti x jadi sbb SS pandai hidu 😬

    ReplyDelete
    Replies
    1. 😬 lawak! Jay Emm yg serprais sirik! 😹

      Delete
  3. Kalau JM selalu yg seprais sbb si JM blur manjang

    ReplyDelete
  4. Nama jek tip top restaurant..bg dorang dah hebat sgt la tp kalau compare restoran kat KL mmg x leh challenge arr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yo laaa... KL very western... Indo very worse western! 😬

      Delete
  5. Tip top kena tukar nama jadi top pup restaurant

    ReplyDelete
  6. Besday thn ni kita celebrate kat msia je eh...sbb covid

    ReplyDelete
    Replies
    1. Silap silap lan 7 pon x abih lg 😭

      Delete
    2. Yep... nampak gaya... kalau habis.. kiter pun entah berani entah tak...

      Delete
  7. ni kalau viral kan gerenti orang tak nak datang....emmm perasan best sangat le tu. opsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Viral jek kak... Bior orang Malaysia tahu... huh!

      Delete
  8. For those nak p.. silakan.. tapi based on experienced.. mmg tak berapa nak layan... aku tak tau la kenapa? Aku pilih tip top ni... sbb dia ada kek... but towards to the end 2-3 kali aku tanya pasal kek.. nan hado...

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...