Thursday, 28 May 2020

Kembara Jeju - Kepulangan yang tak dirindukan

Entry sebelum boleh lihat SINI...


Cewahhh! Tak boleh blah tajuk entry aku ni... Kepulangan yang tak dirindukan katanya... Dah macam tajuk filem... Nampak naaa macam malas nak balik Malaysia... He He He... 

Sape macam aku? Nak tunggu terbang kadang bertahun... Bila dah terbang... Tak puas jalan lagi.... Ehhh... Tetiba dah kat Airport nak balik semula ke Malaysia dahhh... Sedih kan? Ha Ha Ha... Kalu kaw pegi tempat best memang kaw rasa tak nak balik... Cer pegi tempat yang banyak kenangan pahit.... Rasa macam neraka... Sure kaw tak sabar angkut bag nak berambos balik Malaysia... Ha Ha Ha...

Lepas pulangkan kereta sewa... Ya Allah... Lega rasa! Alhamdulilah tak ada apa masalah dengan kereta... Camne aku pinjam camtu jugak lah aku pulangkan... 

Seperti biasa... Dari Lotte Car Rental ke Airport naiklah Shuttle bus yang disediakan... Nak tahu info boleh lah semak entry aku yang lepas laa ye...

Jeju International Airport...

Ikut lah hala tujuan... Ha Ha Ha...

Sampai jek Jeju International Airport... Terus check-in... Ya Allah... Orang dah beratur panjang kaw! Ramai betul orang Malaysia... Masa beratur tu... Sorang Auntie Cina ni beratur belakang aku... Auntie ni rugged... Siap pakai jacket... Rambut pendek blonde... Bulu mata palsu dah macam penyapu... Mati mati aku ingatkan Che Ta.. Ha Ha Ha... Dia tanya aku betul ke tempat aku diri ni untuk bertatur ke Kuala Lumpur... Aku pon iyekan aje lah... Tak kan aku nak jawap kalu beratur depan pegi Thailand... Beratur tengah pegi Kuala Lumpur... Beratur belakang pegi Singapore.... Ehhh... Dah macam peta lah pulak kan... Kah Kah Kah...

Tetiba sorang laki Melayu tua beratur sebelah auntie... Lahhh... Laki kaw ke? Auntie punya lah dress up macam anak dara rock kapak habis... Laki dia  pulak macam gulai kawah... Kah Kah Kah... Ehhh... Ye ke auntie tu bini dia? Kah Kah Kah... Aku main teka jek... Tak kan datang Jeju ni sebagai kekasih pulak kan... Tua tua nak berkasih... Aku dengar pon geli... Ha Ha Ha... Lagipun berdua jek... Kalu betul laki bini... Maknanya Auntie ni Cina Muslim la kan... 

Mamat depan aku ni... Cara berpakaian dah macam orang Korea Utara pulak aku rasa... Ha Ha Ha...

Punya lah ramai orang...

Segala urusan check-in... Drop bag... Imigresen... Lancar jek... Not to worry ok... Jeju International Airport ni pada aku mudah... Tak banyak songeh...

Dah tahu gate semua... Aku pon nampak ada Prayer Room... Tapi... Prayer Room ni tak ada tempat amik wuduq... Dan aku pulak tak bawak spray wuduq... So terpaksa lah aku amik wuduq kat bilik air... Jauh jugak lah menapak...

Prayer Room kat Jeju International Airport ni cuma ada satu jek... Dan terpaksa berkongsi lelaki dan perempuan... Kebetulan masa aku nak solat.. Aku nampak ada lelaki Melayu baru lepas solat.. Nak menunggu dia pakai kasut... Dah macam Cinderella repair tumit.. Punyalah lama... Makin dia nampak kita ni menunggu kat luar... Makin dia sengaja lambat nak keluar... Kot ye pon kaw nak amik mood ke apa... Berambus lah dulu... Ni tak... Buang masa orang nunggu kaw... Huh!

Simple jek Prayer Room...

Suka tengok sejadah ni...

Ada sejadah dan telekung disediakan...

Dah lepas solat... Aku pon meronda lah sekitar Airport.... Dok tengok kedai yang ada kat situ... Pastu lepak lepak...

Souvenir Shop... Leh tahan mahal...

Cosmetics pon ada....

Nunggu lah aku kat Gate 15...

Awat masam jek muka Aci baju ijau tu? He He He...

Menghabiskan waktu...

Masa nak beratur masuk dalam flight... Ada sorang mamat ni dengan bini dan anak dia... Anak dia masih baby lagi... Tido dalam stroller... Mamat ni tegur HH "Dah nak balik ke?"... HH jawap "Aah la nak balik"... Mamat tu kata "Mestilah nak balik kan... Apa lah punya soalan"... Bini mamat tu gelak gelak jek... Ha Ha Ha... Mamat ni tanya lagi HH dah berapa lama kat Jeju Island ni... Pegi mana jek... Then dia citer... Dia lepak Jeju ni selama 7 hari ok... Itu pon dia rasa tak puas! Banyak jugak tempat dia terjah.... Pada dia 7 hari tu pon tak cukup... Dia siap panjat Hallasan Mountain bawak baby ok... Perghhhhh! Tercabar jugak aku... Tapi tak pe lah... Insyallah... Aku akan repeat Jeju Island ni... Next time kalu aku nak datang balik Jeju Island ni... Aku nak bawak family aku pulak...

Selamat tinggal Jeju Island..

Sempatlah aku nyoping mende ni... Keh Keh Keh...

Moment melihat awan dan langit ini adalah moment yang paling kaw akan rindukan setiap kali kaw travel... 

Dengan ini... Berakhirlah trip birthday  #SehabisBaik yang termampu aku usahakan untuk Jay Emm di Jeju Island ni... Aku berdoa... Ini bukanlah trip terakhir aku dengan Jay Emm... Apa apa pon... Biar Jay Emm tentukan apa yang terbaik untuk dia... Mana yang dia rasakan baik untuk dia baik juga untuk aku... 

Wa Ufau Widu Amri Ilaallah... Innaallaha Basirum Bil 'Ibad... Aku serahkan semua urusanku kepada Allah... Sesungguhnya dia maha melihat hamba-hambanya...




Tiring? -  YES!
Regret? - NO!
Experience? - PRICELESS


- TAMAT - 


17 comments:

  1. SS ...

    Teringin lak nak tengok Amoi Rugged tuh ! Hahahahhahahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. X amik lak gambo... kalu de mmg tepek sini... 🀣 bukan amoi tapi nyonya πŸ˜†

      Delete
  2. Repeat tu mesti.. cuma bila tu yg tak tau...

    ReplyDelete
  3. Ohhh Jeju.. Thanks for sharing SS..

    ReplyDelete
  4. SELAMAT HARI RAYA!! best entry ini.. done follow u, follow me back.. tq
    http://acuyuhan.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. kepulangan yang xdrindukan yea....btul2...belum puas jenjalan dah smpai masa utk terbang pulang....

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah bersyukur JM punya sahabat seperti SS dan HH. Bawa kawan celebrate birthday nun jauh di jeju. Bestnya.

    ReplyDelete
  7. Seronok kan melihat kepulan awan. Kadang bagaikan kapas terbentang luas, rasa nak buka pintu dok lepak atasnya. hehehehe nak carik nahas. Apapun bersyukur kita atas nikmat yang Allah kurniakan apabila melihat keindahan ciptaan Tuhan. Memang rindu ni nak terobang huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dok sebelah pilot... kot pilot nak bukakkan pintu 🀣

      Delete
  8. SS, korea utara masuk dalam wishlist tak??

    ReplyDelete
  9. SS ok ke? kenapa lama tak update entri baru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SS x ok cikgu... Kehidupan saya lebih byk hitam dari putih... 😭

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...