Monday, 4 May 2020

Kembara Jeju - Daewonga Restaurant (대원가)

Entry sebelum boleh usha SINI...


Dari Mysterious Road... Aku teruskan perjalanan ke Jeju Love Land... Tapi... Entry Jeju Love Land ni... Aku hold dulu boleh? Sebab... Jeju Love Land tu teruk bebeno kalu aku publish sekarang... Hanya tontonan 18 SX.... Kang ada pulak terbatal puasa.... Aku nak hormati bulan Ramadhan yang mulia ni... Habis Ramadhan aku publish... Ha Ha Ha...

Ehhh... Tapi kalu nak baca entry Daewonga Restaurant ni... Make sure U'Ouls baca lepas berbuka atau sebelum sahur... Takut nanti ada yang meleleh liur pulak nampak makanan... Ha Ha Ha...

Perut dah lapar waktu ni... Marilah cari tempat makan... Kat mana? Yeahhh! Aku pilih Daewonga Restaurant... Set GPS 7533030...

Daewonga Restaurant (대원가)
15, Donam-ro 16-gil, Jeju-si, Jeju-do

Sampai jek Daewonga Restaurant... Aku dapat parking berhampiran dengan restaurant... So easy... Marilah kita masuk...

Daewonga Restaurant ni disenaraikan sebagai Muslim Friendly ye... Insyallah... Tidak menggunakan bahan terlarang... Dan restaurant ni amat digemari oleh kebanyakan pelancong yang berkunjung di Jeju Island... Boleh baca jejak nota nota yang pelanggan di sini tinggalkan di dinding restaurant ini... 

Daewonga Restaurant terletak bebetul kat sudut bangunan...

Di buka dari jam 9:00 pagi hingga 9:00 malam...

Mari kita pilih menu... Amboihhh khusyuk beno mentelaah menu.. Macam nak amik periksa SRP... Keh Keh Keh...

Nak minum di cawan makan di pinggan sambil duduk atas kerusi meja... Atau... Duduk atas lantai... Pilihlahhh...

Inilah jejak nota yang di tinggalkan oleh pelanggan dari seluruh dunia yang pernah berkunjung di restaurant ni...

Lawa pulak set ni...

Kimchi and the gang... He He He... 

Aku order set Mackerel, Abalone dan pancake kat sini... Ya Allah nikmatnyaaaaaaa! Alhamdulilah... Main dish aku sedap sedap semuanya... Cuma ada side dish yang sedap... Ada yang kurang... Tapi yang paling best tu... Untuk side dish... Aku boleh tambah seberapa banyak aku nak... No charge!  Percuma... Dekat 3 kali jugak lah aku top up side dish... Perghhhh!

Bila ingat balik rasa geli hati taw... Tetiba waitress  letak sekor ikan atas meja... Aku tanya Jay Emm "Yunk ni Mackerel ke?"... Jay Emm "Ehhh... Macam bukan"... Aku tanya HH "Kaw order ikan ni ke?"... HH "Entah... Ni ke ruper Mackerel?"... Ha Ha Ha... 

Aku tak pernah makan Mackerel Korea... Ada skit kejakonan kat situ... Ha Ha Ha... Bila Mackerel sebenar muncul atas meja... Perghhh! Sedap giler rasa Mackerel kat Jeju Island ni.. Sebijik rasanya  macam kaw makan ikan terubuk... Bezanya tak banyak tulang.... Ha Ha Ha... Rupanya... Ikan yang memula sampai tadi tu adalah side dish jek... Tak tahu ikan apa... Rasanya tak sesedap Mackerel...

Masa aku keja kat Busan dulu aku tak makan ikan... Sebab... Aku was was dengan ikan yang company aku sediakan... Almaklum aku pegi atas urusan kerja... Tak boleh nak demand lebih...

Cuma masa kat Seoul... Jay Emm yang recommended aku makan Mackerel... Dia ada bagi aku direction nak pegi tempat makan Mackerel yang sedap di Seoul... Tapi... Aku tak sempat pegi... Restaurant dah tutup... 

Dan kalu boleh aku selit skit sejarah aku kenal Jay Emm di sini... Dari sejak email personel dia pasal Mackerel tu lah sehingga aku berani minta nombor handphone dia... Bermula Ramadhan... Dia call aku kejut sahur... Itulah detik awal aku mengenali Jay Emm... Dan waktu entry ini dipublish... Sekejap jek rupanya genap 5 tahun Ramadhan aku dengan Jay Emm... Lama dah kan? But I'm sure... Jay Emm tak akan ingat peristiwa ni... Hu Hu Hu...

Then... Akhirnya... Takdir juga membawa aku ke  Daewonga Restaurant untuk dapat merasa nikmat Mackerel kat Jeju Island dengan Jay Emm... Itulah detik yang aku rasa manis... Inilah kenangan sehabis baik yang mampu aku laksananya untuk Jay Emm sempena besday dia kali ni... 

Aku dah mencekik ikan yang atas tu... Tetiba... Mackerel sebenar muncul... Besar berganda kan Mackerel kat Jeju Island ni... Sedap pulak tu... Sebijik rasanya macam ikan terubuk... Nikmat ya Allah...


BERSAMBUNG...

16 comments:

  1. Hope semua kembali mormal nk travel ke korea

    ReplyDelete
  2. Waaahhhh Cerita SS pelbagai variasi dan rating hahahahahahahahhaa

    Ukhwah terbentuk melalui BLOG .... nanti boleh buat buku SS and JM hehehehe

    Stay Safe .... Stay Healthy

    ReplyDelete
    Replies
    1. en li... SS treat semua orang sama... tak ada beza layanan ss pada jm atau sesape je... bezanya adalah rentasan masa... mungkin sebab dah lama kenal... jadi ingatan tu lebih mcm keluarga sendiri... Itu SS lah... Yang lain tu kena tanya Jay Emm ler... Hu Hu Hu...

      Delete
  3. Bestnya, nnt ad rezeki bole baca blik entry sis ni, untuk rujukan

    ReplyDelete
  4. knape was2 makan ikan? confuse

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab waktu keje kat Busan... Dorang x jaga halal haram... on certain tempat... kalu dah parking ikan dgn bahabi sebelah sebelah... terus putus nafsu nak telan... ha ha ha...

      Delete
  5. Jom p busan... ikut aku p tempat gajah...

    ReplyDelete
  6. Walawee ko skip jeju luv lane?? Isk!!!!

    ReplyDelete
  7. Indah sekali dan salam kenal selamat Ramadhan

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...