Friday, 8 May 2020

Kembara Jeju - Korea Souvenir Department Store

Entry sebelum boleh jengah SINI...


Dari Yongduam Rock... Aku pon dah tak tahu lagi mana nak pegi... Jadi aku main redah jek lah menuju ke Korea Souvenir Department Store... Saje nak tengok apa ada kat situ... Kot kot ada souvenir murah ke kan...

Kalu U'Ouls nak pegi... Bolehlah set GPS no. 7420985... Cuma... Masa aku sampai tu... Tercari jugak lah mana nak parking... Berkali jugak lah HH terlepas masuk... Aku nampak ada kawasan parking... HH main masuk jek... Dah parking lawa... Tetiba owner parking halau We'Ouls dari parking... Tak boleh parking sini katanya... Parking tu private untuk pelanggan yang makan kat restoran dia jek... Makkk aihh... Kedekot naaa... Padahal nak parking kejap jek... Pepagi gini ada ke orang nak makan kat restoran kaw? Parking luas giler kot... Takat kereta aku sorang tak runtuh kot tanah tu... Adesss...

Tapi... We'Ouls cakap baik baik jek lah... Tanya dia kat mana boleh parking sebab aku nak ke Korea Souvenir Department Store depan tu jek ha... Dia kata boleh parking kat sebelah tempat dia... Dia kata sebelah tu memang untuk pelanggan Korea Souvenir Department Store... Lahhh... Aku tak perasan rupanya ada tulis kat signboard tu... Tapi dalam Bahasa Korea laa... Ha Ha Ha... Bila We'Ouls ucap "Kamsahamnida"... Wahhh dia punya menyeringai... Siap tunduk tunduk lambai tangan lagi... Ha Ha Ha...

Orang Korea ke... Japan ke... China ke... Sangat suka ok kalu kaw cakap bahasa dorang... Dapat sebut satu dua perkataan pon dah bangga... Dia pun kembang hidung sampai setaman luasnya... Kah Kah Kah...

Bila dah berada kat pintu Korea Souvenir Department Store... Tetiba tutup! Adessss... Hampa betul... Tapi tak pe lah... Selamat poket aku dari koyak rabak memborong dalam tu... Ha Ha Ha...

Sampai sampai kedai tutup... Huh!
Sempat bermesra dengan sederet Dolhareubang... Ha Ha Ha...

Dah kebetulan ada kat kawasan bandar kan... Ternampak pulak bangunan Lotte City Hotels... Mari lah kita masuk sambil buang buang masa... Nak jugak tengok apa ada dalam tu...

Besar gilak Lotte City Hotels ni... Bukan hotel jek taw... Ada Shopping Mall barangan mewah dalam tu...

Semua dalam ni jual barangan mewah...

Makk aihhh... Beratur panjang orang... Nak masuk Tiffany & Co. jek pon... 

Ni lagi satu... Pepagi kot orang dah bertapak beratur kat MCM... 

Giler giler kan orang Jeju Island ni berbelanja barangan mewah... Tapi... Aku rasa... Orang orang yang beratur panjang tu bukan nak beli untuk diri sendiri kot... Tapi... Mostnya Personel Shopper... Sama lah macam kat Malaysia ni... Yang banyak memborong barang Rizalman pon Personel Shopper sebab dorang boleh up lagi harga... 

Marilah kita merayap rayap tengok jalan...

Sebelum sampai Homestay aku lepak jap kat area depan hotel... Saja nak tengok pantai... Tetiba HH macam bad mood..... Dia bengang sebab kena jaga kereta... Sedangkan aku dan Jay Emm sibuk bergambar... Ha Ha Ha... 

Then... Dah tengok muka HH monyok jek... Terus aku ajak balik... Tapi... Sempat jugak lah aku dan Jay Emm test drive... Si Jay Emm kejakonan... Baru dia rasa menyesal tak amik lesen... Tu lah berkira sangat... Kan dah menyesal... Dah sah sah dia orang paling layak memandu sebelah kiri sebab dia kidal... Dan dia janji... Kalu datang lagi Jeju Island ni... Dia nak drive! Ok... Aku patri dulu janji ni... Jangan janji tinggal gusi dah lah! Ha Ha Ha...

Jay Emm test drive...

Sampai jek Homestay... Sempat makan dulu... Habiskan sisa food yang ada... Selebihnya aku sedekahkan kat peti ais Owner... Then... Ucap terima kasih kat owner hometay yang baik hati tu... Banyak barang dapur dia aku telan... Ha Ha Ha... Then say bye bye... Sedih pulak... Dengan muka dia yang tak mandi pagi tu melambai lambai... He He He...

On way nak ke Airport... Marilah pulangkan kereta kat Lotte Car Rental... Entry tentang cara nak booking kereta sewa boleh petik kat SINI... Dan cara nak collect kereta sewa boleh terjah SINI lah ye...

Aku isi minyak penuh kat S-Oil... Isi minyak kat sini lebih murah dan mudah kalu banding tempat lain... Tak jauh pon dari Lotte Car Rental...


BERSAMBUNG...

8 comments:

  1. Hahaha.. mmg la aku monyok.. nk join takut keter kene saman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak de sape nak saman laa... Dlm parking kot... iskkss

      Delete
  2. Sy teringin sgt nk jln ke jepun

    ReplyDelete
  3. Suka tengok landskap depa...cantik...cantik cantik

    ReplyDelete
  4. Cantikkk Jeju ni.. Plan tinggal kenangan utk seketika.. Moga cepat la hapusnya wabak ni.. Aamiin

    ReplyDelete
  5. travel to asian countries, travel to asia advisory, travel to asia alone, travel to asia cheap,travel asia holidays
    Thanks for what you have shared here. You can also refer to tourist destinations or beautiful places everywhere below.
    Travel There
    southeast asia travel
    3 leaf grass
    art of life
    lycoris radiata
    Gift of life
    Flowers and Leaves

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...