Saturday, 2 May 2020

Kembara Jeju - Mysterious Road

Entry sebelum boleh baca SINI...


Sepanjang perjalanan... Aku menahan muntah! Aduhhhh! Perut aku ni dah menolak nolak nak muntah... Tersangat tak kacak ok muntah muntah ni... Seyes... Nasib baik lah kepala aku tak pening... Tekak rasa loya jek... 

GPS dari awal lagi dah set 7126988 menuju Jeju Love Land... On way tu... Aku lalu Mysterious Road... Tak perlu nak tercari cari kat mana Mysterious Road tu ye... Memang sejalan jek dengan Jeju Love Land tu... Tak perlu risau tersalah jalan ke pe...

Kalu U'ouls dah slow slow siput kat Mysterious Road maknanya U'Ouls dah menghampiri check-point... Jangan kaw bunyikan horn marah orang depan pulak... Situ memang orang akan matikan engine untuk menikmati apa ke misteri bebeno jalan ni... Ha Ha Ha... Tak lama pon nak test jalan tu... Sekejap aje... Dah alang alang memang aku lalu... Jadi aku pon test sama... Sambil menahan muntah... Kah Kah Kah...

Apa yang uniknya Mysterious Road ni? Secara ringkas lah ye... Jalan tu berbukit... Bukan bukit menurun taw... Tapi bukit menaik... Bila kaw dah matikan engine kereta bermula Start Point... Kereta kaw akan jalan sendiri...  Dalam  keadaan menaik ok... Haaa... Pelik kan? Secara logiknya... Mana ada kereta boleh jalan naik sendiri kalu tak pakai tepung penaik... Kah Kah Kah...

Kalu nak cuba... Bolehlah ikut langkah aku ni...

Langkah pertama... Tiba sini kaw matikan engine... Dan kereka akan bergerak sendiri...

Nampak tak jalan ni membukit... Jarak kereta aku dengan kereta depan sengaja aku biarkan jauh... At this point kereta dah bergerak sendiri... Dan kaw kejakunan dalam kereta.... Ha Ha Ha... 

Haaa... Nampak tu kedai tepi tepi tu... Dah nak menghampiri The Last Stop... 

Yeahhhh! Berjaya dahhhh kereta berjalan sendiri... Tepuk tepukkk raikan kejayaan... Ha Ha Ha... Ehh... Jangan lupa start enjine kereta semula... Kalu tak cemana kaw nak jalan... Show dah abis dah... Ha Ha Ha...

Nampak garisan tu? Aku pon belok ke kiri... Keh Keh Keh... Dari tadi aku menahan nak muntah... Ha Ha Ha...

Sampai kat deret kedai tadi... Aku pon belok lah kiri... Tapi... Ada satu kereta ni... Punyalah hanat... Dia nak keluar... Tapi dia paksa aku pulak berhenti untuk dia... Dia block jalan tak kasi masuk... Jadah betul... Padahal dia boleh jek bagi aku jalan dulu baru dia kuar parking... 

Aku nampak ada public toilet... Tapi public toilet tu macam usang dan sunyi jek... Bila aku tengok dalam toilet tak injal... Jadi... Aku try muntah kat luar... Kah Kah Kah... Nak muntah pon kena cari port inzal ek... Ha Ha Ha... Sudahnya aku tak muntah pon... Macam tak boleh nak keluar.... Tapi... Loya ya amat... Adehhh...

Last last... Aku masuk kereta... Terus menuju ke Jeju Love Land... Mungkin kat sana aku boleh proses muntah! Kah Kah Kah... 



BERSAMBUNG...

14 comments:

  1. Kalau x drive mmg senang dpt rasa nk muntah.. ngan jalan hazab.. ngan cuaca agi...

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Ok jek... Pasni kita cari travelmate baru... πŸ˜‡

      Delete
  3. kenapa jalan tu boleh buat kereta naik...depa ada buat apa2 modified ka atau semulajadi

    ReplyDelete
  4. Wah.. memang misteri sungguh jalan tu.. Menaik tapi kereta gerak sendiri.. Mengujakan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haaa kan... bayangkan... seolah ada graviti kat situ...

      Delete
  5. Jalan dia teruk sangat ke SS sampai SS loya.. ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jalan mysterious tu ok jek.. yg loya tu sebab turun dari hallasan mountain... πŸ˜†

      Delete
  6. Replies
    1. Jalan mysterious tak teruk... yg teruk sebab dari jalan hallasan mountain... πŸ˜‚

      Delete
  7. SS ...

    Bila baca nih, teringat di Madinah. Kita orang panggil Bukit Magnet ... sama jua ... kereta boleh naik sendiri ...

    Memang unik ... Kalau ada rezeki buat Umrah/Ziarah, pastikan ke Bukit Magnet .... tak apa sangat ler ... cuma nak tgk kereta boleh naik bukit sendiri ! Itu jer

    ReplyDelete
    Replies
    1. En li... My turn ke mekah dan madinah suppose jadualnya tahun ni... Tapi... Sebab Covid 19... Segalanya tergendala... SS merancang... Allah pon merancang... Tapi perancangan Allah tu adalah terbaik... Insyallah... Harap Allah rezekikan untuk sampai... Aminnn

      Delete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...