Wednesday, 21 October 2020

Bonda Valley by Bonda Rozita Ibrahim - Santaliar

Entry sebelum boleh lepak SINI...


Cik B dapat rumah Santaliar... Bukan SantaClaus taw... Kang tak memasal semua orang nak hadiah... He He He... 

As I said before... Harga satu malam RM 800.00 dan tambahan RM 100.00 for each kepala... No breakfast... 

Kedudukan Santaliar ni... Bebetul hujung sekali... Dan berdepan dengan sungai... We'Ouls hanya dibenarkan mandi kat depan rumah aje ye... Walaupun sungai tu panjang... Tapi... Airnya deras... Kalu pe pe jadi pon susah jugak... So better mandi depan rumah jek sambil membasuh kain... Ala ala 4 dara berkemban duduk di tepi sungai... Kah Kah Kah...

Ok... Aku tak nak citer banyak... Mari scroll pelan pelan... 

HH dan Cik B di tingkat paling atas...

Setiap rumah ada papan tanda ini supaya kaw tak tersalah masuk rumah orang lain... Kah Kah Kah...

Rumah kayu ini dua tingkat ye... 

Burung tempua buat sarang... Di hujung dahan pohonan tinggi... Aku tak pernah rasa hilang... Kaw tetap akan mencari... He He He...

Lantai kayu... Kerusi kayu... Rak kasut kayu... Ehhh... Semua kayu... Tapi... Aku tak nampak sebijik paku pon di sini...

Silingnya anyaman rotan... 

Lampu klasik... 

Ada towel disediakan...

Lampu ayam... Tempat lilin.. Jam dinding... Semua klasik....

Ada aircond tapi tak ada kipas... TV flat screen... Tingkap sebelah dalam ada lapisan kaca ye... Thats why aircond tak boleh tembus ke luar... 

For sure harga cermin ni mahal... Bukan kaleng kaleng...

Peralatan masak such dapur gas... Pinggan mangkok... Kuali... Periuk... Even garam gula minyak masak... Semua disediakan percuma... Gunalah kaw semahunya... 

Mangkok atas peti sejuk... 

Bahan masak boleh digunakan... Amik jek...

Toilet yang luas... Sabun mandian product Bonda Rozita juga disediakan... Kaw tekan jek lah soap dispenser kat dinding... Kaw mandi lah sepuasnya... Memang best sabun tu... 

Tangga untuk ke tingkat atas agak tinggi dan mencuram... Kena hati hati...

Sekali imbas macam Rumah Batak... Kalu orang tinggi kene menunduk skit... Hu Hu Hu... Tapi memang lawa...

Silingnya rotan anyaman....

Di bahagian luar tingkat atas sebelah belakang ada anjung macam ni... Perghhh! Nyaman...

Petang tu... Boleh pulak hujan renyai... Adess... Agak terbantut jugaklah urusan riadah aku sekeluarga petang tu... Dapat mandi sungai pon sekejap jek... Tetiba warna air sungai berubah jadi teh tarik... Mungkin ada tanah runtuh sebab hujan... So tak boleh teruskan mandi sungai...

Aktiviti BBQ pon hampir tak jadi sebab tempat BBQ turut basah... Tapi dah lama lama... Hujan tinggal berapa titik... We'Ouls buat jugak bako bako... Nak hidupkan api pon berejam... Entah tak tahu nape... Mungkin arang yang dibeli masuk angin kot... Ha Ha Ha...

Ohhh ye... Kalu U'Ouls nak buat bako bako ni.. Arang kena beli sendiri ok... Lighter or mancis... semua kena beli sendiri... 

Dok busy nyalakan api... He He He...

Senja nan merah...

Taraaaa... Ini antara yang dapat di bako... Ayam... Kambing... Lembu...

Simple... But not bad taste.. 

Makan simple jek...

Ini pulak menu nasi lemak untuk esok pagi...

Waktu malam tak ada aktiviti sangat... Nak pegi spa harganya pulak mahal mencekik... Sejam urut harga nak hampir 300 henget sejam seorang... Memang idok lerr... Ha Ha Ha...

So... Hanya lepak santai... Sambil dengar deruan air sungai yang tak henti mengalir... Dan kebetulan pulak... Cik B bawak portable wifi... Sebab dia ada online meeting... So dengan adanya wifi bawak sendiri sebab tempat ni kedekot nak sedia wifi... Jadi We'Ouls layan laa netflix guna akaun yang dah memang ada kat  tv... Ntah sape sape punya akaun tah... Tak masal kena hack dengan Cik B... Keh Keh Keh...

Lepak santai...

Suasana teramatlah sunyi dan sepi... Tak ada angin...

Gini ler aku... Pegi laa mana pon... Aku selesa berselipar aje... 

Cik Cing ni... Aku tak tahu ler... Dalam banyak banyak rumah.. Rumah aku ni jugak dia nak lepak...

Malam tu... Aku terbau kencing kucing... Cik Cing memang ada masuk dalam rumah... Tapi... Kejap aje... Dia baru jek kencingkan kasut Cik B kat luar... Mengamok Cik B... He He He... Tak kan lah dia nak kencing lagi kat dalam rumah pulak... Sebab tak nampak kat mana dia kencing... Tak masal aku kena mop satu rumah... Bila on aircond baru hilang bau.. Pelik... Aku pegi luar pon bau hancing... Aku dok dalam pon bau hancing... Padahal dah mop satu rumah... Last last aku bau kayu rumah ni... Adesss... Memang kayu rumah tu berbau.. Rumah masih baru kan... Bau pon tak hilang lagi... Tapi pesal bau kayu macam bau kencing lak.. Ha Ha Ha... Adesss laa... Tapi bila dah lama lama stay... Dah immune... Dah terbiasa dengan bau kayu...

Rumah ni tak ada katil ye... Diberi tilam untuk tido berlambak...

Macam ni lah gaya we'ouls tido... Dah macam tido time raya balik kampung... Ha Ha Ha...
 
Malam tu... Lepas layan Netflix... Aku tertido... Dan kadang tersedar dan tido semula... Pagi esoknya... Memasing menceritakan pengalaman memasing tido sepanjang malam kat sini...

Actually... Akak dan anak buah aku dengar... Jam 3 pagi... Kat tingkat atas... Ada bunyi derap kaki mundar mandir... Kuat bunyinya sebab lantainya kayu... Tak henti berjalan dalam gelap... Lama jugak akak aku cakap bunyi tu... Padahal semua orang dah tido... Yang perempuan semua tido bawah... Abang ipor aku kat atas... Tido berdengkor tak sedar... Semua barang pulak kat bawah kecuali bag aku jek kat atas... Jadi.. Sape pulak yang mundar mandir kat atas????? Nak cari apa???????? Memasing berpandangan dan tak cakap apa... Aku anggap jek lah Abang Ipor aku berjalan sambil tido... Dan We'Ouls usap tengkuk yang meremang sendiri... Kah Kah Kah...



Tiring? - Yes!
Regret? - No!
Experience? - Priceless!


- Tamat -

24 comments:

  1. Burung tempua buat sarang... Di hujung dahan pohonan tinggi... Aku tak pernah rasa hilang... Kaw tetap akan mencari.. Pantun yg syahdu...

    ReplyDelete
  2. Aku tido mati... dh tak dengar apa... kesian cik b kepanasan... sbb ky sorok remote...

    ReplyDelete
  3. Petang lps hujan nk mandi sungai... pergh gigil oii

    ReplyDelete
  4. bestnya weh! teringin pulak nak booked sekarang juigak!

    ReplyDelete
  5. Wowww syok ni.. Thanks kongsi..

    ReplyDelete
  6. alamak ade kisah seram plak last2.. anyway cantiknya rumah ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha Ha Ha... Tu laa pasal... Sebab 3 org dgr yg sama... 🀣

      Delete
  7. 4 dara duduk di tepi sungai. Duduk menjerat si ketam lah batu. Hah masyuk

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manis rupa hai elok laa perangai... Sukar dipilih laah yang mana satuuuu... Kalu berani sambung laaaa... ha ha ha

      Delete
  8. Yang last tu menyeramkan juga lah ye. huhuhu agaknya kawasan macam tu mesti ada yang jaga kan. *tarik selimut selubung semula*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah lahh... Takut tarik tarik selimut... Terpelok sekali jek... ha ha ha...

      Delete
  9. santaclaus??? kah kah kah..santaliar??? unik jek kan nama

    ReplyDelete
  10. kalau tgk size umah tu kecik aje..tapi binaan dia tu..kos agak mahal rasanya sbb jenis kayu yg dorang guna tu...tahan reput tu..mahu berpuluh thn jugak la tahan..dan perlu penjagaan rapi tu sbb RM800 satu mlm..boleh la kalau nk cuba tdo sana kan..sekali dah memadai..buat merasa suasana kg..skema tak komen itew hahaha

    ReplyDelete
  11. oii seram oii..siapa lagi nk mundar mandir pepagi buta mcm tu..ke dia cari jln kluar tak jumpa hihih

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...