Thursday, 8 October 2020

Bonda Valley By Rozita Ibrahim - Rumah Sungai

Apa lah nak jadi dengan aku ni... Blog dah makin bersawang... Kah Kah Kah... Adesss... Pemalas betul nak tengok blog sekarang ni... Musim musim Covid ni... Blog pon dipenjarakan sosial... Ha Ha Ha... 

Ok... Dipendekkan citer... Aku baru balik family holiday... Yeah! Trip kali ni aku join family... Aku ajak jugak Jay Emm join sekali tapi dia busy Audit... So menangis laa Jay Emm tak dapat ikut... Ha Ha Ha...

Haaa... Dah nampak tajuk entry kan? Yeahhh! Family Holiday aku kali ni berlangsung di Bonda Valley By Rozita Ibrahim... Holiday aku ni ditaja oleh Cik B ye... Ehhh bukan Cik B anak Dato Vida taw... Ha Ha Ha... Cik B anak buah aku yang kurus kerempeng tapi kuat makan... Sebelum dia nak kawin next year... Dia sponser ler holiday kat Bonda Valley By Rozita Ibrahim ni...

Kalu aku nak citer sepenuhnya pasal tempat ni... Memang akan jadi panjang terjelir lah U'Ouls nak scroll entry aku ni... Plus U'Ouls akan kehilangan banyak data... Ha Ha Ha... Jadi... Haruslah aku pecah pecahkan entry mengikut pengalaman dan pandangan peribadi aku...

Bila sebut pandangan peribadi... Mesti akan ada reader aku yang setuju dan mungkin tak setuju... But... Aku akan citer benda yang paling jujur dari hati aku sendiri... Biasanya kejujuran tu pahit ye dok? By the way ada aku kesah orang suka aku ke tak? Kalu U'Ouls bercanggah pendapat dengan aku... Better kaw karang sendiri entry kaw di blog memasing ok... Di blog aku ni... Aku hanya melayan penyokong aku bukan pembangang ehhh pembangkang... Ha Ha Ha...

Mari kita mulakan al-kisah ini... 

Cik B booking penginapan di Bonda Valley By Rozita Ibrahim ni lebih kurang beberapa minggu sebelum pergi... Akak aku si Y tu asyik lah wirid kat B... Teringin sangat nak pegi Bonda Valley By Rozita Ibrahim tu... So untuk memenuhi hajat Mak sedara dia yang sekarang ni tengah rawatan Cancer... Jadi B pon booking la... Nanti si Y dah busy keluar masuk spital susah pulak nak pegi holiday... 

Pada awalnya... Cik B booking penginapan Rumah Hutan untuk berempat... Tetiba Si Y ni nak ajak laki dia sekali... Sebab takut apa apa jadi senang berlaki... So tukarlah penginapan yang lebih besar lagi di Rumah Sungai... 

Dorang ajak aku join sekali... Tapi aku macam tak nak... Lepas HH brainwash aku... Barulah aku nak... Ayat HH kat aku camni jek "Kalu kita pegi sendiri dan bayar sendiri ke tempat yang totally nature macam ni memang rasa tak berbaloi kalu kita pergi sendiri... Better pergi ramai ramai baru seronok"... Disebabkan percutian ini disponser... Tak kan aku nak tolak rezeki kan? Ha Ha Ha...

Yang tak best tu... Cik B hanya dapat booking tengah minggu... Bukan hujung minggu... Hanya slot akasia tengah minggu jek kosong... Weekend jangan harap! Tapi best jugak pegi bercuti time orang lain keja... Rasa lapang jek jalanraya... Ha Ha Ha...

Aku bertolak dari rumah aku di Johor Bahru jam 9 pagi... Sengaja aku bertolak awal sebab aku drive slow slow jek... Family aku yang lain pulak bertolak lewat sejam dari aku tapi dorang brunch kat Machap... Aku pulak lunch kat Pagoh... 

Masuk jek area Selangor... Aku set waze Rumah Hutan Bonda, Jalan Batang Kali... Bila dah set Rumah Hutan... Memang ke Hutan lah dibawanya kita... Ha Ha Ha... Tapi jangan risau... Dari Rumah Hutan nak ke Rumah Sungai tak jauh pon... Lebih kurang 100 meter jek dengan kereta...

Pada aku... Untuk ke Bonda Valley By Rozita Ibrahim ni... Adalah lebih senang ikut highway Rawang ByPass... Seyes... Terasa kejap jek sampai tempat tu... Ikut Rawang ByPass ni U'Ouls akan lalu area Serendah dan terus ke Batang Kali... Rawang ByPass ni adalah Highway tertinggi di Malaysia ye.... Wowwww!  

Inilah dia Rawang ByPass... Tinggi mencuram ye... Ada rasa gelora gayat di situ... He He He...

Aku sampai awal di Bonda Valley By Rozita Ibrahim... Aku lepak kejap kat Rumah Hutan... Then tanya staff kat situ camne nak ke Rumah Sungai... Ramai jugak orang bercuti di Rumah Hutan ni ek... Penuh booking aku rasa walau bukan hari cuti umum atau weekend... Banyak kereta parking kat luar...

Dari apa yang aku lihat... Nak sewa penginapan di Rumah Hutan ni... Kena naik Tuk Tuk yang disediakan... Kalu kaw ada niat nak menyelinap lebihan orang... Better kaw lupakan aje lah... Ha Ha Ha... For sure jumlah penginap akan dikira by kepala macam Cik B kena... Lebihan sekepala di charge RM 100.00 ok! Haaa... Mahal nak matik! Pada aku its over price! 

Inilah dia Tuk Tuk....

Sorry aku tak sempat nak amik banyak gambar di Rumah Hutan... Sebab... Aku rush nak ke Rumah Sungai... Dan sampai jek Rumah Sungai... Terpaksalah tunggu Cik B sampai barulah boleh check-in...

Waktu check-in adalah jam 3 petang ye... Cik B booking Rumah Sungai Kampung Bubinga... Harga 1 malam adalah RM 800.00! Setiap lebihan orang akan di charge RM 100.00 sekepala! No breakfast ye! Amekkkk kawwww! Mahal giler wehhh!... Over price atau tidak... Berbaloi atau tidak... Bergantung pada penilaian memasing ye... 

Pada aku yang dah biasa travel dalam dan luar negara... Setelah aku buat perbandingan dari segi keluasan penginapan dan capacity... Ia agak over price jugak lah untuk local people macam aku ni... Lainlah kalu penginapan tu boleh sumbat ramai orang... Capacity kebolehmuatan amatlah terhad... 

Tempat ni pulak masih baru... Masih teruna dara... Tak banyak yang menarik perhatian aku kecuali sungai... Tapi tak tahu lah kot akan datang bakal ditambah lagi fasiliti yang lebih banyak atau attraction yang lebih menarik supaya berbaloi... 

Entahlah... But for me... Untuk rakyat marhaen macam aku ni dapat sekali jejak cukup lah... Itu pon orang belanja... Hu Hu Hu...Tak gigih nak menabung untuk repeat! Baik aku simpan duit naik haji... Ha Ha Ha... Unless kalu duit kaw banyak tak tahu nak buat apa... Then boleh lah kaw melabur di sini...  

Ini Reception... Urusan check-in dan check-out kat sini...

Akak comel tu akan layan kaw nanti... Ha Ha Ha..

Sementara menunggu... Duduklah kaw gaya orang Bangsawan kat sini... He He He...

Ini pulak Cafe Bonda... Mencekik lah kaw... Alatan Spa dan produk jamu semua dalam tu...

Abang Ipar aku belanja Ice Cream... Pon produk Bonda Rozita juga... 

Ini paste masakan... Pon Bonda Rozita punya produk.. Boleh lah beli... Dan cuba masak....

Inillah  rumah kaca...

U'Ouls rasa inzal ke dok umah kaca ni? Pada aku ntah! Kecik dan sempit! Hanya untuk dua orang... Untuk orang nak honeymoon kot... Asal tak ada orang mengendap... Ha Ha Ha... 

Tak ada toilet di dalam ok... Membuang lah kaw kat sungai... Ha Ha Ha... Tak lahhhh! Ada toilet disediakan tapi kat luar la! Kentut jek yang boleh di dalam... Ha Ha Ha...

Ini Surau... Surau ni kelilingnya cermin gelap... Dalam pon gelap... Walaupun dalamnya nampak indah kerana dihiasi lampu chandelier yang nampak mewah... Tapi aku rasa suram... Nak masuk pon takut...  Ha Ha Ha... 

Satu satunya yang buat aku rasa tenang bila melihatnya... Sungai ciptaan Allah ni...

Lepas check-in... Pacuan 4WD sedia untuk angkut kita dan barang atau bag kita untuk ke tempat penginapan... Kereta memang kena parking di tempat yang disediakan ye... Memang tak boleh bawa kereta ke tempat penginapan sebab kaw kena menyeberang sungai!

Bro ni buat part time Coway... Peramah orangnya... Lihatlah barang kami... Dah macam orang nak pindah! Ha Ha Ha...

Meredah air sungai dengan 4WD adalah suatu pengalaman yang indah aku rasa... Inilah antara kelebihan bila kaw bercuti di Rumah Sungai Bonda Valley By Rozita Ibrahim ini... Seyes best!

Antara yang mengujakan aku adalah landscape di sini... Bunga orkid dan memacam bungaan yang jarang kita lihat berada di sini... So amiklah peluang untuk menikmati keindahan alam ini...

Susunan buluh ini tersangat lah unik... 

Air sungai ni agak deras sebenarnya... Nampak macam tak dalam... But actually... Boleh tahan dalam wehhh... Sejuk giler... Mengigil aku mandi... Ha Ha Ha...

Sungai Batang Kali yang tersangat indah dan bersih... 

Apa pandang pandang... Sibuk jek tengah makan nak ajak selfie... Ha Ha Ha...

Kemain lagi kaw pakai stoken... He He He...

Ini mak hayam... Ha Ha Ha..

Cuba teka sape ni? Ha Ha Ha... Inilah the owner tempat ni... Bonda Rozita...

Sepanjang aku berada di Rumah Sungai... Dua kali aku terserempak dengan Bonda Rozita Ibrahim... Aku asyik terserempak dengan dia kat Surau... Dari semalam ke esok hari.. Dia pakai baju yang sama... Ehh.. Tido surau ke? Muka dia kat luar dan media sosial tak ada beza... Sama jek... Comel dan berisi jugak orangnya... Jalan punya lah laju... Cergas orangnya... Al-maklum lah tokei jamu... 

Akak aku ada usha nak bergambar dengan dia... Tapi dia kata dia busy rushing nak pegi meeting... So tak sempat lah nak bergambar... Lagi pon pagi tu We'Ouls hanya bert-shirt dengan muka tak mandi pagi lagi... Ha Ha Ha... 

Rasa nak bawak balik sepasu... He He He...

Inilah jambatan menuju ke hati mu...

Banyak buluh kat sini... Di sinari lampu di malam hari....

Nampak macam nak redah jek kan ke seberang sana... Tapi tak berani... Hu Hu Hu

Tempat bersantai...


BERSAMBUNG...

24 comments:

  1. Teringat aku reban kat nz... bayar sikit nye mahal.. kenangan habis kat reban tu... nyaris nk bebunuh jek..

    ReplyDelete
  2. Boleh tahan harganya. Fikir 33 kalilah kalau nak menginap di sini.

    ReplyDelete
  3. Macamanalah orang malaysia nak pi bercuti kalau pi obersea lagi murah dari dalam negeri. Camno nak naikkan pelancongan kat dalam negeri kalau harga dah mencekik darah. Tapi sungai tu memang nampak best

    ReplyDelete
    Replies
    1. Susah nak cakap.... sebab kita dah biasa fly indonesia berkali kali... untuk yang x pernah fly... mungkin kerana nama... viral dan kontroversi anak beranak menjadikan orang nak ke tempat ni... looks like little bali... but if the price like this... better lah pi bali ori... ha ha ha

      Delete
  4. Mesti kawasan dia luas dan besar ye. Macam pokok manggis je yang ada orkid tu

    ReplyDelete
  5. cantiknya kawasan sini, padanlah dengan harga dia kan

    ReplyDelete
  6. Wah cantiknya best je

    Salam saya new follower #401

    ReplyDelete
  7. Kita salute la awak..rajin update blog..so kita rajin baca je..bila dah start baca tak leh nk break dah

    ReplyDelete
  8. FRUST tul tak dpat join sbb tuntutan keje..kalau FREE..mmg x fikir panjang dah..

    ReplyDelete
  9. ahaaah sokong dengan ayat HH tu..ambik peluang bila ada yg nk pegi reramai..bila ramaia baru beronok ronok bukan beranak ranak hihih

    ReplyDelete
  10. better kot rumah sungai dari rumah hutan..rumah sungai leh berendam dalam sungai..rumah hutan???

    ReplyDelete
  11. alamak! nampaknya gaya nya JM x de peluang la nak pegi dengan SS kat rumah sungai ni heee

    ReplyDelete
  12. Kena share kalau nak menginap.seram sejok juga lah kalau semalam Rm 800/-

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...