Wednesday, 28 October 2020

Kembara Pahang - Copthorne Cameron Highland

Walaupun sekarang ni musim Covid... Tidaklah menghalang diri kita untuk travel... Boleh jek nak jalan jalan dalam Malaysia asalkan kaw patuh pada S.... O... P........ S.... O... P... tu bunyinya SOP! He He He...

Antara destinasi kegemaran aku adalah Cameron Highlands... Ye lah nak merasa cuaca sejuk kat oversea dah tak mampu... Lama dah aku tak terbang... Tiket aku pon banyak kena burn! Jadi nak merawat luka ni... Kita mendaki jek lah Cameron Highlands... Pada aku dah bersyukur sangat dah...  At lease tak membatak kat rumah! Alhamdulilah..

Aku antara yang agak bertuah jugak lah sebab masih boleh celebrate birthday bulan Julai yang lepas dalam suasana tiada lagi PKP... Hanya PKPP jek...

Meh aku kongsi skit rasa happy celebrate besday di Copthorne Cameron Highland ni...

Waktu aku nak check-in Copthrne ni... Tetiba aku kena tunggu sebab bilik tetiba tak ada... Hadoiiiii! Lama wehhh menunggu... Sampaikan aku sempat perhabis durian yang aku beli masa on way dari Simpang Pulai tadi... 

Semua orang yang dok lalu lalang nak masuk area hotel dok pandang jek We’Ouls sedap mencekik durian... Ada yang terliur siap tanya mana beli? Ha Ha Ha... Bau durian semerbak depan hotel.... Ahhhh! Aku tak pedulik! Sape suruh hegeh sediakan bilik untuk aku! 

Suasana kat Copthorne ni memang tersangat aman dan nyaman... Parking kereta pon senang... Ada parking luar dan dalam hotel...

Harga untuk 2 malam untuk bertiga di Copthorne adalah RM 430.00... Siap dengan breakfast... Berbaloi ke tak? Mehhh... Check-in....

Bungaan segar depan hotel... Subhanallah! Cantik sangat!

Actually... Ada misunderstanding skit pasal bilk hotel ni... Nyaris jugak tak dapat bilik.. Tapi entah apa yang HH discuss dengan staff hotel... Akhirnya... Bila bilik dah siap kemas... We’Ouls pon check-in...

Bangunan Copthorne bertingkek tingkek....

Lobby hotel pon besar....

Ruang menunggu yang selesa... Amboihhh Jay Emm silang panggung ala bangsawan Melaka... Ha Ha Ha...

Bendera 14 negeri...

Boleh pulak pokok mahal ni tumbuh kat sini... Adess... Rasa nak cabut bawak balik... 

Inilah pemandangan dari bilik aku... Dari jarak ni boleh nampak Kea Farm...

Setiap level ada sofa ni... Lawa kan...

Leka si Jay Emm dan HH layan view kat luar dan tak sabar nak ke Kea Farm...

Almari baju bersebelahan pintu masuk...

Katil untuk bertiga....

Bilik ni memang luas dan tersangat selesa...

Nak buat air panas...

Jom mengeteh....

Toilet yang bersih...

Toiletries disediakan..

Coffee Shop di sini...

Disebabkan sekarang ni musim Covid... Pihak hotel tidak menyediakan makanan buffet ye... Semuanya menu ala carte yang hotel mampu sediakan... Tak banyak pilihan... Food pon tak berapa sedap kat tekak aku... Masak sendiri lagi sedap kot... Kalu kaw rajin laa... Ha Ha Ha...

Dalam 3 menu ni... Menu aku jek yang tempting skit sebab aku pilih Western... Nasi Lemak Ijao tu nampak sedap tapi... Huurrmmmm... Mampu Hurmmm jek lahh.. Kah Kah Kah... 

Di sebabkan serik dengan menu hari pertama... Jadinya hari kedua aku amik bubur jek.... Bubur biar simple macam makanan orang sakit... Tapi lagi masyukkkk pada aku... Aku dah macam orang Cina bukit dok telan bubur pepagi... Ha Ha Ha...

Ehemmm... Ehemmm... Tetiba kering pulak tekak ni.. Ha Ha Ha... Nak tutup muka sebenornya sebab tahan malu... Malu apa Bosskur??? Malu ler... Dah tua tua masih sambut besday... Kah Kah Kah... 

Honestly... Aku macam boleh bau jek si HH dan Jay Emm tengah buat pakatan nak surprisekan aku sebelum tido... Sebab... Malam tu... Tetiba mata semua orang membulat segar... Selalunya... Bila siang dah banyak jalan...  Salah sorang sama ada Jay Emm atau HH akan tumbang terkangkang atas katil... Ha Ha Ha... Tapi malam ni... Langsung tak mencurigakan! Ha Ha Ha...

Tetiba pintu hotel diketuk... Tengok tengok... Ehhh! HH order pizza! Dalam hati aku "Ehhh! Ini ke surprisenya?"... HH buat alasan dia lapar... Aku sebenornya dah kenyang... Tapi memandangkan pizza tu besar... Jadi aku usik laa jugak one slice... 

Pizza from hotel... Rasa sedap... Not bad...

Aku ingatkan... Dah habis makan pizza tu kira abis lah surprise malam tu... Sebab... Aku anggap pizza tu pengganti kek... Lagipun aku dah warning HH... No cake for my besday! Aku dah boring tiap tahun asik kek jek... Lagi pon kek besar besar nanti tak habis makan... Terbuang jek... Aku tak nak gemok! Ha Ha Ha...

Tapi... Bila dah saban tahun besday aku ada kek... Tetiba tahun ni tak ada kek... Ehhh... Hati aku rasa macam sunyi pulak besday tak ada orang nak nasyid lagu hepi besday sambil tiup lilin pada kek! Ehhh... Hati aku nak macamana ni sebenarnya? Tadi hati kata tak nak kek... Ni hati sunyi pulak tak de kek... Ngade betul hati ni! Cuba lah jadi macam bontot... Bontot releks jek dari tadi kuar angin tak berhenti... Kah Kah Kah... 

Tetiba pintu bilik diketuk sekali lagi... Aku tengok jam... Ehhh! Jam 11:30 malam... Sape pulak ketuk pintu... HH bukak pintu... Ntah borak apa... Tengok tengok... Ehhhhh... CAKE!!!! Ha Ha Ha... Staff hotel terpaksa hantar awal setengah jam sebab musim Covid ni dorang balik awal... Hu Hu Hu...

Aku bernasib baik... Sebab dapat HH dan Jay Emm yang degil! Walaupun aku kata tak nak kek... Dorang tetap adakan kek untuk aku jugak tahun ni... Tapi... 3 slice! Ha Ha Ha... Tak kesah! Aku memang tak suka membazir pon... Janji ada kek dan lilin... Dan tak buat aku gemok... Itu pon makan tak habis sebab kenyang amat... Ha Ha Ha...

Taraaaaa... Kek aku dimusim Covid... Ha Ha Ha...

Thanks HH dan Jay Emm... Dalam Covid Covid ni pon aku masih mampu sambut birthday... Alhamdulilah!

Marilah kita tadah tangan... Mohon pada Allah... Semoga Covid ni cepat berlalu pergi... Semoga kita semua bahagia dunia dan akhirat... Aminnn Ya Allah Ya Mujib!



- XOXO -

38 comments:

  1. Hahha... terbongkang kangkang katanya..

    ReplyDelete
  2. Sangat tak mencurigakan... ngal

    ReplyDelete
  3. MAta membulat beso ek.. ko x nampak sangkut batang mancis

    ReplyDelete
  4. Nk camne selagi tak ley terbang.. mmg cameron jek la..

    ReplyDelete
  5. Weh mmg dh takde idea weh nk buat pe lagi utk july beday..

    ReplyDelete
  6. Tapi kalau nk p.. mmg july... ada durian...

    ReplyDelete
  7. Coffee dia not bad.. tapi tak ley lawan setabak.. jom setabak...

    ReplyDelete
  8. sebut doya...dapnye..nampaknya kena tggu tahn depan pulak baru dpt mkn doyan

    ReplyDelete
  9. boleh check in lagi kat CopTon ni sbb dekat ngan KeaFarm nak beli sayor mayor hihihi

    ReplyDelete
  10. selalu kalau nak buat seprais utk besday mesti x jadik cissss

    ReplyDelete
  11. Ya allah cepat la berlalu covid ni.. dh cendawan dh pasport aku... rugi tol bayo tak
    Guna...

    ReplyDelete
  12. happy belated birthday SS! okayla tu dapat kek walaupun tahun ni kek mengecik sikit. lagi better daripada dapat kek besar tpi tak habis makan kan xD
    sweet bethol kak HH dgn JM buatkan surprisee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Mazni... Selagi jantung ini x henti berdenyut... Selagi dorang tak berkira dan ikhlas... Dan selagi masih bersama... Mungkin merasa lah lagi kek tahun depan... ☺️

      Delete
  13. antara my fav hotel kat CH, pernah duduk tingkat 13 kalau tak silap, malam2 beku hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup memang sejuk bila malam... x sanggup nak mandi lewat... ha ha ha...

      Delete
  14. Wah bestnya cameron highland. Rasanya hotel ni yang tertinggi daripada hotel yang lain kut. Hepey belated birthday. Makin tua kita kan. ahak ahak ahak sedor diri ahkak

    ReplyDelete
  15. Suka cameron highland ni selain daripada dapat sayuran segar buahan segar ....jagung dan keledk kecik-kecik tu manis dan sedap bila di rebus. wah rindu CH

    ReplyDelete

Komen tu jangan skema sangat! Ha Ha Ha...